Wie zijn of haar persoonlijke groei serieus neemt, probeert elke dag opnieuw bij te leren over zichzelf. Die spirituele zoektocht is oeroud, en heeft in zowat elke cultuur altijd een belangrijke rol gespeeld. Ook in de Japanse cultuur!
Ikigai is een begrip dat in de Japanse traditie vaak de kop opsteekt. Hoewel het om een Oosters begrip gaat, is het concept van Ikigai méér van toepassing op de westerse maatschappij dan je zou denken. Zelf je Ikigai vinden is van essentieel belang als je een leven vol voldoening en geluk wilt hebben.
Maar wat is Ikigai nu precies, wat is de betekenis van Ikigai en hoe kan je jouw Ikigai vinden? In deze blog vind je het antwoord op deze vragen en méér!
Wat is Ikigai?
Ikigai is een Japans woord dat in het Nederlands zoiets betekent als ‘passie’, en dat verklaart meteen de betekenis ervan. Het woord is eigenlijk een samenvoeging van twee Japanse woorden:
IKI, wat ‘leven’ of ‘levend’ betekent
GAI, wat ‘nut’ of ‘resultaat’ betekent
Volgens de Japanse traditie wordt Ikigai gezien als iets waarvoor je ’s ochtends graag uit je bed komt. Iets dat de moeite waard is om voor te leven en je voor in te spannen. Met andere woorden, Ikigai is een bezigheid, hobby of werk dat je graag doet, dat jou inspireert en motiveert om te leven.
Als we het hebben over de Ikigai uit de Japanse traditie, dan is het belangrijk om daar wat theoretische achtergrond info over te geven. Ikigai wordt gezien als een begrip waarbij 4 belangrijke aspecten samen komen.
Jouw Ikigai:
- Is iets wat je graag doet
- Is iets waar anderen ook baat bij hebben
- Is iets waarvoor je betaald kunt worden
- Is iets waar je goed in bent
Als al deze ‘criteria’ van toepassing zijn op een bepaalde activiteit of hobby, dan kan je zeggen dat je je Ikigai hebt gevonden. Natuurlijk moet je die dan wel eerst zoeken – en dat is waar veel mensen het moeilijk mee hebben. Want hoe weet je wat jouw passie of Ikigai is als je daar nog nooit bij hebt stilgestaan? En wat kan je doen om jouw Ikigai te vinden?
Voor we op deze vragen een antwoord kunnen vinden, is het belangrijk dat je wat meer weet over het Ikigai model. Lees snel verder om te ontdekken hoe jij het Ikigai model kunt gebruiken!
Het Ikigai model
De basis van Ikigai is het zogenaamde Ikigai model of Ikigai template. Dit is een geometrische vorm die duidelijker maakt hoe het vinden van je passie in zijn werk gaat. Ook krijg je met een Ikigai model een duidelijke weergave van de verschillende factoren die belangrijk zijn als je je Ikigai wilt vinden.
Het Ikigai model ziet er zo uit:
Meteen is duidelijk dat het Ikigai model of Ikigai schema een samenkomst is van verschillende ‘criteria’ of aspecten. Deze vormen allemaal samen een kernpunt, wat jouw Ikigai is. Je Ikigai invullen vraagt wat tijd en zelfreflectie, maar dankzij de woorden die over het Ikigai model verdeeld zijn, heb je wat meer houvast.
Enkel als je jezelf op basis van het Ikigai model of template de juiste vragen stelt, vind je de perfecte balans tussen al deze aspecten. En dat is waar de 10 tips in het volgende deel van deze blog je bij kunnen helpen!
Hoe vind je je Ikigai? De 10 beste tips!
Nu de betekenis van Ikigai duidelijk is, is het natuurlijk vooral belangrijk dat je te weten komt wat die van jou is. Eerst en vooral is het essentieel dat je beseft dat je meer dan één Ikigai kunt hebben. Verschillende passies zijn mogelijk, en bij de meeste mensen is dat het geval. Dat wil echter niet zeggen dat bij elk van die passies alle aspecten aanwezig zijn!
Zou jij graag ontdekken wat jouw passie is, en meer weten over hoe je je Ikigai kunt ontplooien en ontwikkelen? Dan kunnen de volgende 10 tips je zeker helpen:
1. Vind je passie
De eerste stap voor het vinden van je Ikigai is de meest vanzelfsprekende: wat doe je graag, zelfs als je er niet voor zou worden betaald? Pas als je weet wat jou eindeloos motiveert en inspireert, kan je je eigen Ikigai vinden.
Een goede manier om dat te achterhalen, is door stil te staan bij wat je als kind graag deed. Misschien speelde je graag muziek of oefende je een andere kunstvorm uit? Je was misschien graag bezig met cijfers of met het bouwen van dingen? Op basis van je kinderlijke passies kan je gemakkelijker achterhalen wat jouw Ikigai is.
Het is een goed idee om al je interesses en passies op te schrijven, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Op basis daarvan kan je een bepaalde richting kiezen, waardoor je je Ikigai gemakkelijker vindt.
Als je het moeilijk hebt met het vinden van je passie, probeer het dan eens in de andere richting te doen. Schrijf op wat je niet graag doet, en maak op die manier een selectie. Weten wat je niet wilt is immers ook belangrijk om te weten wat je wel wilt!
2. Toevalligheden zijn onzichtbare helpers
Nog een goede manier om je passie te vinden én te ontwikkelen? Bewustzijn creëren over het feit dat toevalligheden misschien helemaal niet zo toevallig zijn! Elke situatie in ons leven kan ons tot inzicht brengen of ons iets bijleren. Ook zullen bepaalde gebeurtenissen ons de kans geven om actie te ondernemen, of juist niet.
Heb je nee gezegd op de uitnodiging voor een feestje, of wil een vriend plotseling mee met je op reis? Misschien heb je onverwachts wel een vacature gezien voor je droom baan? Dergelijke situaties gebeuren niet zomaar, en helpen je op weg om je Ikigai te vinden.
Het geheim? Zeg vaker ja! Als je de deur opent voor deze gebeurtenissen, zet je misschien een kettingreactie in gang die ervoor zorgt dat je jouw levensdoel of passie vindt. Uiteindelijk weten we nooit waar de inspiratie voor onze Ikigai vandaan zal komen – maar meestal gebeurt dat als we ons uit onze comfort zone begeven.
Enkele goede tips om toevalligheden in je leven te verwelkomen:
- Organiseer een avondje uit met vrienden die elkaar niet kennen
- Luister naar muziek waar je normaal nooit naar zou luisteren
- Spreek een vreemdeling aan op straat over wat jij maar wilt
- Wandel ergens waar je nog nooit bent geweest
Wie weet kom je tijdens één van deze situaties wel je Ikigai tegen, of iets wat je ernaartoe zal leiden!
3. Wees helemaal aandachtig
Het begrip mindfulness heeft de laatste jaren alleen maar aan bekendheid gewonnen, en ook bij Ikigai speelt het een grote rol. Een deel van de Ikigai test is dat je mindful leert leven. Dat wil zeggen dat je een toestand van zijn bereikt waarbij je je op het huidige moment richt. En dat betekent dat je zonder oordeel aandacht besteedt aan je gevoelens, gewaarwordingen, je lichaam en je gedachten.
Het unieke aan mindfulness is dat het je kan helpen om je Ikigai te vinden én om die te beoefenen. Hoe meer aanwezig je bent in het moment, hoe duidelijker je ziet wat je passie is. Eenmaal je die hebt gevonden, zal je veel beter worden in je Ikigai als je deze met volle aandacht doet.
Hieronder een aantal goede oefeningen om je mindfulness te ontwikkelen:
- Zit heel erg stil en word je bewust van je lichaam. Geef aandacht aan elk lichaamsdeel, spier, orgaan, enzovoort.
- Bedenk 5 dingen waar je je op dit moment bewust van bent. Het geluid van een wandelaar die voorbij loopt, de warmte van de zon je gezicht,..
- Doe alles trager. Neem de tijd om te kauwen, haast je niet tijdens je werk, en probeer de waarde in te zien van elk moment dat je met iets bezig bent.
- Keer terug naar jezelf. Als je terug naar je kern gaat, elke keer dat je negatieve gedachten hebt of jezelf ‘verliest’, blijf je veel meer in het moment. Hoe minder je mentaal afdwaalt in je eigen hoofd, hoe duidelijker en bewuster je zult leven!
Pas deze Ikigai oefeningen toe in je dagelijkse leven om mindful te leven, en je Ikigai te vinden én te ontwikkelen!
4. Oefening baart kunst
Als je je Ikigai wilt vinden of ontwikkelen, dan spreekt het voor zich dat dit tijd vraagt. En oefening! Als je actie onderneemt maar geen geduld hebt, dan kan je niet verwachten dat je ooit je passie of Ikigai ten volle kunt ontplooien. Geduld hebben is voor veel mensen tegenwoordig een hele uitdaging, aangezien we in een wereld leven waar alles zo snel mogelijk moet gaan.
Gelukkig kan een houvast voor oefening en training je helpen om gemotiveerd te blijven, en geduld te hebben bij het vinden en uitoefenen van je Ikigai:
- Er is 10 uur voor nodig om geïntroduceerd te worden in een bepaald kennisveld of vaardigheid.
- Er is 100 uur voor nodig om een gemiddeld niveau van expertise te bereiken.
- Er is 10.000 uur voor nodig een meester of expert te worden in een materie.
Met andere woorden, het is dus gewoon een kwestie van tijd voor je je Ikigai ten volle kunt ontwikkelen. Doe het nodige werk, heb geduld en voor je het weet heb je een passie waar je goed in bent, die je graag doet, die anderen helpt én waar je geld mee kunt verdienen!
5. Laat je helpen en begeleiden
Een ander belangrijk onderdeel van de Ikigai test is dat je steun zoekt bij een mentor of begeleider. Er wordt vaak gezegd dat achter ieder genie een leraar of meestal zit, en dat is waar. Als je ergens goed in wilt worden, dan is het belangrijk dat je informatie én inspiratie opdoet bij iemand die al ervaren is.
Jouw mentor zal misschien niet kunnen bepalen wat jij precies doet met je Ikigai, maar hij of zij kan wel jouw capaciteiten naar de oppervlakte brengen en je ondersteunen bij het ontwikkelen ervan. Of het nu gaat om een coach, een therapeut of een vriend, het is belangrijk om de juiste ondersteuning te vinden voor jouw Ikigai.
Als je nog geen mentor of coach hebt gevonden, zijn er gelukkig een aantal andere goede manieren om jezelf te motiveren en verantwoordelijk te houden.
- Elektronische hulpmiddelen, zoals een stappenteller, die je helpen om je gezondheid te verbeteren.
- Online videoplatforms, zoals YouTube, waar je bijleert over een bepaald onderwerp.
- Deel je ideeën en doe ideeën op bij mensen in fora, online of offline.
- Lees boeken over het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. Ook biografieën kunnen je heel wat inspiratie geven!
6. Kopieer, maar geef er je eigen unieke draai aan
Letterlijk ideeën, producten of wat dan ook kopiëren van anderen is natuurlijk nooit een goed idee, maar je kan wel inspiratie opdoen bij anderen. Passies kopiëren is iets wat je beter vermijd (voor de ander én voor jezelf), maar wie zegt dat je je niet kunt baseren op het idee of de passie van een ander om die van jou te vinden?
Als je bijvoorbeeld een website wilt bouwen over een bepaald onderwerp, of een boek wilt schrijven, stel jezelf dan de volgende vragen:
- Wat heb ik het laatst gelezen, gehoord of gezien (boek, website, muziek) dat me een goed gevoel gaf en waarvan ik onder de indruk was? Schrijf de verschillende sterke punten op, zoals mooie afbeeldingen, de manier van schrijven, de lay-out van een website,..
- Wat zijn de zwakkere punten? Gewoon omdat iemand een expert is in iets en bijvoorbeeld wereldbekend is, wil nog niet zeggen dat hun werk of project geen fouten bevat. Ga op zoek naar aspecten die verbeterd zouden kunnen worden, en pas dit toe op je eigen project.
- Integreer verbeteringen in je eigen werk. Als je ziet dat het project of de creatie van iemand anders sterke punten bevat die je zelf goed vindt, verwerk ze dan in jouw eigen project. Op die manier creëren je een gezonde ‘symbiose’ of samenwerking tussen het jouwe en dat van de ander!
7. Houd rekening met de wet van Pareto
Tijdens de zoektocht naar je eigen Ikigai is het belangrijk om rekening te houden met de wet van Pareto:
“80% van de gevolgen komt voort uit 20% van de oorzaken.”
Met andere woorden, 20% van de mensen om je heen zal bijdragen tot 80% voor je behoeftes op sociaal vlak. 20% van het werk dat je doet zal 80% van je voldoening geven, op financieel of andere vlakken. 20% van al je spullen staat in voor 80% van je materiële behoeftes.
En het belangrijkste: slechts 20% van wat je elke dag doet, geeft je 80% van de voldoening die je uit je leven haalt. Houd dit in het achterhoofd als je je Ikigai zoekt en ontwikkelt, en maak zo van jouw Ikigai je beroep!
8. Wees niet bang voor verandering
Verandering is een essentieel onderdeel van ons bestaan, dat is gewoon een feit. Als we niet veranderen, dan zal er ook niets gebeuren in ons leven dat de moeite waard is.
Een goede Ikigai oefening is om op te schrijven welke doelen je wilt behalen, klein of groot. Per doel kan je daarna drie initiatieven opschrijven die je wilt ontwikkelen om dat doel te bereiken. Baseer je hierbij op drie vragen:
- Wat ga je doen?
- Hoe ga je het doen?
- Wanneer ga je het doen?
Visualiseer daarna hoe je toekomst eruit zal zien, eenmaal je je doelen hebt bereikt. Op die manier kan je verandering een stukje aangenamer maken, aangezien je een houvast hebt. Pas deze tip regelmatig toe, zodat je blijft evolueren en dus verbeteren in je Ikigai!
9. Reflecteer en stuur bij waar dat nodig is
Ook is het een goed idee om bij het vinden of ontwikkelen van je Ikigai stil te staan bij waar je precies mee bezig bent. Ligt je focus te veel op enkel geld verdienen? Ben je je motivatie kwijt, waardoor je niet meer regelmatig met je doelen bezig bent?
Twijfel je, dan is het tijd om beslissingen te nemen. Verwijder zaken die je niet inspireren of een goed gevoel geven, uit je leven, en treed uit je comfort zone om nieuwe dingen te doen. Schuif dus aan de kant wat niet langer me je resoneert, want dat is uiteindelijk de basis van Ikigai:
Alles verandert, niets staat vast.
De vraag is: ben jij bereid om mee te veranderen?
10. Geniet van het proces!
Hoewel het vinden van je Ikigai in zeker zin een serieuze zaak is, wil dat niet zeggen dat je niet van het hele proces kunt genieten. Je Ikigai vinden gaat enkel als je geniet van de zoektocht zelf. En ook van het uitoefenen van je passie!
Vergroot je aandacht voor alle dingen die je graag doet in je leven. Richt je daarop, en haal er alles uit wat je maar kunt. Hoe minder gespannen en serieus je omgaat met je passie en alles wat erbij komt kijken, hoe gelukkiger je bent.
Wil dat zeggen dat je je nooit eens minder zult voelen, en dat alles van een leien dakje zal gaan? Natuurlijk niet! Maar met de juiste mindset kan je zelfs tegenslagen in een ander licht zien en ervan genieten. Doe dit, en je Ikigai vinden kan je leven op een positieve manier veranderen!
Leuke Ikigai voorbeelden en quotes
De 10 hierboven vermelde Ikigai tips en oefeningen kunnen je zeker helpen om jouw passie te vinden. Ikigai oefeningen zijn de perfecte houvast om actie te ondernemen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen, elke dag opnieuw, en gaat het ontwikkelen van je Ikigai ook zoveel gemakkelijker.
Hoe persoonlijk dat proces ook mag zijn, het kan nooit kwaad om inspiratie op te doen bij de Ikigai van iemand anders. Een Ikigai kan van alles zijn: het componeren van muziek, het bouwen van huizen, wat dan ook. Er zijn letterlijk geen grenzen aan de mogelijkheden en Ikigai voorbeelden, en dat maakt Ikigai als begrip zo waardevol.
Als je daarbij op zoek bent naar méér inspiratie over Ikigai, dan kunnen Ikigai quotes je zeker op weg helpen. Hieronder alvast een paar goede:
- “Wandel traag en je zal ver komen!’
- “Je kan iemand van alles beroven, behalve één ding: de vrijheid om zijn of haar eigen attitude te kiezen in een situatie, hoe negatief die ook mag zijn.”
- “Een gelukkig man is té tevreden in het heden om zich met de toekomst of het verleden bezig te houden”
- “We zijn wat we blijven doen. Ergens goed in zijn is dus geen handeling, maar een gewoonte.”
Inspirerende Ikigai quotes zijn een handig hulpmiddel om jezelf in de juiste mindset te begeven. Het resultaat? Je bent gemotiveerder dan ooit om je Ikigai te vinden én die te ontwikkelen als het zover is. En dat vertaalt zich hoe dan ook in een leven vol geluk en voldoening!
Lees méér in een Ikigai Boek
Ikigai is een begrip dat heel erg oud is, en dat brengt met zich mee dat er ook heel wat over te leren valt. Hoewel deze blog je zeker en vast op weg zal helpen om je Ikigai te vinden met Ikigai oefeningen, is het zeker de moeite waard om nog dieper op het onderwerp in te gaan.
Zo is een Ikigai werkboek één van de meest waardevolle bronnen van informatie over deze Japanse traditie. Er zijn heel wat verschillende Ikigai boeken die je online kunt vinden, zoals ‘Ikigai’ van Hector Garcia en Francesc Miralles. Ook het Ikigai boek van Justyn Barnesen het boek van Ken Mogi zijn de moeite waard als je meer over Ikigai wilt weten.
De meeste van deze boeken helpen je jouw passie te vinden door middel van een Ikigai test en uitgebreide Ikigai oefeningen. Stap voor stap leer je jezelf en je eigen passies zo kennen. En dat maakt het ook gemakkelijker om deze te ontwikkelen.
Ikigai is een kort woordje, maar kan je leven op zoveel verschillende manieren transformeren. Hopelijk heeft deze blog, met het Ikigai model, Ikigai oefeningen, Ikigai quotes en Ikigai boeken ter inspiratie je geholpen om jouw passie te vinden!
Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling
Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.
Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.
Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.
Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.
Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.
Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.
Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.
Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.
Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.
Geen reacties on Ikigai (2023) | Betekenis, Model en het Boek! (+10 tips)