Koolhydraten

Alles over koolhydraten

Iedereen die aan zijn of haar gezondheid of persoonlijke groei werkt heeft ongetwijfeld al van koolhydraten gehoord. Tegenwoordig bestaan er echter zoveel verschillende meningen over koolhydraten! Wil je alle onduidelijkheid uit de weg ruimen en te weten komen wat koolhydraten precies zijn? Dan is dit artikel iets voor jou!

Wat zijn koolhydraten?

Voor we kunnen zeggen of koolhydraten gezond of ongezond zijn, is het belangrijk dat we definiëren wat koolhydraten precies zijn. Kort gezegd zijn koolhydraten een verbinding van suikers, zetmeel en voedingsvezels, en worden ze in het verteringsstelsel van de mens omgezet in glucose. Dit zijn suikers die door het lichaam snel kunnen worden aangewend als energie.

En energie, dat is hier het kernwoord. Want koolhydraten zijn de voornaamste vorm van energie voor de spieren, de hersenen en zowat alle lichaamsprocessen. Velen zijn dan ook van mening dat een dieet met veel koolhydraten erg gezond is, terwijl anderen zweren bij een koolhydraatarm dieet. Hoe zit dat nu precies?

De voordelen en nadelen van koolhydraten: waar zijn koolhydraten goed voor, en waarvoor niet?

Zoals dat bij alles in de gezondheid het geval is, kunnen we niet zwart op wit zeggen dat koolhydraten slecht of goed zijn voor de gezondheid. Ze zijn beide, afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt én welk type koolhydraten je voornamelijk eet:

  • Enkelvoudige koolhydraten (zoals die in fruit, of toegevoegd suiker aan bewerkte voeding)
  • Complexe koolhydraten (zoals die in volkoren granen, zoete aardappel, en de meeste natuurlijke voedingsmiddelen)

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen en nadelen van koolhydraten eten:

Voordelen:

  • Meer energie. Aangezien koolhydraten de gemakkelijkst te verwerken en absorberen energiebron zijn voor het lichaam, zal je op een koolhydraten dieet doorgaans meer energie hebben. Dit is vooral merkbaar als je aan sport doet, zoals krachttraining of zwemmen, maar ook bij langdurige sporten zijn koolhydraten erg belangrijk!
  • Spiermassa opbouwen. Daarbij helpen koolhydraten ook bij het opbouwen van spiermassa. Dit heeft vooral te maken met het effect van koolhydraten op het insulineniveau in je bloed. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer insuline je aanmaakt - en dat hormoon verhoogt op zijn beurt de hoeveelheid suikers die in de spieren worden opgenomen, waardoor ze groeien.
  • Bron van vitamines en mineralen. Ten slotte zijn de meeste natuurlijk bronnen van koolhydraten gezond aangezien deze voedingsmiddelen ook heel wat belangrijke voedingsstoffen bevatten. Denk maar aan volkoren granen, waar heel wat magnesium en B-vitamines in zitten, of fruit, dat veel vitamine C bevat!

Nadelen:

  • Koolhydraten kunnen het afvallen moeilijk maken. Juist doordat koolhydraten energie zijn, zal je lichaam ze al gauw als vet opslaan als je er te véél van eet. Dit is vooral het geval bij ongezonde bronnen van suikers, zoals koek en snoep.
  • Koolhydraten kunnen zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel. Een ander mogelijk nadeel van koolhydraten is dat ze een groot effect hebben op de bloedsuikerspiegel (zoals reeds vermeld). Als je vaak snelle suikers eet die een plotse ‘sugar-high’ veroorzaken, dan loop je een groter risico op aandoeningen als diabetes.

Haal meer uit je dieet met koolhydraten

Koolhydraten kunnen dus zeker een deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, zolang je er op een verantwoorde manier mee omgaat. Tegenwoordig kan je je benodigde aantal koolhydraten per dag gemakkelijk bijhouden, koolhydraten tellen of berekenen met een app, en vind je ook tal van heerlijke koolhydraten recepten die toch gezond zijn!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap n Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

arrow_drop_up arrow_drop_down