arrow_drop_up arrow_drop_down
Consensus Realiteit - Hoe we de wereld als mens ervaren!

Consensus Realiteit

Als we de complexiteit en grootsheid van ons universum in het achterhoofd houden en beseffen dat wat we zelf ervaren eigenlijk niet méér is dan een aftreksel daarvan - dan kunnen we ons de vraag stellen: wat is de realiteit nu écht?

Het is echter onmogelijk om die realiteit in al zijn aspecten en diepgang te begrijpen, en dat is waarom we als mensheid of maatschappij een consensus hebben over de realiteit. Dat wil zeggen, we gebruiken bepaalde maatstaven en normen om ons een beeld van de realiteit te vormen.

Maar wat houdt die consensus nu precies in, en wat zijn de beperkingen ervan? Deze vragen wil je ongetwijfeld graag beantwoord zien als je zelf bezig bent met je persoonlijke groei!

De verschillende niveaus van tijds- en ruimtebesef

Iedereen weet dat onze ervaring van tijd en ruimte niet altijd gelijk is. Er schuilt een zekere waarheid achter de uitspraak dat de tijd sneller lijkt te gaan als je plezier hebt, of trager als je je verveelt. Als je luistert naar goede muziek, dan zal de tijd ongetwijfeld sneller lijken te gaan dan als je eenzelfde tijdsduur gewoon in een kamertje zit, zonder iets om te doen.

Dit verschil in tijds- en ruimtebeleving heeft ervoor gezorgd dat we drie verschillende niveaus van besef kunnen onderscheiden:

Het Consensus Niveau

Op dit niveau kunnen we zeggen dat het bijvoorbeeld 10 uur ‘s morgens is,  of dat we ons op een specifieke plaats bevinden (bijvoorbeeld in New York). Dit besef van tijd en ruimte spelen zich af op het intellectuele niveau, en heeft geen spirituele dimensie.

Het Droom Niveau

Het Droom Niveau houdt in dat de tijd maar niet lijkt verder te gaan, en dan gaat het vooral om situaties waarin we moeten wachten. Onze tijdservaring is veel trager, omdat we niets om handen hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval als we héél lang moeten wachten bij de dokter!

Het Essentie Niveau

Ten slotte is er ook nog het Essentie Niveau, waarbij we zo ondergedompeld zijn in het huidige moment, dat er zelfs géén tijd lijkt te bestaan. Het moment zoals het nu is, voelt dan eeuwig aan, zoals bijvoorbeeld tijdens diepe meditatie of geconcentreerde visualisatie.

Ons referentiekader als basis voor onze dagelijkse realiteit

De manier waarop wij onze realiteit ervaren, heeft zeker zijn beperkingen. Zo zien we de wereld en ervaren we tijd nooit zoals die écht zijn. Toch zijn er ook voordelen verbonden aan deze manier van denken en ervaren:
  • We kunnen beter communiceren, dankzij duidelijk gegevens in verband met tijd en ruimte
  • We kunnen ons leven inplannen, op basis van tijdstippen en plaatsen
  • We kunnen zorgen voor structuur in de maatschappij, aan de hand van duidelijke referentiekaders
Verder weten we natuurlijk hoe we heten, hoe laat het is ergens anders in de wereld, wanneer we een deadline hebben voor ons werk, enzovoort. Allemaal heel handige voordelen - maar dat verandert echter niets aan het feit dat onze interpretatie van de realiteit ook effectief de realiteit is. Niets is echter minder waar: de consensus realiteit is slechts een klein deeltje van wat het leven écht omvat!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Toolsvoor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth