arrow_drop_up arrow_drop_down
Empowerment Jouw Persoonlijke Groei

Empowerment

Als het om zelfhulp, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit gaat, komt het woord empowerment maar al te vaak voor. Maar wat is empowerment nu precies en wat houdt het in op persoonlijk, professioneel en andere vlakken? De precieze vertaling van empowerment is niet zo gemakkelijk te beschrijven, juist omdat het om een globaal concept gaat dat op ontelbare manieren toegepast kan worden. Wel is zeker dat empowerment één van de belangrijkste factoren is bij het creëren van een gevoel van zelfvertrouwen, persoonlijke groei en samenwerking met andere mensen.

Wat betekent empowerment?

Empowerment wordt op talloze manieren vertaald en omschreven: motivatie, zelfsturing, het verkrijgen van meer weerbaarheid, enzovoort. Afhankelijk van de context waarin het woord wordt gebruikt, zal een andere vertaling van toepassing zijn. Zo kan een empowerment coach anderen 'motiveren' om het beste uit zichzelf te halen, terwijl empowerment in de zorg dan weer betekent dat patiënten een hart onder de riem wordt gestoken als het even moeilijk is.

Hoe dan ook kan empowerment een doeltreffend hulpmiddel zijn voor het bereiken van een sterkere mindset, een grotere motivatie om doelen te bereiken en het verminderen van stress. Dat is dan ook waarom steeds meer mensen tegenwoordig een beroep doen op een zogenaamde empowerment coach die door middel van tools motiveert en inspireert.

De kern van empowerment

Vaak wordt empowerment verward met doodgewone motivatie, maar eigenlijk gaat het verder dan dat. Bij motivatie is er sprake van een externe factor, die de persoon in kwestie aanzet om iets te doen. Empowerment gaat er echter van uit dat iedereen als individu over alle kwaliteiten beschikt om zichzelf te motiveren. Op persoonlijk vlak kan dit betekenen dat iemand die wil afvallen het zelfvertrouwen krijgt om daar helemaal, op eigen houtje én gemotiveerd door anderen, voor te gaan. Binnen een zakelijke setting kan dit dan weer duiden op het vermogen van elke werknemer om zijn of haar werk goed uit te voeren, met een duidelijke waarom in het achterhoofd.

Wat is de kern van empowerment? Samenwerking. Hoe sterk de focus ook ligt op de kracht van het individu, toch is de rol van de gemeenschap of de groep erg belangrijk bij empowerment. 'Samenredzaamheid' en 'interafhankelijkheid' zijn slechts enkele van de termen die hierbij van toepassing zijn. Als iedereen elkaar binnen een bepaalde groep 'empowert', ontstaat er een onbreekbare motivatie. Ook ligt de focus op het feit dat elk individu binnen die groep in staat is om zijn of haar leven in eigen handen te nemen, en dat ze wel degelijk de kracht hebben om dingen te veranderen.

De beste empowerment tools

Er zijn heel wat theorieën, voorbeelden en synoniemen voor en over empowerment, waardoor het concept soms wat onduidelijk wordt. Bepaalde tools brengen echter duidelijkheid én een sterk resultaat. Zo zijn empowerment quotes een goede manier om meteen in de juiste mindset te komen. Daarbij is empowerment groepscoaching erg doeltreffend, aangezien de groep als geheel wordt aangesproken om samen verandering teweeg te brengen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hulpmiddelen waarmee empowerment bij individuen én groepen voor een enorme persoonlijke ontwikkeling kan zorgen.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth