In dit artikel

Vasten VS Intermittent Fasting: Wat is het Verschil? (2023)

In dit artikel

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om gezonder te leven en gewicht te verliezen. Vasten en Intermittent Fasting zijn twee populaire methoden die hiervoor worden overwogen. Maar wat is het verschil tussen deze twee methoden en welke is het beste voor jou? Als voedingsspecialist wil ik graag verduidelijken wat vasten en Intermittent Fasting inhouden en hoe ze werken.

Wat is vasten?

Vasten is een oude praktijk die al duizenden jaren wordt toegepast om de gezondheid te verbeteren. Het idee achter vasten is simpel: door gedurende bepaalde tijden niet te eten, wordt het lichaam gedwongen te putten uit zijn energiereserves. Hierdoor worden niet alleen calorieën verbrand, maar ook het lichaam schoon gemaakt van afvalstoffen.

Vasten kan op verschillende manieren worden gedaan. Sommige mensen kiezen voor een vastendag per week, terwijl anderen kiezen voor een langere vastenperiode van bijvoorbeeld drie tot tien dagen.

Voordelen van vasten

Er zijn veel bewezen voordelen verbonden aan vasten, zoals:

 • Gewichtsverlies
 • Verbetering van de bloedsuikerspiegel
 • Verhoging van de groeihormoonproductie
 • Verbetering van de leverfunctie

Nadelen van vasten

Hoewel vasten veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan deze methode. Bijvoorbeeld:

 • Het kan moeilijk zijn om het vasten vol te houden
 • Het is niet geschikt voor iedereen, bijvoorbeeld mensen met een laag lichaamsgewicht of een bepaalde medische aandoening
 • Het kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting is een soort vasten waarbij men afwisselt tussen perioden van vasten en eten. Er zijn verschillende manieren om Intermittent Fasting toe te passen, waaronder 16/8-methode en 5:2-methode.

De 16/8-methode houdt in dat je 16 uur vast en 8 uur eet. Bijvoorbeeld, als je om 8 uur ‘s ochtends eet, stop je met eten om 4 uur ‘s middags en begin je weer om 12 uur ‘s nachts.

De 5:2-methode houdt in dat je 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week beperkt eet. Tijdens deze beperkte dagen eet je slechts ongeveer 500-600 calorieën.

Voordelen van Intermittent Fasting

Net als bij vasten zijn er ook veel voordelen verbonden aan Intermittent Fasting, zoals:

 • Gewichtsverlies
 • Verbetering van de bloedsuikerspiegel
 • Verhoging van de groeihormoonproductie
 • Verbetering van de leverfunctie

Nadelen van Intermittent Fasting

Ook bij Intermittent Fasting zijn er nadelen, zoals:

 • Het kan moeilijk zijn om aan te passen aan het schema
 • Het is niet geschikt voor iedereen, bijvoorbeeld mensen met een bepaalde medische aandoening
 • Het kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid

Welke is het beste voor jou?

Er is geen één-op-één antwoord op de vraag welke methode het beste is voor jou. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur, doelen en levensstijl. Als voedingsspecialist raad ik altijd aan om een gezonde en gevarieerde voeding te blijven volgen, ongeacht of je vast of Intermittent Fasting toepast. Het is ook belangrijk om te overleggen met een arts voordat je begint met een vasten- of Intermittent Fasting-regime, vooral als je een bepaalde medische aandoening hebt.

Conclusie

Vasten en Intermittent Fasting zijn beide effectieve methoden om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren. Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze twee methoden en welke het beste bij jou past. Als voedingsspecialist raad ik altijd aan om een gezonde en gevarieerde voeding te blijven volgen en overleg te plegen met een arts voordat je begint met een vasten- of Intermittent Fasting-regime.

Meer over vasten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast het vasten ook op voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Zelf pas ik intermittent fasting al jaren toe in mijn dagelijkse leven. Het begon met een beetje afvallen met intermittent fasting door het volgen van een intermittent fasting schema. Ik varieer nog wel eens tussen intermittent fasting 16/8, intermittent fasting 20/4, intermittent fasting 5/2, om de dag vasten, het OMAD dieet en verlengd vasten. Minder fan ben ik van sportvasten en het keto dieet. Ketose kan je namelijk ook bereiken met eerder genoemde vormen van intermittent fasting.

De geschiedenis van vasten gaat enorm ver terug. De jagers en verzamelaars zagen toen al de vele voordelen van vasten. Door de jaren heen is er steeds meer onderzoek gedaan naar intermittent fasting VS vasten, vasten en suiker, vasten en snelle koolhydraten en intermittent fasting en diabetes type 2.

Om je vasten te verbreken zijn er verschillende gezondheidsadviezen die we hebben onderzocht en we keken ook naar wat je kan eten tijdens intermittent fasting.

Wil je meer weten over al deze vormen van vasten? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Vasten VS Intermittent Fasting

Wat is het verschil tussen Intermittent Fasting en vasten?

Intermittent Fasting betekent het beperken van calorie-inname tijdens specifieke tijdstippen, zoals tijdens bepaalde dagen van de week of voor bepaalde uren per dag. Vasten daarentegen betekent het volledig staken van calorie-inname voor een bepaalde periode van tijd.

Wat zijn de voordelen van Intermittent Fasting?

De voordelen van Intermittent Fasting kunnen zijn: gewichtsverlies, verbetering van de bloedsuikerspiegel, verhoging van de groeihormoonproductie en verbetering van de leverfunctie.

Wat zijn de nadelen van Intermittent Fasting?

De nadelen van Intermittent Fasting kunnen zijn: moeite met aanpassing aan het schema, ongeschiktheid voor bepaalde groepen mensen zoals degenen met medische aandoeningen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Is Intermittent Fasting geschikt voor iedereen?

Nee, Intermittent Fasting is niet geschikt voor iedereen. Bijvoorbeeld, mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen het niet toepassen.

Hoe beïnvloedt Intermittent Fasting de groeihormoonproductie?

Intermittent Fasting kan de groeihormoonproductie verhogen doordat het hormoon niveaus tijdens vasten perioden verhoogt.

Kan Intermittent Fasting leiden tot vermoeidheid?

Ja, Intermittent Fasting kan leiden tot vermoeidheid.

Wat zijn de voordelen van vasten?

De voordelen van vasten kunnen zijn: gewichtsverlies, verbetering van de bloedsuikerspiegel en verbetering van de leverfunctie.

Wat zijn de nadelen van vasten?

De nadelen van vasten kunnen zijn: vermoeidheid, prikkelbaarheid, moeite met concentreren en verstoring van de bloedsuikerspiegel.

Hoe lang moet je vasten voor resultaten te zien?

Het is afhankelijk van persoon tot persoon hoe lang men moet vasten om resultaten te zien. Een gezonde en gevarieerde voeding is altijd belangrijk, ongeacht of men vast of Intermittent Fasting toepast.

Is het nodig om een arts te raadplegen voordat je begint met vasten of Intermittent Fasting?

Ja, het is aan te raden om een arts te raadplegen voordat men begint met vasten of Intermittent Fasting, vooral als men medische aandoeningen heeft of zwanger is. Een arts kan bepalen of deze methoden geschikt zijn en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vasten VS Intermittent Fasting: Wat is het Verschil? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips