arrow_drop_up arrow_drop_down
Gemiddeld uren Slaap | Ontdek hoeveel uur jij moet Slapen!
7 juni 2020 
in Slaap

Gemiddeld uren Slaap | Ontdek hoeveel uur jij moet Slapen!

Hoeveel slaap heb je nodig? De meningen zijn er nogal over verdeeld. De één voelt zich prettig bij een x aantal uren slaap terwijl de ander juist veel meer of juist minder slaap nodig heeft. Natuurlijk zit er een wezenlijk verschil in het aantal uren slaap per leeftijdscategorie, zo heeft een baby veel meer slaap nodig dan een volwassene.

In dit artikel wil ik je een overzicht geven van het gemiddeld aantal uren slaap per leeftijdscategorie, dit kan natuurlijk wel afwijken en het is slechts een indicatie, luisteren naar je lichaam is in dit geval erg belangrijk.

Slaap Tips Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Hoeveel slaap heb je nodig

Zoals ik hierboven al een klein beetje heb beschreven kan het aantal uren slaap per persoon aardig verschillen, zo kan de één zich prettig voelen bij 8 uur slaap terwijl de ander aan 6 uur slaap genoeg heeft. Er zijn al tal van studies op losgelaten, de één beweert dat je precies 7 uur zou moeten slapen terwijl de ander zegt dat je tussen de 5 en 9 uur per nacht zou moeten slapen.

Ik kan me voorstellen dat je op deze manier door de dekens het bed niet meer ziet en dat je graag wilt weten wat nou het beste voor je is.

Luister naar je lichaam

Op de vraag “Hoeveel slaap heb je nodig?” Wil ik je de volgende waardevolle tip geven: Meet tijdens je vakantie gedurende twee weken je slaapgedrag, hoe lang slaap je ongeveer in deze periode? In tijd van vakantie hebben we meestal niet te maken met stress of werk gerelateerde zaken die ons uit kunnen putten.

Omdat we niet moe zijn van dit soort zaken slapen we precies het aantal uur waar we ons het prettigst bij voelen. Op deze manier kun je dus precies zien bij hoeveel uur slaap per nacht je gebaat bent. Probeer het maar eens uit, het is belangrijk dat je gedurende de testperiode volledig ontspannen bent en niet uitgeput bent door allerlei randzaken.

Gemiddelde uren Slaap Ontdek hoeveel uur jij moet Slapen!

Slaapgemiddelde

Hieronder wil ik je het gemiddeld aantal uren slaap per leeftijdscategorie laten zien:

Baby's

1-4 weken: 15-17 uur slaap per dag

Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 15 tot 17 uur per dag/etmaal, dit slapen ze niet aan één stuk door maar in tijdsperiodes van ongeveer 2 uur per keer. Pasgeboren baby's hebben nog geen enkel besef van een slaappatroon omdat hun biologische klok nog niet ontwikkelt is.

1-12 maanden: 14-15 uur per dag

In deze fase begint een baby een slaappatroon te ontwikkelen, dit is onder andere merkbaar aan het feit dat het nu tussen de 4 en 6 uur onafgebroken kan slapen, het besef van dag en nacht begint langzaam te ontstaan.

Baby's tot 6 maanden doen ongeveer 3 slaapjes per dag, na 6 maanden wordt dit vaak teruggebracht tot 2 slaapjes per dag, en is een baby steeds beter in staat om 's nachts door te slapen.

Peuters

1-3 jaar: 12-14 uur per dag

In tegenstelling tot baby's doen peuters nog maar één slaapje per dag, deze duurt gemiddeld tussen de 1 en de 3 uur. Een peuter gaat omstreeks 19:00/20:00 uur naar bed en slaapt meestal door tot 6:00/08:00 uur.

peuter

Kleuters

3-6 jaar: 10-12 uur per dag

De bedtijden en het aantal uren slaap zijn bij een kleuter vergelijkbaar met die van een peuter, het enige verschil is de middagslaapjes, die worden steeds korter.

Schoolkinderen

6-12 jaar: 10-11 uur per dag

Ook in deze leeftijd is het erg belangrijk dat kinderen voldoende slapen, dit heeft natuurlijk alles te maken met hun groeiproces. Kinderen die in deze leeftijd te weinig slapen zijn onrustiger, kunnen minder goed meekomen en hebben kans op overgewicht.

Pubers

12-18 jaar: 8-10 uur per dag

Over het algemeen word gezegd dat pubers nogal lui zijn, ze kunnen moeilijk uit hun bed komen en krijgen vaak onenigheid over hun bedtijd.

Dat pubers moeite hebben om uit hun bed te komen heeft alles te maken met het feit dat hun periode van slaap naar achteren verschuift, hierdoor vallen ze haast niet voor 00:00 uur in slaap en de wekker loopt al wel weer om 07:00 af.

Volwassenen

18 jaar en ouder: 7-8 uur per dag

Jongeren die net volwassen zijn geworden hebben vaak wat meer slaap nodig dan mensen die wat meer op leeftijd zijn. Maar zoals ik eerder in dit artikel aangaf is 7-8 uur per dag geen vast gemiddelde.

De één voelt zich fit en energiek bij 6 uur slaap terwijl de ander minimaal 9 uur slaap nodig heeft.

Gevolgen te weinig slaap

Om optimaal te kunnen functioneren is het wel belangrijk dat je voldoende uitgerust bent, je brein moet zich gedurende de nacht volledig kunnen resetten om weer fris en fruitig aan de volgende dag te beginnen.

Als je structureel te weinig slaapt zal je al snel vermoeid raken, dit is simpelweg het gevolg van je oververmoeide brein. Het heeft zich gedurende de nacht niet kunnen resetten en alle indrukken van de dag ervoor zijn nog niet goed verwerkt.

Structureel te weinig slapen ga je niet lang volhouden, daarnaast brengt het allerlei gezondheidsrisico's met zich mee en is het gevaarlijk om te werken met machines en voertuigen.

jongen gaapt

Gevolgen teveel slaap

Ook teveel slapen is niet goed voor je, je zult vergelijkbare symptomen ervaren als wanneer je te weinig slaapt. Uitslapen in het weekend kan voor veel mensen nog wel eens tot hoofdpijn klachten leiden.

Dit heeft te maken met het feit dat je uit je ritme bent. Waarschijnlijk sta je door de week elke dag rond dezelfde tijd op, als je dan in het weekend ineens een paar uur langer slaapt raak je biologische klok ligt van slag. Het is belangrijk om zoveel mogelijk ritme en regelmaat aan te houden, een mens gedijt nou eenmaal het beste bij een vast ritme.

Powernapje?

Ik heb er al eerder een compleet artikel aan gewijd, de powernap. In dit artikel is te lezen dat een powernap wel degelijk een positief effect heeft, mits deze op de juiste manier wordt toegepast. Heb je om wat voor reden dan ook niet het aantal uur kunnen maken waar jij je goed bij voelt? Geen paniek, een powernap biedt uitkomst.

Let wel op dat een powernap niet langer dan 30 minuten mag duren, zou je langer slapen zou je alleen maar vermoeider worden, dat wil je natuurlijk niet.

Slaap Tips Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Conclusie

Op de vraag “Hoeveel slaap heb je nodig” kan dus geen eenduidig antwoord worden gegeven, wel kunnen we op basis van deze informatie stellen dat de meeste mensen in Nederland tussen de 7 en 8 uur per nacht slapen.

Je kunt tijdens een vakantieperiode testen wat voor jou een prettig aantal uren slaap per nacht is. Probeer in ieder geval niet te lang te slapen maar ook zeker niet tekort, de gevolgen hiervan heb je hierboven gelezen.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaapMeditatieMindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie hoeveel uur jij gemiddeld per nacht Slaapt? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

–> Klik hier voor meer Slaap Tips  |  Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Zet je graag de volgende stap in je Persoonlijke Ontwikkeling?


Wil jij:

  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Download dan nu het  GRATIS E-book  "De volgende stap in jouw persoonlijke groei".

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
DOWNLOAD GRATIS
50 praktische groei tips download