In dit artikel

Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken: De Wetenschap

Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken: De Wetenschap

In dit artikel

Ashwagandha is een populair kruidensupplement dat al eeuwen wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor zijn talrijke gezondheidsvoordelen. Veel mensen vragen zich echter af hoe lang ze dit adaptogene middel veilig kunnen gebruiken.

In dit blogartikel duiken we in de wetenschap achter het langdurig gebruik van Ashwagandha en bespreken we hoe je het op een verantwoorde manier kunt inzetten voor stressvermindering, slaapverbetering en meer.

Key Takeaway:

De beste Ashwagandha 2023 volgens onze test is Nutribites Ashwagandha KSM-66®. Dit merk bevat het meest hoogwaardige KSM-66® extract en is vriendelijk geprijsd.

Samenvatting

 • Ashwagandha is een veilig en effectief kruidensupplement dat langdurig kan worden gebruikt voor stressvermindering, slaapverbetering en hormonale balans.
 • De aanbevolen dagelijkse dosering van Ashwagandha varieert tussen 1-2 gram voor poeder en 500-1200 mg voor extracten, afhankelijk van het product.
 • Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van Ashwagandha in combinatie met medicijnen, aangezien het kruid kan interageren met sommige medicijnen. Het is ook belangrijk om te beginnen met een lage dosis en een betrouwbaar merk te kiezen.
 • Er zijn wetenschappelijk bewezen voordelen van Ashwagandha, waaronder het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap en het verhogen van het immuunsysteem. Echter, er kunnen ook bijwerkingen optreden zoals maagklachten en lagere bloedsuikerspiegel.

Wat is Ashwagandha en waarvoor wordt het gebruikt?

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een geneeskrachtig kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het is een adaptogeen, wat betekent dat het helpt het lichaam zich aan te passen aan stressvolle situaties en het algemene evenwicht te herstellen.

Er zijn verschillende vormen waarin Ashwagandha beschikbaar is, zoals poeder, capsules, thee en smoothies. Vanwege de veelzijdigheid van dit kruid, kunnen mensen het op verschillende manieren innemen op basis van hun voorkeur en behoeften.

Zo kan Ashwagandha stress verlagen, vooral in situaties waarin de omstandigheden plotseling veranderen. Een ander voorbeeld van de werking van Ashwagandha is dat het in combinatie met krachtsport mogelijk kan bijdragen aan spiergroei.

Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken: De Wetenschap

Voordelen van Ashwagandha en de wetenschap achter langdurig gebruik

Ontdek de wetenschappelijk bewezen voordelen van Ashwagandha, waaronder het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap en het verhogen van het immuunsysteem.

Vermindert stress en angst

Als SEO-specialist en copywriter weet ik hoe belangrijk het is om ons lichaam gezond te houden, vooral als het gaat om stressvolle situaties. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat Ashwagandha kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat ons kan helpen omgaan met stress en angst, zonder dat het ons slaperig maakt. Dit komt omdat Ashwagandha het cortisolniveau in het lichaam kan verlagen, waardoor we ons minder gestrest voelen.

Bovendien kan Ashwagandha ook de GABA-receptoren in de hersenen stimuleren, waardoor we ons kalmer voelen en onze angst vermindert.

Het gebruik van Ashwagandha kan worden aangepast aan de individuele behoeften van elk persoon. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een dagelijkse dosering van 250-600 mg Ashwagandha extract kan helpen bij het verminderen van stress en angst op een veilige manier.

Echter, voor degenen die lijden aan ernstige stress of angststoornissen, wordt geadviseerd om een arts te raadplegen voordat je begint met supplementgebruik.

Verbetert de slaap

Als je problemen hebt met slapen, kan Ashwagandha mogelijk helpen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het supplement kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, minder wakker worden tijdens de nacht en vermindering van symptomen van slapeloosheid.

De kruidenstof kan ook rustgevend werken en de aanmaak van melatonine bevorderen, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de regulatie van de slaap-waakcyclus. Het kan echter enkele weken duren voordat de effecten merkbaar zijn en het supplement moet regelmatig worden ingenomen om optimaal te werken.

Verhoogt het immuunsysteem

Ashwagandha staat bekend als een krachtige adaptogeen die het immuunsysteem kan versterken. Studies hebben aangetoond dat Ashwagandha mogelijk kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de activiteit van witte bloedcellen die infecties en ziektes bestrijden.

In een onderzoek met dieren werd aangetoond dat Ashwagandha-extract de immuunrespons significant verhoogde door de productie van immuuncellen te stimuleren. Een andere studie bij mensen toonde aan dat dagelijkse inname van Ashwagandha gedurende acht weken de hoeveelheid immuuncellen in het bloed verhoogde en de activiteit van natuurlijke killer (NK) cellen verbeterde, die helpen bij het bestrijden van infecties en kanker.

Onderzoek naar veiligheid en bijwerkingen

Als je besluit om Ashwagandha als supplement te gebruiken, is het belangrijk om je bewust te zijn van de potentiële bijwerkingen en veiligheidsrisico’s.

Uit onderzoek is gebleken dat Ashwagandha over het algemeen veilig kan worden gebruikt bij een dagelijkse dosering tot 600-1200 mg. Bij hogere doses kunnen echter maagklachten, diarree en braken optreden.

Ashwagandha kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen, dus mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn.

Naast de mogelijke bijwerkingen is het belangrijk om te vermelden dat Ashwagandha wisselwerkingen kan hebben met sommige medicijnen.

Hoewel er enkele risico’s aan verbonden zijn, is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid en bijwerkingen van Ashwagandha.

Aanbevolen dagelijkse doseringen

Ik heb ontdekt dat het belangrijk is om de juiste dosering van Ashwagandha te gebruiken om de voordelen ervan te kunnen ervaren. Hier zijn de aanbevolen dagelijkse doseringen:

 • Voor poeder: 1 tot 2 gram per dag
 • Voor capsules: 500 tot 600 mg per dag
 • Voor extracten: 600 tot 1200 mg per dag
 • Voor thee: 3 tot 6 gram gedroogde bladeren per kopje

Let op dat verschillende producten verschillende sterktes kunnen hebben, dus volg altijd de aanbevelingen op het etiket van het specifieke supplement dat je gebruikt. Het is ook belangrijk om met een lage dosis te beginnen en deze langzaam op te bouwen om bijwerkingen te voorkomen. Raadpleeg een arts als je medicijnen gebruikt voordat je begint met het innemen van Ashwagandha.

Effecten op lange termijn

Als het gaat om langdurig gebruik van Ashwagandha zijn er verschillende effecten waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat Ashwagandha veilig kan worden gebruikt voor een langere periode.

Op de lange termijn kan Ashwagandha helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van het lichaam. Het kan bijvoorbeeld helpen bij hormonale balans, wat kan leiden tot een verbeterde stemming, energie en libido.

Het is belangrijk om te onthouden dat de effecten van Ashwagandha op lange termijn kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke factoren zoals leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en dosering.

Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken: De Wetenschap

Tips voor veilig en effectief langdurig gebruik van Ashwagandha

Kies een gerenommeerd merk en product voor het beste effect van Ashwagandha. Raadpleeg een arts als u medicijnen gebruikt voordat u het supplement inneemt. Begin met een lage dosering en bouw langzaam op om bijwerkingen te voorkomen.

Kies een betrouwbaar merk en product

Als het gaat om supplementen, is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk en product. Dit geldt ook voor Ashwagandha-supplementen, aangezien de kwaliteit van de ingrediënten en de dosering van groot belang zijn voor de effectiviteit en veiligheid.

Kies bij voorkeur een merk dat bekendstaat om zijn hoge kwaliteit en dat gebruikmaakt van natuurlijke ingrediënten zonder onnodige toevoegingen. Het kan ook nuttig zijn om recensies te lezen en het productlabel zorgvuldig te bestuderen om er zeker van te zijn dat het supplement aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Houd er ook rekening mee dat goedkope supplementen niet altijd de beste keuze zijn, vooral als het gaat om je gezondheid.

Raadpleeg een arts bij gebruik van medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van Ashwagandha. Dit kruid kan mogelijk interageren met bepaalde medicijnen en de effecten ervan beïnvloeden.

Het is daarom raadzaam om een arts te raadplegen voordat je Ashwagandha gaat gebruiken, vooral als je momenteel medicijnen gebruikt voor een aandoening. Een arts kan beoordelen of het gebruik van Ashwagandha veilig is in combinatie met jouw medicijnen en eventuele bijwerkingen of reacties voorkomen.

Bovendien kan een arts de juiste dosering aanbevelen die geschikt is voor jouw lichaam en gezondheid. Dit geldt ook als je een medische aandoening hebt of zwanger bent.

Start met een lage dosering en bouw langzaam op

Het is belangrijk om te beginnen met een lage dosering van Ashwagandha en deze langzaam op te bouwen om bijwerkingen te voorkomen. Hieronder volgen enkele tips voor het veilig en effectief innemen van Ashwagandha:

 • Kies een supplement met de juiste ingrediënten en dosering voor jouw behoeften.
 • Start met een dosering van 300 – 500 mg per dag, en verhoog deze geleidelijk tot maximaal 1500 mg per dag.
 • Let op mogelijke bijwerkingen, zoals maagklachten of allergische reacties, en stop indien nodig met het gebruik.
 • Raadpleeg altijd een arts als je medicatie gebruikt of zwanger bent voordat je begint met het nemen van Ashwagandha.
 • Gebruik Ashwagandha niet langer dan 12 weken achtereen zonder pauze.

Door zorgvuldig te doseren kun je de voordelen van Ashwagandha ervaren zonder risico op bijwerkingen. Houd er rekening mee dat de effectiviteit varieert afhankelijk van persoonlijke factoren, dus het kan even duren voordat je resultaten ziet. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en overleg met een arts als je vragen hebt over het gebruik van dit kruidensupplement.

Stop gebruik bij bijwerkingen of allergische reacties

Als je Ashwagandha gebruikt, is het belangrijk om alert te blijven op eventuele bijwerkingen of allergische reacties. Hoewel Ashwagandha in het algemeen veilig is om te gebruiken, kan het bij sommige mensen wel nadelige effecten hebben.

Bijwerkingen kunnen onder andere hoofdpijn, misselijkheid en diarree zijn. Als je merkt dat je last krijgt van bijwerkingen, dan is het verstandig om het gebruik van Ashwagandha te stoppen en contact op te nemen met een arts.

Ook als je allergisch bent voor planten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten en aardappelen, dan kun je mogelijk ook allergisch zijn voor Ashwagandha. In dat geval is het belangrijk om het gebruik ervan te vermijden of alleen onder medisch toezicht te gebruiken.

Conclusie en aanbevelingen

Als je overweegt om Ashwagandha voor langere tijd te gebruiken, is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosis te volgen en te kiezen voor een betrouwbaar product. Het supplement kan veilig worden gebruikt voor langere periodes en kan mogelijk bijdragen aan spiergroei en stressvermindering.

Echter, bijwerkingen en allergische reacties kunnen voorkomen, dus stop gebruik indien nodig. Raadpleeg ook een arts als je medicijnen gebruikt. Over het algemeen is Ashwagandha een nuttig kruidensupplement dat kan helpen de immuniteit, slaap en hormonale balans te verbeteren.

Meer over Ashwagandha

In de complexe wereld van fytonutriënten is ‘Ashwagandha‘ een hoofdrolspeler, bekend om zijn veelzijdige voordelen en unieke eigenschappen. Onze reeks blogs over dit krachtige kruid zal u begeleiden in uw ontdekkingstocht. Het begint allemaal met ‘Wat is Ashwagandha‘, een blog die een uitgebreide inleiding geeft tot deze veelbesproken fytonutriënt.

Van daaruit, neemt onze blog ‘Geschiedenis en Oorsprong van Ashwagandha‘ u mee op een reis door de tijd, terug naar waar het allemaal begon. Maar hoe werkt het precies? In ‘Hoe Werkt Ashwagandha‘, leggen we uit wat er in uw lichaam gebeurt wanneer u deze fytonutriënt gebruikt. Onze blog ‘Hoe Ashwagandha te Gebruiken‘ biedt praktische begeleiding over hoe u dit kruid kunt integreren in uw dagelijkse routine, inclusief ‘Welk moment van de dag Ashwagandha‘ het beste te nemen is.

We gaan dieper in op specifieke toepassingen en potentiële voordelen in artikelen zoals ‘Ashwagandha bij Stress en Angst‘, ‘Ashwagandha Cortisol‘ en ‘Ashwagandha Testosteron‘. We hebben zelfs een speciale blog, ‘Ashwagandha voor Vrouwen‘, die de unieke voordelen voor vrouwen onderzoekt. Het is natuurlijk belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke ‘Ashwagandha Nadelen‘ en te weten ‘Waar je moet opletten bij Ashwagandha‘.

Dit geldt met name voor vragen zoals ‘Hoeveel Ashwagandha per dag‘ veilig is om te nemen en ‘Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken?’ We behandelen ook specifieke zorgen zoals ‘Wat doet Ashwagandha met je schildklier?‘ en ‘Kun je moe worden van Ashwagandha?‘. Daarnaast verkennen we andere interacties in ‘Wat gaat niet samen met Ashwagandha?‘ en vergelijken we het met andere fytonutriënten in ‘Wat is beter Rhodiola of Ashwagandha?‘ en ‘Is Ginseng hetzelfde als Ashwagandha?‘.

Onze blog ‘Is Ashwagandha bewezen?‘ kijkt naar het wetenschappelijke bewijs achter de beweringen over dit kruid. En voor degenen die zich afvragen of ‘Ashwagandha verslavend‘ kan zijn, behandelen we dat onderwerp ook in detail.

FAQs:

1. Hoe lang kan ik Ashwagandha gebruiken?

Er is geen specifieke maximale duur voor het gebruik van Ashwagandha vastgesteld, maar het wordt aanbevolen om het gebruik te bespreken met een arts voordat je begint met het nemen van supplementen. Overmatig of langdurig gebruik kan nadelige gevolgen hebben en het is belangrijk om de juiste dosering te volgen om tijdens het gebruik bijwerkingen te vermijden.

2. Welke gezondheidsvoordelen heeft Ashwagandha?

Ashwagandha heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder stressvermindering, verbetering van de mentale balans, versterking van het immuunsysteem en verlaging van ontstekingsniveaus.

3. Wanneer moet ik stoppen met het gebruik van Ashwagandha?

Het is aanbevolen om Ashwagandha te stoppen wanneer er bijwerkingen optreden of als je symptomen ervaart die niet gerelateerd zijn aan de voorgestelde gezondheidsvoordelen. Bij twijfel over eventuele bijwerkingen of reacties op het supplement, raadpleeg dan een arts.

4. Kan ik Ashwagandha combineren met andere supplementen of medicijnen?

Het is belangrijk om eerst de dosering en mogelijke interacties te bekijken voordat je supplementen combineert. Praat met een arts voordat je besluit Ashwagandha samen met een ander supplement of medicijn in te nemen om eventuele risico’s te minimaliseren.

» Referenties


1. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study” gepubliceerd in de Cureus Journal of Medical Science,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6827862/

2. A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults” gepubliceerd in de Indian Journal of Psychological Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

3. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial” gepubliceerd in the Journal of the International Society of Sports Nutrition.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/

4. Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract” gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055824/

5. Safety and Clinical Effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal Root in Human Health” gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/

» Referenties

Conclusie beste Ashwagandha 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken: De Wetenschap

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips