Kun jij je het nog herinneren toen je na het behalen van je rijbewijs voor het eerst ‘echt’ alleen achter het stuur zat? Waar de een dit ontzettend spannend vindt, is het voor de ander een formaliteit. Zo zijn er zelfs na jaren nog mensen die het spannend vinden om auto te rijden en zelfs de snelweg mijden omdat dit ze allemaal net even iets te snel gaat. Een belangrijk patroon wat we hierin vaak zien, is het dat het gedrag van deze mensen zowel in het verkeer, als in het dagelijks leven redelijk met elkaar vergeleken kan worden. Zo zijn mensen die introvert zijn, ook vaak op de weg wat angstiger, dan mensen die uitbundiger zijn. Toch kan auto rijden bijdragen aan een stukje persoonlijke groei. Hoe dit precies werkt, vertellen we je in dit artikel.
Verantwoordelijkheid en zelfdiscipline
Wanneer we het hebben over persoonlijke groei, dan denken veel mensen direct aan een andere baan of bepaalde competenties waaraan je moet voldoen. Toch is dit absoluut niet het geval. We hebben het immers niet voor niets over het persoonlijke aspect, wat dus ook inhoudt dat het gaat om hoe jij als persoon groeit in bijvoorbeeld bepaalde situaties. De reden dat autorijden hieraan kan bijdragen, is omdat er een bepaalde mate van verantwoordelijkheid van je wordt gevraagd. Vind je het spannend om direct zelf een auto aan te schaffen en daar in te gaan rijden, dan is het huren van een auto ook heel goed mogelijk. Wil jij weten welke mogelijkheden er allemaal zijn? Klik hier voor het volledig aanbod huurauto’s.
Je leert omgaan met stress
Autorijden is voor de één ontspanning, maar voor de ander stress. Zo zijn er mensen die alleen bij het idee dat ze een flinke rit voor de boeg hebben al nachten wakker liggen. Vooral voor de mensen die vrijwel nooit in de stad rijden, kan dit worden ervaren als enorm stressvol. Door je angsten toch te trotseren, zul je merken dat je deze situaties steeds beter het hoofd kan bieden en steeds minder stress ervaart. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je in het verkeer rustiger bent, maar leer je dit ook beheersen in het dagelijks leven. Door rustig te blijven en goed voorbereid op pad te gaan, zul je merken dat het allemaal reuze meevalt.
Probleemoplossend vermogen
Tijdens de rijlessen heb je natuurlijk een instructeur naast je gehad, waarop je te allen tijde kon terugvallen op het moment dat het dreigde mis te gaan. Natuurlijk lieten ze je in het begin wel even gaan, maar kwam het nooit tot een echte gevaarlijke situatie. Nu je alleen rijdt, zal er daarom wat meer van je worden gevraagd, zo ook van je probleemoplossend vermogen. Stel dat je een smalle doodlopende straat inrijdt, dan is er niemand die met je kan meedenken en ook kijken hoe je het beste kunt omkeren. Omdat je ook in het dagelijks leven regelmatig tegen soortgelijke problemen zult aanlopen, merk je dat je door dit ook in de auto zelf op te lossen, je hiermee je probleemoplossend vermogen triggered, waardoor deze situaties je steeds beter af zullen gaan.