In dit artikel

Hoeveel magnesium bisglycinaat per dag is aanbevolen?

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel magnesium bisglycinaat je per dag nodig hebt? Ik begrijp die verwarring, want ik stond ook eens waar jij nu staat: op zoek naar het juiste evenwicht.

In dit artikel ontdek je de optimale dagelijkse dosis van dit populaire supplement, gebaseerd op heldere richtlijnen en onderzoek. Lees snel verder voor alle ins en outs!

Samenvatting

 • Magnesium bisglycinaat is een goed opneembare vorm van magnesium die minder snel spijsverteringsproblemen veroorzaakt.
 • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassen mannen is 350 mg en voor vrouwen 300 mg.
 • Sporters hebben mogelijk meer magnesium nodig, tot 40% bovenop de basis ADH afhankelijk van de intensiteit en type sport.
 • Het is belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dosis in te nemen en altijd te overleggen met een arts, zeker als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
 • Beginnen met een lage dosering en deze opbouwen kan helpen bij het voorkomen van bijwerkingen en het vinden van de juiste balans voor jouw lichaam.

Wat is magnesiumbisglycinaat?

Persoon mediteert aan meer tijdens herfst, omgeven door bergen.

Magnesiumbisglycinaat is een voedingssupplement en een bijzondere vorm van het mineraal magnesium. Dit type magnesium is gebonden aan glycine, een belangrijk aminozuur dat ook wel in ons lichaam voorkomt.

Doordat magnesium aan glycine gekoppeld is, noemen we het een chelaatvorm; dit zorgt ervoor dat het mineraal beter opneembaar is voor ons lichaam.

In mijn ervaring als iemand die aandachtig mijn gezondheid in de gaten houdt, merk ik dat deze chelaatvorm minder snel zorgt voor spijsverteringsproblemen zoals dunne ontlasting, wat bij andere vormen van magnesium wel eens het geval kan zijn.

Ook bevordert het de geestelijke balans en ondersteunt het zenuwstelsel en geheugen. Voor mensen die moeite hebben met slapen of vaak gestrest zijn, kan magnesiumbisglycinaat een goede ondersteuning zijn.

Het neemt deel aan honderden enzymatische reacties in het lichaam, waardoor het onmisbaar is voor onze gezondheid.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium

Een vrouw beoefent rustig yoga in een serene bosomgeving.

Magnesium is een essentiële voedingsstof die we dagelijks nodig hebben voor een scala aan lichamelijke functies, en het bepalen van de juiste hoeveelheid is cruciaal voor onze gezondheid.

Ik ga jullie meenemen door het landschap van magnesium aanbevelingen, zodat je precies weet wat je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

Hoeveelheid voor volwassenen

Als ik de puzzelstukjes van mijn dagelijkse voedingsinname bij elkaar leg, is het van belang dat ik ook een goed beeld heb van hoeveel magnesium ik nodig heb. Ik hou hierbij natuurlijk rekening met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen.

Geslacht Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Volwassen mannen 350 mg
Volwassen vrouwen 300 mg

Ik let goed op deze hoeveelheden omdat een overschot mij niet helpt en een tekort ook niet bijdraagt aan mijn gezondheid. Bovendien ben ik mij ervan bewust dat deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van leeftijd en specifieke behoeften. Sporters hebben vaak meer nodig, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Nu richten we onze aandacht op de biologische beschikbaarheid van magnesiumbisglycinaat.

Speciale hoeveelheden voor sporters

Ik ben me er terdege van bewust dat sporters soms een speciale behoefte hebben aan magnesium bisglycinaat. Het intensieve gebruik van spieren tijdens trainingen en wedstrijden kan de behoefte aan magnesium verhogen. Dit essentiële mineraal speelt immers een cruciale rol in de spierfunctie en kan helpen bij het voorkomen van vermoeidheid en krampen. Hieronder geef ik, in een eenvoudig overzicht, de aanbevolen hoeveelheden magnesium bisglycinaat voor sporters weer:

Sporterstype Aanbevolen hoeveelheid magnesium bisglycinaat
Recreatieve sporters Basis Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) + 10-20%
Endurance sporters Basis ADH + 20-30%
Krachtsporters Basis ADH + 10-20%
Atleten met zware trainingsschema’s Basis ADH + 30-40%

Het is belangrijk om deze hoeveelheden als richtlijn te nemen en persoonlijke behoeften niet uit het oog te verliezen. Ieder lichaam is uniek en de precieze hoeveelheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals de intensiteit van de training. Daarom adviseer ik sporters ook om professioneel advies in te winnen en regelmatig hun magnesiumniveaus te laten controleren. Hiermee zorg je ervoor dat je lichaam altijd over voldoende magnesium beschikt om optimaal te presteren.

Magnesiumbisglycinaat en biologische beschikbaarheid

Magnesiumbisglycinaat staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid. Dat betekent dat mijn lichaam het gemakkelijk opneemt en goed gebruikt. Vergelijk ik het met andere magnesiumvormen, zoals magnesiumoxide of -sulfaat, dan merk ik dat magnesiumbisglycinaat minder snel leidt tot spijsverteringsklachten, zoals diarree.

Dit komt doordat het gebonden is aan het aminozuur glycine, wat de opname door mijn darmen bevordert.

Zo’n efficiënte opname is cruciaal omdat magnesium bijdraagt aan tal van lichaamsprocessen. Het helpt bij de functie van spieren en zenuwen, ondersteunt een gezond immuunsysteem en is essentieel voor sterke botten.

Aangezien magnesiumbisglycinaat gemakkelijker mijn bloedbaan bereikt, zorg ik ervoor dat ik voldoende binnenkrijg zonder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te overschrijden. Dit helpt me om mijn magnesiumniveaus optimaal te houden voor mijn algehele welzijn.

Gevolgen van een overschot of tekort aan magnesium

Nu we weten hoe goed magnesiumbisglycinaat door het lichaam opgenomen kan worden, is het ook belangrijk om de effecten van onbalans te begrijpen. Neem ik te veel in, dan merk ik mogelijk symptomen zoals diarree, misselijkheid en zelfs een lage bloeddruk.

Deze kunnen optreden omdat mijn lichaam probeert te compenseren voor de overmaat aan magnesium, wat mijn gezondheid kan schaden.

Aan de andere kant, voel ik me vaak vermoeid of heb ik regelmatig last van spierkrampen, dan kan dit wijzen op een magnesiumtekort. Dit is niet iets wat je moet negeren. Een continu tekort kan namelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals osteoporose.

Het is daarom essentieel voor mij om mijn magnesiuminname in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ik voldoende binnenkrijg, hetzij via voeding of voedingssupplementen, speciaal als ik tot een risicogroep behoor zoals ouderen of zwangere vrouwen.

Hoe je lichaam magnesium opneemt

Mijn lichaam gebruikt verschillende manieren om magnesium op te nemen. Magnesium uit de voeding wordt voornamelijk via de darmen opgenomen. Interessant genoeg, als ik al veel magnesium in mijn systeem heb, neemt mijn lichaam minder op uit wat ik eet of drink.

Dit komt omdat er een evenwicht moet zijn; een teveel aan magnesium kan net zo problematisch zijn als een tekort.

Eiwitten en vitamine B6 spelen een rol bij de opname van magnesium. Eiwitten helpen bij het transport door mijn darmwand heen, terwijl vitamine B6 ervoor zorgt dat magnesium goed gebruikt kan worden in mijn lichaam.

Het is dus belangrijk dat ik ook op mijn eiwitinname en vitamine B6 let als ik bezig ben met mijn magnesiumniveau. Vegetariërs moeten extra opletten, omdat zij door hun dieet soms minder makkelijk aan hun magnesiumbehoefte kunnen voldoen.

Magnesium bisglycinaat ondersteunt bij een gezonde geestelijke balans

Na het begrijpen van de opname van magnesium in ons lichaam, is het interessant om te ontdekken hoe magnesium bisglycinaat bijdraagt aan een gezonde geestelijke balans. Dit type magnesium is gekoppeld aan twee moleculen glycine, een aminozuur dat bekend staat om zijn kalmerende effect op onze hersenen en zenuwstelsel.

Het is dus niet alleen voedzaam, maar ook vriendelijk voor onze geest.

Dagelijkse stress en mentale uitdagingen kunnen ons soms te veel worden. Gelukkig kan een adequaat gebruik van magnesium bisglycinaat ondersteunen bij het handhaven van rust en concentratie.

Het supplement helpt bij vermoeidheid en draagt zo bij aan het herstellen van een gevoel van energie en welbevinden. Dankzij de unieke vorm passeert het gemakkelijk de bloed-hersenbarrière en biedt het directe voordelen voor je mentale toestand.

Hierdoor functioneer ik elke dag scherper en blijf ik veerkrachtig, zelfs op hectische momenten.

Hoeveel magnesium bisglycinaat per dag is aanbevolen?

