Als hormoonspecialist krijg ik vaak vragen over insuline, een hormoon dat van groot belang is voor onze gezondheid. In dit artikel zal ik uitleggen wat insuline is, hoe het werkt in ons lichaam en hoe het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ook zal ik ingaan op insuline-afhankelijke diabetes, zoals type 1 diabetes, en hoe deze behandeld wordt.
Wat is insuline?
Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier en helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Wanneer we eten, wordt er suiker (glucose) in ons bloed opgenomen. Insuline helpt om deze suiker vanuit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie.
Hoe wordt insuline aangemaakt?
Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten, wordt er insuline aangemaakt in de alvleesklier. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel weer tot een gezonde waarde. Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt, stopt de aanmaak van insuline en maakt het lichaam andere hormonen aan, zoals glucagon, om de bloedsuikerspiegel weer op te krikken.
Hoe werkt insuline?
Insuline helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel door suiker (glucose) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel tot een gezonde waarde. Insuline helpt ook bij de opslag van energie in de vorm van vet. Wanneer er te veel suiker in het bloed is en er dus te veel insuline wordt aangemaakt, kan dit leiden tot een verhoogde opslag van vet in het lichaam.
Insulineafhankelijke diabetes
Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes is er sprake van een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen alvleesklier aanvalt en hierdoor geen of onvoldoende insuline kan aanmaken. Bij type 1 diabetes is er dus sprake van een absolute insulinegebrek en is er afhankelijkheid van insuline-injecties. Bij type 2 diabetes wordt er vaak nog wel insuline aangemaakt, maar is er sprake van insulineresistentie. Hierdoor kan het lichaam de insuline minder goed gebruiken en is er een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Behandeling van type 1 diabetes
Type 1 diabetes wordt behandeld met insuline-injecties of een insulinepomp. Het doel van de behandeling is om de bloedsuikerspiegel zo dicht mogelijk bij de normale waarde te houden. Dit kan door het geven van verschillende soorten insuline, afhankelijk van de bloedsuikerspiegel en de maaltijden. Hierdoor kan het lichaam de suiker uit het bloed opnemen en gebruiken als energie.
Het leven met type 1 diabetes
Het leven met type 1 diabetes vereist regelmatige bloedsuikermetingen en insuline-injecties. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, met regelmatige maaltijden en voldoende beweging. Het is ook belangrijk om regelmatig te overleggen met een arts of diabetesverpleegkundige om de bloedsuikerspiegel en insulinebehandeling te monitoren.
Conclusie over insuline
Insuline is een belangrijk hormoon dat helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en de opslag van energie. Bij insulineafhankelijke diabetes, zoals type 1 diabetes, is er sprake van een absolute insulinegebrek en is behandeling met insuline-injecties of een insulinepomp noodzakelijk. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden en regelmatig overleg te hebben met een arts of diabetesverpleegkundige om de bloedsuikerspiegel en insulinebehandeling te monitoren.
Referenties:
- Diabetes.nl. (2021). https://www.diabetes.nl/diabetes-en-u/over-diabetes/insuline
- Diabetesfonds. (2021). https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/wat-is-diabetes
Ik hoop dat dit artikel u een beter begrip heeft gegeven van insuline en hoe het werkt in ons lichaam. Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een hormoonspecialist of diabetesverpleegkundige.
Meer info over hormonen voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.
Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine;
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA;
- Groeihormonen;
- Schildklierhormonen zoals thyroïden;
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline;
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.
De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.
Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over insuline
Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier en helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Het helpt suiker (glucose) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie en helpt bij de opslag van energie in de vorm van vet.
Insuline werkt in het lichaam door suiker (glucose) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt opgenomen als energie. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel tot een gezonde waarde. Insuline helpt ook bij de opslag van energie in de vorm van vet.
Bij diabetes is er een probleem met de regulering van de bloedsuikerspiegel. Bij insuline-afhankelijke diabetes zoals type 1 diabetes is er een absolute insulinegebrek en is behandeling met insuline-injecties of een insulinepomp noodzakelijk. Bij insulineresistentie type 2 diabetes kan het lichaam de insuline minder goed gebruiken en is er een verhoogde bloedsuikerspiegel
Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten.
Als er te veel insuline in het lichaam is, kan dit leiden tot een verhoogde opslag van vet in het lichaam en kan ook leiden tot hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel)
Symptomen van een tekort aan insuline kunnen onder andere zijn: vermoeidheid, dorst, veel plassen, gewichtsverlies, honger, wazig zicht, en prikkelbaarheid.
Insulineafhankelijke diabetes zoals type 1 diabetes wordt behandeld met insuline-injecties of een insulinepomp. Het doel van de behandeling is om de bloedsuikerspiegel zo dicht mogelijk bij de normale waarde te houden.
Om uw insulinegebruik beter te beheersen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden met regelmatige maaltijden en voldoende beweging, regelmatig bloedsuikermetingen uit te voeren en overleg te hebben met een arts of diabetesverpleegkundige om de bloedsuikerspiegel en insulinebehandeling te monitoren. Het is ook belangrijk om te leren hoe u de hoeveelheid koolhydraten in uw maaltijden kunt beheersen en hoe u insuline kunt aanpassen aan uw activiteiten en maaltijden.
Op dit moment is er geen genezing voor insulineafhankelijke diabetes, maar met de juiste behandeling en beheersing kan de symptomen van de ziekte worden verminderd en kan het levenskwaliteit van de patiënt verbeterd worden.
De risico’s van het gebruik van insuline zijn onder andere hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel), weight gain, lipodystrofie (veranderingen in de vetverdeling), en allergische reacties op de insuline. Het is belangrijk om regelmatig overleg te hebben met een arts of diabetesverpleegkundige om deze risico’s te beheersen.
Geen reacties on Insuline: Wat is het en hoe werkt het in ons Lichaam? (2023)