Chakra's - Jouw persoonlijke groei

Chakra's

De 7 chakra's, een woord dat letterlijk 'Levenswielen' betekent, zijn het Hindoeïsme de 7 energiecentra van het lichaam die van de basis van de ruggengraat tot aan de schadel lopen. Chakra's hebben een duidelijke invloed op tal van lichaamsprocessen, alsook de emotionele en mentale gezondheid. De chakra's bevinden zich in het zogenaamde astrale lichaam van elke mens en worden elk met een kleur en bepaalde energie geassocieerd.

Een goede gezondheid houdt volgens het chakra systeem in dat al deze chakra's in balans zijn. Is dat niet zo, dan ontstaan er fysieke, psychologische en emotionele problemen. Het is dus erg belangrijk volgens de Ayurveda, de Indische leer van de gezondheid, om die balans te behouden!

Wat zijn de 7 chakra's?

1. De Muladhara Chakra (Wortelchakra)

Deze chakra heeft een rode kleur en het element aarde. Het symboliseert overleving, stabiliteit en zelfvoorziening. Is de chakra in balans, dan voelt de persoon zich zeker, veilig en stabiel. Is er een disbalans, dan kan er angst, frustratie of onzekerheid optreden.

2. De Swadhishthana Chakra (Sacrale chakra)

Deze chakra is oranje en heeft als element water. Het staat voor seksualiteit, verlangens en creativiteit. Is de chakra in balans, dan voelt men zich intuïtief, vitaal en medelevend. Bij een disbalans is er sprake van obsessief, manipulatief en emotioneel explosief gedrag.

3. De Manipura Chakra (Zonnevlechtchakra)

Deze chakra is geel en heeft als element vuur. Is er balans, dan voelt de persoon zich zelfverzekerd, energiek en geconcentreerd. Is die balans er niet, dan kunnen er spijsverteringsproblemen, diabetes, depressie en gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan.

4. De Anahata Chakra (Hartchakra)

Deze chakra heeft als element lucht en als kleur groen. Is deze chakra gebalanceerd, dan voelt men zich liefdevol, optimistisch en meelevend. Bij een disbalans kan er sprake zijn van woede, jaloezie, gebrek aan vertrouwen, enzovoort.

5. De Vishuddha Chakra (Keelchakra)

De keelchakra heeft als primaire kleur blauw en als element ruimte. Is de chakra in balans, dan is er de mogelijkheid tot positieve communicatie, zelfexpressie en creativiteit. Bij een slechte balans kan men last hebben van verlegenheid, een gevoel van zwakte of het onvermogen om zich uit te drukken.

6. De Ajna Chakra (Derde-oogchakra)

Deze chakra wordt niet geassocieerd met een element, maar wel met kleur indigo blauw. Is de chakra in balans, dan heeft men zelfinzicht en zelfkennis, een sterke intuïtie en intelligentie. Bij een disbalans kan man last hebben van onzekerheid, angst voor succes en egoïsme.

7. De Sahastrara Chakra (Kruinchakra)

Ten slotte is er de Kruinchakra, die geen element heeft maar wel geassocieerd wordt het kleur wit of violet. Bij een balans geniet men van dynamische gedachten en veel energie. Is er een disbalans, dan kan men last hebben van een gebrek aan energie, frustratie of weinig zin om te leven.

Bij meditatie wordt vaak dieper ingegaan op de chakra's om deze te openen. Bij een chakra massage masseert men vaak de zones op het lichaam die met bepaalde chakra's worden geassocieerd, om die gezonder te maken. Vaak kunnen ook bepaalde tools hierbij helpen, zoals chakra armbandjes of chakra stenen, die de energiestroom van elke specifieke chakra vrij kunnen maken!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth
arrow_drop_up arrow_drop_down