Holistisch | Wat is Holisme en de Betekenis en Theorie van Holistisch?
11 juni 2021 
in Geluk

Holistisch | Wat is Holisme en de Betekenis en Theorie van Holistisch?

Holisme is een term die je ongetwijfeld al gehoord hebt. Misschien heb je wel nog twijfels over de betekenis van holistisch, en wil je er graag meer over weten. In dat geval kan deze blog je helpen!

Holistisch leven is een manier van leven die een beetje ingaat tegen hoe de moderne medische wereld het leven en gezondheid bekijkt. Als je holistisch wilt gaan leven en zo persoonlijke groei en écht geluk en gezondheid wilt teweegbrengen – lees dan snel verder!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat betekent holisme?

Het woord ‘holisme' is afkomstig van het Griekse woord ‘Holos', wat zoiets betekent als ‘heel' of ‘compleet'. Een holistische levensstijl heeft dan ook betrekking op de manier waarop gezondheid wordt beschouwd. Iemand die holistisch leeft zal doorgaans beseffen dat het lichaam een samenwerking is tussen verschillende delen en onderdelen, en dat geen van die delen als afzonderlijk beschouwd mag of kan worden.

Holisme is kortom een unieke kijk op het leven, waarbij het onderzoeken van het geheel centraal staat. In die zin is holisme een tegengestelde van de traditionele, Westerse kijk op gezondheid. Deze laatste heeft immers enkele gevaarlijke valkuilen, zoals je in het volgende stukje van deze blog kunt lezen!

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


Holisme versus de Westerse medische visie

Als je wat dieper onderzoek doet naar holisme, dan kom je er al gauw achter dat deze levensstijl en visie grote verschillen vertoont met de Westerse visie op gezondheid en het lichaam. De Westerse kijk op gezondheid heeft zeker waarde, maar toch zijn er een aantal zwakke punten. Hieronder een kort overzichtje van de belangrijkste:

1. De Westerse geneeskunde isoleert gezondheidsproblemen

Een van de typische kenmerken van de Westerse geneeskunde en kijk op gezondheid is dat deze bij het oplossen van een gezondheidsprobleem weinig rekening houdt met het lichaam als een compleet organisme. Als je bijvoorbeeld pijn hebt in je rug, wordt vaak enkel plaatselijk de oorzaak van het probleem gezocht.

De Westerse geneeskunde en kijk op gezondheid kan in die zin beschouwd worden als erg diepgaand en analytisch, maar niet ruimdenkend. Er worden talloze definities gemaakt en conclusies getrokken over specifieke problemen met de gezondheid, of die nu psychologisch, emotioneel of fysiek zijn – maar daar blijft het ook bij. Het grotere geheel wordt buiten beschouwing gelaten. En dat is één van de grootste valkuilen van de Westerse kijk op gezondheid.

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


2. De Westerse geneeskunde behandelt symptomen, geen oorzaken

Een ander probleem met de traditionele kijk op gezondheid is dat er in de meeste gevallen symptomen van een gezondheidsprobleem worden aangepakt. Heb je koorts, dan wordt er een medicijn gegeven om die koorts te verlagen. Zonder dat de oorzaak ervan wordt weggenomen. Als een patiënt een ontsteking heeft, dan zal een dokter een middel geven om de ontsteking weg te nemen. Terwijl ontstekingen eigenlijk juist signalen zijn van het lichaam dat er een onderliggend probleem moet worden opgelost!

Het verhelpen van symptomen van gezondheidsproblemen is voor veel mensen en standaard procedure geworden om ‘gezondheid' te bewerkstelligen, maar holisme neemt het veel verder. Doordat in de traditionele geneeskunde symptomen worden behandeld, blijft de oorzaak van veel chronische aandoeningen aanwezig. Waardoor de gezondheid die we ervaren eigenlijk slechts camouflage is, en niet dieper gaat dan het oppervlakkige niveau.

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


3. De Westerse geneeskunde is vaak gericht op winst

Jammer maar waar: in de traditionele Westerse geneeskunde draait het vaak meer om het maken van winst dan het helpen van mensen. Natuurlijk mogen we niet alles over één kam scheren; er zijn wel degelijk specialisten en medische instituten die het beste met hun patiënten voor hebben, en mensen willen helpen. Over het algemeen is de Westerse geneeskunde echter eerder een bedrijfsactiviteit dan een sector die gericht is op gezondheid.

Dit wordt duidelijk als je kijkt naar hoeveel medicijnen er zijn voor het behandelen van symptomen, en hoe snel deze worden aangeraden of voorgeschreven door specialisten. Zelfs psychiaters raden medicijnen aan hun patiënten aan, zonder uitgebreid onderzoek te doen naar de balans tussen het mentale, psychologische én lichamelijke aspect van het probleem. Jammer genoeg draait het bij de farmaceutische industrie vaak om geld en winst. Terwijl de gezondheid van de patiënt op de eerste plaats zou moeten komen.

De Westerse kijk op gezondheid heeft de mensheid op verschillende vlakken geholpen, dat is zeker. Eén van de grootste valkuilen van deze visie is echter dat gezondheid wordt gezien als ruwe samensmelting van allemaal kleine onderdelen, die weinig met elkaar te maken hebben. Zoals we in het volgende stuk van deze blog zullen zien, biedt het holisme een compleet andere kijk op de zaken. Als je je gezondheid wilt boosten op een duurzame, verantwoorde manier, dan is holistisch leven ongetwijfeld iets voor jou!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

De kernwaardes van de holistische theorie

Voor je holistisch kunt gaan leven en het holisme omarmen, is het belangrijk dat je weet waar de holistische visie voor staat.  De holistische theorie verschilt op veel vlakken van de Westerse kijk op gezondheid én de wereld. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste kernwaardes van de holistische visie. Pas je deze toe op bewust én onderbewust niveau, dan ben je al goed op weg om holistisch te leven!

1. Lichaam en geest zijn één

Zoals reeds vermeld is het belangrijkste kenmerk van de holistische aanpak dat het lichaam, de geest, het emotionele aspect en het energetische aspect van de gezondheid als één worden gezien. Eigenlijk gaat het zelfs nog een stukje verder: al deze factoren vormen niet enkel een groot geheel, ze maken dat geheel nog sterker dan gewoon de som van de afzonderlijke delen!

Als je holistisch leeft, dan besef je dat niets afzonderlijk werkt en functioneert. Je organen werken in harmonie samen om je gezond te houden, het emotionele aspect kan niet zonder een goede lichamelijke gezondheid, enzovoort. Dit is een begrip dat we synergie noemen:

“De samenwerking tussen verschillende delen is sterker/beter dan de absolute som van die verschillende onderdelen.”

Dit maakt duidelijk hoe belangrijk het is om bij de zoektocht naar een goede gezondheid rekening te houden met alle aspecten. Iemand die regelmatig sport en gezond eet maar op emotioneel niveau niet in balans is, zal niet gezond zijn. Aan de andere kant kan je psychologisch erg sterk en gezond zijn, maar toch geen optimale gezondheid ervaren doordat je niet aan je lichamelijke conditie en kracht werkt.

Lichaam en geest vormen dus één geheel, één organisme waarvan alle delen in balans moeten zijn om écht gezond te zijn. Een holistische levenshouding zal zeker helpen om die balans te creëren!

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


2. Gezondheidsproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben

Een bijkomende kernwaarde van het holisme is dat er bij de holistische visie rekening wordt gehouden met een algemeen beeld bij het onderzoeken van gezondheidsproblemen. In de Westerse medische wereld worden problemen, van artritis tot buikpijn, gezien als een afzonderlijk symptoom waarvan de oorzaak niets te maken heeft met andere lichaamsdelen of gezondheidsaspecten. 

De holistische visie is het daar niet mee eens: gezondheidsproblemen die lichamelijk zijn, kunnen zeker een psychologische basis hebben, en andersom. Ook kan pijn in een bepaald lichaamsdeel veroorzaak worden door spanning of een probleem in een ander lichaamsdeel. Denk maar aan uitstralingspijn, of het feit dat je nekpijn kunt hebben doordat je onderrug niet sterk genoeg is!

De holistische levensvisie staat erop dat gezondheidsproblemen vanuit alle mogelijke invalshoeken worden onderzocht. Een depressie kan een psychologische oorzaak hebben, maar wie zegt dat er ook geen lichamelijke problemen aan de grondslag van kunnen liggen? Ook gelooft de holistische visie dat lichamelijke klachten, zoals gewrichtspijn of eczeem, het gevolg kunnen zijn van onverwerkte emoties of levensenergie die vast is komen zitten. Bij het holisme bestaat er niet zoiets als ‘afzonderlijk' – en dat maakt de holistische levenshouding dan ook zeker waardevol.

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


3. We zijn allemaal een klein onderdeel van het geheel

Een laatste belangrijke kernwaarde van de holistische visie is dat die eenheid op het vlak van gezondheid ook doorgetrokken kan worden naar een groter wereldbeeld. Net zoals het psychologische, emotionele en lichamelijke aspect samen één geheel vormen – vormen wij als mens ook een groter geheel met alles en iedereen om ons heen.

Het holistische mensbeeld is dus diezelfde visie, maar op een grotere schaal. Wij als mensheid vormen slechts een klein deel van een groter ‘organisme' dat je het Universum zou kunnen noemen. Tot dit geheel behoren verschillende aspecten:

 • De mens zelf
 • Dieren
 • Planten
 • De planeet als geheel
 • De rest van het Universum

Natuurlijk is het feit dat wij slechts een klein deeltje zijn van ons Universum, geen excuus om onszelf als onbelangrijk te zien. Zoals gezien is gezondheid pas mogelijk als alle delen, tot het kleinste toe, in balans zijn. En dat geldt ook op grote schaal: hoe gelukkiger en gezonder wij zijn, hoe beter we kunnen bijdragen tot een gezondere en gelukkigere wereld. De holistische mensvisie is dus eigenlijk een vergroting van de holistische geneeskunde. En dat maakt de waarde van deze kijk op het leven meer dan duidelijk.

De 4 beste tips om holistisch te leven

Nu je een beetje meer weet over het holisme, de betekenis van holisme en de definitie ervan, is het tijd om te onderzoeken wat jij zelf kan doen om holistisch te gaan leven. Vaak hebben mensen moeite om te begrijpen wat de holistische visie en levensstijl precies inhouden. Onderstaande tips kunnen je echter helpen om het allemaal wat concreter te zien, en de holistische visie in je eigen levensstijl te integreren:

1. Eet gezond en beweeg regelmatig

Zonder lichamelijke gezondheid geen échte gezondheid! Gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk om een stevige basis te vormen waarop je kunt bouwen. Eet veel natuurlijke voeding die onbewerkt is, vermijd toegevoegde suikers en gebak en drink voldoende water. Groenten, zaden, noten, granen en goede bronnen van eiwitten zijn essentieel voor een goede lichamelijke gezondheid en conditie.

Daarbij is het ook belangrijk dat je regelmatig sport en beweegt. Het menselijke lichaam telt talloze gewrichten en spieren, en dat is op zich al een bewijs dat het gemaakt is om te bewegen. Vecht dus niet tegen je natuur, en maak van bewegen een dagelijkse gewoonte. Zowel je lichamelijke als psychologische gezondheid zullen er alleen maar door verbeteren!

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


2. Mediteer en leef bewust

Tegenover het lichamelijke aspect staat natuurlijk ook het emotionele en psychische aspect. En dat kan je cultiveren door aan meditatie te doen. Mediteren is een handig hulpmiddel om bewuster te leven, aangezien het je in contact brengt met je diepste zelf. Hoe bewuster je leeft, hoe minder ondergeschikt je bent aan je eigen emoties en die van anderen.

Daarbij kan meditatie ook helpen om een groter wereldbeeld te krijgen, waardoor je duidelijker ‘ziet': je weet wie je bent, wat je wilt in het leven en wat écht belangrijk is. Ten slotte werd al vaak in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat meditatie letterlijk je hersenen verandert en de productie van stresshormonen verlaagt. En dat komt je lichamelijke gezondheid dus ook ten goede!

eerste-hulp-bij-slecht-slapen-60-korting

Klik hier voor 60% Early Bird Korting op Eerste Hulp Bij Slecht Slapen

3. Breng tijd door in en zorg voor de natuur

Zoals reeds gezegd maken we als mens deel uit van een groter geheel, en dat geheel kunnen we omschrijven als het Universum. Een ander belangrijk onderdeel van dit Universum is de natuur. Zonder natuur zouden wij niet bestaan, want we zijn er zelf een deel van! Het is dus erg belangrijk om voldoende in contact te staan met de natuurlijke wereld om ons heen. Op die manier onthouden we wat onze bron is, de basis voor ons bestaan.

Niet alleen is contact met de natuur essentieel voor een ruime wereldvisie, ook draagt het bij aan de lichamelijke gezondheid. Tijd doorbrengen in de natuur verlaagt bijvoorbeeld de productie van stresshormonen. Daarbij moeten we zorg dragen voor de natuurlijke wereld, op alle mogelijke manieren. Gaat de natuur ten onder, dan zullen wij dat uiteindelijk ook doen!

Holistische Visie | Wat is Holisme en de betekenis en theorie van Holistisch?


4. Volg je intuïtie en je dromen

Ten slotte is het bij holistisch denken ook belangrijk dat je leeft op de manier waarop jij zelf wilt leven. Echt gezond en in balans zijn is pas mogelijk als jouw levensenergie ‘flowt' of stroomt, en dat kan enkel als je authentiek en intuïtief leeft. Onderzoek wie jij bent, wat je wilt in het leven en hoe je je tijd hier op aarde wilt gebruiken. Vaak is er niet meer voor nodig om écht gelukkig te zijn – en dat is waar de holistische benadering om draait.

Je kan altijd advies en hulp vragen van een holistische coach om uit te zoeken wie je bent en wat je wilt. Daarnaast kunnen ook verschillende cursussen, trainingen en andere bronnen in verband met de holistische levensstijl je helpen om een antwoord te vinden!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

Een holistische levensstijl voor balans, geluk en een optimale gezondheid

De holistische visie heeft heel wat te bieden, vooral voor mensen die op zoek zijn naar een manier om authentiek, in balans en bewust te leven. Alle aspecten van het leven spelen een essentiële rol bij het verkrijgen van een goede gezondheid. En die gaat verder dan enkel lichamelijk, zoals bij de Westerse geneeskunde vaak wordt beweerd.

Veel mensen hebben moeite met starten als ze een holistische levensstijl willen aannemen. Gelukkig kan een ervaren holistische coach je begeleiden bij alle nodige stappen. Van gezonde voeding tot meditatie, bewust leven, sport en meer, een holistische coach bekijkt jouw gezondheid en leven vanuit een andere hoek. Wie weet hoeveel meer geluk en gezondheid jij kunt ervaren als je een holistische levenshouding en visie aanneemt?

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met de Holistische Levensstijl? Hiermee kan je ook anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download