Alles wat je moet weten over Jodium!
08 januari 2021 
16 min. leestijd

Alles wat je moet weten over Jodium!

Jodium heeft de laatste decennia naam gemaakt als één van de belangrijkste spoorelementen die het menselijke lichaam nodig heeft. Het draagt bij tot een goede gezondheid op heel wat verschillende manieren, en een jodium tekort is dan ook iets dat je echt wilt vermijden.

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Als je graag méér te weten komt over jodium, waar het in zit, wat een jodium tekort inhoudt en wat de meerwaarde van een jodium supplement is om je jodium aan te vullen, dan kan deze blog je alvast op weg helpen!

Wat is Jodium?

Jodium is zoals reeds vermeld een spoorelement, en het komt slechts in een beperkt aantal voedingsmiddelen voor. Op zich heeft het lichaam slechts weinig jodium nodig om optimaal te kunnen functioneren, maar het risico op een jodium tekort is er wel altijd. Jodium vervult tal van belangrijke functies in het lichaam. In het onderstaande overzichtje vind je enkele van de belangrijkste:

 1. De productie van schildklierhormonen

Als er één reden is waarom je een jodium tekort zou moeten vermijden, dan is het wel om voldoende schildklierhormonen te blijven produceren. Deze hormonen, die in de schildklier worden geproduceerd, dragen bij tot een goede groei, een efficiënte stofwisseling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. De belangrijkste van deze hormonen zijn T3 en T4, die beide voldoende jodium nodig hebben om het lichaam optimaal te kunnen ondersteunen. Kortom, het gaat om een essentieel spoorelement dat écht niet uit je voedingspatroon mag ontbreken!

 1. Gezonde botten en gewrichten

Doordat jodium een grote invloed heeft op de productie van hormonen, waaronder groeihormoon, draagt het ook bij tot de aanmaak van botten. Bij een chronisch jodium tekort aan jonge leeftijd kunnen later ernstige problemen met botten en gewrichten ontstaan. Voldoende jodium uit voeding halen is dan ook van levensbelang voor een goede ontwikkeling van het kind. Daarbij kan een tekort aan jodium op latere leeftijd ook zorgen voor aandoeningen als osteoporose of botontkalking!

 1. De aanmaak van testosteron

Als er te weinig jodium wordt aangemaakt, dan bestaat het risico dat de testosteronproductie in het lichaam lager is. Een jodium tekort zorgt immers voor een verhoogde productie van oestrogeen, wat het risico op verschillende soorten kankers verhoogt. Testosteron is van belang voor een goede ontwikkeling van spiermassa en het immuunsysteem!

 1. Het reguleren van insuline

Vervolgens speelt jodium ook een belangrijke rol bij het behouden van de bloedsuikerbalans. Een jodium tekort wordt vaak gezien als één van de oorzaken van insulineresistentie, wat op zijn beurt dan weer tot diabetes type 2 kan leiden. Met andere woorden, dagelijks voldoende jodium binnen krijgen is van essentieel belang om de stofwisseling van koolhydraten goed te laten verlopen.

 1. Het cortisol niveau op peil houden

Hoewel cortisol vaak wordt gezien als een boosdoener, heeft het wel degelijk belangrijke functies. Dit hormoon zorgt immers voor een efficiënte verbranding van suikers en daarbij reguleert het ook de slaap-waak cyclus, of het bioritme. Een tekort aan jodium komt vaak voor bij mensen die ook te weinig cortisol aanmaken. En dat leidt tot minder energie op de dag, een verstoord slaapritme en tal van andere problemen.

Jodium | Beste Oplossing bij een Jodium Tekort! Voeding

Waar zit Jodium zoal in?

Als je een jodium tekort wilt vermijden of oplossen, dan is het eerst en vooral belangrijk dat je op zoek gaat naar goede bronnen van dit spoorelement. Jodium komt in voeding echter niet zo vaak voor, waardoor een jodium supplement in veel gevallen is aangeraden.

Waar zit jodium in, en hoe kan je door middel van voeding je jodium aanvullen of op peil houden? De voornaamste bronnen van jodium zijn:

 • Zeevissen
 • Eieren
 • Zuivelproducten
 • Zeewier

Daarbij bevatten ook verrijkte voedingsmiddelen jodium, waaronder bepaalde vleeswaren, bakkerszout en gejodeerd keukenzout. Hierdoor zijn ook de meeste bakkersbroden een goede bron van jodium. Als je een jodium tekort wilt oplossen, is het altijd een goed idee om bij jouw bakker na te gaan hoeveel jodium er in het zout zit dat hij of zij gebruikt. Doorgaans is dat 65 milligram per kilo bakkerszout. Gejodeerd zout bevat doorgaans een iets lager percentage jodium, maar het kan al voldoende zijn om een jodium tekort aan te vullen!

Jodium Beste Oplossing bij een Jodium Tekort! Voeding Zeewier

De meest voorkomende Jodium tekort symptomen

Hoewel je jodium uit voeding kunt halen, bestaat het risico op een tekort wel degelijk. Zeker als de opname ervan in je lichaam niet goed is, of je gewoon te weinig met jodium verrijkte voedingsmiddelen eet. Voor je echter bij een arts of specialist advies vraagt voor het aanvullen van je jodium, kan een overzicht met enkele van de meest voorkomende jodium tekort symptomen wel handig zijn:

 1. Een trage schildklier

Een van de bekendste én gevaarlijkste symptomen van een jodium tekort is een trage schildklier. Dit gaat vaak gepaard met een gezwel aan de hals, ook wel struma of ‘krop’ genoemd, en kan door een arts relatief gemakkelijk geïdentificeerd worden. Aan de andere kant zijn de meeste symptomen van een trage schildklier pas na enkele jaren van een chronisch jodium tekort merkbaar!

 1. Groeiachterstand bij kinderen

Aangezien jodium zorgt voor een goede productie van groeihormonen, zal een jodium tekort ook leiden tot groeiachterstand bij kinderen. Dit brengt ook een verminderd leervermogen met zich mee. In extreme gevallen kan er zelfs sprake zijn van dwerggroei of cretinisme, bijvoorbeeld als de jodium tekort symptomen niet tijdig worden aangepakt met een jodium supplement!

Ook interessant voor jou:

 1. Gewichtstoename en een traag metabolisme

Door de hormonale veranderingen als gevolg van een tekort aan jodium kan ook gewichtstoename voorkomen. Eigenlijk heeft dit vooral te maken met het effect van jodium op de stofwisseling. Is er te weinig van, dan werkt het lichaam letterlijk trager. De verbranding van koolhydraten en vetten verloopt minder vlot, waardoor deze vooral worden opgeslagen als lichaamsvet. Daarbij houdt het lichaam bij een jodium tekort vaak ook extra vocht vast. Bijkomende effecten van een trage verbranding zijn ook obstipatie, motorische traagheid en een lage lichaamstemperatuur.

 1. Futloosheid, spierzwakte en vermoeidheid

Ten slotte zijn ook een chronische vermoeidheid en futloosheid twee van de meest voorkomende jodium tekort symptomen. Door een verminderde productie van essentiële hormonen zoals insuline en testosteron functioneren het zenuwstelsel en de spieren minder goed. Dat kan op een zekere leeftijd voor futloosheid zorgen.

De lijst met jodium tekort symptomen gaat veel verder, maar dit zijn de meest voorkomende. Als je denkt een jodium tekort te hebben, is het altijd aangeraden om eerst advies in te winnen bij een arts of voedingsdeskundige. Deze kan je dan begeleiden bij de zoektocht naar een goed supplement of helpen om meer jodium uit je voeding te halen!

Te veel Jodium: wat houdt dat precies in?

Net zoals een tekort aan jodium kan ontstaan doordat er te weinig via de voeding wordt opgenomen, is het ook mogelijk om een teveel aan jodium te hebben. Alweer is het vooral de schildklier die hierdoor negatief zal worden beïnvloed, maar dan wel op een andere manier. Voor jodium is over het algemeen een bovengrens vastgelegd, die het risico op een chronisch jodium teveel moet vermijden.

Hieronder een kort overzicht op enkele van de meest voorkomende symptomen van een teveel aan jodium:

 • Vergroting van de schildklier

Te veel jodium kan een vergroting of over stimulering van de schildklier veroorzaken. Op zich is het risico op teveel jodium nogal klein, maar als mensen met een chronisch jodium tekort plots wél hoge dosissen innemen, kunnen acute klachten ontstaan.

 • Diarree en gewichtsverlies

Vooral bij mensen die na een chronisch jodium tekort plots grote hoeveelheden innemen, bestaat het risico op diarree, gewichtsverlies en andere verteringsproblemen.

 • Hartkloppingen en nervositeit

Ten slotte kunnen mensen die teveel jodium binnen krijgen ook last hebben van nervositeit en hartkloppingen. Dit heeft vooral te maken met het effect van jodium op het metabolisme en het zenuwstelsel.

Jodium Beste Oplossing bij een Jodium Tekort! Jodium Supplement

Hoeveel Jodium heb je dagelijks nodig?

Voor je veranderingen kan doorvoeren in je voedingspatroon en levensstijl, is het altijd goed om te weten hoeveel je van bepaalde voedingsstoffen nodig hebt. Op basis van algemene richtlijnen voor de inname van jodium is het veel gemakkelijker om je voeding aan te passen en eventueel jodium pillen te overwegen. Hieronder de dagelijks aanbevolen hoeveelheden jodium:

 • 6-11 maanden: 50 microgram per dag
 • 1-2 jaar: 70 microgram per dag
 • 2-5 jaar: 90 microgram per dag
 • 6-9 jaar: 120 microgram per dag
 • 9-13 jaar: 150 microgram per dag
 • 14-17 jaar: 150 microgram per dag

Vanaf 18 jaar wordt een hoeveelheid jodium van 150 microgram per dag aanbevolen. Zowel zwanger vrouwen als vrouwen die borstvoeding geven, hebben dagelijks een hogere dosis nodig, respectievelijk 175 en 200 microgram per dag. Als je die hoeveelheid wilt bereiken door middel van een jodium supplement, is het belangrijk om eerst advies in te winnen bij een arts of voedingsdeskundige!

Waarom je precies een Jodium supplement moet nemen!

Een jodium tekort of juist teveel jodium kunnen heel wat onaangename en zelfs gevaarlijke symptomen met zich meebrengen. Hoewel je op zich voldoende jodium uit voeding kunt halen, is het in bepaalde gevallen aangeraden om een jodium supplement te nemen. Jodium tabletten en jodium supplementen kan je kopen bij bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Holland & Barret. Dergelijke jodium supplementen komen in uiteenlopende vormen: van jodium tabletten tot jodium pillen en jodium druppels.

Als je echter het beste jodium supplement zoekt, dan is het de moeite waard om Vitaily uit te proberen. Niet alleen kan je hier online je jodium kopen en bestellen met korting, ook ben je zeker van een uitstekende kwaliteit. Het merk Vitaily biedt verscheidene producten, zoals Vitaily Basis en Vitaily Vegan, beiden supplementen die jouw lichaam precies geven wat het nodig heeft.

Het beste jodium supplement kopen bij Vitaily houdt daarbij in dat je ook voldoende andere vitamines binnenkrijgt, waaronder vitamine D en omega-3. Kortom, het gaat om een gemakkelijk te gebruiken, volwaardig jodium supplement dat daarbij ook erg betaalbaar is. Met kortingscode “kortingpersoonlijkegroei“ koop en bestel je Vitaily immers met €7,50 korting op een maand- of kwartaalpakket!

👉 Klik hier voor meer informatie over Vitaily Jodium Supplement met korting.

Jodium Vitaily Supplement - Beste Oplossing bij een Jodium Tekort!

Wat meer info over Jodium tabletten

Een van de meest gebruikte jodium supplementen zijn jodium tabletten. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor zij die aan radioactief jodium zijn blootgesteld na een kernramp. Op zich zijn jodium tabletten echter niet van belang voor de normale bevolking. Als je toch speciale tabletten neemt met jodium, zorg er dan zeker voor dat ze zeker niet méér dan 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bevatten!

Ervaringen met een kwalitatief Jodium Supplement

Het is altijd goed om een beeld te krijgen van de ervaringen met jodium supplementen van andere mensen. Zo krijg je zekerheid over de werking van jodium supplementen en kan je, mits begeleiding van een arts of voedingsdeskundige, symptomen van een tekort bestrijden:

“Het lukte me niet om af te vallen door een trage schildklier, maar sinds ik een jodium supplement neem ben ik 5 kilo kwijt. Ik heb ook meer energie en voel me echt fitter. Jodium supplementen zijn gemakkelijk in te nemen en voldoen ook qua prijs aan de verwachtingen!” – Ervaring Jodium Supplement van Evelyne

 

“Ik ben een jodium supplement beginnen gebruiken op aanraden van een gespecialiseerd therapeut en ben heel tevreden over de kwaliteit en prijs van een dergelijk supplement. Mijn jodium tekort is reeds aangevuld, en nu neem ik nog dagelijks een onderhoudsbasis!” – Ervaring Jodium Supplement van Natalya

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & Sport, Slaap, Meditatie, Mindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek ’s wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met het gebruiken van Jodium Supplementen? Hiermee kan je anderen helpen en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth


Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download