Vaak wordt onderschat hoe belangrijk hormonen zijn voor een goede gezondheid, zowel op fysiek als mentaal en emotioneel vlak. Eigenlijk bepalen hormonen voor een groot deel hoe we ons voelen, wat we doen en zelfs hoe we eruit zien. Het spreekt dan ook voor zich dat het erg belangrijk is om een goede hormonenbalans te creëren én te behouden.
Wat zijn hormonen, wat doen ze en wat houdt een goede hormonenbalans in? Vragen die in het onderstaande artikel worden beantwoord!
Wat zijn hormonen en wat doen ze?
Hormonen zijn stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt, en tal van verschillende functies hebben. Belangrijk is dat hormonen via de bloedbaan alle weefsels in het lichaam bereiken, waardoor ze dus ook het hele lichaam beïnvloeden. Hormonen worden aangemaakt in verscheidene klieren, waaronder de schildklier in de hals, de bijnieren in de buik, de hypothalamus in het hoofd, de testikels en eierstokken, enzovoort.
Hormonen vervullen allerlei functies. Een overzicht:
1. De groei van weefsels
Hormonen als testosteron en groeihormoon zorgen voor de groei van het lichaam: alle spieren, botten, hersenen en andere weefsels. Vooral tijdens de puberteit is de aanmaak van dergelijke hormonen sterk, waardoor het lichaam dus ook sneller ontwikkelt!
2. De voortplanting
Daarbij vervullen testosteron en onder andere oestrogeen ook een andere functie, namelijk die van de voortplanting. Vooral een goede balans tussen dergelijke hormonen, die in de hypofyse in het hoofd en de voortplantingsorganen worden aangemaakt, is erg belangrijk.
3. Het metabolisme
Ook zijn er hormonen die een rol spelen bij de stofwisseling in het lichaam of het gebruik en de opslag van energie. Denk maar aan het schildklierhormoon en insuline, die bepalen hoe het lichaam reageert op de aanvoer van suikers en vetten. Balans tussen deze hormonen is belangrijk om een gezond gewicht te behouden!
4. Emoties en gedrag
Ten slotte bepalen hormonen als testosteron, cortisol, melatonine, oestrogeen en nog vele andere ook hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Bij een teveel aan stresshormonen als cortisol of adrenaline voelt men zich bijvoorbeeld angstig of uitgeput, terwijl hormonen als testosteron dan weer zorgen voor daadkracht en zelfvertrouwen.
De hormonen in balans houden
Zoals vermeld is het erg belangrijk om je hormonen in balans te houden. Dit kan op verschillende manieren: gezonde voeding (maaltijden), niet te veel stress, voldoende slaap, green juices en tal van andere factoren beïnvloeden je hormoonhuishouding en dus ook je energie, emotionele en mentale gezondheid, enzovoort.
Veel mensen kampen met een disbalans in de hormonen, vanwege een minder goede levensstijl of andere factoren. De hormonen cyclus van vrouwen is bijvoorbeeld ook helemaal anders dan die van mannen, met name tijdens de regels en zwangerschap.
Het is echter wel mogelijk om de hormonen weer in balans te krijgen door een gezonde levensstijl, een gezond gewicht en bepaalde vormen van therapie. Yoga en meditatie zijn bijvoorbeeld erg goed voor een vermindering van stresshormonen. Elk soort hormoon heeft zijn eigen unieke functie, maar als er balans is werken ze allen samen om het lichaam én de geest in goede gezondheid te houden!
Meer info over hormonen voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.
Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine;
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA;
- Groeihormonen;
- Schildklierhormonen zoals thyroïden;
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline;
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, neurotransmitter, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.
De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.
Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over hormonen
Insuline is het belangrijkste hormoon dat verantwoordelijk is voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel.
Oestrogeen en progesteron zijn hormonen die een belangrijke rol spelen in de menstruatiecyclus van vrouwen.
HGH (Human Growth Hormone) is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de groei en ontwikkeling van het menselijk lichaam.
Cortisol en adrenaline zijn hormonen die een belangrijke rol spelen in de stressreactie van het lichaam.
Prolactine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de productie van melk bij zogende vrouwen.
Melatonine is het hormoon dat een belangrijke rol speelt in de regulatie van het slaap-waakritme.
Leptine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vermindering van de honger.
FSH (Follicle-stimulating hormone) en LH (Luteinizing hormone) zijn hormonen die een rol spelen in het proces van de ovulatie bij vrouwen.
Noradrenaline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de afgifte van energie uit de vetcellen.
Aldosteron is het hormoon dat een belangrijke rol speelt in de regulatie van de bloeddruk.
Geen reacties on Hormonen (2023) | Belangrijk voor een Goede Gezondheid!