In dit artikel

De Interactie van Calcium Tabletten met Andere Medicijnen (2023)

In dit artikel

Het is belangrijk om te weten dat calcium tabletten kunnen wisselen met andere medicijnen. Dit betekent dat ze het effect van andere medicijnen kunnen veranderen. Bijvoorbeeld, als je calcium tabletten en plastabletten samen inneemt, kan je lichaam minder kalium opnemen.

Hierdoor kan er een tekort aan kalium ontstaan. Ook kunnen calcium tabletten de opname van andere mineralen zoals zink beïnvloeden.

Niet alleen medicijnen, maar ook sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen een wisselwerking hebben met calcium tabletten. Grapefruitsap, melk, gember en groene groenten kunnen bijvoorbeeld de werking van medicijnen veranderen.

Daarom is het veilig om altijd te overleggen met je arts of apotheker voordat je calcium tabletten inneemt. Ze kunnen jouw advies geven over mogelijke interacties tussen calcium tabletten en andere medicijnen of supplementen.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Belangrijke Informatie over Calcium Tabletten

Mogelijke bijwerkingen van calciumtabletten zijn misselijkheid, constipatie en een onregelmatige hartslag.

Mogelijke bijwerkingen

Het kan zijn dat calcium tabletten bijwerkingen geven. Het lichaam van sommige mensen reageert misschien met maagklachten, gas of verstopping. Te veel calcium kan ook zorgen voor nierstenen.

Soms kan het een tekort aan andere mineralen zoals zink veroorzaken. Het is goed om dit te weten. Het is ook slim om hulp te vragen aan de dokter of apotheker. Zij kunnen je vertellen wat de beste manier is om de tabletten te gebruiken.

Interacties met andere medicijnen

Calcium tabletten kunnen een interactie hebben met andere medicijnen en voedingssupplementen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gelijktijdig gebruiken van calcium tabletten met andere medicatie.

Sint-janskruid, bijvoorbeeld, heeft een interactie met veel medicijnen, dus het is belangrijk om hier op te letten. Ook kan het gelijktijdig gebruik van calcium tabletten en plastabletten leiden tot een tekort aan kalium.

Grapefruitsap, melk, gember en groene groenten kunnen ook interacties hebben met medicijnen. Calcium tabletten kunnen concurreren met de opname van andere mineralen, zoals zink. Daarom is het raadzaam om uw arts en apotheker te raadplegen over mogelijke interacties tussen calcium tabletten en andere medicijnen.

Veilig Gebruik van Calcium Tabletten

Raadpleeg altijd uw apotheker of arts voordat u calcium tabletten gaat gebruiken om uw behoefte aan calcium en de juiste dosering vast te stellen.

Raadpleeg uw apotheker of arts voor gebruik

Voordat u calcium tabletten gebruikt, is het belangrijk om uw apotheker of arts te raadplegen. Zij kunnen u adviseren over de juiste dosering en timing, evenals mogelijke interacties met andere medicijnen die u mogelijk gebruikt.

Uw apotheker kan ook controleren of calcium tabletten veilig zijn om te gebruiken in combinatie met andere medicijnen, inclusief die zonder recept verkrijgbaar zijn. Het is altijd het beste om professioneel advies in te winnen voordat u nieuwe medicatie toevoegt aan uw regime, om ervoor te zorgen dat u ze veilig en effectief kunt gebruiken.

Juiste dosering en timing

Het is belangrijk om de juiste dosering en timing te volgen bij het gebruik van calcium tabletten. Hier zijn enkele tips:

 1. Raadpleeg altijd uw apotheker of arts voor de aanbevolen dosering van calcium tabletten.
 2. Neem de tabletten in zoals voorgeschreven, volg de instructies op het etiket of volg het advies van uw arts.
 3. Neem de tabletten in met een glas water, tenzij anders aangegeven.
 4. Slik de tabletten heel door en kauw er niet op, tenzij het specifiek wordt vermeld dat het kauwtabletten zijn.
 5. Neem calcium tabletten niet gelijktijdig in met andere medicijnen, tenzij uw arts dit heeft goedgekeurd.
 6. Als u meerdere doses per dag moet innemen, verdeel de doses dan gelijkmatig over de dag.
 7. Probeer elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip uw calcium tabletten in te nemen om een consistent gehalte in uw lichaam te behouden.

Let op mogelijke interacties met andere medicijnen

Het is belangrijk om op te letten voor mogelijke interacties tussen calcium tabletten en andere medicijnen. Calcium tabletten kunnen namelijk een interactie hebben met andere medicijnen en voedingssupplementen.

Sint-janskruid kan bijvoorbeeld een interactie hebben met veel medicijnen, dus voorzichtigheid is geboden bij gelijktijdig gebruik. Daarnaast kan het gelijktijdig gebruik van calcium tabletten en plastabletten leiden tot een tekort aan kalium, omdat het lichaam minder kalium opneemt.

Ook grapefruitsap, melk, gember en groene groenten kunnen interacties hebben met bepaalde medicijnen. Het is daarom verstandig om uw arts en apotheker te raadplegen over mogelijke interacties tussen calcium tabletten en andere medicijnen.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Als je ooit hebt afgevraagd wat calcium tabletten precies zijn, ben je niet de enige. Deze tabletten hebben diverse voordelen van calcium en hun werking is essentieel voor onze gezondheid. Bij het kiezen van het juiste inname moment van calcium tabletten kunnen er verschillende factoren meespelen. Toch is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke bijwerkingen.

Wist je dat er ook voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn? Toch kan het zijn dat je aanvullende tabletten nodig hebt, vooral als er sprake is van een interactie met andere medicijnen. Er zijn specifieke overwegingen voor groepen zoals kinderen en voor vrouwen tijdens zwangerschap. Vergeet ook niet de juiste manier van bewaren van calcium tabletten en de mogelijke oplossingen bij calcium tekort. Voor degenen met lactose-intolerantie, er zijn speciale plant-based calcium tabletten beschikbaar.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de interactie van calciumtabletten met andere medicijnen?

De interactie van calciumtabletten met andere medicijnen kan het calciumgehalte in het lichaam beïnvloeden. Sommige medicijnen kunnen de opname van calcium veranderen.

2. Hoe invloeden vitamine D en calciumtabletten elkaar?

Vitamine D helpt het lichaam om calcium uit voedsel op te nemen. Dus, als je vitamine D en calciumtabletten samen neemt, kan dit helpen om een calciumtekort te voorkomen.

3. Wat is de relatie tussen calciumtabletten en osteoporose?

Calciumtabletten worden vaak gebruikt in de preventie en behandeling van osteoporose. Ze helpen om het bot sterk te houden en breuken te voorkomen.

4. Kan ik calciumtabletten nemen met thiazidediuretica?

Ja, maar wees voorzichtig. Thiazidediuretica kunnen de urinaire uitscheiding van calcium verlagen. Dit kan leiden tot te veel calcium in het bloed.

5. Wat gebeurt er als ik calciumtabletten combineer met fosfaatbinders?

Het combineren van calciumtabletten met fosfaatbinders kan leiden tot hyperfosfatemie. Dit is een hoog fosfaatgehalte in het bloed.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Interactie van Calcium Tabletten met Andere Medicijnen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips