Meditatie

Wat is meditatie precies? Hoe begin ik met mediteren, en waarom zou ik het moeten doen? Allemaal vragen die vaak omtrent dit onderwerp gesteld worden, door mensen die actief willen werken aan hun persoonlijke groei!

Meditatie is een begrip dat al duizenden jaren bestaat, en dat heeft enkele goede redenen. Het is immers een toegankelijke methode om jezelf tot rust te brengen en die nooit stoppende wervelwind van gedachten in je hoofd te kalmeren. Met andere woorden, meditatie helpt om een hogere staat van bewustzijn te bereiken, die ver boven wat mensen als normaal beschouwen ligt.

Wat kan je verwachten als je regelmatig mediteert? Een intenser gevoel van mentale stilte, rust en meer voldoening in je leven. En dat zijn nu precies de zaken die je ook een kans geven op méér persoonlijke groei!

Meditatie: hoe werkt dat nu eigenlijk?

Het primaire doel van meditatie is het uitschakelen van het sympathische zenuwstelsel, ook wel de ‘fight-or-flight modus’ genoemd. Het gaat met andere woorden de tegenpool van dit systeem, het parasympatische zenuwstelsel, activeren. De gevolgen? Minder stress, een gereinigde geest en meer mentale rust en focus. Een beetje zoals je je voelt na een goede douche, maar dan één voor je geest!

Wat gebeurt er precies in je lichaam tijdens een meditatie?

Zodra het lichaam die staat van rust heeft bereikt, komen bepaalde hormonen en neurotransmitters vrij, waaronder oxytocine, dopamine, endorfine en serotonine. Deze stoffen hebben een uiterst heilzaam effect op je algemene gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk en emotioneel.

Het voordeel van meditatie is dat het heel gemakkelijk te doen is, vooral als je je tijdens het mediteren focust op bijvoorbeeld je ademhaling als houvast. Er bestaan tegenwoordig zelfs al meditatie apps die je hierbij kunnen helpen!

Kortom, meditatie is helemaal niet zo ingewikkeld en extreem gezond op alle mogelijke vlakken. Zo zorgt meditatie voor het slapen gaan bijvoorbeeld voor een veel diepere nachtrust, waardoor je je overdag dus ook energieker en gemotiveerder voelt.

Wil je je graag verdiepen in meditatie en er zelf mee beginnen? Dan is het een goed idee om bij te leren met interessante boeken, documentaires op Netflix en YouTube, podcasts en seminars over meditatie. Probeer meditatie in je dagelijkse routine te verwerken om jouw persoonlijke groei écht in de hand te werken!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Toolsvoor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth
arrow_drop_up arrow_drop_down