Hoe ga je mentaal om met een (medische)borstoperatie

Hoe ga je mentaal om met een (medische)borstoperatie

Een (medische) borstoperatie kan een enorme ingrijpende gebeurtenis zijn die zowel fysiek als mentaal veel impact heeft. Het is belangrijk om je voor te bereiden op de emotionele uitdagingen die gepaard kunnen gaan met een dergelijke operatie. Vooral wanneer het om een medische ingreep gaat en één of misschien zelfs wel beide borsten (preventief) moeten worden verwijderd, is dit voor veel vrouwen een enorme mentale klap. Het is toch een stukje vrouwelijkheid wat je wordt afgenomen. Logisch dus dat dit niet alleen lichamelijk, maar vooral ook mentaal diepe sporen achterlaat.

Omgaan met emoties

Wanneer je net bent geopereerd, komt er een hele hoop op je af. Vooral als het om een medische ingreep gaat, kom je daarna in een hele molen van onderzoeken om te kijken of alles in orde is. Het is dus logisch dat dit ook emotioneel gezien ontzettend veel met jou als vrouw doet. Zo is het na de operatie zaak goed te herstellen en dien je daarna goed na te denken over een prothese bh met beugel die je wilt dragen om er toch voor te zorgen dat jij je vrouwelijke rondingen houdt. Praat erover met mensen in je omgeving die je vertrouwt en geef je emoties vooral de ruimte en stop ze niet weg.

Acceptatie van de nieuwe jij

Het zal na de operatie een flinke tijd duren voordat je gewend bent aan je nieuwe lichaam. Iedere keer dat je voor de spiegel staat, zal je geconfronteerd worden met hetgeen wat er is gebeurd. Neem daarom dus ook rustig de tijd om te wennen en jezelf weer te accepteren zoals je bent. De littekens zitten er nu eenmaal en het is aan jou om ervoor te zorgen dat deze niet ook mentaal z’n weerslag gaan hebben op hoe jij je voelt. Nadat je geopereerd bent is het vooral eerst belangrijk om fysiek te herstellen. Zo zal je een compressie bh moeten dragen om de zwelling tegen te gaan en het herstel te bespoedigen. Gedurende deze periode is het belangrijk dat je veel rust neemt, maar ook praten over hoe jij je voelt. Lukt je dit niet, dan is het inschakelen van professionele begeleiding enorm belangrijk. Waarom, vertellen we je hieronder.

Professionele begeleiding

Merk je dat het je mentaal allemaal even teveel wordt en heb je niemand in je omgeving waarmee je goed kunt praten? Dan is het verstandig om professionele begeleiding te zoeken. Een psycholoog of therapeut kan je helpen bij het verwerken van je gevoelens en je ondersteunen tijdens het herstelproces. Het is belangrijk om open te zijn over je ervaringen en eventuele zorgen die je hebt. Doe je dit namelijk niet, dan kan dit op lange termijn zelfs zorgen voor een depressie, met alle gevolgen van dien. Daarbij is het ook belangrijk je te realiseren dat mentaal en fysiek herstel hand in hand gaan met elkaar. Op het moment dat je tijdens je mentale herstel veel stress ervaart, dan zal dit ook zo zijn weerslag hebben op het fysieke herstel van je lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips