Daar kan ik heel kort over zijn. NEE! Hypnose is niet gevaarlijk.
Ondanks bewezen diensten zijn er nog altijd veel misverstanden. Zo is de angst voor controle verlies bij menig cliënt groot. Om dergelijke misverstanden voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen, open je mind en lees deze blog waarom hypnose niet gevaarlijk is. We hebben ook onderzoek gedaan naar de beste hypnose opleiding van Nederland.
“Hypnose is een natuurlijk fenomeen waar niets speciaals of geheimzinnigs aan is”
Hypnose volgens Wikipedia
Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten maar ook voor sportprestatieverbetering. De cliënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf.
Een van de visies over hypnotherapie is dat de patiënt onder hypnose gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijks leven, omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën krijgt de cliënt (meer) inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie kan een proces van genezing in gang gezet worden. Lees ook onze uitgebreide review over Hypnose Instituut Nederland.
Je zit altijd in hypnose
Hypnose is een diepe meditatieve toestand waarin je begeleid wordt in een reis door je onbewuste en onderbewuste. Vergelijkbaar met dromen, maar dan terwijl je wakker bent. Welke vormen zijn er en wat levert het je op?
Eigenlijk zit je de hele dag in hypnose. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Hypnose is niks anders dan programma’s in je onbewuste en onderbewuste brein. 93% van je dagelijkse bezigheden sta je niet bij stil, het gebeurt gewoon. Het gaat automatisch. Denk eens aan:
- Ademhalen
- Kloppen van je hart
- Knipperen van je ogen
- Auto rijden
- Lopen
- Schrijven
- Schreeuwen tegen de kinderen
- Keel die dicht knijpt als je iets wilt zeggen in een vergadering
- De zak chips die “opeens” leeg is
- Enz………
Onbewust doe je dus van alles de hele dag door. Is hypnose gevaarlijk?
Het is maar goed dat je deze automatische programma’s hebt anders zou je de hele dag bezig zijn met wat je doet. Doodvermoeiend.
Je moet er toch niet aan denken dat je aan het autorijden bent en de hele tijd bezig met elke handeling die je moet doen om voorruit te komen! Dat is doodvermoeiend.
Zie je onbewuste brein als een grote harde schijf. Daar staan je programma’s opgeslagen die erin zijn gezet vanaf je geboorte tot aan je 7de levensjaar.
Als je als kind bent gepest bent, niet gezien werd door bijvoorbeeld een van je ouders, dan laat dat wonden achter. Dat voelt super vervelend en je gaat je als kind beschermen door je aan te passen. Je gaat ontzettend je best doen om erbij te horen. Je leert jezelf dus aan om je aan te passen zodat het “veilig” voor je voelt. Dit blijf je doen in je verdere leven, aanpassen aan de omgeving.
- Geen nee kunnen zeggen.
- Buikpijn als je iets belangrijks moet doen.
- Migraine aanvallen omdat je iedereen te vriend wil houden.
- Geen afscheid nemen van mensen die niet bij je passen.
- Relaties aangaan die je vergiftigen.
- Niet kunnen spreken in het openbaar.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Schrijven voor het brein heeft hier een interessante cursus voor ontwikkeld hoe je teksten kan schrijven op basis van neuro marketing.
Hou altijd in je achterhoofd.
Je bent er niet mee geboren. Het is aangeleerd gedrag.
Het is een programma wat erin is gezet om je te beschermen, alleen werkt het niet meer voor je. Iets wat je jezelf hebt aangeleerd, kun je ook weer afleren.
Gedrag en emoties zijn gebaseerd op wat je hebt geleerd als kind.
Onder hypnose herschrijf je dus eigenlijk je harde schijf waardoor je geen last meer hebt van dat oude gevoel en gedrag waar je al zo lang mee loopt rond te zeulen.
Hoe werkt je brein
Laat ik eerst even kort uitleggen hoe het brein werkt. De werkwijze van hypnotherapie en de snelheid waarmee het probleem wordt opgelost, is dan beter te plaatsen.
Het cognitieve brein is het bewuste, rationele en naar buiten gerichte brein.
Het emotionele brein is het onbewuste brein. Deze is in de eerste plaatst ingesteld op overleven. Het geeft energie, richting en kost weinig energie om te gebruiken.
Het bewuste brein organiseert de uitvoering en kost veel energie.
Het emotionele (onbewuste) en cognitieve (bewuste) brein kunnen met elkaar samenwerken of concurreren. In het laatste geval krijgt een van beide breinen de overhand. Misschien herken je het wel. De hele dag zeurt er een stemmetje in je hoofd.
“Je kan het niet”.
“Je bent niet goed genoeg”.
“Je bent het niet waard”.
“Je mag niet falen”.
Dit is je bewuste brein. Die vindt er van alles van. Deze gedachten malen door je hoofd heen en sturen je onbewuste brein aan. Je onbewuste laat dan negatieve gevoelens naar boven komen. Gevoelens van verdriet, onmacht, boosheid, angst, etc.
Je reageert op deze gevoelens met je gedrag. Je gaat iets doen om deze gevoelens niet te voelen want het voelt nu eenmaal niet fijn.
Voorbeeld:
Je komt thuis van je werk en hebt een hele drukke dag achter de rug. Het werkt stapelde zich op. De hele dag heb je aan lopen hikken tegen de achterstand en ontzettend je best gedaan om het weg te werken. Helaas niet gelukt. Als klap op de voorpijl komt je baas eind van de dag binnen, terwijl jij met een verhit hoofd aan het stressen bent, en zegt: “wil je dit morgen afmaken. Ik heb het nodig voor een bespreking”. Automatisch zeg je ja maar diep van binnen voel je de irritatie opborrelen en denk je: “hallo, ben ik de enige of zo die hier werkt. Zie je niet hoe druk ik ben”.
Als je thuis aankomt, vlieg je naar de snoepjes pot en vreet je alles op zonder te proeven wat je eet. Voordat je het in de gaten hebt zie je de bodem van de pot. Achteraf ben je misselijk en voel je je schuldig.
Wat je hebt gedaan is afleiding zoeken in de vorm van snoep, om die negatieve gevoelens niet te voelen. Negatieve gevoelens zijn nu eenmaal niet fijn om te voelen en we willen ons nu eenmaal fijn en gelukkig voelen. Je hebt ze letterlijk weggestopt.
Op het moment dat je aan de slag gaat met bijvoorbeeld hypnose en het programma in het onbewuste brein herschrijft, blijf je van die snoep pot af. Je eigen gedrag veroorzaakt namelijk dit gevoel en daarna die drang naar snoep.
Waarom werkt hypnose zo goed
Het is bewezen dat hypnose veel effectiever is dan kortdurende trajecten (15 sessies) bij bijvoorbeeld een psycholoog. Niets ten nadelen van een psycholoog want die doen fantastisch werk en willen ook alleen maar helpen. Gelukkig zijn er steeds meer psychologen die leren te werken met niet alleen het bewuste maar ook met het onbewuste brein. Dit geeft ook wel aan dat de angst dat hypnose gevaarlijk zou zijn aan het afnemen is. Het heeft echter tijd nodig dat hypnose door de maatschappij zal worden gezien als ongevaarlijk.
Gevoelens en de manier waarop jij reageert (gedrag) komen vanuit het onbewuste brein. Je staat er niet bij stil het gebeurt gewoon.
Tuurlijk wil je jezelf niet volstoppen met snoep op het moment dat je een rot gevoel hebt of wil je niet uit je plaat gaan als je kinderen aan je kop lopen te zeuren maar het gebeurt.
Er wordt dus iets getriggerd in je onbewuste brein.
Een programma in het onbewuste brein wordt aangezwengeld en zorgt ervoor dat je gaat reageren.
Daarom is het dus wel zo handig als je aan de slag gaat met dat deel van het brein waar het “probleem” wordt veroorzaakt. Anders kan je praten tot je een ons weegt maar het probleem blijft aanwezig. Vroeg of laat komt het waarschijnlijk weer naar de oppervlakte.
Zie je onbewuste brein als een grote harde schijf. Daar staan je programma’s opgeslagen die erin zijn gezet vanaf je geboorte tot aan je 7de levensjaar.
Als je als kind bent gepest en/of niet gezien werd tussen je tweede en vijfde levensjaar, dan laat dat wonden achter. Je gaat je als kind dan beschermen door bijvoorbeeld je gevoel uit te schakelen en jezelf klein te maken, je terug te trekken. Dit aangeleerde gedrag blijf je gebruiken in je verdere leven, ondanks het feit dat de gevolgen – denk aan een weinig eigenwaarde, moeite hebben met spreken in het openbaar, lastig nee kunnen zeggen, keel- en/of buikklachten – drastisch kunnen zijn.
Onder hypnose herschrijf je je dus eigenlijk je harde schijf waardoor je geen last meer hebt van dat oude gevoel waar je al zo lang mee loopt rond te zeulen. Deze vorm van hypnose is niet gevaarlijk en levert je alleen maar voordelen op in je dagelijks leven.
Verschillende stadia in Hypnose
1. Lichte hypnose (Trance)
De eerste is de alledaagse trance die je hebt bij autorijden, een boek lezen of ergens helemaal in opgaan.
Dit is ook de staat waar je in terecht komt als je gaat mediteren. Je breinactiviteit daalt dan van 14 Hertz, Beta staat steeds verder naar beneden richting 9 Herz, Alpha staat. Het is dus een ontspannen staat waarin je openstaat voor positieve suggesties. Ook ben je beter in staat om je dingen in te visualiseren en in te beelden.
Als je meer ontspannen bent ben je automatische minder kritisch dan normaal.
2. Diepe hypnose (Somnambulisme)
Hier kom je terecht in de Theta staat en is je breinactiviteit tussen de 4 en 7 Hertz. Je kunt dit vergelijken met dagdromen, REM slaap.
Dit is ook de staat waarin je verkeert net voordat je wakker wordt of voordat je in slaap valt.
Kinderen van 0-5 jaar zijn in die Theta-staat, waardoor ze heel makkelijk kunnen leren. Ze staan open voor suggesties. De fantasie en de werkelijkheid gaan vol door elkaar heen. Ze kunnen zich ook gigantisch inleven in films. Dan zijn en voelen ze zich ook die persoon. In deze fase leren ze heel veel van hun ouders en doen ze na. Dit heeft allerlei effecten tot gevolg, want als ze jou zijn en jullie gaan uit elkaar, dan is dit voor je kind een identiteitscrisis.
Daarom is een scheiding voor kinderen zo heftig.
Als therapeut kun je hier geweldig werk leveren.
- Je kunt bijvoorbeeld direct terug naar een moment dat het probleem begon (Regressie).
- Mensen zich laten identificeren. Helpen de persoon te worden die ze willen zijn en niet wat van ze verwacht wordt.
- Helpen om snelle veranderingen teweeg te brengen.
In deze eerste twee dieptes kun je direct aan de slag met:
- Migraine
- Buikpijn
- Angst
- Chronische pijnen
- Rouwverwerking
- Fobieën
- Depressie
- Slaapproblemen (diepe slaap)
- Stress door familie
- En nog veel meer..
3. Hypnotische coma (Esdaile state)
Daarin kun je werken met het onderbewuste.
Het onbewuste kun je zien als onbewuste gedragingen, gewoontes en programma’s. Het onderbewuste is o.a. verantwoordelijk voor de werking van je organen, de lever, nieren, alvleesklier en dat soort zaken. Die kun je beïnvloeden.
Ik ben ervan overtuigd dat het lichaam zichzelf kan genezen en hypnose kan hier een rol in spelen. Hypnose is voor mij daarom niet gevaarlijk!
4. Hypnosleep
De vierde staat is de vreemde eend en die wordt gecreëerd vanuit de slaap. Dus als iemand slaapt kan je degene hypnotiseren en vanaf dat moment kan je zelfs therapie gaan doen. Deze gebruik ik nooit in mijn praktijk omdat het niet nodig is om zo diep te gaan om direct te communiceren met het onbewuste en onderbewuste brein.
Waar werkt hypnose voor
Met hypotherapie is heel veel op te lossen. Denk aan: burn-out, angst, fobie, verslaving, dwanggedachten, gewichtsproblematiek, slaapstoornissen, trauma, depressie, onzekerheid, leerproblemen, ingesleten patronen, lage eigenwaarde, tics en perfectionisme. Maar ook in het geval van veel lichamelijk leed kan het uitkomst bieden, zoals bij allergieën, Prikkelbare Darm Syndroom, migraine, zwak immuunsysteem, chronische (terugkerende) pijn en oorsuizen.
Uitbehandeld! Welnee
Een maand geleden kwam er een vrouw van 59 jaar bij mij in de praktijk. Zij had al jaren last van Ménière (evenwichtsproblemen) en oorsuizen. Na vele ziekenhuisbezoeken en medicijnen werden op een gegeven moment de behandelingen gestopt, omdat de klachten aanhielden en niets scheen te helpen. Na twee therapie- en twee hypnosesessies de klachten zijn… verdwenen.
Als specialist in hypnotherapie heb ik al duizenden mensen geholpen. Waarbij ik zelfredzaamheid bij cliënten heel belangrijk vindt. Je doet het namelijk zelf. Het lichaam is een geavanceerde machine. Als je er goed voor zorgt en op de juiste knoppen drukt, gaat het precies doen wat jij wilt. Sommige vormen werken ook heel goed in combinatie met microdosing.
Een leven met of zonder (emotionele) pijn.
Wil jij een gratis hypnose ervaren? Klik dan hier >>
Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling
Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.
Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.
Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.
Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.
Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.
Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.
Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.
Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.
Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.
2 Reacties on Hypnose Gevaarlijk? (2023) | Je zit altijd in Hypnose!
Beste Sander, bedankt voor je reactie! Hopelijk heeft het artikel het onderwerp hypnose nog wat duidelijker kunnen maken.
Weldoordachte onderbouwing en heldere uitleg.. dank