Dromen Jouw persoonlijke groei

Dromen

Het woord droom kent verschillende definities. Ten eerste gebruiken we dit begrip om de beelden en gedachten te omschrijven die ons tijdens de slaap overkomen. We gebruiken het begrip echter ook om een toekomstbeeld te schetsen waar we naar verlangen. Beide betekenissen van dromen staan in verband met jouw persoonlijke groei.
Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

De wetenschappelijke uitleg van dromen

Het is nog niet wetenschappelijk onderbouwd waar dromen precies voor dienen. We weten alleen dat de mens droomt tijdens de REM-slaap. REM staat voor rapid eye movement, tijdens het dromen bewegen de ogen namelijk snel heen en weer. Tijdens deze slaapfase zijn de hersenen bijna net zo actief als overdag. Hierdoor kunnen dromen levensecht overkomen. Vrijwel iedereen droomt tijdens de slaap vier tot vijf keer, maar niet iedereen kan zich de dromen herinneren. Een droom kan enkele seconden tot een half uur duren, maar tijd wordt tijdens het dromen vaak heel anders ervaren.

Dromen verklaren

Al bestaat er nog geen consensus over, toch gaat men er vanuit dat de mens tijdens dromen alle ervaring en emoties van de dag ervoor verwerkt. Dit maakt het een belangrijk onderdeel voor het streven naar een gelukkig leven. Een goede nachtrust lijkt immers onmisbaar te zijn voor het behouden van een positieve mindset.

Er is een tak van wetenschap die zich bezighoudt met de betekenissen van dromen: oneirologie. Het idee is dat de betekenis van onze dromen handvatten biedt voor de persoonlijke groei in het echte leven. De dromen zijn qua inhoud vaak zo onvoorspelbaar, bevreemdend, blij of juist extreem eng dat de vraag opkomt of ons onderbewuste ons iets wil vertellen. Er zijn veel wetenschappelijke en alternatieve specialisten op het gebied van droomverklaring die mensen willen helpen hun dromen te begrijpen.

Het verschil tussen een droom en een visioen

Dromen vinden altijd plaats tijdens de slaap, terwijl een visioen zich ook zonder slaap voor kan doen. Sommige mensen ervaren dat een droom een voorspellende waarde heeft. Zowel een droom als een visioen lijkt ons te overkomen, we lijken – met uitzondering van lucide dromen – geen grip te hebben op het verloop. Een belangrijk verschil tussen een droom en een visioen is echter altijd dat de voorspelling na verloop van tijd werkelijkheid wordt, of de potentie heeft waarheid te worden.

Dromenvanger

Een dromenvanger is een houten ring met een web van draad, versierd met veertjes en kraaltjes. De traditie van oude natuurvolken om een dromenvanger boven het bed te hangen is de laatste decennia ook erg populair geworden in het westen. Een dromenvanger zou helpen tegen nachtmerries, omdat deze in het web verstrikt raken. Je kunt kant-en-klare dromenvangers kopen, of zelf een dromenvanger maken.

Van dromen naar doen

Kijken we naar de andere betekenis van dromen – een toekomstbeeld waar we naar verlangen – dan speelt een positieve mindset ook een grote rol. Een positieve mindset is immers onmisbaar om te stoppen met dromen en actie te ondernemen om je dromen uit te laten komen.
Gratis Workshop Superslapen - Slaap Expert Floris Wouterson

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth
arrow_drop_up arrow_drop_down