arrow_drop_up arrow_drop_down
Menselijk Lichaam Jouw Persoonlijke Groei

Lichaam

Het menselijke lichaam - ongetwijfeld één van de meest complexe organismen die er zijn. De wetenschap weet al heel wat over het lichaam van de mens, maar nog veel meer is een mysterie. Het menselijke lichaam van zowel de vrouw als de man bestaat uit talloze delen: van organen tot hersenen, van zintuigen tot cellen, allemaal maken ze er deel van uit en allemaal dragen ze bij tot de eindeloze functies die het lichaam vervult.

Maar wat is het menselijke lichaam nu eigenlijk precies en hoe werkt het? Vragen die niet zo gemakkelijk beantwoord kunnen worden, maar dit artikel tilt toch al een tipje van de sluier. Voor wie aan zelfontwikkeling doet op zowel lichamelijk als psychologisch vlak, is méér weten over het menselijke lichaam hoe dan ook van groot belang.

Wat is het menselijke lichaam?

Het menselijk lichaam kan beschreven worden als een organisme dat tal van complexe aspecten omvat, van biologische processen die het in leven houden tot fysieke delen zoals de organen en ledematen. Net zoals elk organisme is het belangrijkste doel van het menselijk lichaam om in leven te blijven, en daarvoor zijn verschillende zaken nodig: zuurstof, water voedsel en slaap. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken, maar deze basisbehoeftes zorgen ervoor dat het lichaam van de mens als fysieke entiteit in leven kan blijven.

Het spreekt voor zich dat er heel wat verschillen zijn tussen het menselijk lichaam van een vrouw en van een man. Hoewel de zogenaamde 'blueprint' in essentie hetzelfde is, zorgen genetische verschillen en variaties in chromosomen ervoor dat de man er anders uitziet dan de vrouw. Geslachtsorganen, secundaire kenmerken van hormonen als oestrogeen en testosteron en nog veel meer zijn slechts enkele bewijzen van die verschillen tussen man en vrouw. Toch vormen bepaalde factoren de basis van elk menselijk lichaam:
  • De anatomie, de bouw van de mans
  • De fysiologie, de lichaamsfuncties
  • Het metabolisme, de biochemische processen
Op basis van deze drie kan het menselijk lichaam als geheel omschreven worden, hoewel het natuurlijk veel verder gaat dan dat.

De verschillende systemen van het menselijke lichaam

Het menselijke lichaam omvat ook tal van zogenaamde systemen, die als één geheel werken. Zo is er het orgaansysteem (lever, nieren, maag, buik..). Ook het lymfesysteem en het zenuwstelsel maken deel uit van het lichaam van de mens. Daarnaast zijn er ook tal van processen die kenmerkend zijn voor het leven van de mens:
  • Metabolisme of stofwisseling, waarbij cellen werken om te groeien, te overleven en in stand te blijven.
  • Groei, waarbij het lichaam toeneemt in zowel gewicht als lengte en verandert van vorm.
  • Voortplanting door middel van de geslachtsorganen, waarbij het verschil tussen man en vrouw essentieel is.
  • Adaptatie, de mogelijkheid om zich aan te passen aan externe factoren, en homeostase, de mogelijkheid om het interne milieu in balans te houden.
  • Beweging, het veranderen van de positie van het lichaam d.m.v de spieren, botten en gewrichten.
  • Prikkelverwerking, de mogelijkheid om prikkels op te vangen en erop te reageren.

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Toolsvoor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth