In dit artikel

Kan je zomaar probiotica slikken? Alles wat je moet weten

In dit artikel

Je hoort steeds vaker over de voordelen van probiotica, maar kan je die nu zomaar slikken? Net als jij stond ik voor dit dilemma, en na veel onderzoek ontdekte ik dat alleen de juiste soort en dosering effect kunnen hebben.

In deze blog onthul ik alles wat je moet weten over probiotica, van de verschillende soorten tot het veilige gebruik ervan. Lees verder en ontdek hoe je probiotica op de juiste manier kunt benutten!

Key Takeaway

Mijn beste probiotica van 2024 is Nutribites Probiotica. Dit merk probiotica heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Probiotica zijn levende bacteriën die de gezondheid van je darmen kunnen bevorderen, maar het is belangrijk om de juiste stammen en dosering te kiezen voor jouw situatie.
 • Je vindt probiotica in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en miso, maar ze zijn ook beschikbaar als supplementen met verschillende CFU’s.
 • Slikken van probiotica kan helpen bij darmklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom en kan nuttig zijn tijdens een antibioticakuur, maar raadpleeg altijd een deskundige voor persoonlijk advies.
 • De darm – hersenas toont aan dat probiotica niet alleen je spijsvertering kunnen beïnvloeden maar ook je gemoedstoestand en mentale welzijn.
 • Het moment van inname is belangrijk; neem probiotica op een lege maag voor betere resultaten en zorg dat je consistent blijft met de dagelijkse inname.

Wat zijn probiotica?

Kan je zomaar probiotica slikken? Alles wat je moet weten

Probiotica zijn feitelijk kleine helden in je darmen. Deze levende bacteriestammen, zoals lactobacillus en bifidobacterië, bevorderen een gezond darmstelsel. Ze helpen bij het verteren van voeding en spelen een rol in de aanmaak van bepaalde vitamines.

Ook beschermen ze tegen schadelijke bacteriën die ons ziek kunnen maken.

Ik zorg ervoor dat ik probiotica krijg door gefermenteerde voedingsmiddelen te eten zoals yoghurt en kefir. Je kunt ze ook vinden in supplementvorm, wat handig is als je dieet niet genoeg van deze nuttige bacteriën levert.

Let wel op de hoeveelheid CFU’s, ofwel ‘colony forming units’, want dat geeft aan hoe krachtig het probioticum is.

YouTube video

Verschillende soorten probiotica

Op de markt vind je een divers scala aan probiotica, elk met unieke eigenschappen en specifieke voordelen voor je gezondheid. Het kiezen van het juiste type kan overweldigend zijn, maar met de juiste informatie zorg je ervoor dat je maatwerk levert voor jouw lichaam.

YouTube video

Soorten, stammen of probiotica met meerdere stammen

Er zijn talloze soorten probiotica op de markt, elk met hun eigen unieke stammen. Deze kleine krachtpatsers zijn gespecialiseerd in verschillende taken binnen ons lichaam. Sommige stammen zijn bijvoorbeeld meesters in het ondersteunen van de darmwand, terwijl anderen onze weerstand tegen ziektes verhogen.

Probiotica met meerdere stammen bieden een breed scala aan voordelen en zijn vaak effectiever voor de algehele gezondheid.

Het kiezen van het juiste probioticum kan soms voelen als het navigeren door een doolhof van eindeloze opties. Belangrijk is om goed te kijken naar de specifieke stammen die in een supplement zitten.

Zo weet je zeker dat je de juiste ondersteuning voor je lichaam kiest. De samenstelling van deze probiotica speelt namelijk een cruciale rol in hoe goed ze werken en hoe ze jou kunnen helpen om je gezond en energiek te voelen.

Voedingsproducten die probiotica bevatten

Nu we het over de verschillende soorten probiotica hebben gehad, laten we eens kijken waar je deze handige bacteriën kunt vinden. Probiotica zitten niet alleen in supplementen; ze maken ook deel uit van veel voedingsproducten die je misschien al eet. Hier is een lijst met voedingsmiddelen rijk aan die goede microben:

 1. Yoghurt: Dit zuivelproduct is wellicht het bekendst als bron van probiotische bacteriën. Kies voor yoghurts met een label dat aangeeft dat er levende en actieve culturen in zitten.
 2. Kefir: Een gefermenteerde drank, meestal gemaakt van melk, vol met diverse probiotische culturen, vaak meer dan in gewone yoghurt.
 3. Gefermenteerde groenten: Denk hierbij aan zuurkool en kimchi. Deze zijn gefermenteerd met melkzuurbacteriën en zijn geweldig voor je darmgezondheid.
 4. Miso: Deze Japanse smaakmaker wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren en bevat doorgaans verschillende stammen probiotica.
 5. Tempeh: Nog een gefermenteerd sojaproduct, deze keer steviger van vorm en textuur, en ook vol nuttige bacteriën.
 6. Augurken: Als ze op de juiste manier zijn gefermenteerd (in pekelwater en niet in azijn), bevatten augurken natuurlijke probiotica.

Hoe werken probiotica?

Probiotica zijn als kleine helpers die samenwerken met onze eigen lichaamsbacteriën. Ze versterken de gezonde darmflora en helpen het lichaam bij het bestrijden van slechte bacteriën.

Deze goede bacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen, zetten zich vast aan de darmwand. Zo vormen ze een barrière tegen ziekteverwekkers en ondersteunen ze ons immuunsysteem.

Deze vriendelijke bacteriestammen produceren ook belangrijke stoffen, zoals enzymen en vitamine C, die helpen bij de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Ze kunnen zelfs invloed hebben op onze gemoedstoestand, omdat de darmen en hersenen nauw verbonden zijn.

Door regelmatig gefermenteerde voedingsproducten te eten of probiotische supplementen te nemen, geef ik mijn lichaam een dosis van deze levende bacteriën die me kunnen helpen gezond te blijven.

YouTube video

De zin en onzin van probiotica

Laten we de populaire mythes doorprikken en ontdekken wat wetenschap ons leert over het echte nut van probiotica voor onze gezondheid.

Het effect van probiotica op darmklachten en weerstand

Ik heb gemerkt dat probiotica écht een verschil kunnen maken bij bepaalde darmklachten. Vooral mensen met het prikkelbare darmsyndroom en degenen die last hebben van diarree na een antibioticakuur, ervaren vaak verlichting.

Deze slimme bacteriën helpen de balans in de darmen te herstellen, wat resulteert in een soepelere spijsvertering en minder ongemak. Het is alsof mijn eigen darmbacteriën een steuntje in de rug krijgen en daardoor hun werk beter kunnen doen.

Toch is het goed om te realiseren dat niet iedereen zomaar baat heeft bij deze voedingssupplementen. Wetenschappers zijn nog bezig met onderzoeken of probiotica het immuunsysteem versterken voor de gemiddelde persoon zonder specifieke klachten.

Voor nu lijkt het erop dat mijn weerstand niet per se beter wordt door het slikken van probiotica, maar voor iemand met darmklachten kan het weldegelijk een uitkomst bieden. Soms zijn yoghurtdrankjes zoals Actimel of Nutribites probiotica al genoeg om een verschil te merken.

De connectie tussen je darmen en hersenen

Mijn darmen lijken misschien een wereld ver van mijn hersenen, maar in werkelijkheid zijn ze nauw verbonden. Deze verbinding wordt ook wel de ‘darm-hersenas’ genoemd en speelt een belangrijke rol in mijn gezondheid.

De honderden soorten bacteriën in mijn darmen beïnvloeden niet alleen mijn spijsvertering, maar ook mijn gemoedstoestand en mentale welzijn. Wetenschappers ontdekken hoe deze bacteriële bewoners van mijn maag- en darmkanaal communiceren met mijn hersenen, en het blijkt dat ze invloed kunnen hebben op ziekten als Alzheimer en Parkinson.

Het nemen van probiotica blijkt meer te doen dan alleen helpen met mijn ontlasting; het kan ook invloed hebben op mijn hersenfuncties. Een gezonde balans van darmbacteriën draagt bij aan een sterk immuunsysteem en verhoogt mijn energie.

Daarmee gaat het verder dan de dikke en dunne darm; het raakt aan de essentie van hoe ik me voel en functioneer. Gezien de mogelijke impact op aandoeningen als schizofrenie en bipolaire stoornis, is het duidelijk dat wat ik eet – en hoe dit mijn darmflora voedt – meer is dan alleen voedsel: het is een dialoog met mijn brein.

Kan je zomaar probiotica slikken? Alles wat je moet weten

Voordat ik probiotica slik, zoek ik altijd goed uit welke stammen en soorten er zijn. Het is niet zo dat ik zomaar elke probiotica kan pakken; sommige kunnen bijvoorbeeld interacties hebben met medicijnen die ik misschien gebruik.

Probiotica kunnen heel nuttig zijn, maar het is essentieel om te snappen hoe ze werken en bij welke specifieke klachten ze kunnen helpen. Zo is het bekend dat bepaalde stammen zoals Saccharomyces boulardii effectief zijn tegen diarree veroorzaakt door antibiotica.

Daarnaast hou ik rekening met mijn persoonlijke situatie zoals zwangerschap of chronische gezondheidsproblemen. Probiotica zijn niet voor iedereen zomaar geschikt. Als ik zwanger ben, moet ik extra voorzichtig zijn met wat ik slik omdat dit ook de baby kan beïnvloeden.

Ook als ik diabetes heb, wil ik opletten, want mijn bloedsuikerspiegel kan wijzigen door de inname van probiotica met prebiotica zoals inuline. De juiste dosering is bovendien cruciaal – het gaat om miljarden levende culturen, uitgedrukt in cfu, waarbij meer niet altijd beter is.

Ik kies bewust en laat me goed informeren voordat ik probiotica aan mijn routine toevoeg.

Wanneer zou je probiotica moeten slikken?

Het kiezen van het juiste moment om met probiotica te beginnen is cruciaal; het is niet altijd een kwestie van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Ik vertel je graag meer over de specifieke situaties waarin probiotica jouw gezondheid ten goede kunnen komen.

Probiotica tijdens een antibioticakuur

Ik heb uit eigen ervaring geleerd dat probiotica tijdens een antibioticakuur echt een redder in nood kunnen zijn. Antibiotica zijn krachtige medicijnen die, terwijl ze infecties bestrijden, ook de goede bacteriën in onze dikke darm kunnen vernietigen.

Dit kan allerlei vervelende bijwerkingen veroorzaken, zoals heftige diarree of zelfs een schimmelinfectie. Gelukkig kunnen probiotica deze bijwerkingen verminderen door de balans in de darmflora te helpen herstellen.

Het toevoegen van probiotica aan mijn dagelijkse routine tijdens een antibioticakuur heeft het verschil gemaakt. Met miljarden cfu (colony forming units) werken ze samen met mijn lichaam om de harmonie in mijn darmen te bewaren.

Ze beschermen niet alleen tegen maag- en darmklachten, maar zorgen er ook voor dat ik me snel weer op en top voel. Het is belangrijk om te weten dat niet alle probiotica gelijk zijn; dus kies de juiste stam die past bij jouw behoeften tijdens het gebruik van antibiotica.

Probiotica bij bepaalde aandoeningen

Net zoals probiotica een rol spelen tijdens een antibioticakuur, kunnen ze ook belangrijk zijn bij bepaalde gezondheidsproblemen. Mijn onderzoek en ervaringen tonen aan dat deze levende bacteriën onze darmflora echt kunnen ondersteunen.

 • Bij aandoeningen als prikkelbare darm syndroom, of IBS, is er vaak een disbalans in de darmbacteriën. Probiotica kunnen hier helpen om de balans te herstellen.
 • Uit studies blijkt dat mensen met colitis ulcerosa baat kunnen hebben bij specifieke probiotische stammen om ontstekingen te verminderen.
 • Tijdens en na een buikgriep zijn probiotica nuttig om het herstel van de darmflora te versnellen.
 • Voor pasgeborenen die flesvoeding krijgen, kan toevoeging van probiotica aan de voeding helpen bij het opbouwen van een sterke darmflora, vergelijkbaar met baby’s die borstvoeding krijgen.
 • Onderzoek wijst uit dat probiotica eveneens positieve effecten hebben voor mensen die lijden aan maagzweren. Ze werken samen met medicatie om de helicobacter pylori bacterie te bestrijden.
 • Mensen die lijden aan chronische verstopping kunnen verlichting vinden door regelmatig probiotica te gebruiken, omdat deze de beweging in de darmen bevorderen.
 • Ook wordt er gekeken naar het gebruik van probiotica voor het verlagen van cholesterol en triglyceriden, wat zou kunnen leiden tot verbeteringen in hartgezondheid dankzij omega 3-vetten.

Het juiste probioticum kiezen

Het selecteren van het juiste probioticum is cruciaal; het gaat niet alleen om het kiezen van een betrouwbaar merk, maar ook om het vinden van de juiste bacteriestammen die passen bij jouw specifieke gezondheidsbehoeften.

Het kan overweldigend zijn met zoveel opties op de markt, maar ik leid je door de essentiële criteria die de effectiviteit en veiligheid van jouw keuze bepalen.

Prijs, dosering en veilige bacteriestammen

Ik sta vaak stil bij wat ik in mijn lichaam stop, zeker als het gaat om supplementen zoals probiotica. Het is essentieel om te weten wat een veilige dosering is, welke bacteriestammen betrouwbaar zijn en natuurlijk, wat het mag kosten.

 • De prijs van probiotica laat soms een grote spreiding zien. Goedkopere opties zijn verleidelijk, maar kwaliteit en effectiviteit kunnen verschillen.
 • Dosering speelt een cruciale rol bij de effectiviteit van probiotica. Kijk altijd naar het aantal CFU (colony forming units) om te bepalen hoe krachtig het supplement is.
 • Veilige bacteriestammen zijn de basis van elk goed probioticum. Zoek naar stammen die goed onderzocht zijn met bewezen voordelen voor de gezondheid.
 • Supplementen met meerdere stammen kunnen meer voordelen bieden dan die met maar één stam. Dit hangt af van jouw specifieke behoeften.
 • Het kiezen van een getest product geeft je zekerheid over de inhoud en werking ervan. Let op keurmerken of certificaten die aantonen dat het product aan strenge eisen voldoet.
 • Blijf sceptisch tegenover buitensporige claims op labels. Als iets te mooi lijijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
 • Informeer altijd bij een medisch deskundige of jouw medicijngebruik gecombineerd kan worden met probiotica.
 • Slik je al medicijnen? Controleer dan of er geen interactie is tussen die medicijnen en de probiotica die je wilt gaan gebruiken.

Inname van probiotica

Ontdek de beste manieren om probiotica in te nemen en laat je verrassen door de mogelijke voordelen voor je gezondheid.

Wanneer en hoe probiotica innemen?

Probiotica innemen kan best verwarrend zijn met al die verschillende adviezen. Ik deel mijn persoonlijke ervaringen en wat ik heb geleerd over het optimaal benutten van deze goede bacteriën.

 • Kies een vast tijdstip om de probiotica in te nemen, zodat je lichaam er gewend aan raakt. Dit helpt ook om geen dosis te missen.
 • Neem probiotica op een lege maag; idealiter voor het ontbijt of net voordat je gaat slapen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën de darm bereiken wanneer er weinig spijsverteringsactiviteit is.
 • Drink voldoende water bij het innemen van probiotica. Het bevordert de passageweg van de bacteriën naar je darmen.
 • Volg altijd de instructies op het etiket van het supplement of vraag advies aan een gezondheidsprofessional, vooral als je specifieke aandoeningen hebt.
 • Blijf consistent met je inname voor optimale resultaten. Probiotica werken cumulatief en hebben tijd nodig om je darmflora positief te beïnvloeden.

Conclusie

Probiotica slikken lijkt simpel, maar er zit meer achter. Deze kleine krachtpatsers kunnen veel betekenen voor je darmgezondheid, mits je de juiste kiest. Denk eraan dat elke stam zijn eigen specialiteit heeft; kennis hierover is cruciaal.

Voordat je begint, overweeg een gesprek met een deskundige om te ontdekken welke het beste bij jou passen. De impact van de juiste probiotica op jouw welzijn kan groot zijn. Laat deze informatie de eerste stap zijn naar een evenwichtige darmflora en een gezonder leven.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn probiotica en waarom zou je ze slikken?

Probiotica zijn levende bacteriën die, als je ze in de juiste hoeveelheden inneemt, goed kunnen zijn voor je gezondheid. Ze kunnen helpen bij het balanceren van de bacteriën in je darmen.

2. Kunnen probiotica helpen bij de spijsvertering na de geboorte?

Ja, na de geboorte kunnen probiotica nuttig zijn om de spijsvertering te ondersteunen en de darmflora weer op te bouwen, wat belangrijk is voor de gezondheid van moeder en kind.

3. Is het veilig om zonder advies probiotica te gebruiken?

Het is meestal aan te raden om eerst met een arts of voedingsdeskundige te overleggen voordat je start met het slikken van probiotica, zodat je zeker weet dat het veilig en geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.

4. Wat moet ik weten voordat ik begin met probiotica?

Voordat je begint met probiotica, is het belangrijk om onderzoek te doen naar verschillende soorten en stammen om erachter te komen welke het meest gunstig kunnen zijn voor jouw specifieke behoeften en gezondheidstoestand.

Picture of Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips