In dit artikel

Immuunsysteem

Immuunsysteem (2023) | Hoe Verhoog je jouw Immuniteit?

In dit artikel

Als we het hebben over de gezondheid van ons lichaam, dan is het immuunsysteem één van de eerste begrippen die wordt genoemd. Zonder immuunsysteem is het zo goed als onmogelijk om écht gezond te zijn, en het is dus erg belangrijk om ons eigen immuunsysteem te versterken.

Wil je graag wat meer weten over het immuunsysteem, hoe je het kan verbeteren of boosten en wat het verband is tussen het immuunsysteem en ziekte? Dan is dit artikel iets voor jou!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat doet het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is, zoals de naam al zegt, het eerste afweersysteem van het lichaam tegen bacteriën, virussen en andere gevaarlijke stoffen. Je kunt het immuunsysteem een beetje zien als de omwalling van een stad, die ervoor zorgt dat ongewenste bezoekers buiten blijven. Natuurlijk omvat het menselijke immuunsysteem verschillende aspecten, waaronder bijvoorbeeld talloze T-cellen en andere soorten organismen die potentiële bedreigingen voor het lichaam tijdig opmerken en uitschakelen.

Het immuunsysteem zelf is eigenlijk een complex netwerk dat in het hele lichaam aanwezig is: van organen tot het lymfestelsel en de hersenen, ons immuunsysteem laat niets aan het toeval over. Zonder zou ons lichaam helemaal niet bestand zijn tegen de enorme hoeveelheid virussen en bacteriën die ons omringen!

Je immuunsysteem verbeteren, hoe doe je dat?

Als je jouw gezondheid serieus neemt, dan is het dus de moeite waard om je immuunsysteem te verbeteren en te boosten. Er zijn verschillende factoren die de werking van het immuunsysteem kunnen versterken. Hieronder enkele tips!

1. Eet gevarieerd en gezond

Het spreekt voor zich dat gezonde, onbewerkte en natuurlijke voeding essentieel is om je immuunsysteem te boosten. Voldoende verse groenten, die tal van belangrijke vitamines bevatten, noten en zaden, een stukje vlees of vis en niet al te veel gesuikerde voeding – dat is al een goede start. Suiker is bijvoorbeeld een van de grootste vijanden van het immuunsysteem, omdat het de werking ervan onderdrukt. Dit geldt echter niet voor de suikers in fruit, zoals je die in veel verse Sapjes vindt! Probeer ook eens een Intermittent Fasting schema of af en toe een detox.

2. Beweeg regelmatig 

Een andere goede manier om het immuunsysteem te versterken, is beweging. Door regelmatig te sporten zorg je ervoor dat je lichaam een hogere mate van ‘stress’ gewend is, waardoor het zich beter kan beschermen tegen virussen en bacteriën. Ook verstevig je met sport je spieren, is je ademhaling dieper en vernieuwen al je lichaamscellen zich sneller. En dat zijn allemaal zaken die bij zullen dragen tot een sterker immuunsysteem!

3. Voedingssupplementen

Voor een sterk en krachtig immuunsysteem is het aan te raden om naast gezond en gevarieerd te eten ook te suppleren. Dit kan bijvoorbeeld door vitamine supplementen, green juice of mijn favoriet Immunity Support.

4. Zonlicht is van essentieel belang

Zonder zon, geen gezondheid! Zonlicht is één van de beste methodes om je immuunsysteem te verbeteren. Dit heeft vooral te maken met de productie van vitamine D in het lichaam, die door UV-straling uit zonlicht wordt geboost. Elke dag minstens een kwartier in volle zon doorbrengen met het gezicht en de armen ontbloot kan al heel wat doen om je immuunsysteem sterk te houden. Je kan ook eventueel een Vitaily supplementen nemen om een tekort te voorkomen!

Er zijn heel wat manieren om je immuunsysteem tegen ziekte te beschermen, en dat begint bij een gezonde levensstijl. Als je immuunsysteem niet goed werkt, dan is je lichaam kwetsbaarder voor toxische stoffen, bacteriën en virussen. Staat jouw persoonlijke groei bovenaan het lijstje met prioriteiten, dan is zorg dragen voor je immuunsysteem dus heel erg belangrijk!

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Immuunsysteem (2023) | Hoe Verhoog je jouw Immuniteit?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips