Gedachten Jouw Persoonlijke Groei

Gedachten

Als er één ding is dat ons als mens uniek maakt (of ten minste, daar gaan we van uit), dan is het dat we gedachten kunnen hebben. Onze gedachten vormen een groot deel van ons bestaan, en wel omdat ze onze manier van kijken naar het leven en omgaan met onszelf en anderen sterk beïnvloeden.

Gedachten kunnen gebruikt worden als hulpmiddel om onze weg te vinden in het leven, orde te scheppen en gezonde relaties te ontwikkelen, maar ze kunnen ook een destructief effect hebben op ons leven. Zolang we gedachten niet kunnen gebruiken als tool, kunnen ze zich tegen ons keren. En dat is iets waar veel mensen tegenwoordig mee kampen.

Wat zijn gedachten?

Eigenlijk weten we nog altijd niet waar gedachten nu precies vandaan komen. Of ze nu een logische oorzaak hebben of eerder spiritueel van aard zijn, of zelfs willekeurig, wel is zeker dat onze gedachten een groot deel van onze aandacht en energie innemen. Bij veel mensen gaat het dan vaak om negatieve gedachten, die de levenskwaliteit sterk verminderen.

Het is al meermaals bewezen dat onze gedachten een invloed hebben op hoe we ons voelen en zelfs op de gezondheid van ons lichaam. Positieve gedachten brengen tal van biologische processen op gang, waardoor ons lichaam letterlijk gezonder wordt. Aan de andere kant kunnen negatieve gedachten zorgen voor meer stresshormonen, die de fysieke gezondheid negatief beïnvloeden.

Positieve en negatieve gedachten - wat zijn ze?

Maar hoe kunnen we dan het beste die gedachten, of ze nu positief of negatief zijn, benaderen? Volgens veel Oosterse leren en godsdiensten, zoals het Boeddhisme en het Hindoeïsme, zijn gedachten niet meer dan voorbijgaande wolken aan een blauwe hemel. Gedachten zijn niet de waarheid, ook al nemen wij ze als mens vaak zeer ernstig. Jammer genoeg hebben onze gedachten hiervoor ook een grote invloed op ons gedrag en onze gevoelens, vaak in de negatieve zin. Het hebben van positieve gedachten is natuurlijk belangrijk, maar écht controle hebben over je gedachten, dat kan eigenlijk niet.

Van dwanggedachten die je leven tot een hel maken, tot zalige gedachten die je meteen gelukkig maken, eigenlijk zijn ze allemaal van voorbijgaande aard. Daarom wordt binnen deze Oosterse leren vaak gezegd dat je je gedachten moet kunnen loslaten, zonder er afhankelijk van te zijn. Dat leidt uiteindelijk tot échte vrijheid en écht geluk.

Je gedachten accepteren en loslaten

Je gedachten loslaten is natuurlijk niet altijd zo gemakkelijk. Van stress over een project op het werk tot zorgen over een familielid, het zijn slechts enkele situaties die kunnen zorgen voor een neerwaartse spiraal van negatief geladen gedachten. Het is echter belangrijk om deze te accepteren. Pas als we alle gedachten aanvaarden zoals ze komen - negatief of positief - kunnen we ons er vrij van maken en ze laten gaan.

Op die manier kunnen 'negatieve' gedachten ook omgezet worden in positieve gedachten, aangezien je je niet meer emotioneel door je gedachten laat beïnvloeden. En dat zorgt op alle vlakken voor veel meer levensgeluk en innerlijke rust.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth
arrow_drop_up arrow_drop_down