arrow_drop_up arrow_drop_down
Paleo dieet - Jouw persoonlijke groei

Paleo dieet

Eten zoals de mensen uit het stenen tijdperk, dat is de paleo lifestyle. Wat krijg je zoal op je bord als je het paleo dieet volgt en wat is paleo dieet eigenlijk?

Wat betekent Paleo?

Het woord paleo komt van het Griekse woord palaios dat oud betekent. Dit woord komt ook voor in paleolithicum. Daar zit het Griekse woord lithos (steen) in. Zo kom je vanzelf uit bij de oude steentijd. Dat is dan ook de prehistorische periode waarop de volgers van het paleo dieet zich richten. Paleo is een manier van leven waarin mensen proberen zoveel mogelijk het eetgedrag van mensen uit de oertijd te imiteren.

Wat is een paleodieet?

De gedachte achter het paleo dieet is dat je zo natuurlijk mogelijk wilt eten. In de oertijd at de mens vooral vlees, vis, noten, zaden, groenten en fruit. Het was de periode van de jagers en verzamelaars die al hun voedsel direct uit de natuur haalden. Wie een paleo dieet volgt, eet dus zoveel mogelijk onbewerkt voedsel die je direct uit de natuur kunt halen.

Paleodieet als tegenreactie

Wie de behoefte naar een voedingspatroon dat is gebaseerd op de oude steentijd wil begrijpen, moet dit bekijken vanuit historisch perspectief. Een van de grootste veranderingen die de mens in de geschiedenis heeft meegemaakt, is de landbouwrevolutie. Op een gegeven moment besloot de mens zich te vestigen op één plek in plaats van steeds te blijven rondtrekken op zoek naar voedsel. Zo ontstond het idee om zelf voedsel te verbouwen en dieren te houden. Dat had ook gevolgen voor de manier van eten. Zo leerde de mens in de loop der tijd hoe hij melk van de koe kon krijgen, en daar weer kaas van kon maken. De mens leerde m.a.w. hoe hij voedsel kon bewerken. In de moderne tijd is dat tot in het extreme doorgevoerd. Veel van het hedendaagse voedsel is bewerkt. Het paleo dieet of de paleo leefstijl kun je zien als een tegenreactie. Paleo keert terug naar de wortels van ons bestaan en propageert een dieet dat is gebaseerd op onbewerkt voedsel, natuurlijke voedingsmiddelen waaraan geen suikers of andere stoffen zijn toegevoegd. Die waren immers ook in het stenen tijdperk niet voorhanden.

Geen koolhydraten wel vetten

Het paleo dieet vermijdt zoveel mogelijk koolhydraten. Dat betekent geen brood, pasta of pizza. Ook de consumptie van aardappels of rijst moet je volgens de paleo lifestyle tot een minimum beperken. Vlees en vis, groenten en fruit spelen juist wel een belangrijke rol in deze manier van eten. Ook eieren en noten maken onderdeel uit van dit koolhydraatarme dieet. Hoewel Paleo niet is bedoeld als een afvaldieet, wordt er vaak op gewezen dat je door in plaats van koolhydraten extra eiwitten en vetten te eten, kunt afvallen. Daar staat tegenover dat het vermijden van zuivel, granen en peulvruchten op den duur kan leiden tot een tekort aan vezels en calcium.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth