In dit artikel

Hoe en Waarom Investeer je in Goud? (2023)

In dit artikel

Investeren in goud kan een mysterieus onderwerp zijn voor velen van ons. Ik begrijp dit volkomen, aangezien ik eerst ook twijfels had over de complexiteit van het investeren in dit edelmetaal.

Dit artikel zal u door de basisprincipes leiden, van de redenen waarom goud een gewaardeerde investering is tot hoe u op verantwoorde wijze kunt beleggen. Klaar om de wereld van goudinvesteringen te verkennen?.

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

 • Goud is een waardevaste investering die zijn waarde behoudt, zelfs tijdens economische onrust.
 • Het investeren in goud biedt bescherming tegen inflatie, aangezien de waarde van goud stabiel blijft terwijl prijzen stijgen.
 • Door te investeren in goud diversifieer je je beleggingsportefeuille, waardoor het risico wordt verspreid en de afhankelijkheid van andere beleggingen wordt verminderd.
 • Je kunt investeren in goud door fysiek goud te kopen, aandelen te kopen in goudmijnbedrijven of te beleggen in goudfondsen.

Waarom zou je investeren in goud?

Je zou moeten investeren in goud vanwege de waardevastheid, bescherming tegen inflatie en diversificatie van je beleggingsportefeuille.

Waardevastheid van goud

Goud houdt zijn waarde goed vast. Het is over de jaren heen een stevige en zekere belegging. Dit komt omdat goud een bepaalde hoeveelheid heeft. Het kan niet zomaar bijgemaakt worden.

Dit maakt dat goud niet veel zakt in prijs. Het blijft altijd iets waard, ook in tijden van crisis. Als de economie slecht gaat, gaat de prijs van goud zelfs vaak omhoog. Dit maakt goud een sterke keus voor wie wil beleggen.

Bescherming tegen inflatie

Een belangrijk voordeel van investeren in goud is de bescherming tegen inflatie. Inflatie betekent dat de waarde van geld afneemt en prijzen stijgen. Als je geld in goud investeert, blijf je beschermd tegen deze inflatie.

Goud heeft zich historisch gezien bewezen als waardevast, waardoor het een veilige haven is tijdens economische onrust en crisissituaties. Dit betekent dat de waarde van goud over het algemeen stabiel blijft, zelfs als andere beleggingen in waarde dalen door inflatie.

Dus, door in goud te investeren, kun je je vermogen beschermen tegen waardeverlies door inflatie.

Diversificatie van beleggingsportefeuille

Het investeren in goud kan een goede manier zijn om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door goud toe te voegen aan je beleggingen, verspreid je het risico en verminder je de afhankelijkheid van andere investeringen, zoals aandelen en obligaties.

Goud heeft over het algemeen een lage correlatie met andere activa, wat betekent dat het vaak niet dezelfde schommelingen in waarde vertoont als bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Dit kan helpen om eventuele verliezen in andere delen van je portefeuille te compenseren en je totaalrendement te stabiliseren.

Het hebben van een diversificatie van activa is een belangrijk principe voor beleggen, omdat het je kan beschermen tegen grote verliezen en je kansen kunt bieden op winst, zelfs in tijden van economische onrust of crisis.

Hoe kun je investeren in goud?

Je kunt op verschillende manieren investeren in goud, zoals het kopen van fysiek goud, beleggen in goudmijnbedrijven of beleggen in goudfondsen.

Fysiek goud kopen

Als je wilt investeren in goud, kun je ervoor kiezen om fysiek goud te kopen. Dit betekent dat je daadwerkelijk het edelmetaal in handen krijgt. Hier zijn enkele manieren waarop je fysiek goud kunt kopen:

 • Goudbaren: Je kunt goudbaren kopen van verschillende gewichten, zoals 1 gram, 10 gram of 1 ounce. Deze baren worden vaak verhandeld door erkende goudhandelaren.
 • Gouden munten: Er zijn verschillende soorten gouden munten die je kunt kopen, zoals de Krugerrand, de Maple Leaf of de American Eagle. Deze munten hebben een bepaalde hoeveelheid puur goud en worden wereldwijd erkend.
 • Juwelen: Als je van plan bent om sieraden te kopen, kun je er ook voor kiezen om juwelen te kopen die gemaakt zijn van puur goud. Het is belangrijk om te weten dat juwelen vaak een hogere prijs hebben dan de marktwaarde van het goud zelf.

Beleggen in goudmijnbedrijven

Ik kan ook investeren in goudmijnbedrijven. Dit betekent dat ik aandelen koop in bedrijven die goud delven en produceren. Ik profiteer dan van de winst die deze bedrijven maken als de goudprijs stijgt.

 • Potentieel hoog rendement als de goudprijs stijgt en het bedrijf succesvol is.
 • Diversificatie van mijn beleggingsportefeuille, omdat ik niet alleen afhankelijk ben van de prijs van fysiek goud.
 • Mogelijkheid om te investeren in grote en bekende mijnbouwbedrijven die al ervaring hebben.
 • Als de goudprijs daalt, kunnen de aandelen van het mijnbouwbedrijf ook minder waard worden.
 • Mijnbouw is een complexe en risicovolle industrie, dus er kunnen ook andere factoren zijn die invloed hebben op het succes en de winstgevendheid van het bedrijf.
 • Het kan moeilijk zijn om het juiste mijnbouwbedrijf te kiezen, omdat er veel verschillende opties zijn.

Beleggen in goudfondsen

Beleggen in goudfondsen is een andere manier om te investeren in goud. Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten:

 • Goudfondsen zijn beleggingsfondsen die investeren in verschillende vormen van goud, zoals goudmijnaandelen, goud-ETF’s en fysiek goud.
 • Door te beleggen in goudfondsen kunnen particuliere beleggers profiteren van de stijgende waarde van goud, zonder zelf fysiek goud te hoeven kopen.
 • Goudfondsen bieden diversificatie, waardoor beleggers hun risico kunnen spreiden door te investeren in verschillende soorten goudgerelateerde activa.
 • Het beheer van goudfondsen wordt vaak overgelaten aan professionele fondsbeheerders die ervaring hebben met het beheren van dergelijke activa.
 • Beleggen in goudfondsen kan ook belastingvoordelen opleveren, afhankelijk van de fiscale regelgeving en het beleid van het fonds.
 • Het is belangrijk om de kosten en prestaties van verschillende goudfondsen te vergelijken voordat je besluit om erin te investeren.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om te beginnen met het kopen van goud, dan is onze goud kopen startgids een uitstekend startpunt. Hierin kom je alles te weten over wat goud precies is, welke soorten goud er zijn en waar je op moet letten bij het investeren in goud. Bovendien geven we inzicht in de goudkoers drijfveren en waarom goud als investeringsmiddel zo aantrekkelijk kan zijn. Natuurlijk is het ook van belang om bewust te zijn van de goud kopen aandachtspunten en te weten hoe je veilig online goud kunt kopen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je de waarde van goud kunt berekenen en hoe je je goud het beste kunt bewaren. Voor diegenen die goud willen opnemen in hun beleggingsstrategie, hebben we een gids over goud in investeringsportfolio. De historie van goud geeft inzicht in de rijke geschiedenis van dit edelmetaal en hoe goud en inflatie met elkaar verbonden zijn. Ben je benieuwd naar wat de toekomst voor goud in petto heeft? Lees dan ons artikel over de toekomst van goud. Als laatste, wanneer je besluit je goud te verkopen, bekijk dan onze tips over goud verkopen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Hoe en Waarom Investeer je in Goud”?

“Hoe en Waarom Investeer je in Goud” betekent hoe je kunt beginnen met investeren in dit edelmetaal, de goudmarkt, en waarom het een goede keuze is.

2. Waarom zou ik investeren in goud?

Het investeren in goud is aantrekkelijk vanwege het feit dat het een waardevast product is. Het kan dienen als bescherming tegen waardeverlies van je spaargeld en biedt een vorm van risicospreiding.

3. Hoe kan ik beleggen in goud?

Je kunt beleggen in goud door te kiezen voor goud ETF’s, goudbaren en munten of zelfs grondstoffen die op de goudmarkt werken.

4. Is goud echt een veilige haven tijdens economische crises?

Ja, veel mensen zien goud als een veilige haven tijdens economische crisis. Met zijn waardebehoud en prijsstijging kan het dienen als vermogensverzekering.

5. Hebben centrale banken invloed op de goudprijs?

Ja, centrale banken hebben veel invloed op de goudprijs doordat ze vaak grote reserves aan goud houden. De handelingen van deze banken kunnen de goudprijs prognose beïnvloeden.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe en Waarom Investeer je in Goud? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips