Page content

Meditatie voor een staat van bewustzijn

Meditatie voor een staat van bewustzijn

Wat is meditatie? Waarom zou ik mediteren?

Meditatie is iets dat al duizenden jaren bestaat. Het is een manier om een eindeloze stroom aan gedachten tot stilstand te brengen. Meditatie helpt je om een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken.

Dit is echt totaal anders dan de staat waar we “normaal” in verkeren. Tijdens het mediteren ervaar je stilte, rust en mogelijk zelfs een gelukzalig gevoel.

Hoe meditatie werkt

Meditatie schakelt de fight or flight modus uit, de angstreactie. Het stimuleert het parasympathische- of het ontspanningszenuwstelsel. Daarmee verlicht het stress. Vergelijk meditatie daarom met een douche: het reinigt je geest.

Wat er gebeurt bij een meditatie

Tijdens meditatie komen er stofjes zoals oxytocine, dopamine, serotonine en endorfine vrij. Dit is goed voor je algehele gezondheid en heeft een positief effect op je geestelijk en lichamelijk welzijn.

Bovendien is het eenvoudig toe te passen, want je concentreert je grotendeels op je ademhaling, bijvoorbeeld via een meditatie app. Mediteren is makkelijker dan je wellicht denkt en nog gezond ook! Zo heeft het een positieve invloed op je mindset, slaap en geluksgevoel.

Lees meer over dit thema op mijn meditatie blog of lees boeken over meditatie en mindfulness. Bekijk daarnaast documentaires over meditatie en mindfulness op Netflix en YouTube.