In dit artikel

Wanneer Moet je Calcium Tabletten Innemen? (2023)

In dit artikel

Calcium tabletten neem je het beste ‘s ochtends in. Doe dit ongeveer een uur na het ontbijt. Drink er veel water bij. Ook kan je de tabletten in de middag innemen. Sommige mensen denken dat calcium in de avond slaapproblemen geeft.

Maar dat is niet waar.

Oudere mensen hebben elke dag 1200 mg calcium nodig. Dit komt neer op minstens een liter melk per dag. Krijg je niet genoeg calcium? Dan kun je na een paar maanden minder kans hebben op botbreuken.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Ook als je te weinig vitamine D hebt, kan dit gebeuren.

Het is belangrijk om dit goed te doen. Breek de tabletten in tweeën als dat helpt. Neem geen calcium in met een multivitamine. Calcium maakt het moeilijker voor je lichaam om ijzer op te nemen.

In de apotheek vind je veel merken en soorten calcium tabletten. Sommige bevatten ook vitamine D. Bij het kiezen van een merk, kijk naar wat jij nodig hebt. Let op, een dieet met veel calcium of calcium tabletten maakt je botten niet sterker.

Dat zeggen onderzoeken tenminste

Bij het innemen van calcium tabletten zijn er geen bijwerkingen bekend. Veel mensen gebruiken deze tabletten lang zonder problemen.

Tips voor het juiste gebruik van calciumtabletten

Ik wil je wat tips geven over hoe je calciumtabletten op de juiste manier kunt gebruiken.

 1. Neem ze ‘s ochtends, ongeveer een uur na het ontbijt, of in de middag met veel water.
 2. Probeer elke dag 1200 mg calcium te eten als je ouder bent. Dat is net zoveel als in een liter melk.
 3. Maak je geen zorgen over slapen. Het innemen van calcium in de avond veroorzaakt geen slaapproblemen.
 4. Calcium is goed voor je botten en tanden.
 5. Als je niet genoeg vitamine D of calcium hebt, kun je minder kans hebben op botbreuken na een paar maanden.
 6. Er is geen vaste tijd om magnesium en calcium supplementen te nemen, maar het kan helpen om de tabletten door midden te breken.
 7. Neem geen multivitamine in met calcium want calcium maakt het voor ijzer moeilijker om op te nemen.
 8. Oudere mensen die veel calcium eten of supplementen nemen krijgen niet per se sterkere botten.
 9. Er zijn niet echt bijwerkingen van het innemen van calcium tabletten bekend.
 10. Je kunt verschillende soorten en merken vinden bij de apotheek, soms met vitamine D erin.

Aanbevolen tijdstippen voor het innemen van calciumtabletten

Het is het beste om calciumtabletten ‘s ochtends (ongeveer een uur na het ontbijt) of in de middag in te nemen, met veel water. Het innemen van calcium in de avond veroorzaakt geen slaapproblemen.

Er is geen specifieke aanbevolen tijd voor het innemen van magnesium en calcium supplementen, maar het kan helpen om de tabletten in tweeën te breken. Vergeet niet om calcium niet samen met een multivitamine in te nemen, omdat calcium de opname van ijzer beperkt.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Calcium speelt een vitale rol in ons lichaam, maar veel mensen weten niet precies wat calcium tabletten zijn en hoe ze werken. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de voordelen van calcium, is het fascinerend om te ontdekken hoe de werking van calcium tabletten ons welzijn kan ondersteunen. Terwijl het inname moment van calcium tabletten cruciaal kan zijn voor maximale absorptie, zijn er ook enkele bijwerkingen van calcium tabletten waar men rekening mee moet houden.

Interessant is ook het verschil tussen calcium tabletten en voeding. Terwijl calcium tabletten voor ouderen een specifieke behoefte kunnen vervullen, speelt calcium ook een belangrijke rol bij osteoporose. Daarnaast is het essentieel om de juiste dosering van calcium tabletten te kennen en te begrijpen hoe de calcium en vitamine d combinatie onze gezondheid ten goede komt. Andere relevante informatie omvat de lijst van voedingsmiddelen rijk aan calcium, de potentiële interactie van calcium tabletten en medicijnen, de noodzaak van calcium tabletten voor kinderen, overwegingen met betrekking tot calcium tabletten tijdens zwangerschap, en tips over het bewaren van calcium tabletten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het beste moment om calciumtabletten in te nemen?

Het beste moment om calciumtabletten in te nemen is bij het eten. Voedsel verhoogt de calciumabsorptie in je lichaam.

2. Hoe helpen calciumtabletten bij botgezondheid en vitamine D-tekort?

Calcium helpt bij het behoud van sterke botten en een gezond gebit. Als je een vitamine D-tekort hebt, kan dat de calciumopname in je lichaam beïnvloeden.

3. Zijn kauwtabletten hetzelfde als organisch gebonden calcium?

Nee, kauwtabletten zijn een vorm van calciuminname, terwijl organisch gebonden calcium verwijst naar de soort calcium in de tablet.

4. Wat gebeurt er bij langdurig gebruik van calciumtabletten?

Langdurig gebruik van calciumtabletten kan het calciumgehalte in je lichaam verhogen. Maar let op, te veel kan bijwerkingen hebben.

5. Welk voedsel is rijk aan calcium?

Zuivelproducten, groene bladgroenten en vis zijn voorbeelden van calciumrijk voedsel.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wanneer Moet je Calcium Tabletten Innemen? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips