In dit artikel

Hooikoorts Symptomen | Beste Tabletten en Neusspray bij Klachten Hooikoorts!

Hooikoorts Symptomen (2023) | Beste Tabletten & Neusspray bij Klachten!

In dit artikel

Zodra de lente in het land is, krijgen heel wat mensen steeds meer last van een bekende boosdoener: hooikoorts! Hooikoorts is vervelend, omdat de meeste symptomen het dagelijkse leven een stuk moeilijker en minder aangenaam maken. Zeker als je een erge vorm hebt van deze allergie!

Heb je zelf last van hooikoorts, of ken je iemand die er last van heeft? Wil je er graag meer over weten, wat de symptomen van hooikoorts zijn en of er speciale hooikoorts pillen of hooikoorts tabletten voor bestaan? Misschien ben je wel op zoek naar handige middelen die kunnen helpen om jouw hooikoorts klachten te verminderen? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is hooikoorts precies?

Zoals vermeld is hooikoorts een allergie, en dan specifiek een allergie voor het stuifmeel van bepaalde grassen, bomen of planten. Vaak wordt hooikoorts ook pollenallergie genoemd, aangezien pollen een andere naam is voor stuifmeel. Heel wat mensen hebben last van hooikoorts klachten in de lente, aangezien er zich dan veel meer pollen in de lucht bevinden.

Wanneer ontstaan de meeste hooikoorts klachten en symptomen? Als je het stuifmeel van planten waar je allergisch voor bent inademt, of in je ogen krijgt. Zodra die pollen in je neus, mond, keel of luchtpijp terechtkomen, reageert je lichaam om zichzelf te beschermen. Met andere woorden, hooikoorts is dus eigenlijk een reactie van het lichaam op ‘gevaarlijke’ stoffen, die het als een bedreiging ziet!

De hooikoorts symptomen die we uiterlijk zien, zijn eigenlijk het gevolg van een grotere productie van slijm in de slijmvliezen, met alle gevolgen van dien. Op zich is hooikoorts niet gevaarlijk, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. Zodra het stuifmeel uit de lucht is of je je op een plaats bevindt waar geen pollen in de lucht hangen, verdwijnen de hooikoorts klachten vanzelf.

Wat zijn nu de belangrijkste symptomen van hooikoorts? En hoe kan je goed slapen met hooikoorts? Een antwoord op deze vraag is wel belangrijk, en dat kan je in het volgende deelt van deze blog vinden!

Hooikoorts Symptomen | Beste Tabletten en Neusspray bij Klachten Hooikoorts!

De belangrijkste hooikoorts symptomen en klachten

Voor je effectief kunt uitmaken of je hooikoorts hebt, is het misschien een goed idee om een hooikoorts test te laten doen. Zo’n hooikoorts test meet de aanwezigheid van bepaalde stoffen in je lichaam, wat duidt op een allergische reactie.

Wil je echter op voorhand graag weten of je hooikoorts hebt? Dan kan het onderstaande overzichtje met belangrijkste hooikoorts klachten en symptomen je misschien helpen!

1. Jeuk of irritatie aan de neusoortjes

Doordat hooikoorts gepaard gaat met een zwelling van van de slijmvliezen, kunnen ook omliggende weefsels gaan ontsteken. Hierdoor kunnen je neus of je neusoortjes beginnen te  jeuken. 

2. Een verstopte neus of snotneus

Diezelfde zwelling (of inflammatie) zorgt er ook voor dat je neus verstopt zit, ofwel juist extra veel loopt. Dit komt waarschijnlijk door het lichaam dat de neusholte probeert vrij te houden van toxische stoffen, door extra slijm te produceren.

3. Veel niezen

Een bijeffect daarvan is dat je vaak heel hard moet niezen als je hooikoorts hebt. Ook dit is een beschermingsmechanisme van het lichaam om de neus- en keelholte vrij te maken van de pollen, die het als gevaarlijk beschouwt.

4. Jeukende en tranende ogen

Wat voor de neus geldt, geldt ook voor de ogen! Bij hooikoorts krijg je snel last van jeukende ogen, aangezien die door de allergische reactie ontstoken zijn. Daarbij gaan je ogen ook sneller tranen, omdat zo de pollen op een afstand worden gehouden.

5. Een droge, ruwe keel

Als de pollen waar je allergisch voor bent in je keelholte terechtkomen, dan kan deze ook een beetje opzwellen. Het gevolg daarvan is dat je een vervelende rochel in je keel voelt, en dat deze ruw en droog is. Vaak gaat dit ook gepaard met een aanhoudende kriebelhoest.

6. Een druk in het hoofd en hoofdpijn

Wie zegt dat pollen zich beperken tot de keel- en neusholte of de ogen? Ook het weefsel bovenaan je hoofd kan ontsteken als gevolg van pollen. Dit brengt vaak een gonzende, drukkende hoofdpijn met zich mee die het ook moeilijker kan maken om je te concentreren of helder te denken.

7. Een lichte koorts of koortsig gevoel

Waar ontsteking de plak zwaait, daar komt ook vaak koorts bij kijken! Als je lichaam sterk reageert op de pollen in de lucht, dan is de kans groot dat je lichaamstemperatuur verhoogt. Dit is wederom een manier van het lichaam om eventuele gevaarlijke stoffen het hoofd te bieden en uit te schakelen.

Hooikoorts Symptomen | Beste Tabletten en Neusspray bij Klachten Hooikoorts!

8. Vermoeidheid 

Hooikoorts en vermoeidheid gaan bij veel mensen hand in hand, dat is zeker. Deze vermoeidheid is vooral het gevolg van een hogere productie van histamine in je lichaam, een stof die als functie heeft om gevaarlijke stoffen af te weren. Dit betekent dat je immuunsysteem erg actief is, en daarvoor is veel energie nodig. Waardoor je je dus een stuk vermoeider voelt!

9. Een benauwd gevoel

Minder gemakkelijk kunnen ademen door zwelling, een aanhoudende hoofdpijn, tranende ogen – het zijn allemaal hooikoorts klachten die ervoor kunnen zorgen dat je je minder op je gemak voelt. Veel mensen hebben dan ook last van een benauwd gevoel als ze allergisch reageren.

10. Een piepende ademhaling

Ten slotte kan je ook last krijgen van een piepende ademhaling als je hooikoorts hebt. Dit is een veel voorkomend bijeffect van de ontsteking van de keelholte, waardoor zuurstof zich minder gemakkelijk kan verplaatsen.

Het is duidelijk dat de lijst van hooikoorts klachten en symptomen erg lang is. Hoe dan ook is het belangrijk om te weten dat bovenstaande hooikoorts verschijnselen niet altijd het gevolg zijn van een allergische reactie op pollen. Er kunnen ook andere factoren in het spel zijn, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of ander soort infectie. Veel mensen die denken allergisch te zijn voor hooikoorts, reageren eigenlijk op andere dingen – zoals katten of huisstofmijt. Een laatste goede tip om uit te maken of je allergisch bent voor pollen? Je zult enkel last hebben als grassen, bomen en planten in groten getale groeien. Enkel dan geven ze immers pollen af!

Wanneer is het risico op hooikoorts het hoogst?

Zoals reeds vermeld is het enkel mogelijk om hooikoorts symptomen te hebben als er zich pollen in de lucht bevinden. Dit houdt in dat hooikoorts dus voor een groot deel te maken heeft met het verschil tussen de seizoenen, en dat mensen die allergisch zijn slechts in een bepaalde periode last zullen hebben van hooikoorts klachten.

Doorgaans is er een stijging in het aantal gevallen van hooikoorts vanaf de maand februari of maart. Dat is immers het moment waarop bomen pollen beginnen af te geven. De meeste mensen die allergisch zijn hebben veel last van hooikoorts tussen maart en eind mei, aangezien de productie van pollen in die periode het hoogst is.

Jammer genoeg is het hooikoorts-seizoen dan nog niet voorbij, ten minste voor veel mensen: vanaf april en mei hebben de meeste mensen die allergisch zijn aan pollen van gras veel hooikoorts symptomen. De piek van deze klachten bevindt zich dan ook iets later, tussen mei en augustus.

Hieronder nog enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden als je hooikoorts hebt:

  • Hoe vroeger de temperatuur in het begin van het jaar stijgt, hoe sneller de bomen en grassen groeien. Dit betekent dat je dus ook vroeger last zult krijgen van hooikoorts symptomen!
  • Bij veel mensen zijn die hooikoorts klachten aanhoudend, terwijl andere mensen er slechts af en toe een dag last van hebben. Dit heeft vooral te maken met de mate van allergie en de leefomgeving van de persoon in kwestie.
  • Vaak hebben meer mensen last van hooikoorts op winderige, zonnige dagen. De wind zorgt ervoor dat de pollen zich een stuk gemakkelijker kunnen verspreiden. De warmte kan dan weer een invloed hebben op de ademhaling.
  • Ten slotte kan hooikoorts ook een genetische oorzaak hebben. Vaak zit hooikoorts in de familie, maar zelfs dan zijn de hooikoorts symptomen pas op latere leeftijd merkbaar. Toch bevindt de aanleg om hooikoorts te krijgen zich al vanaf de geboorte in het lichaam! 
Hooikoorts Symptomen | Beste Tabletten en Neusspray bij Klachten Hooikoorts!

Hooikoorts: wat kan je daar aan doen?

Nu je wat meer weet over hooikoorts, is er natuurlijk nog de vraag: wat kan je nu doen om die hooikoorts klachten te verbeteren? Juist doordat hooikoorts zo vaak voorkomt, is het niet verwonderlijk dat er heel wat hulpmiddelen en hooikoorts medicijnen zijn die de symptomen kunnen verminderen. 

Hooikoorts genezen, dat gaat niet. Allergie voor pollen is een deel van je genetische structuur. Niettemin zijn er wel heel wat manieren om je blootstelling aan pollen te verminderen, en ook minder last te hebben van je hooikoorts klachten als er wél pollen zijn.

1. Blijf wat meer binnen op winderige en zonnige dagen

Niet bepaald de leukste maatregel, maar het kan wel helpen om jezelf minder bloot te stellen aan rondvliegende pollen. Op zonnige, winderige dagen zit er veel meer stuifmeel in de lucht. Blijf wat meer binnen, en zorg er ook voor dat de ramen gesloten zijn!

2. Informeer je op voorhand over het weer

Als je wat meer grip wilt hebben op je allergie, kan je je gewoon altijd op voorhand informeren over de hoeveelheid stuifmeel in de lucht. Op het internet vind je alle informatie over hoeveel pollen er zich elke dag in de lucht bevinden. Zo kan je je dus veel beter voorbereiden!

3. Draag een zonnebril 

Je kan al een groot deel van de hooikoorts klachten voorkomen door je ogen te beschermen als je buiten komt. Draag dus zoveel mogelijk een zonnebril. Op die manier kunnen pollen zich niet rechtstreeks in je ogen nestelen, waardoor je er dus ook minder last van hebt!

4. Ga niet grasmaaien

Het spreekt voor zich dat je best het gras niet maait, zeker als er zich veel pollen in de lucht bevinden. Door het maaien circuleert het stuifmeel veel sneller in de lucht, waardoor het dus ook gemakkelijker in je neus, ogen en keel terechtkomt.

5. Hang je was niet buiten uit

Vaak krijgen mensen last van hooikoorts symptomen omdat er zich pollen in hun wasgoed bevinden. Laat je kleren dus nooit buiten drogen, ook als het erg mooi weer is. De pollen die erop zitten zullen ervoor zorgen dat je veel meer last hebt van je symptomen – zelfs als je binnen zit!

6. Ga op reis naar de zee of de bergen

Hooikoorts is een goed excuus om een leuke reis de maken naar de zee of bergen – op deze plaatsen bevindt er zich immers een stuk minder pollen in de lucht. Houd daar rekening mee als je je volgende vakantie plant, zodat je ook ten volle van je reis kunt genieten!

De beste hooikoorts medicijnen en hulpmiddelen

Hoe goed je jezelf ook probeert te beschermen tegen hooikoorts door bovenstaande maatregelen toe te passen, soms is het gewoon nodig dat je iets extra doet. Tegenwoordig bestaan er heel wat medische en andere hulpmiddelen, die zowel je allergische reactie op pollen als de symptomen van hooikoorts zelf, kunnen verbeteren. Veel van deze hulpmiddelen vind je zelfs op websites als Bol.com! Hieronder enkele van de populairste hooikoorts medicijnen en hulpmiddeltjes:

1. Fysiologisch zout

Fysiologisch zout is een zoutoplossing die je kunt gebruiken om je neus mee te spoelen. Dit zout zorgt ervoor dat de zwelling in je neus een stuk verbetert, waardoor je dus ook veel beter kunt ademen en minder last hebt van inflammatie. Fysiologisch zout in een neusspray kan je bij een apotheek kopen, maar het is ook mogelijk om dit zelf te maken. Meng gewoon een afgestreken theelepeltje met keukenzout in een glas lauwwarm water en spuit het in je neus met een spuitje of pompje dat je bij de apotheek hebt gekocht!

2. Antihistaminica 

Als een neusspray niet goed helpt tegen je hooikoorts klachten, dan kan je dokter je aanraden om hooikoorts medicijnen te nemen. De meeste hooikoorts medicijnen bevatten zogenaamde antihistaminica, stoffen die de productie van histamine in je lichaam verminderen.

Vaak komen antihistaminica ook in de vorm van een neusspray. Het is dus erg belangrijk om je neus altijd voor het gebruik van deze hooikoorts medicijnen te snuiten. Het is echter ook mogelijk om hooikoorts tabletten te kiezen. Hieronder een overzichtje van de verschillende mogelijkheden:

  • Hooikoorts neusspray

Dit hooikoorts medicijn werkt erg snel, binnen het kwartier. Je kan de hooikoorts neusspray inspuiten zodra je last begint te krijgen van je hooikoorts symptomen.

  • Hooikoorts tabletten of pillen

Hooikoorts tabletten of pillen werken iets minder snel, maar zijn over het algemeen wel een stuk efficiënter. Ook hooikoorts tabletten neem je best in van zodra je last begint te krijgen. Meestal helpen hooikoorts tabletten ook tegen jeukende ogen, maar sommige mensen worden er wel slaperig van!

  • Hooikoorts oogdruppels

Ten slotte zijn er ook hooikoorts oogdruppels, die vooral helpen om zwelling en jeuk in de ogen tegen te gaan. Oogdruppels kunnen ook tranen en pijn verminderen in de ogen, ten gevolge van hooikoorts.

Welk hooikoorts medicijn je ook gebruikt, het is belangrijk om het goed te doen. Het is niet nodig om dergelijke hooikoorts medicijnen elke dag te gebruiken: enkel als je effectief last begint te krijgen van je hooikoorts symptomen. Ook kan het geen kwaad om dergelijke hooikoorts medicijnen gedurende een lange periode te gebruiken. Raadpleeg echter altijd eerst je huisarts voor je hooikoorts medicijnen gebruikt, zodat je het zeker op de juiste manier doet!

Hooikoorts Symptomen | Beste Tabletten en Neusspray bij Klachten Hooikoorts!

Hooikoorts en het belang van een gezonde levensstijl

Hooikoorts tabletten, pillen en oogdruppels kunnen zeker en vast helpen om een groot deel van je hooikoorts symptomen te verbeteren. Vaak onderschatten mensen echter het belang van een gezonde levensstijl om hooikoorts klachten tegen te gaan. Natuurlijke voeding, voldoende beweging en eventueel supplementen kunnen allemaal helpen om je lichaam optimaal te beschermen tegen allergische reacties ten gevolge van pollen.

Dit heeft eigenlijk vooral te maken met inflammatie: hoe ongezonder je eet, hoe minder je beweegt en hoe minder voedingsstoffen je lichaam ter beschikking heeft – hoe kwetsbaarder je zult zijn voor inflammatie en allergische reacties. Je lichaam ontstekings-vrij maken is één van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen hooikoorts. Natuurlijk zal dat je gevoeligheid aan pollen en stuifmeel niet wegnemen, maar het zal er wel voor zorgen dat je minder last hebt van hooikoorts klachten:

  • Eet gezond en natuurlijk

Vermijd toegevoegde suikers, aangezien deze de inflammatie in je lichaam verhogen. Probeer ook zo weinig mogelijk ongezonde vetten te consumeren!

  • Beweeg regelmatig

Als je aan een middelhoge intensiteit sport, een aantal keer per week, is je immuunsysteem sterker. Daarbij zal de algemene inflammatie in je lichaam lager zijn. Regelmatig wandelen is ook zeker aan te raden.

  • Slaap voldoende. 

Ook slaap is essentieel om je hooikoorts symptomen te verminderen. Hoe beter je bent uitgerust, hoe minder ontstekingen je in je lichaam hebt en hoe beter je lichaam zich zal kunnen beschermen tegen ongewenste stoffen. Lees ook onze blog over natuurlijke slaapmiddelen.

Een gezonde levensstijl is dus essentieel om je hooikoorts klachten in toom te houden. Combineer dit met betrouwbare, kwalitatieve hooikoorts medicijnen (zoals pillen en tabletten), en jouw hooikoorts zal je een stuk minder tot last zijn!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hooikoorts Symptomen (2023) | Beste Tabletten & Neusspray bij Klachten!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips