In dit artikel

Interactie van L-Lysine met Andere Voedingsstoffen (2023)

In dit artikel

L-Lysine is een aminozuur. Het is een bouwsteen voor eiwitsynthese in ons lichaam. We kunnen L-Lysine niet zelf maken. We moeten het uit voeding halen. Vlees, vis, zuivel en eieren zitten vol met L-Lysine.

L-Lysine en Arginine gebruiken hetzelfde transporteiwit. Dus, ze doen mee in een competitie. L-Lysine helpt ook bij de opname van calcium. Maar, als je L-Lysine neemt, moet je oppassen met voedsel dat rijk is aan Arginine.

Voorbeelden zijn chocolade en volle granen.

L-Lysine is heel belangrijk voor ons lichaam. Zonder genoeg L-Lysine kunnen we geen L-carnitine maken. Dit kan problemen geven met afvallen, slaap en de schildklier. Maar we weten dit niet zeker.

We moeten nog meer leren over L-Lysine.

Key Takeaway

De beste L-lysine van 2023 is Vitals L-Lysine 500mg. Dit merk heeft een veganistisch supplement ontwikkeld en bevat de juiste aanbevolen dagelijkse dosering van 500mg per capsule.

Competitie tussen L-Lysine en Arginine

L-Lysine en Arginine hebben een spannende strijd. Ze gebruiken hetzelfde transporteiwit. Daarom vechten ze met elkaar om opgenomen te worden in ons lichaam. L-Lysine wint vaak dit gevecht.

Het zorgt ervoor dat ons lichaam makkelijker calcium kan opnemen.

Maar dit is niet altijd goed nieuws. Als we voedingsmiddelen eten met veel Arginine, kan dit een probleem zijn. Voorbeelden zijn chocolade en volle granen. We moeten deze voedingsmiddelen vermijden als we ook L-Lysine innemen.

Als we dit niet doen, krijgt ons lichaam misschien niet genoeg L-Lysine binnen. Ons lichaam kan zelf geen L-Lysine maken, dus we moeten het uit onze voeding halen. Dit maakt het nog belangrijker om de juiste voedingsmiddelen te kiezen.

Voedingsmiddelen met Arginine vermijden

Als ik lysine supplementen inneem, moet ik bepaalde voedingsmiddelen vermijden die rijk zijn aan arginine. Dit komt doordat lysine en arginine concurreren met elkaar wat betreft opname in ons lichaam. Hieronder vind je een lijst van voedingsmiddelen die hoog in arginine zijn en die je het beste kunt vermijden wanneer je lysine supplementen neemt:

  1. Chocolade: Chocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden arginine, dus het is het beste om chocoladeproducten te vermijden.
  2. Carob: Carob is een alternatief voor chocolade en wordt vaak gebruikt in snoepjes of als vervanging voor cacao. Het bevat echter ook veel arginine, dus gebruik het met mate of vermijd het helemaal.
  3. Volle granen: Tarwe, haver, rijst en andere volle granen kunnen ook aanzienlijke hoeveelheden arginine bevatten. Als je lysinesupplementen neemt, kun je deze voedingsmiddelen het beste vermijden of beperken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de interactie van L-Lysine met andere voedingsstoffen?

De interactie van L-Lysine met andere voedingsstoffen bestaat uit hoe lysine samenwerkt met eiwitten, essentiële aminozuren en andere bouwstenen in het lichaam.

2. Hoe belangrijk zijn aminozuren en L-Lysine voor ons lichaam?

Aminozuren en L-Lysine zijn essentieel voor het lichaam. Ze helpen bij het lysinemetabolisme en zijn de bouwstenen van eiwitten.

3. Wat gebeurt er als je een lysinetekort hebt?

Als je een lysinetekort hebt, kan dat leiden tot problemen zoals koortsblaasjes. Het consumeren van lysinerijke voedingsmiddelen of voedingssupplementen kan helpen.

4. Kan L-Lysine helpen bij het voorkomen van koortslippen?

Ja, L-Lysine kan helpen bij het voorkomen van koortsblaasjes. Het heeft een synergie-effect met andere essentiële aminozuren, waardoor het veiligheid en bescherming biedt.

5. Hoe verbetert L-Lysine de lysineabsorptie in het lichaam?

L-Lysine kan de lysineabsorptie in het lichaam verbeteren door te interageren met andere voedingsstoffen en het lichaam te helpen deze effectiever te gebruiken.

» Referenties


1. Venthan J. Mailoo, BSc(Hons), MBBS & Sanketh Rampes. (2017). Lysine for Herpes Simplex Prophylaxis: A Review of the Evidence. Integr Med (Encinitas), 16(3), 42–46.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6419779/

2. Kohsuke Hayamizu, Ikuyo Oshima, & Makoto Nakano. (2020). Comprehensive Safety Assessment of l-Lysine Supplementation from Clinical Studies: A Systematic Review. J Nutr, 150(Suppl 1), 2561S-2569S.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33000161/

3. Kohsuke Hayamizu, Ikuyo Oshima, Zesoku Fukuda, Yui Kuramochi, Yuki Nagai, Nobuo Izumo, & Makoto Nakano. (2019). Safety assessment of L-lysine oral intake: a systematic review. Amino Acids, 51(4), 647-659.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30661148/

4. Civitelli R, Villareal DT, Agnusdei D, Nardi P, Avioli LV, & Gennari C. (1992). Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 8(6), 400-405.
https://europepmc.org/article/med/1486246

» Referenties

Conclusie beste L-lysine 2023 

  • Beste L Lysine – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste L Lysine Pillen – Biotics
  • Beste Lysine supplement – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste L Lysine tabletten – Bonusan
  • Beste L Lysine capsules – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste  L Lysine koortslip – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Interactie van L-Lysine met Andere Voedingsstoffen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips