Keto Dieet | Afvallen | Schema's en Recepten Ketogeen Dieet!
13 juni 2021 
28 min. leestijd

Keto Dieet | Afvallen | Schema's en Recepten Ketogeen Dieet!

Keto of keto dieet. Overgewicht tegengaan is een flinke opgave. Gewichtsverlies wordt vaak gerealiseerd door het nuttigen van minder calorieën, maar inmiddels is men erachter dat dit niet altijd het gewenste effect oplevert. Gelukkig is er het keto dieet – een effectieve methode om gewicht kwijt te raken. Wat is het keto dieet, welke voordelen biedt het en wat zijn de aandachtspunten?

Wat is het Ketogeen Dieet?

Het ketogeen dieet is één van de populairste diëten van tegenwoordig. Het keto dieet is een dieet waarbij je voornamelijk vetten (60-80%) tot je neemt, een beperkte hoeveelheid eiwitten (15-25%) en het liefst zo min mogelijk koolhydraten (5%). De natuurlijke brandstofbron wordt weggenomen waardoor je vet optimaal verbrandt.

Het keto dieet was in eerste instantie ontwikkeld voor epilepsiepatiënten, omdat het de aanvallen bij vooral kinderen sterk verminderd. Later kwam men erachter dat dit dieet ook voor andere doeleinden gunstig uitpakt.

Hoe werkt een Ketogeen Dieet?

Een ketogeen dieet houdt dus een overschakeling in van koolhydraten naar vetten als primaire energiebron. Door een tekort aan glucose of koolhydraten, gaat het lichaam (en de hersenen) op zoek naar een andere snelle vorm van energie: ketonen. Eigenlijk komen deze voort uit vetzuren in het lichaam die worden afgebroken via een proces dat ketose wordt genoemd.

Bepaalde theorieën beweren dat het lichaam in die staat zelfs sneller lichaamsvet zou gebruiken als energie. Het gevolg is dat de insuline reactie van het lichaam beter wordt, de natuurlijke weerstand verhoogt en dat je een betere concentratie hebt.

De macro's in een Keto Dieet

Het Keto dieet: wat mag je eten?

Hoewel duidelijk is dat je tijdens het keto dieet geen koolhydraten mag eten (of toch héél erg weinig), is natuurlijk de vraag: welke voedingsmiddelen mogen? Hieronder een overzicht van basisproducten die je mag eten:

 • Alle soorten vlees
 • Eieren
 • Zuivelproducten die niet gezoet zijn
 • De meeste groenten (zoals groene bladgroenten en alle koolhydraatarme groenten)
 • Noten die weinig koolhydraten bevatten (walnoten, macadamia noten,…)

Welke soorten koolhydraten mag je eten tijdens het Keto dieet?

Het is haast onmogelijk om 0% koolhydraten te eten, zelfs tijdens een keto dieet. Doorgaans bevatten de meeste plantaardige voedingsmiddelen altijd een beetje koolhydraten, dus is het normaal dat je er ook wat binnenkrijgt tijdens een ketogeen dieet. Het belangrijkste is dat je voedingsmiddelen met voornamelijk koolhydraten – zoals brood, rijst, pasta, andere granen en bonen – vermijdt. Op die manier voorkom je dat je lichaam uit ketose raakt.

Het Ketodieet: wat mag je eten

Minder koolhydraten biedt veel voordelen

Het drastisch verminderen van de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt, heeft wel degelijk tal van voordelen:

 • Een stabielere bloedsuikerspiegel, wat vooral voor diabetici interessant is.
 • Minder mood-swings, die juist door variaties in het bloedglucose worden veroorzaakt.
 • Meer verzadiging, dankzij het eten van gezonde vetten die je lang vol houden en traag energie afgeven.
 • Positieve effecten op aandoeningen als Parkinson, epilepsie of diabetes.

Welke groenten mag je bij Keto dieet?

Bij het ketogeen dieet mag je alle groenten eten die geen grote hoeveelheid koolhydraten bevatten: groene bladgroenten, paprika, tomaten. Het is aangeraden om de meeste knolgroenten weg te laten, aangezien deze doorgaans meer koolhydraten bevatten!

Is een Keto Dieet beter dan andere diëten?

Natuurlijk is het belangrijk te weten wat precies zo speciaal is aan een keto dieet. Een dergelijk voedingspatroon brengt heel wat voordelen met zich mee. Hieronder een overzicht:

 • Een keto dieet houdt de bloedsuikerspiegel stabieler

Bij het eten van veel koolhydraten is er een grotere stijging en daling van suiker in het bloed, waardoor problemen als hypoglycaemie en hyperglycaemie kunnen ontstaan. Door het weglaten van koolhydraten en het eten van voornamelijk vetten blijft dit stabieler. Dat is vooral goed nieuws voor mensen met problemen met de bloedsuikerspiegel, zoals diabetici.

 • Een keto dieet kan helpen om af te vallen

Daarbij zou een ketogeen dieet ook positieve effecten kunnen hebben op gewichtsverlies. Door het weglaten van koolhydraten houdt het lichaam minder vocht vast, waardoor er al snel enkele kilo’s wegvallen. Studies hebben echter uitgewezen dat dat gewichtsverlies weinig te maken heeft met lichaamsvet op zich.

Keto Dieet - Wat zijn Ketonen en hoe werkt Ketose?

Wat zijn Ketonen?

Bij het volgen van een ketogeen dieet komt het lichaam in een zogenaamde staat van ketose terecht. Ketonen zijn verbindingen van stoffen die de lever uit zichzelf aanmaakt als er zich te weinig glucose in het bloed bevindt – een gevolg van een koolhydraatarm dieet. In dat geval nemen ketonen de rol van suiker over als primaire bron van energie.

Wat is Ketose?

Ketose is kortweg de staat waarin het lichaam zich bevindt als er na een bepaalde tijd geen suikers meer in het lichaam over zijn om energie uit te halen, en er op ketonen wordt overgeschakeld. Doorgaans wordt ketose na een aantal dagen koolhydraatarm eten bereikt, maar dit hangt voornamelijk af van hoe snel de persoon in kwestie suikers verbrandt, hoe actief hij/zij is en hoeveel hij of zij eet.

Lumen Metabolisme Tracker - Jouw persoonlijke groei

Na hoeveel dagen bereikt het lichaam Ketose?

Zoals vermeld hangt de snelheid waarmee het lichaam ketose bereikt vooral af van de snelheid van het metabolisme van suikers tijdens de eerste dagen van een ketogeen dieet, maar ook de reactie van het lichaam van de persoon in kwestie op een daling van beschikbare koolhydraten. Hoeveel vetten er precies gegeten worden en hoeveel suikers er initieel nog in het bloed of de lever beschikbaar zijn, spelen ook een rol. Doorgaans wordt ketose na een dag of twee bereikt.

Het Keto Dieet: hoe komt je lichaam aan energie?

Het basisprincipe van het keto dieet is dus het gebruik van ketonen als voornaamste energiebron. Het hele proces is redelijk ingewikkeld, maar het gaat er vooral om dat het lichaam de lever ketonen laat aanmaken om het tekort aan suikers te compenseren. Ketonen ontstaan uit afgebroken verbindingen van vetzuren, die via de lever in de bloedbaan terechtkomen. Je kan ketonen een beetje zien als de energie waar een auto gebruik van maakt als er geen gewone brandstof meer beschikbaar is, bijvoorbeeld elektriciteit!

De macro’s in een Keto Dieet

Zoals bij elk soort dieet, zijn er bij het keto dieet ook richtlijnen voor de verdeling van de macronutriënten te onderscheiden. Er bestaan natuurlijk variaties, maar over het algemeen worden de volgende percentages aangeraden:

 • 70% van de dagelijkse energie uit vetten
 • 25% van de dagelijkse energie uit eiwitten
 • 5% van de dagelijkse energie uit koolhydraten

Ter vergelijking, hieronder de percentages van bepaalde andere populaire diëten:

Het Paleodieet

 • 40% eiwit
 • 40% vet
 • 20% koolhydraten

Het low-carb dieet

 • 40% eiwitten
 • 50% vet
 • 10% koolhydraten

Het keto dieet laat dus nog minder ruimte voor koolhydraten voor een standaard low-carb dieet. Enkel door dit te doen kan het lichaam in een staat van ketose raken, en wordt de verbranding van suikers ingeruild voor de verbranding van ketonen.

Is het keto dieet moeilijk vol te houden

Is het Keto Dieet moeilijk vol te houden?

Hoewel het keto dieet op zich heel wat voordelen biedt voor de gezondheid, zijn er toch een aantal uitdagingen aan verbonden. Zo is het keto dieet niet voor iedereen even gemakkelijk vol te houden, en dat komt vooral door de heel lage hoeveelheid koolhydraten die gegeten wordt. Hoewel de bloedsuikerspiegel stabieler blijft bij het eten van meer vetten en minder suikers, kan de drang naar suikers toch groter worden naarmate het dieet langer blijft duren.

De reden hiervoor is eenvoudig: hoewel ketonen energie geven aan lichaam en hersenen, blijven suikers de snelste bron van energie. Het lichaam wil er alles aan doen om zo weinig mogelijk energie uit te geven om te overleven, dus gaat het ook op zoek naar energiebronnen die weinig vertering vragen en snel energie afgeven – suikers zijn daar perfect voor.

Een ketogeen dieet kan dus moeilijk vol te houden zijn omdat de instinctieve drang naar suikers bij veel mensen groot blijft. Vaak wordt een keto dieet daarom aangeraden als tijdelijke oplossing voor het versterken van het immuunsysteem of het uitbalanceren van de bloedsuikerspiegel.

De beste tips om het keto dieet vol te houden

Het is duidelijk dat het ketogeen dieet volhouden niet bepaald een gemakkelijke opdracht is. Zeker als je het gewend bent om veel suikers en koolhydraten te eten, kan het een heuse uitdaging zijn. Gelukkig bestaan er wel degelijk verschillende manieren om het keto dieet voor jezelf wat gemakkelijker te maken.

Wil je je nieuwe ketogeen dieet écht volhouden, en niet zomaar toegeven aan de drang naar suikers en zoetigheid? Dan kunnen de onderstaande tips je zeker en vast op weg helpen!

1. Drink voldoende water gedurende de dag

Als je overschakelt van een gewoon dieet naar een keto dieet, dan vinden er verschillende effecten plaats. Eerst en vooral zal je lichaam weerstand bieden tegen diet nieuwe keto dieet, omdat het het gewoon niet gewend is. Zo kan het gebeuren dat je bepaalde detox symptomen ervaart, waardoor je tijdelijk minder energie hebt, je een beetje loom voelt en je ook niet zo goed kunt focussen.

Tijdens deze periode is het extreem belangrijk dat je voldoende water drinkt, om je lichaam tijdens het aanpassingsproces te ondersteunen. Op die manier blijven je cellen gehydrateerd, je lichaam sterk en fit, en blijf je ook energiek gedurende de dag. Daarbij kan het drinken van voldoende water er ook voor zorgen dat je langer verzadigd blijft. Hierdoor is de kans dat je naar ongezonde snacks (met veel koolhydraten) grijpt dan weer een stuk kleiner!

2. Laat je lichaam zich rustig aanpassen aan het keto dieet

Weet je nog toen we het hadden over de aanpassingstijd die het lichaam nodig heeft om aan het keto dieet te wennen? Tijdens die periode kan je zogenaamde detox symptomen ervaren, en als die té heftig zijn voel je je misschien wel écht ziek. Een goede manier om dit effect wat tegen te gaan, is door geleidelijk aan het keto dieet over te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld op het begin wel nog bepaalde fruitsoorten eten, zoals banaan, die wat meer suikers bevatten.

Op die manier krijgt je lichaam initieel toch nog voldoende koolhydraten om op suikers te kunnen functioneren. Doordat je het stapje voor stapje doet, krijgt je lichaam ook de tijd om te wennen aan de overschakeling naar ketonen als energiebron. En dat zal ervoor zorgen dat je minder last hebt van extreme symptomen. Het kan zelfs de drang naar suikers in de eerste fase erg verminderen, waardoor je je keto dieet dan weer een stuk langer volhoudt!

Keto Dieet | Afvallen | Schema's en Recepten Ketogeen Dieet!

3. Maak op voorhand boodschappenlijstjes

Het mag dan misschien wel een banale tip lijken, maar een boodschappenlijstje maken voor je gaat winkelen is wel degelijk een goede manier om je keto dieet vol te houden. Als je zonder verwachtingen en structuur de supermarkt binnen stapt, dan is het risico dat je zomaar naar ongezonde (en gesuikerde) snacks reikt een stuk groter. En dan ligt je keto dieet meteen in het water!

Bepaal dus op voorhand hoeveel je van welke ingrediënten je wilt kopen, en zorg er natuurlijk voor dat deze binnen het keto dieet passen. Niet alleen houd je je op die manier gemakkelijker aan je keto dieet. Ook zal je heel wat tijd én geld besparen, omdat je de supermarkt sneller weer uit bent. Een driedubbele win-winsituatie dus, en dat maakt het keto dieet volhouden des te gemakkelijker!

4. Eet voldoende vezels bij keto recepten

Het belang van vezels voor een goede vertering is al goed gekend, maar diezelfde vezels zorgen er ook voor dat je langer verzadigd blijft. Een belangrijk kenmerk van koolhydraten is dat ze, zoals reeds vermeld, je bloedsuikerspiegel verhogen en je energie geven. Als je meer vetten en minder suikers eet, gebeurt dat veel minder. Het gevolg? Je hebt sneller weer honger, en grijpt dus ook gemakkelijker weer naar gesuikerde voeding.

Eet je op je keto dieet echter voldoende vezels, dan wordt dat effect een beetje gedempt. Je maag zal langer en sneller gevuld zijn, waardoor je lichaam niet zo’n sterk hongersignaal krijgt. Hierdoor heb je minder snel de neiging om suikers te eten. Probeer je bij keto dieet recepten vooral te focussen op natuurlijke voedingsmiddelen met veel vezels, en doe dat bij elke maaltijd.

Als je bij je keto dieet ontbijt, lunch, snack en diner voldoende vezels eet, heb je eigenlijk gedurende de hele dag een buffer tegen extreme honger door een tekort aan suikers. Zeker in de eerste fase van een keto dieet schema is dat belangrijk, zodat je je ketogeen dieet schema ook volhoudt!

5. Focus je niet op de weegschaal tijdens je keto dieet schema

Ten slotte is het belangrijk dat je tijdens de eerste periode van je keto dieet niet te veel vertrouwen legt in de weegschaal. Heel veel mensen volgen het ketogeen dieet om af te vallen, en verwachten dat ze al na een paar dagen prachtige resultaten zien. Het ketogeen dieet werkt zo echter niet. Eigenlijk werkt geen enkel dieet op die manier!

Als je dus net begonnen bent met het maken van keto dieet recepten en een goed uitgedacht keto dieet schema begint, zie het dan als een langdurig proces. Het kan zijn dat je in de eerste dagen of weken gewicht verliest (aangezien je niet langer zoveel vocht ophoudt), maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Sommige mensen komen juist bij, omdat hun lichaam extra vocht ophoudt als ‘bescherming’ tegen dit nieuwe, vreemde dieet. Maak je daar in eerste instantie geen zorgen over!

Als je je teveel richt op wat de weegschaal zegt, dan bestaat het risico dat je snel minder gaat eten om weer af te vallen. Of misschien ga je wel méér gaan eten, omdat je bang bent dat je té snel afvalt! Als je echter beseft dat het lichaam de tijd nodig heeft om gewend te raken aan dit keto dieet en daardoor soms allerlei vreemde symptomen heeft, dan kan je het keto dieet gemakkelijker volhouden. Pas als je die eerste fase doorlopen hebt, kan je grote aanpassingen maken aan je ketogeen dieet.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je op weg om het keto dieet vol te houden, zodat je snel een nieuw niveau van energie en gezondheid ervaart. Wil je graag nog meer weten over het ketogeen dieet? Lees dan snel verder!

Is het keto dieet gevaarlijk?

Vaak wordt beweerd dat het ketogeen dieet gevaarlijk is door de grote hoeveelheid dierlijke vetten. Een teveel aan dierlijke vetten is op de lange termijn inderdaad niet zo gezond, maar dat probleem kan je grotendeels voorkomen door voldoende andere gezonde voedingsmiddelen te eten, zoals verse groenten, noten en zaden. Zo blijft er een beetje balans tussen dierlijke en plantaardige producten, en dat is toch wel belangrijk!

Keto Dieet | Afvallen | Schema's en Recepten Ketogeen Dieet!

Wat is Ketogriep?

Ketogriep is eigenlijk een verzamelnaam van alle symptomen van het lichaam, dat van suikers moet overschakelen naar ketonen als voornaamste energiebron. Deze symptomen doen een beetje denken aan griep, maar het gaat eigenlijk eerder om ontwenningsverschijnselen. Deze symptomen zijn echter tijdelijk en gaan voorbij zodra het lichaam gewend is aan de staat van ketose.

Is het Keto dieet veilig

Over het algemeen is het keto dieet veilig voor de meeste mensen. Toch is afgeraden voor zwangere vrouwen en kinderen, en daarbij is het altijd een goed idee om bij twijfel raad te vragen bij een specialist of arts voor men aan een dergelijk dieet begint.

Is het Ketogeen Dieet gezond?

Zoals bij elk dieet biedt het keto dieet heel wat voordelen voor de gezondheid. Daarbij worden tijdens dit dieet ook doorgaans veel groene en andere groenten gegeten, en gezonde vetten. Aan de andere kant worden er vaak ook veel ongezonde, verzadigde dierlijke vetten gegeten. Uiteindelijk bepaal jij zelf hoe gezond het is en hoe streng je voor jezelf bent.

Voorbeelden van een Keto dieet

Heel wat mensen denken dat het eten van ‘keto-vriendelijke’ voeding ze de kans geeft om de hele dag door veel vet te eten, zoals spek of steak. Hoewel dergelijke voedingsmiddelen inderdaad haast uitsluitend vetten en eiwitten bevatten, zijn ze niet de gezondste keuze. Voedingsmiddelen als aardappelen, pasta, bonen en eigenlijk alle voedingsproducten die koolhydraten bevatten, zijn sowieso al uitgesloten.

Het is belangrijk om je energie vooral uit gezonde voedingsmiddelen te halen, zodat je lichaam en geest sterk blijven tijdens het dieet. Voedingsmiddelen als avocado, noten en zaden, dierlijke producten die niet al te veel vet bevatten en bepaalde gezonde oliën kunnen zeker goed zijn tijdens een keto dieet. Het is ook beter om vooral voor onbewerkte en natuurlijke voeding te kiezen. Ten slotte is het eten van een ‘cheatmeal’ met veel koolhydraten ook niet mogelijk, aangezien het lichaam dan weer uit ketose raakt!

Een Keto Dieet schema

Er zijn allerlei manieren om een keto dieet vorm te geven. Start bijvoorbeeld met een keto dieet weekschema. Dagelijks mag je niet meer dan 50 gram koolhydraten en je eet geen zoete groenten en fruit. Je eet voornamelijk vette voeding, dierlijke vetten, kwark, yoghurt, en kaas. Een kipgerecht is iets wat je veel tegenkomt bij een keto dieet. Havermout in een keto dieet is optioneel, maar doe het met mate. Havermout bevat namelijk veel koolhydraten en daarom zit je al snel aan je maximale aantal koolhydraten per dag.

Koffie kun je over het algemeen goed drinken bij een koolhydraatarm dieet. Drink echter zoveel mogelijk speciale keto dieet koffie om toch aan je dagelijkse hoeveelheid cafeïne te komen. Ik zal verderop verder in gaan op de speciale keto koffie.

Op zich is het volgen van een ketogeen dieet niet zo moeilijk, vooral als je een duidelijk schema hebt. Hieronder een goed voorbeeld van een eetschema op basis van het ketogeen dieet:

 • ONTBIJT: 3 eieren, ½ avocado, 1 tot 2 eetlepels olijfolie
 • LUNCH: Gebakken zalm met 1 eetlepel olijfolie, ½ bosasperges met 1 tot 2 el boter
 • AVONDMAAL: Steak, 400 gram spinazie met kokosolie, 100 gram noten

De beste Keto dieet Recepten

Als je wilt beginnen met een ketogeen dieet, is het natuurlijk een goed idee om op voorhand een aantal goede recepten te hebben. Je vindt hoe dan ook tal van voorbeelden in elk doorsnee keto dieet boek of online, zoals bijvoorbeeld deze:

Bloemkoolquiche met kaas

Keto dieet recept Bloemkoolquiche met kaas

Ingrediënten:

 • 1 bloemkool
 • 1/2 rode ui
 • 1 rode paprika
 • 125 gr spekreepjes
 • 100 gr geraspte kaas, belegen
 • 5 eieren (M)
 • 125 gr crème fraîche
 • paprikapoeder naar smaak
 • zout en peper naar smaak

Stap 1: Snij de bloemkool in kleine stukjes en doe deze in een pan met wat water. Breng de pan aan de kook en zorg dat de bloemkool zo’n 10 minuten voorgekookt is. Ondertussen kan je de spekblokjes- of reepjes goed bakken, waarna je het extra vet laat uitlekken.

Stap 2: Versnipper zowel de paprika als de rode ui, waarna je deze kort bakt in een pan met olijfolie. Verwarm de oven op 190 graden voor. Vet een oven quichevorm in met wat boter en meng de eieren, crème fraiche en kaas in een grote kom.

Stap 3: Neem de pan met bloemkool van het vuur en lek deze uit. Je kan de bloemkoolroosjes droogdeppen met wat keukenpapier, waarna je ze aan de spek, paprika en uit toevoegt aan de kom met eieren. Roer het geheel tot je een goed mengsel hebt bereikt.

Stap 4: Breng het geheel op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Giet het in de quichevorm. Bak de bloemkool een halfuur tot 45 minuten in de oven. Zodra het geheel is gestold kan je de quiche in stukken snijden en lekker smullen!

Keto recepten

Zoals reeds gezegd zijn er tal van keto recepten die je kan uitproberen, die lekker zijn en toch héél weinig koolhydraten bevatten. Hieronder enkele extra voorbeelden voor elk moment van de dag:

Keto ontbijt recept

Keto dieet Chiazaad pudding met bessen

Chiazaad pudding met bessen:

 • 3 eetlepels chiazaad
 • 200 ml ongezoete amandelmelk
 • 50 gram blauwe bessen
 • 1 eetlepel stevia
 • 1/2 eetlepel amandelschaafsel
 • Een snufje kaneel

Stappenplan:

Doe het chiazaad, de amandelmelk, ongeveer de helft van de bessen, de kaneel en de stevia in een grote kan en roer goed. Zet het geheel in de koelkast en laat het zaad weken. ’s Morgens roer je alles nog eens goed, waarna je de pudding in een glas of kommetje giet. Gebruik de rest van de blauwe bessen en het amandelschaafsel als topping.

Keto lunch recept

Keto dieet lunch recept Frittata met courgette noedels

Frittata met courgette noedels:

 • Een eetlepel Kokosolie
 • 2 lente-uitjes
 • 1 courgette
 • 8 eieren
 • Zwarte peper
 • Zout
 • 4 eetlepels peterselie

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en verwarm de kokosolie in een oven-koekenpan. Snij de uitjes in ringetjes en vermaal ook de peterselie fijn. Bak deze eerste zacht aan. Maak intussen lange sliertjes van de courgette dmv een spiraalsnijder. Voeg ze toe aan de pan en schep alles kort om. Klop vervolgens de eieren op, voeg peper en zout toe en giet het mengsel in de koekenpan. Roe het geheel nog eens door en gebruik dan de peterselie als topping. Plaats de pan in de oven, na 10 minuten is de frittata klaar.

Keto diner recept

Wat heb je nodig:

 • 200 gram kip
 • 1 eetlepel pestosaus
 • 1 tomaat
 • Een zak roerbakgroente
 • Een klein bakje roomkaas

Stappenplan:

Bak eerst de kip goed gaar en bedek beide zijden met de pestosaus. Kook vervolgens de groenten. Snijd de gebakken kip in stukjes en vermeng de groenten met tomaat. Voeg ten slotte de roomkaas toe naar eigen smaak en je kan smullen!