Na een blik op de geestelijke voordelen van magnesium bisglycinaat, is het nu tijd om te kijken naar hoeveel je ervan zou moeten nemen. Ik begin mijn dag graag met het juiste voetje voor, en dat betekent zorgen voor mijn magnesiuminname.

Voor volwassenen is de startdosering vaak 3 keer per dag 1 tablet magnesium bisglycinaat. Deze dosering kan een groot verschil maken voor je energieniveau en geestelijke balans.

Als je lichaam gewend raakt aan deze extra nutriënt, kun je overstappen op een onderhoudsdosering: dagelijks 1 tablet. Dit houdt mijn magnesiumniveaus stabiel zonder dat ik me zorgen hoef te maken over een overschot.

Belangrijk is dat je altijd binnen de veilige grenzen blijft; meer is niet altijd beter. Bij het kiezen van supplementen ga ik zorgvuldig te werk en houd ik rekening met de kwaliteit van mijn voeding, want voedingsbronnen van magnesium, zoals halfvolle melk en groene bladgroenten, zijn ook essentieel voor een gebalanceerd dieet.

Voorzorgsmaatregelen bij het innemen van magnesium bisglycinaat

Voordat ik magnesium bisglycinaat ga slikken, let ik goed op een aantal belangrijke punten. Ik begrijp dat het innemen van supplementen aandacht vereist voor mijn veiligheid en gezondheid.

 • Controleer altijd de dosering op de verpakking om overdosering te voorkomen, deze mag niet hoger zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 • Raadpleeg een arts voordat je met de supplementen start, zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Let op wisselwerkingen met andere geneesmiddelen; sommige medicijnen kunnen beïnvloed worden door magnesiumsupplementen.
 • Wees voorzichtig als je nierproblemen hebt; een verminderde nierfunctie kan leiden tot ophoping van magnesium in het lichaam.
 • Begin met een lagere dosis om te zien hoe je lichaam reageert voordat je naar een volledige dosis gaat.
 • Bewaar magnesium bisglycinaat op een droge plek en buiten bereik van kinderen om ongelukken te voorkomen.
 • Neem magnesium bisglycinaat niet tegelijkertijd met andere mineralensupplementen zoals calcium of ijzer zonder overleg met een deskundige.
 • Drink voldoende water bij het innemen van het supplement, dit helpt bij de absorptie en vermindert kans op maag-darmklachten.
 • Merk ik bijverschijnselen op na inname, dan stop ik direct en neem contact op met mijn huisarts voor advies.

Conclusie

Magnesium bisglycinaat is een vriend voor je lichaam, vooral als je het in de juiste hoeveelheden neemt. Voor volwassenen betekent dit tot 350 mg per dag voor mannen en 300 mg voor vrouwen.

Kies ‘s avonds voor het innemen van je dosis, zodat jouw lichaam rustig kan opnemen wat het nodig heeft. Met opties zoals de Magnesium Bisglycinaat-120 kun je slim doseren en blijf je onder de veilige grens.

Geef je lichaam wat het nodig heeft zonder risico op bijwerkingen door een verstandige keuze in supplementen. Laat magnesium bisglycinaat je helpen een evenwichtig leven te leiden, vol energie en goede gezondheid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de aanbevolen hoeveelheid magnesium bisglycinaat per dag?

De aanbevolen hoeveelheid magnesium bisglycinaat kan variëren per persoon, maar over het algemeen adviseren gezondheidsexperts een dagelijkse inname van ongeveer 200-400 milligram.

2. Is magnesium bisglycinaat beter dan andere vormen van magnesium?

Magnesium bisglycinaat wordt vaak goed verdragen en beter opgenomen dan andere vormen van magnesium zoals magnesiumsulfaat, ook bekend als epsomzout of bitterzout, door zijn binding aan het aminozuur glycine.

3. Zijn er bijwerkingen verbonden aan te veel magnesium bisglycinaat?

Het innemen van te veel magnesium bisglycinaat kan leiden tot maagklachten of diarree. Het is belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden en je inname te bespreken met een gezondheidsprofessional.

4. Hoe weet ik of ik extra magnesium bisglycinaat nodig heb?

Tekenen van een mogelijke magnesiumtekort kunnen zijn: spierkrampen, vermoeidheid of angstgevoelens. Overleg altijd met een zorgverlener als je denkt dat je extra mineralen zoals magnesium eventueel samen met taurine of andere aminozuren nodig hebt om je gezondheid te ondersteunen.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoeveel magnesium bisglycinaat per dag is aanbevolen?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips