In dit artikel

Hoe Werken Probiotica in het Menselijk Lichaam?

Hoe Werken Probiotica in het Menselijk Lichaam? (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd hoe probiotica precies werken in het menselijk lichaam? Maak je geen zorgen, ik heb ook deze vraag gehad. Met de kennis dat er tien keer meer bacteriële cellen in ons lichaam zijn dan lichaamscellen, ben ik op onderzoek uitgegaan.

In dit artikel onthul ik hoe deze kleine krachtpatsers bijdragen aan een goede gezondheid – van het versterken van de darmflora tot het ondersteunen van ons immuunsysteem. Laten we het mysterie rond probiotica eens ontrafelen, zullen we?

Key Takeaway

De beste probiotica van 2023 is Nutribites Probiotica. Dit merk heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Probiotica werken in het menselijk lichaam door het versterken van de darmflora, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering.
 • Een gezonde darmflora, met een evenwicht tussen goede en slechte bacteriën, is essentieel voor een goede gezondheid.
 • Probiotica kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een goede spijsvertering.

Het belang van probiotica voor het menselijk lichaam

Probiotica zijn essentieel voor het menselijk lichaam omdat ze helpen bij het behouden van een gezonde darmflora en het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën.

Het microbioom en de darmgezondheid

Als hooggekwalificeerde SEO en copywriter, begrijp ik dat het microbioom een cruciale rol speelt in onze darmgezondheid. Het microbioom is de verzamelnaam voor triljoenen bacteriën die in ons lichaam leven.

Deze bacteriële gemeenschap is voornamelijk geconcentreerd in onze darmen, waar ze een essentiële rol speelt in onze algehele gezondheid. Hoewel we tien keer zoveel bacteriële cellen als lichaamscellen hebben, leven ze in symbiose met ons lichaam.

Ze helpen bij de spijsvertering, produceren vitamines en spelen een sleutelrol in ons immuunsysteem.

Een gezonde darmflora is van vitaal belang. Goede en slechte bacteriën moeten in evenwicht zijn voor een optimale darmgezondheid. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Probiotica zijn levende micro-organismen die dit evenwicht herstellen door de populatie van goede bacteriën te verhogen. Ze dragen bij aan een gezonde darmfunctie en bevorderen zo ons algehele welzijn.

Het belang van probiotica en een gezonde darmflora mag niet worden onderschat.

Het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën

Een gezond evenwicht tussen goede en slechte bacteriën is essentieel voor een gezonde darmflora en een goede algemene gezondheid. Het menselijk lichaam bevat miljarden bacteriën, zowel goede als slechte, die samenwerken om ons lichaam goed te laten functioneren.

Goede bacteriën, zoals probiotica, helpen het lichaam om een balans te behouden en de slechte bacteriën onder controle te houden. Ze spelen een belangrijke rol bij het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een goede spijsvertering.

Door regelmatig probiotica in te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën behouden blijft en dat onze darmflora gezond blijft.

Hoe werken probiotica in het menselijk lichaam?

Probiotica werken in het menselijk lichaam door het versterken van de darmflora, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering.

Versterken van de darmflora

Een belangrijke manier waarop probiotica in het menselijk lichaam werken, is door het versterken van de darmflora. Dit betekent dat ze helpen om een gezonde balans te behouden tussen goede en slechte bacteriën in de darmen.

De darmflora speelt een cruciale rol bij de spijsvertering, het immuunsysteem en algemene gezondheid. Probiotica, zoals lactobacillus en bifidobacterium, kunnen het aantal goede bacteriën verhogen en schadelijke bacteriën verminderen.

Dit bevordert niet alleen een efficiënte spijsvertering, maar kan ook het risico op problemen zoals diarree verminderen. Het is belangrijk om te beseffen dat een gezonde darmflora essentieel is voor een goede gezondheid en het innemen van probiotica kan helpen om deze balans te behouden.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Een van de belangrijkste voordelen van probiotica is hun vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen. Probiotica stimuleren de productie van natuurlijke afweermechanismen in het lichaam, waardoor het beter in staat is om ziekteverwekkers te bestrijden.

Uit onderzoek is gebleken dat probiotica de activiteit en effectiviteit van immuuncellen kunnen verhogen, zoals T-cellen en macrofagen. Deze cellen spelen een cruciale rol bij het identificeren en vernietigen van schadelijke bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

Bovendien kunnen probiotica ontstekingsreacties verminderen, wat de algehele immuunfunctie verder kan verbeteren. Door probiotica toe te voegen aan je dagelijkse routine, kun je dus je immuunsysteem versterken en jezelf beter beschermen tegen infecties en ziektes.

Verbetering van de spijsvertering

Probiotica kunnen een aanzienlijke verbetering van de spijsvertering bevorderen. Door het innemen van probiotica kunnen goede bacteriën in de darmen worden vermeerderd, wat kan bijdragen aan een gezonde darmflora en een betere vertering van voedsel.

Deze goede bacteriën helpen bij de afbraak en opname van voedingsstoffen, waardoor het lichaam optimaal kan profiteren van wat het consumeert.

Daarnaast kunnen probiotica helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen, zoals gasvorming, opgeblazen gevoel en diarree. Ze werken door de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen te herstellen, waardoor de spijsvertering efficiënter kan plaatsvinden.

Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die regelmatig last hebben van spijsverteringsklachten.

Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van probiotica

Er is wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat probiotica effectief kunnen zijn, zoals blijkt uit verschillende klinische studies en de resultaten daarvan.

Klinische studies en resultaten

Klinische studies hebben aangetoond dat probiotica een reeks gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Deze studies variëren van kleinschalige onderzoeken tot grootschalige, gerandomiseerde gecontroleerde proeven. De resultaten van deze studies wijzen op enkele belangrijke voordelen van het gebruik van probiotica.

Laten we ons verdiepen in enkele van deze onderzoeken.

StudieDoelResultaten
Onderzoek naar probiotica en spijsverteringsgezondheidOm te onderzoeken hoe probiotica bijdragen aan de spijsverteringsgezondheid.Onderzoek toont aan dat probiotica de spijsvertering kunnen verbeteren en symptomen van spijsverteringsstoornissen kunnen verminderen.
Studie naar de effecten van probiotica op het immuunsysteemOm te bepalen hoe probiotica het immuunsysteem beïnvloeden.Resultaten suggereren dat probiotica een gunstig effect kunnen hebben op de immuunfunctie en ontstekingen kunnen verminderen.
Onderzoek naar probiotica en darmfloraOm te begrijpen hoe probiotica bijdragen aan een gezonde darmflora.Bevindingen tonen aan dat het innemen van probiotica kan bijdragen aan het behoud van een gezonde darmfunctie.

Zoals u ziet, variëren de voordelen van probiotica, maar het staat vast dat ze een positieve rol kunnen spelen in uw gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle probiotica gelijk zijn en dat het belangrijk is om een probiotica te kiezen die past bij uw specifieke behoeften.

Voordelen voor specifieke aandoeningen en klachten

Als het gaat om specifieke aandoeningen en klachten, hebben probiotica aangetoond dat ze een aantal voordelen kunnen bieden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Probiotica kunnen helpen bij de behandeling van diarree, inclusief antibiotica-geassocieerde diarree en reizigersdiarree.
 • Ze kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van de symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS), zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en verstoorde stoelgang.
 • Mensen met lactose – intolerantie kunnen baat hebben bij het gebruik van probiotische supplementen, omdat deze helpen bij de vertering van lactose.
 • Voor mensen met inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa of ziekte van Crohn, kunnen probiotica helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en het verminderen van symptomen zoals buikpijn en diarree.
 • Sommige studies suggereren ook dat probiotica gunstig kunnen zijn voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. Ze kunnen helpen om LDL (“slechte” cholesterol) te verlagen en HDL (“goede” cholesterol) te verhogen.
 • Bovendien tonen onderzoeken aan dat probiotica mogelijk nuttig zijn bij het verbeteren van de immuunfunctie, wat kan leiden tot een betere weerstand tegen verkoudheid, griep en andere infecties.

Gebruik en aanbevelingen voor probiotica

Dosering en gebruiksinstructies: Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen bij het innemen van probiotica voor optimale resultaten.

Dosering en gebruiksinstructies

De dosering en gebruiksinstructies voor probiotica variëren afhankelijk van het specifieke product en de aanbevelingen van de fabrikant. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te lezen en altijd de aanbevolen dosering te volgen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Begin met een lage dosis: Als u nieuw bent met het innemen van probiotica, is het raadzaam om te beginnen met een lage dosis en geleidelijk aan te verhogen. Dit helpt uw ​​lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe bacteriën.
 2. Neem probiotica op een lege maag: Voor maximale effectiviteit kunnen probiotica het beste worden ingenomen op een lege maag, bijvoorbeeld 30 minuten voor een maaltijd of 2 uur na een maaltijd.
 3. Bewaar probiotica onder de juiste omstandigheden: Het is belangrijk om probiotica onder de juiste omstandigheden te bewaren, zoals in de koelkast of op een koele, droge plaats. Dit helpt ervoor te zorgen dat de levende bacteriën hun kracht behouden.
 4. Combineer probiotica met vezelrijke voeding: Om de groei van goede bacteriën in uw darmen te bevorderen, kunt u probiotica combineren met vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit en groenten.
 5. Raadpleeg uw arts of zorgverlener: Als u twijfelt over welke dosering of welk type probioticum geschikt is voor u, is het raadzaam om advies in te winnen bij uw arts of zorgverlener. Zij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van uw specifieke behoeften en gezondheidstoestand.

Keuze van de juiste probiotica

Als het gaat om het kiezen van de juiste probiotica, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de specifieke gezondheidsbehoeften en het type bacterie dat je wilt aanvullen.

Er zijn verschillende soorten probiotica beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Denk bij het kiezen van een probioticum aan factoren zoals de stam van de bacteriën, de dosering en de vorm waarin het wordt ingenomen, zoals capsules of poedervorm.

Ook is het raadzaam om te kijken naar probiotica die wetenschappelijk onderbouwd zijn en kies bij voorkeur voor een gereguleerd supplement. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een zorgverlener of een deskundige op het gebied van probiotica om te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke behoeften.

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties

Als het gaat om het gebruik van probiotica, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties. Hoewel probiotica over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen, kunnen sommige individuen gevoeliger zijn voor bepaalde effecten. Het is ook mogelijk dat bepaalde situaties of aandoeningen het gebruik van probiotica ongeschikt maken. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties:

 • Buikpijn: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen buikpijn ervaren na het innemen van bepaalde probiotica. Dit kan variëren van milde tot ernstige pijn.
 • Gas en opgeblazen gevoel: Probiotica kunnen de gasproductie in de darm verhogen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.
 • Diarree: In sommige gevallen kan het innemen van te veel probiotica diarree veroorzaken. Dit kan vooral een probleem zijn bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.
 • Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde stammen van probiotische bacteriën. Symptomen kunnen variëren van milde huiduitslag tot ernstige ademhalingsproblemen.

Meer over probiotica

We schrijven over voedingssupplementen, specifiek gericht op het wonder van probiotica. We beginnen bij het begin met een grondige uitleg ‘Wat is Probiotica‘, waar we je door de basisprincipes van dit belangrijke supplement leiden. Benieuwd naar hoe probiotica je gezondheid beïnvloeden? Ontdek het ‘Effect van Probiotica op de Gezondheid van de Darm‘ en begrijp ‘Hoe Werken Probiotica’ in ons lichaam.

Deze artikelen zullen je kennis verdiepen en een sterke basis leggen voor je verder leesplezier. Bij probiotica gaat het niet alleen om de capsules die je inneemt, maar ook om wat je eet. Verken ‘Probiotica en Gezond Dieet‘ voor tips over hoe je probiotica kunt integreren in je dagelijkse maaltijden, en ontdek de ‘Natuurlijke Bronnen van Probiotica‘ die je kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Ook Kruidvat Probiotica is interessant om te lezen.

In onze blog vind je ook specifieke informatie over ‘Verschillende Soorten Probiotica‘, evenals hoe ze kunnen worden gebruikt voor bepaalde gezondheidsdoeleinden zoals ‘Gebruik van Probiotica voor Spijsvertering‘, ‘Probiotica bij Gewichtsbeheersing‘, en ‘Probiotica en Immuniteit‘. We duiken ook in meer gespecialiseerde onderwerpen zoals ‘Probiotica en Prebiotica‘, ‘Probiotica bij Kinderen‘, en ‘Probiotica voor Vrouwen‘. En we behandelen cruciale onderwerpen zoals ‘Probiotica en Antibiotica‘, ‘Bijwerkingen van Probiotica‘, en ‘Hoelang Probiotica Werkt‘.

Vergeet niet onze stukken over ‘Probiotica bij Huidaandoeningen‘, ‘Probiotica voor Huisdieren‘, en zelfs ‘Probiotica bij Urineweginfecties‘ te lezen. En als je benieuwd bent naar wat de toekomst in petto heeft voor probiotica, kijk dan zeker naar ‘De Toekomst van Probiotica‘ en ‘Probiotica en het Microbioom‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het werkingsmechanisme van probiotica in het menselijk lichaam?

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstige effecten hebben op de gezondheid van het menselijk lichaam. Ze kunnen bijvoorbeeld de darmflora in balans brengen, het immuunsysteem versterken en helpen bij de spijsvertering.

2. Hoe werken probiotica om de darmflora in balans te brengen?

Probiotica helpen de darmflora in balans te brengen door de goede bacteriën toe te voegen aan de darmen. Deze goede bacteriën kunnen schadelijke bacteriën bestrijden en de spijsvertering verbeteren.

3. Welke voordelen heeft het versterken van het immuunsysteem door probiotica?

Het versterken van het immuunsysteem met behulp van probiotica kan leiden tot een betere bescherming tegen ziekten en infecties. Probiotica kunnen de productie van immuuncellen stimuleren en ontstekingen verminderen.

4. Kunnen probiotica helpen bij spijsverteringsproblemen?

Ja, probiotica kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie. Ze kunnen de spijsvertering verbeteren door de balans van bacteriën in de darmen te herstellen en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

» Referenties

1. ‘Probiotics: What You Need To Know’ – Yisong Wang, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., August 2019.
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. ‘Probiotics – Fact Sheet for Health Professionals’ – June 2, 2022.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

3. ‘Current status of probiotic and related health benefits’ – Tridip K. Das, Shrabani Pradhan, Sudipta Chakrabarti, Keshab Chandra Mondal, Kuntal Ghosh, December 2022.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502222001457

4. ‘Understanding the health benefits of taking probiotics’ – August 8, 2022.
https://www.health.harvard.edu/nutrition/understanding-the-health-benefits-of-taking-probiotics

5. ‘Maag Lever Darm Stichting. (n.d.). Probiotica.’
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/

» Referenties

Conclusie beste probiotica supplementen 2023 

 • Beste probiotica – Nutribites
 • Beste probiotica supplement – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste capsules probiotica – Nutribites
 • Beste forte probiotica – Sea Moss Mountain 5% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probiotica poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste prikkelbare darm probiotica – Vitals 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probioticum vrouw – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Werken Probiotica in het Menselijk Lichaam? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips