arrow_drop_up arrow_drop_down
Intermittent fasting

Intermittent fasting

Wat is intermittent fasting? IF? Wat is onderbroken vasten?

Intermittent fasting, IF of ook wel onderbroken vasten genoemd, is een methode waarin het moment van eten en het moment van vasten centraal staat. Het is de bedoeling om voor langere tijd te vasten. Dit begint bij 16 uur vasten en kan oplopen tot volledige dagen. De. dr. Ludidi Vastenmethode beschrijft in detail hoe je verantwoord kan vasten. Dit boek is een echte aanrader!

Verschillende mogelijkheden: 16:8, 5:2 of alternate

Binnen Intermittent fasting heb je verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende en op dit moment populaire vorm is de 16:8 vorm. Hierin eet je in een window van 8 uur al je calorieën en vast je de overige 16 uur. Tijdens het vasten nuttig je geen enkele vorm van calorieën. Ook geen vloeibare calorieën zoals vruchtensap of koffie met suiker. Bij de 5:2 methode vast je 2 aaneengesloten dagen in de week en neem je op deze dagen slechts 1 maaltijd. De overige 5 dagen eet je gewoon normaal. Alternate wil zegen dat je een dag normaal eet en dan een dag vast. Dit wissel je steeds om de dag af.

Moment van eten, niet wat je eet

Intermittent fasting is een methode die gericht is op het moment van eten. Niet specifiek op wat je eet. Uiteraard heeft deze methode het meeste effect als je ook de juiste voedingsstoffen neemt. Maar stel je blijft hetzelfde eten als normaal en je start met Intermittent Fasting dan kan dit verschillende voordelen voor je opleveren.

Voordelen onderbroken vasten

  • Je wordt minder afhankelijk van koolhydraten. Na een uur of 12 vasten is je maag leeg en ga je glycogeen (koolhydraten energieopslag) uit je spieren en lever verbranden. Dit is zo'n 500 gram en kan je 90 tot 120 min aan zware inspanning opleveren. Vervolgens gaat je lichaam vet omzetten naar ketonen, dit noemen we ketose. Je lichaam schakelt dus over van koolhydratenverbranding naar vetverbranding.
  • Een ander belangrijk voordeel is dat je lichaam tijdens het vasten tijd krijgt om herstelwerkzaamheden uit te voeren waar het normaal niet aan toe komt.
  • Als laatste, je bent bewuster met je voeding bezig waardoor je ook bewustere keuzes gaat maken.
Lees alles over afvallen, keto dieet of de uitgebreide blog over Intermittent Fasting.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth