Kinderen en geld, het blijft vooral in het begin een lastig combinatie. Toch is het wel belangrijk je kind te leren wat geld is, waar het voor is bedoeld en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Omdat er tal van reden zijn te bedenken, hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind weet hoe ze moeten omgaan met geld, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Begin met het geven van zakgeld
Hoe kan een kind nu beter leren omgaan met geld, dan het zelf in zijn of haar bezit te hebben. Begin daarom met het geven van zakgeld. Zakgeld geven is een goede manier om kinderen te leren omgaan met geld. Het is belangrijk om regelmatig een vast bedrag te geven, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Zo leren kinderen om te gaan met een vast inkomen en leren ze hoe ze hun uitgaven moeten plannen. Het bedrag dat je geeft kan afhangen van de leeftijd van het kind en je eigen financiële situatie. Een goede richtlijn is om ongeveer 50 cent tot 1 euro per week per levensjaar te geven. Dus een kind van 8 jaar zou bijvoorbeeld 4 tot 8 euro per maand kunnen krijgen.
Leer je kind om te sparen
Het leren sparen is een belangrijke les voor kinderen om verantwoordelijk om te leren gaan met geld. Vooral wanneer ze iets duurs willen kopen en ze zich er niet van bewust zijn dat dit even tijd kost om bij elkaar te sprokkelen, is het verstandig te beginnen met een spaarpot. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een deel van hun zakgeld wekelijks sparen en ook het geld wat ze krijgen tijdens de verjaardag. In het verlengde hiervan is het stellen van doelen belangrijk. Om ze bewust te maken van de noodzaak van het sparen, is het wel goed dat ze ook een doel hebben waarvoor ze sparen. Op latere leeftijd is dit natuurlijk niet meer nodig, dan sparen we voor onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine of droger. Door je kind al op jonge leeftijd te leren sparen, zullen ze ook op latere leeftijd beter met geld weten om te gaan. Uiteraard is het helemaal niet erg online een keer een gokje in een online casino Nederland te wagen tijdens een potje roulette, maar wanneer er structureel meer geld uitgaat, dan dat er binnenkomt, dan gaat er iets niet goed.
Maak geld bespreekbaar
Binnen veel gezinnen merken we dat het praten over geld een taboe is. Wanneer kinderen aan de ouders vragen hoeveel ze nu eigenlijk verdienen, dan blijft dit meestal een beetje onder de pet. Ontzettend zonde, want zo heeft een kind geen idee wat er binnenkomt en wat er ook weer uitgaat. Door te blijven praten over geld, leer je je kinderen niet alleen wat voor rol geld speelt in de maatschappij, maar zorg je ook voor een stukje bewustwording. Het is natuurlijk niet handig dat ze geen idee hebben hoeveel geld ze nodig hebben om rond te kunnen komen en al na twee weken bij je aankloppen dat het salaris op is, omdat ze een deel bij een potje blackjack live hebben opgemaakt.