arrow_drop_up arrow_drop_down
Conditionering

Conditionering

Wat is conditionering? Hoe werkt conditionering? Ben ik geconditioneerd?

Jouw conditionering bestaat uit ervaringen en gebeurtenissen die jij hebt meegemaakt in het verleden. Denk hierbij aan je opvoeding van je ouders, omgang met je vrienden, ervaringen op school, ervaringen op de sportverenigingen maar ook de cultuur waarin je bent opgegroeid. Door de jaren heen ben je jezelf gaan aanpassen aan jouw omgeving. Conditionering is jouw waarheid, ook wel programmering of paradigma genoemd. Wees je ervan bewust dat het jouw waarheid is en dat de waarheid van anderen volledig anders kan zijn. Neem dit bij anderen waar en ga hier met respect mee om.

Harde schijf computer

Je kan conditionering ook wel vergelijken met de harde schijf van je computer. Alles wat jij hebt meemaakt of hebt aangeleerd wordt opgeslagen op jouw harde schijf. In het dagelijks leven vertoon je bepaald gedrag en voel je emoties op basis van jouw geheugen. Dit gedrag en deze emoties worden geactiveerd door een bepaalde prikkel en refereren naar iets uit jouw verleden. Vraag jezelf eens af waarom je deze houding aanneemt of waarom je die emotie krijgt. In veel gevallen komt het niet overeen met de situatie van vandaag maar reageer je naar de situatie uit het verleden.

Herprogrammeren

Als je bewust wordt van een bepaalde houding of emotie en je zou dat graag willen veranderen kan je jezelf hierin herprogrammeren. Wat je dan eigenlijk gaat doen is oude gewoontes vervangen voor nieuwe. Neem bijvoorbeeld roken, drinken, weinig bewegen of ongezonde voeding. Dit zijn gewoontes die zijn aangeleerd en het is mogelijk om dit ook weer af te leren. Herprogrammeren is zeker mogelijk maar niemand zal zeggen dat dit makkelijk is. Het vraagt echter wel om een op groei gerichte mindset. Laat je inspireren door documentaires over mindset of door het overzicht van de beste boeken over mindset.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth