Je eigen thuisgym opzetten Dat is makkelijker dan je denkt!

Je eigen thuisgym opzetten? Dat is makkelijker dan je denkt!

Steeds meer mensen zien de voordelen in van het hebben van een eigen thuisgym. Het bespaart tijd, je hoeft geen abonnement te betalen bij een sportschool, en je kunt sporten wanneer het jou uitkomt. Bovendien is het ideaal voor mensen die zich in een vertrouwde omgeving willen bevinden tijdens het sporten. Maar wat zijn nu de belangrijkste spullen die je nodig hebt om een eigen thuisgym op te zetten? Van cardio tot krachttraining en accessoires zoals een optrekstang of yogamat, met de informatie uit dit artikel weet je precies welke inkopen je voor jouw nieuwe thuisgym moet doen!

Cardio

Mocht je echt alles in je thuisgym willen hebben, is het logisch dat je bij cardio begint. Cardio-apparaten nemen vaak de meeste ruimte in waardoor je nu nog harde keuzes kunt maken over de apparaten die je echt nodig hebt. Bij het inrichten van je thuisgym zijn er diverse cardio-toestellen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt:

 • Loopband: Een loopband is perfect voor hardlopen, joggen of wandelen, ongeacht het weer buiten. Je kunt de snelheid en helling aanpassen om je training uitdagender te maken.
 • Hometrainer: Met een hometrainer kun je fietsen zonder dat je de deur uit moet. Ze zijn compact en makkelijk te gebruiken.
 • Crosstrainer: Een crosstrainer biedt een low-impact, full-body workout. Je kunt meerdere cardio-workouts met een enkele crosstrainer uitvoeren.
 • Roeimachine: Met een roeimachine train je jouw rug, armen, benen en core. Het is een low-impact oefening die geschikt is voor mensen van alle fitnessniveaus.

Mocht je nog overwegen om geen cardio-apparaten toe te voegen en je cardio buiten te doen (hardlopen, fietsen, zwemmen etc.), kan dat behoorlijk wat in kosten schelen. Je hebt dan ook meer ruimte over voor andere apparatuur voor bijvoorbeeld krachttraining.

Krachttraining

Natuurlijk mag apparatuur voor krachttraining niet in je thuisgym ontbreken. Deze apparatuur helpt je om spiermassa op te bouwen, je lichaam te verstevigen en je algehele fitheid te verbeteren. Krachttraining-apparatuur kan variëren van compacte tot meer uitgebreide toestellen. Zo zijn onder andere de volgende producten het overwegen waard:

 • Verstelbare dumbbells: Verstelbare dumbbells zijn ideaal voor een thuisgym omdat ze weinig ruimte innemen en je kunt het gewicht eenvoudig aanpassen aan je behoeften.
 • Optrekstang: Een optrekstang is een must-have voor het trainen van je bovenlichaam. Je kunt deze monteren in een deuropening of aan een muur.
 • Weerstandsbanden: Weerstandsbanden zijn veelzijdig, betaalbaar en nemen weinig ruimte in beslag.
 • Bankje: Een trainingsbankje is een onmisbaar hulpmiddel voor het uitvoeren van een groot aantal oefeningen. Kies een verstelbaar bankje zodat je zowel incline als decline oefeningen kunt doen.
 • Squat rack: Een squat rack is, mocht je wat meer budget hebben, onmisbaar voor het uitvoeren van squats en andere oefeningen met zware gewichten. Zorg ervoor dat je een rack kiest dat bij je ruimte past en waarop je veilig kunt trainen.

Heb je hier al aan gedacht?

Misschien had je al nagedacht over veel van de eerdergenoemde opties. Toch zijn er enkele extra mogelijkheden die je thuisgym echt naar een hoger niveau kunnen tillen. We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet:

 • Bokszakken: Een bokszak is een ideale aanvulling op je thuisgym voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie.
 • Yoga mat: Een goede yoga mat is essentieel voor het uitvoeren van vloeroefeningen, yoga, pilates of stretching. Het zorgt voor comfort en demping, waardoor je oefeningen minder snel voor pijntjes zorgen.
 • Schuimroller: Een schuimroller is een handig hulpmiddel voor zelfmassage en het losmaken van strakke spieren na een intensieve training.
 • Spiegel: Het plaatsen van een spiegel in je thuisgym kan je helpen om je houding en techniek te controleren tijdens het uitvoeren van oefeningen.
 • Speakers: Een goede muziekinstallatie of draagbare speaker kan je motivatie tijdens het sporten aanzienlijk verhogen.

Door na te denken over deze extra mogelijkheden, kun je je thuisgym omtoveren tot een nog completere sportomgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips