In dit artikel

Intuïtief Eten: de Voordelen van Luisteren naar je Lichaam (2023)

In dit artikel

Als diëtist zien we vaak dat mensen worstelen met hun eetgedrag. Ze volgen een dieet, tellen calorieën of punten en proberen zo snel mogelijk gewicht te verliezen. Maar helaas werkt dit vaak niet op de lange termijn en kan het zelfs leiden tot een slechte relatie met eten. Een oplossing hiervoor is intuïtief eten.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is het luisteren naar je lichaam en eten wat je lichaam nodig heeft. Hierbij gaat het niet om het volgen van regels of diëten, maar juist om het loslaten hiervan. Het gaat erom dat je leert om op je eigen hongergevoel te vertrouwen en te leren herkennen wanneer je lichaam echt honger heeft. Hierdoor kom je in een natuurlijke balans en kan je gewicht gezond en stabiel worden.

Voordelen van intuïtief eten

Intuïtief eten kan leiden tot gewichtsverlies en een gezonde levensstijl. Omdat je leert luisteren naar je lichaam, leer je ook beter herkennen wanneer je vol zit. Dit kan helpen om overmatig eten te voorkomen. Ook kan het leiden tot een betere relatie met eten. Door het loslaten van regels en diëten, kan het eetgedrag minder stressvol worden en kan er meer genoten worden van eten.

Emotioneel eten is een veelvoorkomend probleem. Door het luisteren naar je lichaam en emoties, kan intuïtief eten helpen om emotioneel eten te verminderen. Hierdoor kan het eetgedrag worden gebalanceerd en kan er een gezondere relatie met eten ontstaan.

Intuïtief eten kan ook leiden tot een verbetering van de gezondheid van het lichaam en de geest. Omdat je leert luisteren naar je lichaam, kan je ook beter herkennen wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Hierdoor kan je een gezonder voedingspatroon ontwikkelen en kan het lichaam beter functioneren.

Hoe start je met intuïtief eten?

Intuïtief eten kan in het begin best lastig zijn. Hieronder geven we een aantal stappen om te beginnen met intuïtief eten:

  1. Leer je honger- en verzadigingsgevoel kennen. Probeer bewust te worden van wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Dit kan door bijvoorbeeld een honger- en verzadigingsschaal te gebruiken.
  2. Loslaten van regels en diëten. Probeer zo veel mogelijk regels en diëten los te laten en vertrouw op je eigen hongergevoel.
  3. Luister naar je emoties. Probeer je emoties te herkennen en te begrijpen waarom je bepaalde eetgedrag vertoont.
  4. Experimenteer met verschillende voedingsmiddelen. Probeer verschillende voedingsmiddelen uit en leer wat jij lekker vindt en waar jouw lichaam goed op reageert.
  5. Wees mild voor jezelf. Het is normaal om fouten te maken en het proces kan tijd kosten. Wees mild voor jezelf en blijf doorgaan met het luisteren naar je lichaam.

Het is belangrijk om te weten dat intuïtief eten niet betekent dat je nooit meer een dieet hoeft te volgen of dat je nooit meer bewust bezig hoeft te zijn met je eetgedrag. Het gaat erom dat je leert luisteren naar je lichaam en een gezonde relatie met eten opbouwt.

In conclusie, intuïtief eten kan leiden tot gewichtsverlies, een gezonde levensstijl, een betere relatie met eten, een vermindering van emotioneel eetgedrag en een verbetering van de gezondheid van het lichaam en de geest. Als diëtist adviseren we dan ook om te experimenteren met intuïtief eten en te leren luisteren naar je lichaam. Zo kun je een gezonde en stabiele relatie met eten opbouwen.

Meer over diëten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van een aantal van de beste diëten. Bij voorkeur combineer ik een koolhydraatarm dieet met het intermittent fasting dieet oftewel vasten. Ik hoor ook veel mensen die positieve resultaten boeken met het paleo dieet en keto dieet. Persoonlijk denk ik wel dat je al wat ervaring met voeding dient te hebben voor deze diëten. Wat meer laagdrempelig is het ziekenhuis dieet, caloriearm dieet, eiwitrijk dieet en een vetarm dieet.

Andere populaire diëten zijn lactosevrij dieet, glutenvrij dieet, suikervrij dieet, mediterraan dieet en het vegetarische dieet. Je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze uit maaltijdvervangers, afval shakes, dieet shakes en maaltijdshakes.

Het verschilt echt per persoon wat het beste bij jou past. Idealiter zou je intuïtief willen eten zonder calorieën te tellen en zorgen voor blijvend gewichtsverlies. Je zou dan enkel nog diëten tegen allergieën en ziekten. Snel afvallen en buikvet verbranden is niet nodig als je al op je ideale gewicht zit.

Zit je toch nog niet helemaal lekker in je vel dan zijn de volgende opties wellicht een uitkomst voor jou: Afslank Receptenbijbel, Hamster in je Brein methode, 50 dagen keto challenge, Koolhydraatarm 50 dagen programma, 20 dagen suikervrij of Fitcooking. Daarnaast kan ook interessant zijn 50 recepten in 30 minuten, My Shredded Lifestyle, Veganistisch koken en de anti buikvet training.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over intuïtief eten

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is het luisteren naar je lichaam en eten wat je lichaam nodig heeft. Hierbij gaat het niet om het volgen van regels of diëten, maar juist om het loslaten hiervan en vertrouwen op je eigen hongergevoel.

Wat zijn de voordelen van intuïtief eten?

Intuïtief eten kan leiden tot gewichtsverlies, een gezonde levensstijl, een betere relatie met eten, een vermindering van emotioneel eetgedrag en een verbetering van de gezondheid van het lichaam en de geest.

Hoe kan ik beginnen met intuïtief eten?

Om te beginnen met intuïtief eten kun je stappen nemen zoals het leren kennen van je honger- en verzadigingsgevoel, het loslaten van regels en diëten, luisteren naar je emoties, experimenteren met verschillende voedingsmiddelen en mild zijn voor jezelf.

Hoe kan intuïtief eten helpen bij gewichtsverlies?

Intuïtief eten kan helpen bij gewichtsverlies door het leren herkennen van wanneer je lichaam echt honger heeft en wanneer je verzadigd bent, hierdoor kan overmatig eten worden voorkomen en kan een gezond en stabiel gewicht worden bereikt.

Hoe kan intuïtief eten helpen bij emotioneel eten?

Intuïtief eten kan helpen bij emotioneel eten door het leren herkennen en begrijpen van emoties, hierdoor kan eetgedrag worden gebalanceerd en kan er een gezondere relatie met eten ontstaan.

Kan ik nog steeds diëten volgen als ik intuïtief eet?

Intuïtief eten betekent niet dat je nooit meer een dieet hoeft te volgen of dat je nooit meer bewust bezig hoeft te zijn met je eetgedrag. Het gaat erom dat je leert luisteren naar je lichaam en een gezonde relatie met eten opbouwt.

Hoe kan intuïtief eten helpen bij emotionele stabiliteit?

Intuïtief eten kan helpen bij emotionele stabiliteit door het verminderen van stressvol eetgedrag en het opbouwen van een gezondere relatie met eten, hierdoor kan de geest beter functioneren.

Hoe kan intuïtief eten helpen bij een gezonde levensstijl?

Intuïtief eten kan helpen bij een gezonde levensstijl door het leren herkennen van wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft, hierdoor kan je een gezonder voedingspatroon ontwikkelen en kan het lichaam beter functioneren.

Is intuïtief eten alleen geschikt voor mensen met gewicht problemen?

Nee, intuïtief eten is geschikt voor iedereen die wil leren luisteren naar hun lichaam en een gezonde relatie met eten opbouwen.

Kan intuïtief eten leiden tot een obsessie met eten?

Nee, intuïtief eten gaat juist om het loslaten van regels en diëten en het luisteren naar je lichaam, hierdoor kan een obsessie met eten worden voorkomen.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Intuïtief Eten: de Voordelen van Luisteren naar je Lichaam (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips