arrow_drop_up arrow_drop_down
Kleur Slaapkamer | 5 Kleuren Voor een Betere Nachtrust!
9 augustus 2020 
in Slaap

Kleur Slaapkamer | 5 Kleuren Voor een Betere Nachtrust!

Wist je dat de invloed van kleur in de slaapkamer best groot is? Je kan onrustiger gaan slapen van felle kleuren? En wist je dat de kleur blauw de meest ideale kleur is voor in je slaapkamer?

Blauw is een kalmerende kleur en zorgt voor een ontspannen sfeer in je slaapkamer. Felle kleuren daarentegen zorgen ervoor dat je hersenen actief kunnen worden, en dat is nou juist wat je niet wilt.

In dit artikel vertel ik je precies waarom je beter kan kiezen voor bepaalde kleuren in de slaapkamer en waar je andere kleuren beter links kunt laten liggen.

Slaap Tips Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Wat doen kleuren met ons?

Kleuren doen heel veel met ons, het is niet voor niets dat bepaalde bedrijven kleuren inzetten om ons als consument aan te zetten tot actie. Denk maar eens aan dat fastfood restaurant met de grote gele ‘M' vroeger was het interieur van hun restaurants altijd kil en werd er hoofdzakelijk met de rode kleur gewerkt.

Dat was natuurlijk niet zonder reden.. De rode kleur moest er voor zorgen dat mensen niet al te lang bleven, zo konden ze plaats maken voor nieuwe betalende klanten. Rood is een kleur wat ons afschrikt, het zorgt ervoor dat we ons niet erg op ons gemak voelen. Tegenwoordig verruilt deze fastfoodketen de kleur rood steeds meer naar de kleur groen.

En die groene kleur is eigenlijk het tegenovergestelde van de kleur rood. De groene kleur zorgt ervoor dat we ons veel meer op ons gemak voelen en vaak wordt deze kleur gelinkt aan het milieu en duurzaamheid. Een nieuwe strategie van de fastfoodketen? Ik denk het wel.

Invloed van kleur in je slaapkamer

Als kleuren zoveel met ons doen dan kun je misschien al wel nagaan dat een bepaalde kleur in je slaapkamer kan helpen om je beter te laten slapen.

Stel je voor dat je een gestreste dag hebt gehad, je ligt in bed en het piekeren slaat toe. Dan wil je toch geen rode kleur op de muur van je slaapkamer? Deze kleur geeft je namelijk niet echt rust. Kies dan liever voor een rustige kleur en als je helemaal een ontspannen sfeer wilt creëren, ga dan voor de kleur Blauw. Maar waarom is die Blauwe kleur dan zo rustgevend?

Waarom is Blauw zo rustgevend?

Blauw is de beste kleur voor onze slaapkamer, het geeft je rust en het zorgt ervoor dat we volledig kunnen ontspannen. Maar waarom is dat dan eigenlijk zo?

Geloof het of niet, hier zijn wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Uit de wetenschappelijke onderzoeken kwam duidelijk naar voren dat je brein erg goed reageert op de kleur blauw.

Dit heeft te maken met zogenaamde receptoren in je netvlies, deze receptoren heten ook wel ganglioncellen. Deze cellen zijn extreem gevoelig voor de kleur blauw.

Wanneer je ogen in aanraking komen met de kleur blauw wordt er een seintje naar je hersenen gestuurd dat je in een rustgevende omgeving bent en daarom zal je hartslag en bloeddruk omlaag gaan waardoor je sneller in slaap kunt vallen. Onderzoek door een Brits instituut heeft uitgewezen dat mensen in een blauwe kamer bijna een uur meer sliepen dan mensen in een slaapkamer met andere kleuren!

Kleur Slaapkamer 5 Kleuren Voor een Betere Nachtrust!

Andere kleuren voor in je slaapkamer

Maar is het dan alleen de kleur blauw die ervoor zorgt dat je lekker zal slapen? Of zijn er ook nog andere kleuren die rustgevend kunnen werken?

#Groen

Naast de kleur blauw is de kleur groen ook een echte aanrader voor in je slaapkamer, het heeft eigenlijk precies dezelfde eigenschappen als de kleur blauw alleen wordt de kleur blauw boven groen verkozen vanwege de aantoonbare effecten in ons brein. Mensen in een groene slaapkamer sliepen gemiddeld 7 uur en 36 minuten

#Geel

Je denkt bij geel misschien meteen aan een felle kleur. Toch zijn de diepere gele kleuren ook een aanrader voor in de slaapkamer. Geel geeft ons een vrolijk gevoel en laat ons beter slapen. Geel scoorde net onder de kleur blauw in de test ‘beste slaapkamerkleuren'. Mensen in een gele kamer sliepen gemiddeld 7 uur en 50 minuten.

#Oranje

Oranje is misschien niet een kleur waar je meteen aan denkt als je, je slaapkamer een likje verf wilt geven. Toch is oranje een warme kleur wat zorgt voor stabiliteit. Mensen in een oranje slaapkamer sliepen gemiddeld 7 uur en 28 minuten.

#Zilver

Dan is er nog de kleur zilver. Zilver geeft een luxe uitstraling aan je slaapkamer. Zilver geeft je slaapkamer een bepaalde schittering wat in verband wordt gebracht met de schittering van de maan. Mensen in deze slaapkamer sliepen gemiddeld 7 uur en 33 minuten.

Kleuren die je beter niet kan gebruiken voor je slaapkamer

Naast kleuren die rustgevend werken en zorgen voor een fijne nachtrust zijn er natuurlijk ook kleuren die een averechts effect hebben op je nachtrust. De volgende kleuren kun je maar beter niet gebruiken in je slaapkamer:

#Rood

Zoals ik net al noemde is de rode kleur niet echt een aanrader in je slaapkamer. Rood is een energieke kleur die je bloeddruk verhoogt en je aan wil zetten tot actie. Niets iets wat je wilt als je wil gaan slapen.

Kleur Slaapkamer | 5 Kleuren Voor een Betere Nachtrust!

#Bruin

Dan hebben we nog de bruine kleur. Bruin word is een sombere kleur en geeft je niet echt een plezierig gevoel. Je raakt er eerder gespannen van dan ontspannen. Niet gebruik dus.

#Paars

Paars word vaak gelinkt aan creativiteit. Als je wilt gaan slapen heb je niet echt creativiteit nodig. Mensen die in deze kleur sliepen, sliepen een kleine 6 uur. Paars geeft je brein allerlei signalen en zorgt niet echt voor rust.

#Grijs

Grijs is net als bruin een sombere en deprimerende kleur. Het zorgt ervoor dat je gestrest raakt en dat je de slaap niet goed kunt vatten. Mensen die in een grijze slaapkamer sliepen, sliepen iets meer dan 6 uur.

Slaap Tips Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Kleur slaapkamer: rustgevend

Rustgevend is toch wel het woord als je een kleur kiest voor je slaapkamer. Kies voor zachte of warme kleuren in je slaapkamer en blijf uit de buurt van de kleuren die ik hierboven benoemde.

Ook al zijn kleuren zoals, geel, groen, blauw, oranje of zilver goede kleuren om te gebruiken, kijk uit met de felle varianten van deze kleuren. Ga voor de neutrale en natuurlijke varianten van deze kleuren.

Onthoud altijd dat felle kleuren je brein aansporen en actief maken en dat natuurlijke en neutrale kleuren zorgen voor rust en ontspanning.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaapMeditatieMindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie welke kleur jouw slaapkamer heeft? Hiermee kan je anderen helpen en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

–> Klik hier voor meer Slaap Tips  |  Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Zet je graag de volgende stap in je Persoonlijke Ontwikkeling?


Wil jij:

  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Download dan nu het  GRATIS E-book  "De volgende stap in jouw persoonlijke groei".

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
DOWNLOAD GRATIS
50 praktische groei tips download