Hoofdpijn na slapen is bijzonder vervelend, en dan druk ik het nog zacht uit. Je hebt net een leuke dag voor de boeg en dat begint dan alweer met hoofdpijn. Waarom moet het mij telkens overkomen en hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf? Het zijn vragen die jou waarschijnlijk bezig houden.
In dit artikel ga ik je zo goed mogelijk antwoord geven en ga ik je precies laten zien hoe je ervoor zorgt dat het vanaf vandaag afgelopen is met die vervelende hoofdpijn na het slapen.
Beste slaap tips 2023; Mijn selectie
- Het beste slaapmasker: Manta Sleep Mask
- Beste slaapmiddel: Natuurlijk presteren
- Beste melatonine: Lucovitaal
- Beste Gaba – Natuurlijk presteren
- Beste gapen checklist – Lekker slapen checklist
Hoofdpijn na te lang slapen
Hoofdpijn na slapen kan verschillende oorzaken hebben, zo kun je tekort slapen, een verkeerde slaaphouding hebben of last hebben van een kater. Toch is de meest voorkomende oorzaak waarom mensen hoofdpijn na het slapen hebben, te lang slapen. Mensen slapen te lang en dat kan hoofdpijn veroorzaken.
Maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom krijg je last van hoofdpijn als je te lang slaapt?
- Je slaapt langer dan je normaal doet, hierdoor is je bioritme in de war en dit veroorzaakt hoofdpijn.
- Het kan te maken hebben met lichte uitdroging, je hebt de avond ervoor te weinig water gedronken.
- Verkeerde slaaphouding, als je langer slaapt lig je langer in deze houding wat spierspanning en hoofdpijn kan veroorzaken. Kijk dan ook eens naar een ergonomisch kussen.
Toch zien we dat het in de meeste gevallen komt door het verschuiven van je bioritme, je lichaam is nou eenmaal een gewoontedier en kan niet goed tegen verandering.
Wakker worden met hoofdpijn en nekpijn?
Veel mensen klagen over hoofdpijn in de morgen, een andere groep mensen ervaart naast hoofdpijn ook nekpijn bij het opstaan.
We hoeven geen uitgebreid onderzoek te doen om erachter te komen waar dit vandaan komt:
- Verkeerde slaaphouding. Slaap je op je buik? Dan is de kans groot dat hier je nekpijn vandaan komt. Probeer eens op je zij te gaan liggen of op je rug.
- Verkeerd kussen. Ook dit is een heel groot probleem als het gaat om wakker worden met klachten. Er word vaak weinig aandacht besteed aan hoofdkussens terwijl dit super belangrijk is.
Comfortabele hoofdkussens die bijdragen aan een optimale nachtrust vind je hier >>
Wakker worden met hoofdpijn en een droge mond
Een droge mond en hoofdpijn in de morgen kunnen op verschillende oorzaken wijzen:
- Te weinig gedronken de dag ervoor
- Te warm op je slaapkamer
- Erg droge lucht op je slaapkamer
De eerste twee oorzaken zijn relatief makkelijk op te lossen, maar wat doe je als je een droge lucht op je slaapkamer hebt? Je kunt bijvoorbeeld een emmer water neerzetten om het vochtpeil op te drijven. Wat je ook kunt doen is een speciale luchtbevochtiger aanschaffen.
Bekijk hier de beste luchtbevochtigers >>
Verkeerde slaaphouding of een verstoord bioritme?
Hou eens voor jezelf bij wanneer je hoofdpijn krijgt, is dit elke keer als je te lang slaapt? Of word je ook wel wakker met hoofdpijn als je korter slaapt? Is je bioritme verstoord of heb je last van uitdroging?
Houd een soort slaapdagboek bij, op deze manier krijg je inzicht in je slaapgedrag en kun je gericht actie ondernemen.
Hoofdpijn na kort slapen
Hoofdpijn na te lang slapen is een veelgehoorde klacht, toch krijgen we ook regelmatig vragen over hoofdpijn na kort slapen. Mensen vragen zich af waar deze hoofdpijn nou vandaan komt. Hoofdpijn na slapen kent dus meer varianten dan alleen meer na lang te hebben geslapen, door verkoudheid of een kater. Hoofdpijn na kort slapen heeft te maken met de volgende dingen:
- Je slaapt tekort om in je REM-slaap fase te komen, tijdens deze fase verwerken je hersenen alle indrukken van de dag ervoor en dit zorgt ervoor dat je fris aan de volgende dag kunt beginnen. Kom je niet of niet genoeg in deze slaapfase is de kans dat je met hoofdpijn wakker wordt groot.
- Ook hoofdpijn na kort slapen kan te herleiden zijn uit een gebrek aan vocht.
Hoofdpijn na middagdutje
We leven tegenwoordig in een drukke tijd, middagdutjes lijken helemaal hot. Even lekker slapen om jezelf weer helemaal op te laden voor het vervolg van de dag. Maar is dat wel zo goed? Zijn middagdutjes wel zo gezond voor je? Er zijn veel klachten bekend van mensen die na hun middagdutje wakker werden met hoofdpijn.
Een middagdutje word ook wel een powernap genoemd, een powernap houdt in dat je even kort slaapt om extra energie te krijgen, volgens verschillende onderzoekers is een powernap ook echt effectief. Toch moet je wel een belangrijk regel in acht nemen: Een powernap mag zeker niet langer dan een half uur duren en liever nog korter. Als je effectief wilt slapen en extra energie wilt krijgen slaap dan 15 minuten.
Hoofdpijn na een middagdutje heeft dus eigenlijk maar één oorzaak:
- Het middagdutje duurt te lang. Slaap niet langer dan 25 minuten, als je langer slaapt is de kans groot dat je ’s avonds niet meer kunt slapen en is de kans groter dat je wakker wordt met hoofdpijn.
Hoe voorkom je hoofdpijn na slapen?
Maar wat kun je dan doen om hoofdpijn na slapen tegen te gaan? Het is allereerst belangrijk om erachter te komen wanneer de hoofdpijn optreedt en wanneer het minder of juist erger is.
Dit kun je heel makkelijk doen door een slaapdagboek bij te houden, zoals ik al eerder aangaf creëer je hier enorm veel inzicht mee.
Waar je in ieder geval op moet letten als je vaak wakker word met hoofdpijn is het volgende:
- Het gebruik van cafeïne de dag ervoor. Drink eens wat minder koffie en kijk wat het doet.
- Hoeveel water drink je overdag? Let hier ook eens op.
- Is je slaaphouding wel goed? Lig je op je buik of op je rug?
- En hoe zit het met je kussen? Heb je een comfortabel kussen?
- En het slaapklimaat in je slaapkamer? Is dit wel goed? Niet te droog of te warm?
- Is er niet iets anders aan de hand? Heb je geen onderliggend slaapprobleem?
Slaapproblemen oplossen? Dat doe je zo!
Er is niets vervelender dan slaapproblemen, vooral wakker worden met hoofdpijn is een lastige kwaal. Het is heel goed mogelijk dat de oplossing voor jou probleem iets dieper ligt dan het drinken van meer water of het veranderen van je slaaphouding.
William van der Klaauw ontwikkelde een krachtig e-book waarbij slaapproblemen worden opgelost door uit te gaan van de werking van het lichaam, ook hoofdpijn na slapen wordt behandeld. Wil jij inzicht in jouw slaapgedrag en precies weten waarom je wakker wordt met hoofdpijn?
Moe Wakker worden met Hoofdpijn | Dit zijn de oorzaken + Tips!
Moe wakker worden met hoofdpijn kan door verschillende oorzaken komen. Als je de avond ervoor uit bent geweest en alcohol hebt gedronken is het logisch te verklaren, ook als je verkouden bent is de oorzaak niet moeilijk te achterhalen. Maar wat als je nou geen idee hebt waar het vandaan komt? Opstaan met hoofdpijn kan vele oorzaken hebben, zo kan het zijn dat je verkouden bent, een verkeerde slaaphouding aanneemt, te weinig slaapt, stress of slaapapneu hebt.
Kortom er zijn verschillende redenen op te noemen waarom jij wakker kunt worden met hoofdpijn. In dit artikel gaan we er wat dieper op in.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is echt een veelvoorkomende klacht in Nederland, maar er zijn ook mensen die ’s ochtends wakker worden met hoofdpijn, sommige mensen worden elke dag wakker met hoofdpijn.
Hoe kan dat nou eigenlijk? Wat kan daar de oorzaak van zijn? Zoals ik in de inleiding al een beetje aangaf kan dat verschillende oorzaken hebben. Hieronder een overzicht van verschillende oorzaken.
- Als je te weinig slaapt krijg je last van slaapgebrek, dit kan zorgen voor hoofdpijn in de morgen.
- Je kunt last hebben van slaapapneu, bij slaapapneu krijg je ’s nachts te weinig zuurstof.
- Beetje voor de hand liggend maar als je teveel alcohol nuttigt kun je last hebben van een kater, en dus hoofdpijn.
- Als je neus dichtzit door verkoudheid, krijg je minder zuurstof waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.
- Teveel koffie gedronken? Teveel cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn bij het opstaan.
- Rook je? Dan kan het maar zo zijn dat je hierdoor hoofdpijn krijgt in de morgen. Roken zorgt op zichzelf al voor meer hoofdpijn.
- Stress is een vervelende kwaal met allerlei symptomen, ook hoofdpijn in de morgen valt hier onder.
- Sommige mensen tandenknarsen, ook dit kan uiteindelijk hoofdpijn teweeg brengen.
- Als je leidt aan depressie of angsten heb je vaak geen goede nachtrust. Hierdoor kan hoofdpijn in de morgen ontstaan.
Moe wakker worden met hoofdpijn kan dus door verschillende oorzaken komen. Als je vermoedt dat je last hebt van slaapapneu is het raadzaam je huisarts te bezoeken.
Moe wakker worden met hoofdpijn
Op deze pagina wil ik je meer vertellen over moe wakker worden met hoofdpijn door slapeloosheid. In Nederland zijn namelijk enorm veel mensen met slaapproblemen. Een gedeelte daarvan heeft last van hoofdpijn in de morgen. Hoe kun je beter leren slapen? Hoe zorg ik ervoor dat het minder wordt? Op deze vragen wil ik je hieronder antwoord geven.
Lees dus gerust verder en schroom niet om je vragen onder dit artikel te stellen, ik probeer zo snel mogelijk antwoord te geven.
Wat is slaap?
We brengen gemiddeld één derde van ons leven slapend door. Maar wat is het nut van slapen? Slapen is als het ware een onderhoudsbeurt voor je lichaam en geest.
’s Nachts krijgt je lichaam en geest de kans om zich weer helemaal op te laden. Heb je slaapgebrek en slaap je dus te weinig kan het lichaam onvoldoende herstellen.
Herstelt je lichaam onvoldoende dan krijg je vaak last van verschillende klachten. Hoofdpijn in de morgen is er hier één van. Hoe pak je slaapgebrek aan?
Slaapgebrek aanpakken
Online zijn er veel hulpmiddelen te vinden die je kunnen helpen om je slaapgebrek aan te pakken. Veel van die hulpmiddelen zullen alleen op korte termijn effect hebben of zelfs helemaal niet helpen. Kruidenmiddeltjes, rustgevende muziek, kussenspray of veel te dure online trainingen wil ik je echt afraden. Het is veel beter om je te verdiepen in hoe slapen nou daadwerkelijk werkt.
Het is opvallend om te zien hoe weinig mensen er kennis hebben over slaap. En dan te bedenken dat slapen één van de eerste levensbehoeften is.
Het werkt maar tijdelijk
Veel van de oplossingen en hulpmiddelen die je op het internet aantreft hebben maar een tijdelijke werking. Ze geven je meer vertrouwen zodat dingen zoals stress en de angst om niet te kunnen slapen af zullen nemen. Het zal je op korte termijn beter doen slapen maar het is niet de oplossing van je probleem. Op een gegeven moment zal je namelijk weer terugvallen in je oude slaapproblemen.
Dat is logisch want zoals ik al zeg pak je niet de daadwerkelijke oorzaak aan. Hoe kom je er achter wat de daadwerkelijke reden is dat je niet kunt slapen en hoe pak je die reden aan?
De echte oorzaken
Hieronder een opsomming van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen:
Angst en spanning
Je ligt in bed en je kunt niet in slaap komen, de angst slaat toe. ‘als ik over een half uur nog niet slaap ben ik morgen echt de Sjaak’ Juist door deze gedachten lukt het je niet om in slaap te komen. Probeer eens een Flowee spijkermatje voor het slapen gaan.
Je biologische klok is verstoord
Onze biologische klok speelt een enorm belangrijke rol in ons lichaam. Als je biologische klok niet ‘op tijd loopt’ kan dit voor grote problemen zorgen. Je slaap-waak ritme klopt niet meer en dit zorgt gegarandeerd voor slaapproblemen.
Je hormoonbalans is verstoord
Hormonen bepalen voor een groot gedeelte of je goed slaapt of niet. Het slaaphormoon ‘Melatonine’ speelt hierbij een sleutelrol. Natuurlijk zijn er nog wel meer oorzaken, maar dit zijn toch wel de meest voorkomende.
Hoe leer je hier meer over?
Het is dus veel belangrijker om meer te leren over deze oorzaken zodat je een slaapprobleem aan kunt pakken bij de bron. Op die manier kun je meteen effectief te werk gaan en ook blijvend van een bepaald slaapprobleem afkomen. Het gaat bij het oplossen van een slaapprobleem niet om één heilige maatregel, maar om verschillende kleine aanpassingen in het geheel.
Je kunt bijvoorbeeld door bepaalde voeding te eten je hormonen sterk beïnvloeden. En je kunt door lichaamsbeweging in de avond je lichaamstemperatuur omlaag brengen wat weer bijdraagt aan een betere nachtrust. Zo zijn er nog veel meer aanpassingen die je kunt doen om jouw slaapprobleem op te lossen. Alle verschillende oorzaken plus hun oplossing zijn gebundeld tot de ‘7 stappen methode’. Neem bijvoorbeeld in de ochtend eens een gembershot.
Leer perfect slapen
De 7 stappen methode van William van der Klaauw helpt je om op een natuurlijke manier in slaap te vallen en voor altijd af te rekenen met je slaapproblemen.
Want of je nou last hebt van moe wakker worden met hoofdpijn, niet in slaap kunnen vallen, verkeerd slaapritme, of andere slaapproblemen, deze methode leert je precies waarom je hier last van hebt en wat je moet doen om vanavond al beter te kunnen slapen. Laat je leven niet beïnvloeden door je slaapproblemen en onderneem direct actie!
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
Conclusie beste slaap tips 2023
- Het beste slaapmasker: Manta Sleep Mask
- Beste slaapmiddel: Natuurlijk presteren
- Beste melatonine: Lucovitaal
- Beste Gaba – Natuurlijk presteren
- Beste gapen checklist – Lekker slapen checklist
Geen reacties on Hoofdpijn na het Slapen? (2023) | Tips om er vanaf te komen!