Koolsalade Keto Recept

Koolsalade Keto Recept

 • 200 gram witte kool
 • 200 gram rode kool
 • 1 wortel
 • 1 eetlepel kokosazijn
 • 1 el mayonaise, suikervrij
 • 1 theelepel graanmosterd
 • 1/2 theelepel zeezout
 • peper
 • verse peterselie of bieslook

Stappenplan:

Rasp eerst de groenten in een kom en besprenkel alles met de kokosazijn. Kruid het geheel met zout en peper, doe de mosterd en mayo erbij en roer. Zet het in de koelkast zodat de kool kan krimpen. Voeg nét voor het opdienen de peterselie of bieslook over de groenten. Roer alles goed om en eet smakelijk!

Keto pizza recept

Keto pizza

 • 170 gram geraspte mozzarellakaas
 • 85 gram amandelmeel
 • 2 eetlepel roomkaas
 • 1 ei
 • 1/2 theelepel gedroogde kruide
 • Zout naar smaak

Stappenplan:

Smelt eerst de mozzarella met de kaas in een kleine pan op een laag vuurtje. Doe het ei en de kruiden erbij en meng. Voeg daarna het amandelmeel toe en maak van het geheel een deeg. Rol dit deeg tussen twee bladen bakpapier uit. Bewaar het geheel in de koelkast of diepvriezer voor later of bak het meteen zo’n 15 minuten in de oven, voorverwarmd op 180 graden Celsius.

Keto pannenkoeken recept

Keto pannenkoek

 • 4 eetlepel kokosolie
 • 4 eetlepel kokosmeel
 • 4 eieren
 • 1 eetlepel citroensap
 • 4 eetlepel water
 • 1 theelepel vanille extract
 • 2 eetlepel stevia
 • 1/2 theelepel baksoda
 • 1 theelepel wijnsteenpoeder
 • Een snuifje zout
 • Kokosolie om te bakken

Stappenplan:

Smelt eerst de kokosolie/noeter op een laag vuur in een pan. Klop de eieren met het citroensap en water, waarna je baking soda, wijnsteenpoeder, zoetstof en eventueel vanille-extract toevoegt. Zeef ook de kokosbloem erbij en meng alles. Voeg de kokosolie toe en meng nogmaals. Laat alles even rusten. Maak een pan warm op het vuur en giet er wat kokosolie in. Giet het hele beslag in die pan en bak de pannenkoeken een aantal minuutjes aan één zijde. Draai om en bak nogmaals. Herhaal deze stappen met al het beslag en eet smakelijk!

Keto brood recept

Keto brood

Droge ingrediënten:

 • 80 gram psyllium-husk poeder
 • 40 gram gemalen lijnzaad
 • 1 theelepel baking soda
 • 2 theelepels wijnsteenpoeder
 • 1 eetlepel karwijzaad
 • 70 gram zonnebloempitten

Natte ingrediënten

 • 4 eiwitten
 • 2 grote eieren
 • 30 ml sesamolie
 • 30 ml ghee
 • 120 ml warm water
 • 2 eetlepels appelciderazijn

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Vet een bakvorm goed in, waarna je de eigelen met de azijn mixt, de olie toevoegt en alles goed mengt. Voeg ook het water toe en mix nogmaals. Klop het eiwit op met de baking soda en het wijnsteenpoeder. Meng alle droge ingrediënten apart in een grote kom. Voeg daarna al mengend de eigeelmix toe en een vierde van het eiwit bij alle droge ingrediënten. Daarna voeg je het overblijvende eiwit toe aan de mengeling doorheen het deeg. Strooi er ook de zonnebloempitten doorheen. Voeg het beslag toe aan de bakvorm, en bak gedurende een uurtje. Haal het geheel uit de oven en laat het even afkoelen op een rooster!

Keto Dieet recepten PDF

Voor wie op zoek is naar nog meer goede keto dieet recepten, is het altijd een goed idee om een PDF bestand te gebruiken met goede recepten. Op die manier download je meteen tientallen lekkere recepten die je gemakkelijk zelf kan uitproberen!

Een Keto Dieet boek

Ten slotte is het ook mogelijk om een keto dieet boek te kopen. Doorgaans vind je hier nog veel meer recepten om uit te proberen. Er zijn heel wat boeken geschreven over het keto dieet, met naast recepten ook achtergrondinformatie over wat de voordelen en nadelen zijn van dit dieet, waar je op moet letten, enzovoort. Overzicht beste Keto dieet boeken.

Een Keto Weekmenu

Het is altijd goed om een duidelijk en gevarieerd weekmenu ter beschikking te hebben als je met een ketogeen dieet wilt beginnen. Hieronder vind je een goed voorbeeld van zo’n ketogeen weekmenu:

Maandag:

 • Ontbijt: Ei-omelet met spinazie en avocado
 • Lunch: Groene salade met gerookte kip
 • Avondmaal: Gebakken zalm met gestoomde broccoli

Dinsdag:

 • Ontbijt: Groene smoothie
 • Lunch: Indiase spinaziesoep
 • Avondmaal: Stukje vlees met verse gestoomde groenten

Woensdag:

 • Ontbijt: Omelet met avocado en zalm
 • Lunch: Groene salade met macadamia noten
 • Avondmaal: Soep op basis van garnalen en broccoli

Donderdag:

 • Ontbijt: Groene smoothie met proteïnepoeder
 • Lunch: Wrap met sla en kipstukjes
 • Avondmaal: Rijst op basis van bloemkool en ei

Vrijdag:

 • Ontbijt: Griekse yoghurt en handvol noten
 • Lunch: Soep op basis van courgette
 • Avondmaal: Steak met champignons en spinazie

Zaterdag:

 • Ontbijt: Handvol warme noten in Hüttenkäse
 • Lunch: Salade op basis van spinazie met haring
 • Avondmaal: Tomatensoep met balletjes

Zondag:

 • Ontbijt: Groene smoothie
 • Lunch: Omelet met groenten
 • Avondmaal: Gehaktballetjes met snijbonen

Er bestaan heel wat variaties op dit keto weekmenu, en je kan natuurlijk zelf op zoek gaan naar nieuwe recepten. Toch geeft dit voorbeeld een goed zicht op welke voedingsmiddelen gecombineerd kunnen worden om in ketose te blijven!

Keto dieet Weekmenu

De Keto Challenge

Een Keto Challenge met het Keto Dieet kan je helpen met afvallen. Overgewicht tegengaan is een flinke opgave en gewichtsverlies wordt vaak gerealiseerd door het nuttigen van minder calorieën. Wetenschap toont aan dat dit lang niet altijd het gewenste effect oplevert. Gelukkig is er Keto en kan je met een Keto Challenge van bijvoorbeeld 30 dagen – een effectieve methode toepassen om gewicht kwijt te raken. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van een Keto Challenge.

Wat is een Keto Challenge?

Het Keto dieet was in eerste instantie ontwikkeld voor epilepsiepatiënten, omdat het de aanvallen bij vooral kinderen sterk verminderd. Later kwam men erachter dat dit dieet ook voor andere doeleinden gunstig uitpakt. Het Keto Dieet is een dieet waarbij je voornamelijk vetten tot je neemt, een beperkte hoeveelheid eiwitten en het liefst zo min mogelijk koolhydraten. Het is zelfs zo dat bij dit dieet 60 tot 80 procent van je totale calorie-inname uit vetten bestaat. De natuurlijke brandstofbron wordt weggenomen waardoor je vet optimaal verbrandt.

Keto Challenge: wat zijn de voordelen?

Deelname aan Keto Challenge van bijvoorbeeld 21, 28 of 30 dagen levert je diverse voordelen op. Ik zet ze voor je op een rij:

✅ Een Keto Challenge dieet schema gaat een hoog insulineniveau tegen.

✅ Omdat je tijdens een Keto Challenge meer vetten eet, vermindert je eetlust. Vet verzadigt beter dan koolhydraten waardoor je gewicht afneemt.

✅ Het zorgt voor een verbetering van de gemoedstoestand.

✅ Het heeft een positieve uitwerking bij ziekten zoals epilepsie, Parkinson en diabetes.

✅ Een toenemend aantal wetenschappers wijzen op de gunstige uitwerking van een koolhydraatarm dieet bij mensen met autisme of depressies.

Neem deel aan de 30 dagen Keto Challenge

Afvallen in 30 dagen en je topfit voelen? Neem deel aan een 21, 28 of 30 dagen Keto Challenge en ontdek zelf de voordelen van een van de meest populaire dieetvormen.

Hoe ziet een Keto Challenge dieet schema eruit?

Er zijn allerlei manieren om een Keto Challenge Dieet vorm te geven. Start bijvoorbeeld met een Keto dieet weekschema. Dagelijks mag je niet meer dan 50 gram koolhydraten en je eet geen zoete groenten en fruit. Je eet voornamelijk vette voeding, dierlijke vetten, kwark, yoghurt, en kaas. Een kipgerecht is iets wat je veel tegenkomt bij een Keto Challenge dieet.

Havermout in een Keto dieet is optioneel, maar doe het met mate. Havermout bevat namelijk veel koolhydraten en daarom zit je al snel aan je maximale aantal koolhydraten per dag.

Koffie kun je over het algemeen goed drinken bij een koolhydraatarm dieet. Drink echter zoveel mogelijk speciale Keto koffie om toch aan je dagelijkse hoeveelheid cafeïne te komen. Ook wel bullit proof koffie genoemd.

Keto koffie

Je hebt vast wel eens gehoord van bullitproof koffie. Bullit proof koffie is koffie met boter en MCT-olie en wordt daarom ook wel keto koffie genoemd.

Waarom zou je boter en MCT-olie toevoegen aan je koffie en wat zijn dan de voordelen zal je denken. Het levert je een boost concentratie op, onderdrukt het hongergevoel en helpt bij het afvallen. Bullitproof koffie kan onderdeel zijn van jouw keto dieet schema en zal de productie van ketonen in je lichaam een boost geven.

Je maakt keto koffie door gewone koffie in de blender te mixen met een eetlepel boter en 1 eetlepel MCT-olie. Je zou de MCT-olie ook kunnen vervangen door kokosolie. Bekijk onderstaande video van de bedenker van bullitproof koffie, Dave Asprey, waarin hij je uitlegt hoe de keto koffie maakt.

Afvallen met het Keto dieet

Afvallen met het keto dieet is wel degelijk mogelijk, vooral doordat het eten van meer vetten zorgt voor een groter verzadigingsgevoel. Hierdoor eet je doorheen de dag misschien minder, waardoor je dus vet verliest. Ook zorgt het eten van minder koolhydraten ervoor dat je minder vocht ophoudt, waardoor je dus ook gewicht kunt verliezen!

Bestaat er ook een Keto Dieet vegetarisch?

Een keto dieet schema is er ook voor mensen met een vegetarisch eetpatroon. Vis en vlees zijn uitgesloten en daarom stap je zoveel mogelijk over op keto groenten, eieren en zuivelproducten. Noten, bonen en olijven zijn ook een goede vervanging van vis en vlees. Voor meer informatie zijn er gratis keto dieet recepten pdf.

Het Keto dieet en sporten

Ketonen geven hun energie over het algemeen trager en stabieler af dan suikers. Het gevolg hiervan is dat een ketogeen dieet meestal niet wordt aangeraden in combinatie met heel intensieve sporten. Tijdens zo’n mate van activiteit is het belangrijk om vooral snelle suikers ter beschikking te hebben in het lichaam, om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Sporten in combinatie met een ketogeen dieet kan wel, maar het is beter om matig intensieve vormen van activiteit te kiezen.

Starten met een Keto dieet

Wil je beginnen met een keto dieet omdat je overtuigd bent van wat het kan doen voor je gezondheid? Dan is het een goed idee om zoveel mogelijk info te verzamelen over wat het dieet inhoudt en hoe je het kan toepassen. 

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Robin De Buck
Door

Robin De Buck

op 23 Nov 2020

Leuk en heel informatief artikel! Zelf heb ik al twee weken een Keto-test gedaan en wat me vooral opviel was de stabiele stroom van energie doorheen de dag. Ik verloor initieel wat gewicht en voelde dat ik in de gym heel wat meer kracht had - geen idee hoe dat kwam maar het was wel een leuk bijeffect :D Zeker de moeite waard om eens uit te proberen, zou ik zeggen!

Martijn
Door

Martijn

op 23 Nov 2020

Hoi Robin, bedankt voor je reactie en tof om te horen dat je met Keto aan het testen bent. Voor de meeste diëten geldt toch vaak dat je het zelf moet ervaren om te kijken of het bij je past. Zelf heb ik super mooie resultaten met de combinatie van Keto en Intermittent Fasting. Succes met je ontwikkelingen!

Angela
Door

Angela

op 28 Dec 2020

Hi Martijn Mijn doel is vooral shapen, vooral rondom mn buikstreek. Is dit dieet daar ook voor bedoeld?

Martijn
Door

Martijn

op 28 Dec 2020

Beste Angela, Helaas is het met geen enkel dieet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Het is wel aan te raden om naast het keto dieet ook aan kracht training te doen en zo de bijvoorbeeld de buikstreek extra te trainen voor de gewenste shape. Heel veel succes!

lynn
Door

lynn

op 24 Jan 2021

Is het keto dieet gevaarlijk? Het risico van het ketogeen dieet is dat men door de grote hoeveelheid dierlijke vetten problemen krijgt met de aderen en het hart. De hoeveelheid cholesterol in het lichaam zal hoe dan ook stijgen, en dat kan bepaalde gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Doorgaans zijn die risico's echter pas merkbaar op de lange termijn. dit baart me dan weer zorgen? verder een heel informatief artikel.

Martijn
Door

Martijn

op 25 Jan 2021

Hoi Lynn, Bedankt voor je compliment over het artikel. Ik heb de alinea omtrent "Is Keto dieet gevaarlijk?' wat herschreven omdat het wat genuanceerder ligt. Vaak wordt beweerd dat het ketogeen dieet gevaarlijk is door de grote hoeveelheid dierlijke vetten. Een teveel aan dierlijke vetten is op de lange termijn inderdaad niet zo gezond, maar dat probleem kan je grotendeels voorkomen door voldoende andere gezonde voedingsmiddelen te eten, zoals verse groenten, noten en zaden. Zo blijft er een beetje balans tussen dierlijke en plantaardige producten, en dat is toch wel belangrijk!

Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download