In dit artikel

Eenvoudig kersensap recept om zelf te maken

In dit artikel

Heb je ooit voor een volle fruitmand met rijpe kersen gestaan en gedacht: wat kan ik hiermee? Je bent niet alleen, want dat dilemma ken ik maar al te goed. Na grondige zoektocht heb ik een heerlijk en simpel recept voor kersensap ontdekt dat ik graag met je deel.

Het gaat je verrassen hoe makkelijk je een verfrissende dorstlesser tovert uit deze zomerse vruchtjes. Ontdek het zelf!

Samenvatting

 • Verse kersen zijn essentieel voor een frisse, zoete smaak in het zelfgemaakte kersensap; ze moeten goed gewassen en ontpit worden voordat ze gebruikt worden.
 • Water en suiker zijn belangrijke ingrediënten die de kersen aanlengen en zorgen voor de perfecte balans tussen zoet en zuur in het sap.
 • Het proces omvat het blenden van kersen met water, het moes zeven voor een heldere vloeistof, en op smaak brengen met suiker om het sap heerlijk zoet te maken.
 • Bij het serveren en bewaren van kersensap is het belangrijk om schone opslagcontainers te gebruiken, het sap koel te houden en snel te consumeren voor de beste smaak.
 • Zelfgemaakt kersensap is niet alleen een genot om te drinken, maar kan ook worden gebruikt in diverse recepten zoals sauzen, limonades of als topping over desserts.

De gezondheidsvoordelen van kersensap

Een vrouw geniet van kersen sap in een bloeiende boomgaard.

Kersensap is een krachtige bron van gezondheid voor mijn lichaam. Het zit boordevol vitamines zoals A, C en E, en biedt een schat aan voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor mijn welzijn.

Deze verfrissende drank helpt niet alleen om mijn immuunsysteem te versterken, maar ondersteunt ook het herstel van mijn spieren na inspanning, waardoor ik sneller weer fit ben.

De antioxidanten en polyfenolen in zuur kersensap dragen bij aan het verminderen van ontstekingen in mijn lichaam. Dat is geweldig nieuws voor mij, want het betekent dat ik minder last heb van zwellingen en pijntjes die vaak na een workout of lange dag voorkomen.

Ook merk ik dat als ik kersensap in mijn dieet integreer, ik ‘s nachts beter slaap. Het is een aromatische drank die een rustgevend effect op mijn lichaam lijkt te hebben, waardoor ik de volgende dag weer vol energie zit.

Benodigdheden voor het kersensap recept

Een kom met verse kersen omringd door groen gebladerte in plat design.

Om zelf een heerlijk verfrissend kersensap te maken, heb je slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig. Met verse kersen als hoofdrolspeler en enkele basisbenodigdheden die je waarschijnlijk al in huis hebt, ben je klaar om aan de slag te gaan.

Verse kersen

Ik gebruik altijd verse kersen voor mijn zelfgemaakte sappen en desserts. Ze zijn het hoofdingrediënt in mijn kersensap recept en essentieel voor die frisse, zoete smaak. Met een handvol verse kersen zet ik iets bijzonders op tafel, van een verfrissende limonade tot een rijke vlaaivulling.

Deze sappige rode vruchten vormen de basis van een heerlijke kersencompote, perfect voor over een dessert of door de yoghurt.

Het is belangrijk dat ik kies voor kwaliteit; alleen de beste, rijpe kersen geven die dieprode kleur en intense smaak aan mijn sap. Ik zorg ervoor dat ik ze goed was voordat ik ze ontpit, want niemand houdt van pitjes in zijn drankje.

Daarna komen ze samen met water en een beetje suiker in de blender, klaar om getransformeerd te worden tot een gladde moes. Om een heldere drank te krijgen, zeef ik het mengsel vervolgens zorgvuldig.

Zo creëer ik mijn eigen ambachtelijke kersensap dat het altijd goed doet op warme dagen of als basis voor sauzen en limonades.

Water

Voor mijn kersensap gebruik ik maar liefst 2 liter water. Dit is een cruciale component om de smaak van de kersen tot zijn recht te laten komen en het sap de perfecte consistentie te geven.

Het water mengt met de sappige kersen in de blender, waarna het geheel zachtjes gekookt wordt. Zo transformeren we het fruit in een heerlijke, verfrissende drank.

Thuis heb ik geen dure apparatuur nodig om zuiver drinkwater te krijgen voor mijn recept; een simpele waterfilter doet wonderen. En vergeet niet, als je ooit waterijsjes maakt met het kersensap, hou ze dan even onder stromend water zodat ze soepel uit de vormpjes glijden – een eenvoudige maar effectieve truc voor een verkoelende traktatie.

Hydratatie en genot gaan hand in hand in dit verfrissende recept.

Suiker

Ik voeg altijd suiker toe aan mijn kersensap recept om die heerlijke zoetheid naar voren te laten komen die we allemaal verwachten van een verfrissend drankje. Het is een essentieel ingrediënt dat het natuurlijke fruitige karakter van de kersen benadrukt en zorgt voor de perfecte balans tussen zoet en zuur.

In mijn kersencompote dient suiker zelfs een dubbele rol; het maakt niet alleen de vruchten zacht, maar fungeert ook als een fantastische zoetstof voor elke topping die ik maak. En of ik nu kersenjam, limonade of sorbet bereid, suiker is de magische sleutel die de smaken laat samensmelten tot een heerlijk geheel.

Stap-voor-stap bereidingswijze

Ontdek hoe eenvoudig het is om heerlijk kersensap te maken met mijn persoonlijke handleiding die je stap voor stap begeleidt.

Kersen wassen en steeltjes verwijderen

Laten we beginnen met de kersen grondig te wassen onder stromend water om vuil en eventuele restjes bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Zorgvuldigheid hierbij is belangrijk; je wilt immers alleen de zuiverste smaken in je sap.

Na het wassen is het essentieel de kersen goed te laten uitlekken, zodat ons kersensap straks niet verdund wordt door overtollig water.

Vervolgens pak ik elk kersje vast om de steeltjes te verwijderen. Dit is een simpel maar cruciaal stapje in het proces, want niemand zit te wachten op harde stukjes in het sap. En mocht je tijd hebben en het nodig vinden, dan kun je nu ook de pitjes eruit halen.

Nu zijn de kersen helemaal klaar om verwerkt te worden tot een heerlijk vers sapje.

Kersen in de blender met water

Ik pak een handvol verse kersen, was ze zorgvuldig en trek dan de steeltjes eruit. Dit bereidt ze voor op de volgende stap: de blender. Met een soepel gebaar kieper ik de ontpitte kersen in de blender en voeg een goede hoeveelheid water toe.

De machine zoemt terwijl de kersen en het water zich vermengen tot een smeuïge moes.

De volgende stap is het zeven van deze moes om een helder sap te krijgen. Dit gebeurt met een fijnmazige zeef, waarbij de pure vruchtensappen door de mazen druppelen en de overgebleven pulp wordt gescheiden.

Na deze fase breng ik het sap op smaak met suiker naar wens en is de basis van het kersensap klaar. Met frisse energie ga ik verder naar de volgende stap: het zeven van de kersenmoes en het op smaak brengen met suiker.

Kersenmoes zeven en op smaak brengen met suiker

Na het blenden van de kersen met water, staat zeven op het programma. Ik pak een fijne zeef en giet de kersenmoes erdoorheen. Hiermee verwijder ik alle pitjes en velletjes, zodat alleen het zachte, smeuïge sap overblijft.

Dit is een cruciale stap, want niemand houdt van een sapje met stukjes erin.

Vervolgens is het tijd om het sap op smaak te brengen. Suiker speelt hier de hoofdrol. Afhankelijk van hoe zoet de kersen al zijn en mijn eigen voorkeur, voeg ik geleidelijk suiker toe.

Ik proef tussendoor steeds even, tot het precies zoet genoeg is naar mijn zin. Het doel is een perfecte balans te vinden tussen de natuurlijke zuurheid van de kersen en de toegevoegde zoetheid van de suiker.

Tips voor het serveren en bewaren van zelfgemaakt kersensap

Zelfgemaakt kersensap is overheerlijk en gezond, maar het vereist wat aandacht bij het serveren en bewaren. Hieronder vind je praktische tips om volop van je sap te genieten zonder zorgen.

 • Draag oude kleding of een schort tijdens het bereiden en serveren van kersensap om vlekken te voorkomen.
 • Gebruik altijd schone flessen of containers voor de opslag van je sap zodat het langer vers blijft.
 • Laat het verse kersensap afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast plaatst, dit helpt bij het behoud van de smaak.
 • Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen bij het bewaren; een donkere, koele plek is ideaal.
 • Voeg voor het serveren ijsblokjes toe aan het sap als verfrissende touch, zonder dat dit de sterke kersensmaak verdunt.
 • Zorg ervoor dat je zelfgemaakt sap binnen 5 dagen consumeert om de beste smaakbeleving te garanderen.
 • Hergebruik overgebleven kersensap door er een fruitige saus mee te maken, perfect voor over desserts of pannenkoeken.

Conclusie

Zelf aan de slag gaan met verse kersen is leuk en levert je een heerlijk drankje op. Ervaar hoe eenvoudig het is om een gezond en verfrissend kersensap te maken. Vraag je eens af, wat is er nou fijner dan zelfgemaakt kersensap op een zonnige dag? Het maken van dit sap geeft je niet alleen voldoening, maar betekent ook genieten van elk slokje.

Pak dus snel die smaakvolle kersen en tover jouw keuken om tot een sapbar vol zomerse vibes!

Veelgestelde Vragen

1. Welke ingrediënten heb ik nodig voor het maken van kersensap?

Voor kersensap heb je verse kersen, water en naar keuze suiker of honing nodig.

2. Moet ik de kersen ontpitten voordat ik ze gebruik voor het sap?

Ja, je moet de kersen ontpitten voordat je ze gebruikt om sap te maken.

3. Hoe lang moet ik de ingrediënten samen laten koken?

Laat de ingrediënten ongeveer 20 minuten zachtjes koken totdat de kersen hun sap vrijgeven.

4. Kan ik ook bevroren kersen gebruiken voor het maken van sap?

Ja, je kunt bevroren kersen gebruiken als alternatief voor verse kersen.

5. Hoe bewaar ik zelfgemaakt kersensap?

Bewaar zelfgemaakt kersensap in een schone fles of kan in de koelkast voor maximaal een week.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Eenvoudig kersensap recept om zelf te maken

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips