arrow_drop_up arrow_drop_down
Alcohol Jouw persoonlijke groei

Alcohol

Alcohol is een vloeistof die ontstaat door het gisten van suikers. De kleurloze, heldere vloeistof is smaakloos en heeft een zwakke geur. Alcohol lost gemakkelijk op in water. Deze eigenschap verklaart de snelle opname van alcohol in het bloed.

Wat doet alcohol met je lichaam?

In de maag wordt alcohol opgenomen en via het bloed verspreidt door het hele lichaam. Het drinken van alcohol heeft hierdoor verschillende effecten:

Effecten van alcohol op korte termijn

Alcoholgebruik kent een aantal bekende gevolgen op korte termijn: door alcohol ga je jezelf overschatten en ga je je anders gedragen. Het consumeren van alcohol vermindert het geheugen. Wanneer grote hoeveelheden alcohol geconsumeerd worden in korte tijd, kan zelfs een black out optreden. Daarnaast leidt het tot verminderde conditie en sportprestaties. Tot slot bestaat de kans op alcoholvergiftiging, wanneer het promillage alcohol in het bloed te hoog is.

Effecten van alcohol op lange termijn

Leverbeschadiging

De lever is het orgaan dat alcohol uit het bloed opneemt en verwerkt. Alcohol is een schadelijke stof voor het lichaam en krijgt daarom in de lever voorrang op andere stoffen bij de afbraak. Regelmatig veel drinken, geeft de lever te weinig tijd om andere stoffen af te breken. De lever krijgt de kans niet om vetten af te breken en hierdoor kan leververvetting optreden. Daarnaast kan de lever gaan ontsteken door alle gifstoffen waarvoor de lever geen tijd krijgt voor de afbraak. Het lichaam raakt zonder een goed werkende lever langzaam vergiftigd.

Hersenbeschadiging

Via het bloed komt alcohol in de hersenen terecht. Ieder glas alcohol dat je drinkt, draagt bij aan afbraak van hersencellen en deze komen nooit meer terug.

Verhoogd risico op kanker

Volgens onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie is overmatig drankgebruik de oorzaak van 3,6% van alle kankersoorten. Zelfs matig alcoholgebruik geeft al een verhoogd risico op het ontstaan van bepaalde kankersoorten.

Beschadiging van het zenuwstelsel

Overmatig alcoholgebruik tast op den duur het zenuwstelsel aan. Met name de slaapfunctie van het lichaam raakt erdoor ontregeld. De kwaliteit van de slaap gaat achteruit; je slaapt onrustig en licht in plaats van rustig en diep. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde levensstijl.

Beschadiging van het maagslijmvlies

De binnenkant van de maag bestaat uit maagslijmvlies om de maagwand te beschermen tegen maagzuur. Alcohol is een brandende vloeistof die dit maagslijmvlies aantast. Als gevolg hiervan kan een maagvliesontsteking ontstaan.

Verhoogde bloeddruk

Wanneer je meer alcohol consumeert dan 1 glas per dag, neemt de kans op een hoge bloeddruk aanzienlijk toe. Een hoge bloeddruk staat in verband met een grotere kans op bepaalde hartziekten.

Is alcohol slecht voor je?

De gezondheidsrisico's van alcohol worden onderschat. Alcohol is slecht voor je lichaam en daarom wordt de grens van maximaal 1 glas per dag aangeraden. Op korte termijn kan te veel alcohol al voor tijdelijke ongemakken zorgen, maar op lange termijn liggen echte gezondheidsrisico's op de loer.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth