In dit artikel

Insuline: Wat is het en hoe werkt het in ons Lichaam? (2023)

In dit artikel

Als hormoonspecialist krijg ik vaak vragen over insuline, een hormoon dat van groot belang is voor onze gezondheid. In dit artikel zal ik uitleggen wat insuline is, hoe het werkt in ons lichaam en hoe het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ook zal ik ingaan op insuline-afhankelijke diabetes, zoals type 1 diabetes, en hoe deze behandeld wordt.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier en helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Wanneer we eten, wordt er suiker (glucose) in ons bloed opgenomen. Insuline helpt om deze suiker vanuit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie.

Hoe wordt insuline aangemaakt?

Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten, wordt er insuline aangemaakt in de alvleesklier. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel weer tot een gezonde waarde. Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt, stopt de aanmaak van insuline en maakt het lichaam andere hormonen aan, zoals glucagon, om de bloedsuikerspiegel weer op te krikken.

Hoe werkt insuline?

Insuline helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel door suiker (glucose) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel tot een gezonde waarde. Insuline helpt ook bij de opslag van energie in de vorm van vet. Wanneer er te veel suiker in het bloed is en er dus te veel insuline wordt aangemaakt, kan dit leiden tot een verhoogde opslag van vet in het lichaam.

Insulineafhankelijke diabetes

Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes is er sprake van een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen alvleesklier aanvalt en hierdoor geen of onvoldoende insuline kan aanmaken. Bij type 1 diabetes is er dus sprake van een absolute insulinegebrek en is er afhankelijkheid van insuline-injecties. Bij type 2 diabetes wordt er vaak nog wel insuline aangemaakt, maar is er sprake van insulineresistentie. Hierdoor kan het lichaam de insuline minder goed gebruiken en is er een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Behandeling van type 1 diabetes

Type 1 diabetes wordt behandeld met insuline-injecties of een insulinepomp. Het doel van de behandeling is om de bloedsuikerspiegel zo dicht mogelijk bij de normale waarde te houden. Dit kan door het geven van verschillende soorten insuline, afhankelijk van de bloedsuikerspiegel en de maaltijden. Hierdoor kan het lichaam de suiker uit het bloed opnemen en gebruiken als energie.

Het leven met type 1 diabetes

Het leven met type 1 diabetes vereist regelmatige bloedsuikermetingen en insuline-injecties. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, met regelmatige maaltijden en voldoende beweging. Het is ook belangrijk om regelmatig te overleggen met een arts of diabetesverpleegkundige om de bloedsuikerspiegel en insulinebehandeling te monitoren.

Conclusie over insuline

Insuline is een belangrijk hormoon dat helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en de opslag van energie. Bij insulineafhankelijke diabetes, zoals type 1 diabetes, is er sprake van een absolute insulinegebrek en is behandeling met insuline-injecties of een insulinepomp noodzakelijk. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig overleg te hebben met een arts of diabetesverpleegkundige om de bloedsuikerspiegel en insulinebehandeling te monitoren.

Referenties:

Ik hoop dat dit artikel u een beter begrip heeft gegeven van insuline en hoe het werkt in ons lichaam. Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een hormoonspecialist of diabetesverpleegkundige.

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over insuline

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier en helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Het helpt suiker (glucose) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie en helpt bij de opslag van energie in de vorm van vet.

Hoe werkt insuline in het lichaam?

Insuline werkt in het lichaam door suiker (glucose) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel tot een gezonde waarde. Insuline helpt ook bij de opslag van energie in de vorm van vet.

Wat is de rol van insuline bij diabetes?

Bij diabetes is er een probleem met de regulering van de bloedsuikerspiegel. Bij insuline-afhankelijke diabetes zoals type 1 diabetes is er een absolute insulinegebrek en is behandeling met insuline-injecties of een insulinepomp noodzakelijk. Bij insulineresistentie type 2 diabetes kan het lichaam de insuline minder goed gebruiken en is er een verhoogde bloedsuikerspiegel

Hoe wordt insuline aangemaakt?

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten.

Wat gebeurt er als er teveel insuline in het lichaam is?

Als er te veel insuline in het lichaam is, kan dit leiden tot een verhoogde opslag van vet in het lichaam en kan ook leiden tot hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel)

Wat zijn de symptomen van een tekort aan insuline?

Symptomen van een tekort aan insuline kunnen onder andere zijn: vermoeidheid, dorst, veel plassen, gewichtsverlies, honger, wazig zicht, en prikkelbaarheid.

Hoe wordt insulineafhankelijke diabetes behandeld?

Insulineafhankelijke diabetes zoals type 1 diabetes wordt behandeld met insuline-injecties of een insulinepomp. Het doel van de behandeling is om de bloedsuikerspiegel zo dicht mogelijk bij de normale waarde te houden.

Hoe kan ik mijn insulinegebruik beter beheersen?

Om uw insulinegebruik beter te beheersen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden met regelmatige maaltijden en voldoende beweging, regelmatig bloedsuikermetingen uit te voeren en overleg te hebben met een arts of diabetesverpleegkundige om de bloedsuikerspiegel en insulinebehandeling te monitoren. Het is ook belangrijk om te leren hoe u de hoeveelheid koolhydraten in uw maaltijden kunt beheersen en hoe u insuline kunt aanpassen aan uw activiteiten en maaltijden.

Kan insulineafhankelijke diabetes genezen worden?

Op dit moment is er geen genezing voor insulineafhankelijke diabetes, maar met de juiste behandeling en beheersing kan de symptomen van de ziekte worden verminderd en kan het levenskwaliteit van de patiënt verbeterd worden.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van insuline?

De risico’s van het gebruik van insuline zijn onder andere hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel), weight gain, lipodystrofie (veranderingen in de vetverdeling), en allergische reacties op de insuline. Het is belangrijk om regelmatig overleg te hebben met een arts of diabetesverpleegkundige om deze risico’s te beheersen.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Insuline: Wat is het en hoe werkt het in ons Lichaam? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips