Steeds vaker hoor je verhalen over of van mensen die hoogsensitief zijn, zogenaamde HSP’ers. Maar wat betekent dat nu precies? Eigenlijk zegt de naam het al een beetje zelf – hoogsensitiviteit is een grote gevoeligheid aan allerlei prikkels van visuele, auditieve of zintuigelijke. Met andere woorden, iemand die hoogsensitief is ervaart invloeden van buitenaf, van welke bron dan ook, veel sterker dan een ander persoon die dat niet is.
Hoog sensitief zijn is echter slechts een overkoepelende term voor allerlei symptomen en kenmerken en ook moet duidelijk blijven dat het niet gaat om een aandoening of ziekte. Het heeft meer te maken met de gevoeligheid van het zenuwstelsel en dat brengt zowel voordelen als enkele uitdagingen met zich mee!
Hoe weet je of je een hoog sensitief persoon (HSP) bent?
Juist omdat hoog sensitief een overkoepelende term is, is het vaak moeilijk om te weten of je zelf een HSP bent of niet. Heel wat emotionele mensen zijn bijvoorbeeld helemaal niet hoog sensitief, terwijl minder emotionele mensen dat juist wel kunnen zijn. Een hoog sensitief persoon test is een goede manier om te achterhalen of je zenuwstelsel gevoeliger is, en het is ook een handige tool als het gaat om een hoog sensitief kind.
Doorgaans gaat het testen van hoogsensitiviteit door middel van een vragenlijst, maar het kan ook uitgebreider (bijvoorbeeld door de reactie van de persoon in kwestie op bepaalde prikkels zoals geluiden, of beelden, te analyseren). Op basis van die informatie kan gezegd worden of iemand een HSP is of niet. De diagnose die gesteld wordt is daarom niet altijd 100% juist, maar het kan wel al een duidelijk beeld geven van je eigen gevoeligheid of dat van je kind.
De meest voorkomende kenmerken van een HSP
Naast een hoog sensitief test is het ook mogelijk om op basis van de kenmerken van hoogsensitiviteit wat meer duidelijkheid te krijgen. Meer info daarover vind je in boeken over hoogsensitiviteit, maar ook in onderstaand overzicht vind je daar meer over!
#1 De “sociale batterij” van de HSP
Een van de belangrijkste kenmerken van een hoog sensitief kind of persoon is dat sociaal contact veel energie vergt. Dit is eigenlijk logisch, aangezien hoogsensitviteit inhoudt dat de persoon in kwestie prikkels van buitenaf sterker ervaart – en daartoe behoren ook de gevoelens van anderen. Een conversatie aangaan vraagt veel meer van een hoog sensitief kind of persoon dan van iemand anders, juist omdat die persoon gevoeliger is voor de emoties van de ander, wat hij/zij zegt, achtergrondgeluiden, enzovoort.
Het is daarom normaal dat na sociaal contact de hooggevoelige persoon tijd en rust nodig heeft om die ‘sociale batterij’ weer aan te vullen. Duurt het sociale gebeuren te lang of is er te veel lawaai, te veel mensen of drukte, dan vertaalt zich dat vaak in afzonderingsgedrag en een gebrek aan interactie met anderen. Als ouder is het erg belangrijk om deze symptomen bij je kind tijdig te herkennen!
#2 Woedeaanvallen (bij een kind)
Dit kenmerk van hoog sensitief zijn is vooral duidelijk bij kinderen, aangezien deze minder ingehouden zijn dan volwassenen (die al sneller sociaal aanvaardbaar gedrag zullen vertonen). Woedeaanvallen lijken misschien een symptoom te zijn van een agressieve aard, maar bij hoog sensitieve mensen kan het wel degelijk veroorzaakt worden door overprikkeling. Te luide geluiden, veel visuele input en nog andere zaken brengen letterlijk een stressreactie bij het kind teweeg en dat uit zich vaak in een woedeaanval.
Alweer is de oplossing in dat geval dat er rust moet worden opgezocht. Enkel als het kind in kwestie de tijd en ruimte krijgt om tot rust te komen en zich even af te zonderen, zullen de overprikkeling en woede bedaren. Vaak reageren hoog sensitieve kinderen ook heel negatief op verwijten van de ouders omdat ze zich boos voelen (hooggevoelige kinderen zijn ook daarvoor immers erg gevoelig). Begrip tonen voor hoe het kind zich voelt is dus erg belangrijk!
#3 Hoog gevoeligheid en hoogbegaafdheid
Hoewel hooggevoeligheid natuurlijk een obstakel kan zijn voor het sociale leven van het kind (en het een ‘normaal’ leven leiden vaak moeilijker kan maken), zijn er ook heel wat voordelen aan verbonden. Zo zijn HSP’ers doorgaans erg intelligent, op bijvoorbeeld emotioneel vlak of als het gaat om logisch denken. Juist doordat hoogsensitieve personen de gevoelens van anderen snel en goed aanvoelen, kunnen ze ook beter luisteren naar en omgaan met die mensen.
Dat is de reden waarom hoog sensitieve mensen vaak aangetrokken worden door jobs als psycholoog, schrijver en vele andere beroepen waarbij gevoeligheid eerder een meerwaarde kan bieden dan een nadeel kan zijn!
#4 De HSP en creativiteit
Een hoogsensitief persoon is ten slotte vaak erg creatief. Creativiteit is iets wat niet echt kan worden aangeleerd, maar waarvoor men wel een zekere gevoeligheid voor schoonheid en oog voor detail moet bezitten. Hoogsensitieve mensen bezitten vaak beide. Heel wat hoogsensitieve personen zijn muzikaal ingesteld of houden van beeldende kunst. Vaak kunnen ze ook veel meer genieten van muziek en andere kunstvormen dan mensen die niet hooggevoelig zijn.
Eigenlijk heeft het vaak kunstzinnige karakter van hoogsensitieve personen veel te maken met hun gevoeligheid voor visuele en auditieve prikkels. Doordat de zintuigen impulsen van buitenaf sterker interpreteren (wat ervoor zorgt dat deze mensen minder goed tegen lawaai en teveel beweging kunnen), worden zowel muziek als andere kunst op een veel dieper niveau ervaren.
Je hoogsensitiviteit als kracht gebruiken: enkele handige tips
Hoogsensitiviteit kan dus een obstakel zijn voor mensen om in de maatschappij te functioneren, maar het kan aan de andere kant ook positief worden gebruikt. Er zijn heel wat tips te vinden over hoe je als HSP optimaal kunt functioneren en enkele daarvan vind je hieronder:
- Je eigen grenzen respecteren
Zoals vermeld is het vooral belangrijk voor hoogsensitieve personen en kinderen om balans te vinden tussen prikkeling en “ontprikkeling”. Na een dag vol sociale activiteiten is het bijvoorbeeld nodig om even alleen te zijn en tot rust te komen, of na een drukke werkdag heeft een hoogsensitief persoon meer tijd nodig om te herstellen dan iemand anders. Het is daarom belangrijk om je eigen grenzen te herkennen en te respecteren, zodat je de juiste balans vindt tussen werk/activiteit en ontspanning!
- Communiceer met andere HSP’ers
Als hoogsensitief persoon kan het soms moeilijk zijn om je plaats te vinden in de maatschappij. Het gevoel van alleen zijn is immers vaak overweldigend en daarom is het belangrijk om je ervaringen te delen met mensen die ook hoogsensitief zijn. Op die manier vind je steun, leer je je eigen karakter beter kennen en kan je ook langdurige vriendschappen opbouwen met gelijkwaardige mensen. Voor kinderen is dit waarschijnlijk nog belangrijker, aangezien ze hun zelfbeeld nog aan het opbouwen zijn!
- Gebruik je hoogsensitiviteit productief
Als laatste mag gezegd worden dat de wereld eigenlijk meer hoogsensitieve mensen nodig heeft. Het gevoel voor schoonheid, de empathie en de inzichten die hoogsensitieve mensen vaak hebben schieten immers vaak tekort in deze wereld, waarin de meeste mensen minder sensitief zijn voor alles wat het leven te bieden heeft. Je hoogsensitiviteit gebruiken voor het bereiken van artistieke doelen, om empathisch om te gaan met anderen en om je unieke inzichten realiteit te maken, zijn enkele goede manieren om voor jezelf en anderen te bewijzen dat hooggevoelig zijn wel degelijk als kracht gebruikt kan worden!
Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling
Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.
Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.
Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.
Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.
Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.
Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.
Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.
Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.
Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.
Geen reacties on HSP (2023) | Oorzaak, Gevolgen en Tips Hoogsensitief Persoon!