arrow_drop_up arrow_drop_down
Mantra's Jouw persoonlijke groei

Mantra

Mantra's zijn een veel voorkomende term op het gebied van spiritualiteit en meditatie, en worden veelvuldig gebruikt als gebed of als affirmatie. Een mantra is eigenlijk niets meer dan een woord of woordgroep, een lettergreep of zelfs gewoon een klank, die steeds herhaald wordt en een bepaalde symbolische betekenis bevat.

Vaak wordt van mantra's gedacht dat ze het midden houden tussen een magische spreuk en een persoonlijke affirmatie. Hoe dan ook bevatten ze de mogelijkheid om tijdens meditatie of een andere spirituele activiteit de geest en het lichaam tot rust te brengen.

Wat betekent het woord mantra?

Er zijn verschillende verklaringen voor de afkomst van het woord mantra. Vaak wordt gezegd dat het een samentrekking is van de Sanskrietse woorden 'manasah' en 'tra', die respectievelijk 'geest', 'bevrijding door het beheersen van de geest' betekenen. Met andere woorden, mantra's maken de geest en het verstand vrij. Dat is dan ook waarom ze een centraal onderdeel vormen van Yoga en meditatie. Door de combinatie van deze activiteiten kan een hoger bewustzijn worden bereikt.

Mantra's in het Hindoeïsme

Mantra's worden al duizenden jaren gebruikt in het Hindoeïsme, maar niet enkel als gebed of affirmatie. Ook hecht men belang aan de trillingen die het uitspreken van deze woorden met zich meebrengt. Een van de belangrijkste en bekendste mantra's is het woord 'OHM', dat een dergelijke trilling met zich meevoert, waardoor het lichaam bij het uitspreken ervan in een hogere staat van bewustzijn komt.

De uitspraak van dergelijke mantra's is erg belangrijk, aangezien die ook de trilling beïnvloedt en dus ook het effect ervan op het lichaam en de geest. Vaak worden mantra's als OHM, TAT en SWAH ook in verband gebracht met de chakra's.

Hoe gebruik je mantra's?

Zoals vermeld zijn mantra's vaak eenvoudige woorden, lettergrepen of korte zinnetjes. Er bestaan heel wat verschillende soorten mantra's, maar het is vooral belangrijk dat ze op de juiste manier worden gebruikt. Het zingen of 'chanten' van mantra's is een belangrijk onderdeel van Yoga, de Oosterse leer die 'Eenheid' betekent en ook andere zaken omvat, waaronder meditatie en de Yoga die we in het Westen goed kennen.

Het belangrijkste doel van mantra's is om het lichaam en de geest bij het zingen ervan, van alle stoffelijke en aardse besmetting vrij te maken. Een van de belangrijkste mantra gedichten is het Gayatri Mantra:

Aum
Bhuh Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dheemahi
Dhiyo Yo nah Prachodayat

Vaak worden enkele woorden of gedichten, zoals het bovenstaande, tijdens meditaties of bezinningen de hele tijd herhaald. Door dit repetitieve karakter dringen de woorden en hun trillingen dieper door, waardoor ze een sterk effect hebben. Van mantra's wordt gezegd dat vroegere geestelijken de uitspraak zo onder de knie hadden, dat de effecten van de trillingen meteen merkbaar waren in de stoffelijke wereld.

Mantra's kunnen algemeen zijn (zoals bijvoorbeeld OHM), maar vaak kiest men ook voor persoonlijk uitgevonden klanken of woordgroepen, die dan ook een persoonlijke betekenis hebben. Mantra's zijn kortom een onmisbare tool voor meer bewustzijn en meer innerlijke rust.


Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & Sport, Slaap, Meditatie, Mindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!