In dit artikel

Valeriaan als homeopathisch slaapmiddel: wat je moet weten (2023)

In dit artikel

Heb je problemen met slapen? Je bent niet de enige, ik heb er ook mee te maken gehad. Na uitgebreid onderzoek stuitte ik op valeriaan, een natuurlijk kruid dat vaak wordt gebruikt ter verlichting van slapeloosheid.

Deze blogpost zal alles onthullen wat je moet weten over het gebruik van valeriaan als een homeopathisch slaapmiddel, van de voordelen tot mogelijke bijwerkingen. Blijf lezen om je nachtrust terug te winnen!

Key Takeaway:

Het beste Homeopathisch slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Valeriaan kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en gespannenheid, en kan daardoor de kwaliteit van de slaap bevorderen.
 • Het is veilig in gebruik en heeft weinig tot geen bijwerkingen.
 • Valeriaan kan mogelijk een interactie hebben met andere medicijnen, dus het is belangrijk om advies te vragen aan een arts als je andere medicatie gebruikt.
 • Gebruik van valeriaan tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden.

Wat is Valeriaan en waarvoor wordt het gebruikt?

Valeriaan is een kruidengeneeskunde die vaak wordt gebruikt voor het behandelen van angstgevoelens en gespannenheid, evenals voor het bevorderen van de slaap bij mensen met slapeloosheid.

Angstgevoelens en gespannenheid

Valeriaan kan een oplossing bieden voor deze problemen. Het is een licht rustgevend kruidenmiddel dat effectief kan zijn bij het verminderen van nervositeit, stress en spanning. Dit natuurlijke middel heeft een positieve invloed op de nachtrust door angstgevoelens en gespannenheid te verlichten.

Bij gebruik voor het slapengaan, helpt valeriaan je te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Het heeft zelfs de potentie om de slaapkwaliteit te verbeteren. Geen zorgen over verslaving of ernstige bijwerkingen, omdat valeriaan veilig is voor regelmatig gebruik.

Het is een handige, vrij verkrijgbare optie voor mensen die behoefte hebben aan een beetje extra hulp om zich te ontspannen en een goede nachtrust te krijgen.

Slapeloosheid

Slapeloosheid kan een grote invloed hebben op ons welzijn en functioneren overdag. Gelukkig is valeriaan een natuurlijk slaapmiddel dat kan helpen bij slapeloosheid. Valeriaan heeft rustgevende eigenschappen en kan ons helpen ontspannen, wat de slaap bevordert.

Het is een effectieve en natuurlijke manier om de slaapproblemen aan te pakken en een goede nachtrust te bevorderen. Valeriaan is verkrijgbaar als kruidensupplement en kan zonder recept worden gebruikt.

Het heeft weinig tot geen bijwerkingen en kan veilig worden ingenomen. Dus als je last hebt van slapeloosheid, overweeg dan zeker om valeriaan als natuurlijk slaapmiddel te proberen.

Mogelijke bijwerkingen en gebruiksinstructies

– Lees de gebruiksinstructies zorgvuldig voordat je Valeriaan inneemt.

– Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere hoofdpijn, maagklachten en duizeligheid.

– Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

– Valeriaan kan mogelijk een wisselwerking hebben met andere medicijnen, dus overleg altijd met een arts als je andere medicatie gebruikt.

– Gebruik van Valeriaan tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden.

– Stop het gebruik van Valeriaan geleidelijk om ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Dosering en innamemethoden

Ik wil je graag informeren over de juiste dosering en innamemethoden van Valeriaan als slaapmiddel. Hier zijn enkele belangrijke feiten die je moet weten:

 1. Begin met een lage dosis: Het wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosis valeriaan en geleidelijk aan de dosering te verhogen indien nodig.
 2. Pilvorm of thee: Valeriaan is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten of thee. Kies de vorm die het beste bij jou past.
 3. Volg de instructies op de verpakking: Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking voor de aanbevolen dosering en innamemethode.
 4. Neem het in voor het slapengaan: Valeriaan wordt meestal ingenomen vlak voor het slapengaan om te helpen ontspannen en beter in slaap te vallen.
 5. Regelmatig gebruik kan effectiever zijn: Voor sommige mensen kan regelmatig gebruik van valeriaan gedurende meerdere weken nodig zijn voordat zij verbetering merken in hun slaappatroon.

Mogelijke interacties met andere medicijnen

Valeriaan kan mogelijk een interactie hebben met andere medicijnen. Het is belangrijk om dit te weten, omdat het gebruik van valeriaan in combinatie met bepaalde medicijnen problematisch kan zijn. Hier zijn enkele mogelijke interacties:

 • Valeriaan kan de werking van sedativa (kalmerende middelen) versterken, wat kan leiden tot overmatige slaperigheid en verminderde alertheid.
 • Valeriaan kan ook het effect van anesthetica (verdovingsmiddelen) versterken, waardoor ze langer kunnen werken.
 • Het combineren van valeriaan met anti – epileptica (medicijnen tegen epilepsie) kan de werkzaamheid van deze medicijnen verminderen.
 • Daarnaast kan valeriaan een wisselwerking hebben met antidepressiva, antipsychotica en antihistaminica.

Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding

Tijdens zwangerschap en borstvoeding is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van valeriaan als slaapmiddel. Hoewel er geen specifieke bijwerkingen bekend zijn, zijn er ook geen studies die de veiligheid van valeriaan tijdens deze periodes bevestigen.

Daarom wordt het over het algemeen aanbevolen om het gebruik van valeriaan tijdens de zwangerschap en borstvoeding te vermijden. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of zorgverlener voordat je een slaapmiddel of kruidensupplement gebruikt tijdens deze periodes.

Stoppen met het gebruik van Valeriaan

Ik ben gestopt met het gebruik van Valeriaan en wil je vertellen hoe je het veilig kunt stoppen:

 • Verminder de dosering geleidelijk over een periode van enkele weken.
 • Raadpleeg een arts of apotheker voor advies bij het afbouwen.
 • Observeer eventuele veranderingen in slaappatroon en stemming.
 • Houd rekening met mogelijke ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid, angst of prikkelbaarheid.

Voordelen en effectiviteit van Valeriaan als slaapmiddel

– Valeriaan heeft een kalmerende werking en kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en gespannenheid. Het is een natuurlijk alternatief voor slaapmiddelen. Meer weten? Lees verder!

Werking van Valeriaan

Valeriaan werkt als een natuurlijk slaapmiddel en kan helpen bij het verminderen van nervositeit, stress, spanning en slapeloosheid. Het bevat valeriaanwortel en citroenmelisse, waardoor het een kalmerend en rustgevend effect heeft.

Valeriaan is verkrijgbaar als kruidensupplement en kan de slaapkwaliteit verbeteren door slaperigheid te veroorzaken. Het is een effectief middel dat zonder recept verkrijgbaar is en geen bekende bijwerkingen heeft.

Hoewel er nog geen duidelijk bewijs is gevonden, kan valeriaan mogelijk een negatieve invloed hebben op de lever.

Veiligheid en mogelijke verslavingsrisico’s

Valeriaan is over het algemeen veilig in gebruik en er zijn geen bekende bijwerkingen van dit natuurlijke slaapmiddel. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en niet meer te nemen dan nodig is.

Hoewel valeriaan slaperigheid kan veroorzaken, is het niet verslavend. Er zijn geen meldingen van verslaving aan valeriaan bekend. Het is echter altijd verstandig om voorzichtig te zijn en het gebruik van valeriaan te bespreken met een arts als je vragen of zorgen hebt.

Aanvullende informatie en tips voor een goede slaaphygiëne

Ik wil graag wat aanvullende informatie en tips delen voor een goede slaaphygiëne. Ten eerste is het belangrijk om een regelmatig slaapritme aan te houden. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.

Dit helpt je lichaam om een natuurlijk slaappatroon te ontwikkelen.

Daarnaast is het belangrijk om een comfortabele en rustige slaapomgeving te creëren. Zorg voor een donkere kamer, vermijd elektronische apparaten zoals telefoons en tablets in de slaapkamer, en zorg ervoor dat de temperatuur in de slaapkamer aangenaam is.

Ook kan het helpen om een ontspannend avondritueel te creëren. Neem bijvoorbeeld een warm bad, lees een boek of luister naar rustgevende muziek voordat je gaat slapen. Dit helpt je geest en lichaam te ontspannen en voor te bereiden op een goede nachtrust.

Tot slot wil ik benadrukken dat het belangrijk is om jezelf voldoende tijd te gunnen om te slapen. Probeer dagelijkse stress zoveel mogelijk te verminderen en neem de tijd om te ontspannen voordat je naar bed gaat.

Vergeet niet dat een goede slaaphygiëne essentieel is voor een gezond en uitgerust lichaam.

Meer over ‘Homeopathisch slaapmiddel’

Als je moeite hebt met slapen, is een homeopathisch slaapmiddel wellicht een uitkomst voor jou. Deze slaapmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Van melatonine tot valeriaan, de keuze is reusachtig. Maar voordat je naar de apotheek rent, is het goed om te weten wat een homeopathisch slaapmiddel precies is.

Er zijn tal van opties beschikbaar. Zo heb je het homeopathisch slaapmiddel van Etos dat populair is, maar ook VSM biedt diverse mogelijkheden. Als je iets specifieks zoekt zoals druppels, zijn er homeopathische slaapmiddel druppels die makkelijk te doseren zijn. Zelfs voor kinderen zijn er homeopathische druppels om te slapen.

Niet alleen het soort middel maar ook de verkrijgbaarheid varieert. Naast apotheken bieden ook drogisterijen zoals Kruidvat homeopathische slaapmiddelen aan. Maar hoe zit het eigenlijk met de bijwerkingen? Zijn homeopathische slaapmiddelen verslavend? En wat als je in de overgang bent en op zoek bent naar iets om beter te kunnen doorslapen?

Of je nu voor de eerste keer overweegt om een homeopathisch slaapmiddel te proberen of al ervaring hebt met homeopathische slaappillen, er is altijd wel een optie die bij jou past. Neem een kijkje in onze andere blogs om meer te ontdekken over dit fascinerende onderwerp.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe werkt valeriaan als homeopathisch slaapmiddel?

Valeriaan werkt als homeopathisch slaapmiddel door de kalmerende eigenschappen die het heeft, waardoor het kan helpen ontspannen en slapen.

2. Kan ik valeriaan veilig gebruiken als slaapmiddel?

Ja, valeriaan wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik als slaapmiddel. Het is echter altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je nieuwe kruiden of supplementen gebruikt.

3. Hoe lang duurt het voordat valeriaan effect heeft?

De tijd die nodig is voordat valeriaan effect heeft, kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren directe verlichting, terwijl anderen mogelijk enkele weken consistent gebruik nodig hebben voordat ze resultaten opmerken.

4. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van valeriaan als slaapmiddel?

Over het algemeen worden er weinig bijwerkingen gemeld bij het gebruik van valeriaan. Mogelijke bijwerkingen kunnen echter zijn: maagklachten, hoofdpijn of duizeligheid. Raadpleeg een arts als je bijwerkingen ervaart.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste Homeopathische slaapmiddel 2023

 • Beste Homeopathische slaapmiddel – Nutribites
 • Beste Homeopatische slaapmiddel zonder recept – Orthica 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste Homeopathie slaapmiddel zonder bijwerkingen – Nutribites
 • Beste Homeopathische slaapmiddel nachtrust en stemming – Natuurlijk presteren
 • Beste Homeopathische slaapmiddel doorslapen- Naturecan 15% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste Homeopatische slaapmiddel spray – Mindscopic 10% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste Homeopathische slaapmiddel GABA – Natuurlijk presteren
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Valeriaan als homeopathisch slaapmiddel: wat je moet weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips