Eiwitten

Eiwitten: de bouwstenen voor een gezond lichaam!

Eiwitten zijn zo goed als onmisbaar voor een gezond voedingspatroon dat bijdraagt tot jouw persoonlijke groei, maar veel mensen weten eigenlijk nog niet zo goed hoe dat komt. Je hoort van alle kanten dat je voldoende eiwitten moet eten om je lichaam sterk en fit te houden - maar wat doen die eiwitten nu eigenlijk precies?

Wil je meer weten over eiwitten, waar eiwitten in zitten, wat de functies van eiwitten zijn en hoe je ze het beste in je voedingspatroon kunt verwerken? Dan is dit artikel iets voor jou!

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd, en zijn eigenlijk verbindingen van zogenaamde aminozuren. Eiwitten zijn een macronutriënt (net als koolhydraten en vetten) met een calorie-waarde van 4 kcal per gram. Voldoende eiwitten eten is belangrijk voor de gezondheid, en hieronder lees je waarom:

1.  Eiwitten dragen bij tot de aanmaak van lichaamsweefsels

Een van de belangrijkste functies van eiwitten in voeding is de opbouw van alle soorten weefsels in het lichaam. Denk maar aan de huid en botten, maar ook natuurlijk spiermassa. Zonder voldoende eiwitten zou ons lichaam dus niet over de nodige bouwstenen beschikken om echt gezond te zijn!

2. Eiwitten zijn belangrijk voor de productie van enzymen

Ook spelen eiwitten een grote rol bij de aanmaak van enzymen in het lichaam. Enzymen zij stofjes die helpen bij de vertering en opname van voedingsstoffen, en mogen dus niet ontbreken in het lichaam.

3. Eiwitten zijn nodig voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen

Ten slotte heeft ons lichaam eiwitten nodig om zuurstof naar de cellen te brengen, zodat deze goed functioneren. Daarbij dragen ze ook bij tot een vlot transport van voedingsstoffen doorheen het lichaam, via het bloed!

Waar zitten eiwitten in? De beste bronnen van eiwitten!

Eiwitten eten is dus een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine als je écht gezond en fit wilt zijn. De eerste vraag die dan opkomt is waarschijnlijk: waar zitten eiwitten in? 

Eiwitten zitten in de meeste dierlijke producten, maar er zijn ook heel wat plantaardige eiwitten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bronnen van eiwitten:

  • Vlees en vis
  • Zuivelproducten (melk, kaas,..)
  • Eieren
  • Noten
  • Zaden
  • Granen (zoals haver, rijst en tarwe)
  • Peulvruchten

Het grote verschil tussen plantaardige eiwitten (of vegan eiwitten) en dierlijke eiwitten is dat deze laatste doorgaans een compleet aminozuur-profiel hebben. Dit wil zeggen dat ze over alle aminozuren beschikken om meteen gebruikt te worden als bouwstenen voor de aanmaak van weefsel in het lichaam. 

Het is echter ook mogelijk om zo’n compleet eiwitten te verkrijgen als je bepaalde plantaardige producten met elkaar combineert (zoals bijvoorbeeld rijst en kikkererwten)!

Hoe haal je het beste uit eiwitten in je voeding?

Voldoende eiwitten eten is een kwestie van de juiste keuzes maken op het vlak van voeding. Daarbij kunnen enkele tips echter handig zijn om eiwitten zo goed mogelijk uit je voeding op te nemen:

Eet voldoende eiwitten na het sporten, bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake of maaltijd.

Verdeel je dagelijkse hoeveelheid eiwitten over verschillende maaltijden (minstens 15 gram per maaltijd) voor een goede opname.

Ga voor eiwitten uit natuurlijke voeding en producten, aangezien deze veel beter worden geabsorbeerd.

Ten slotte kan het de moeite waard zijn om je dagelijkse behoefte aan eiwitten te berekenen door middel van een calculator. Op die manier weet je precies hoeveel eiwitten je nodig hebt om af te vallen of in spiermassa bij te komen!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

arrow_drop_up arrow_drop_down