arrow_drop_up arrow_drop_down
27 februari 2020 

Het obstakel is de weg: Negatieve gedachten als kompas

Een stressvolle gebeurtenis of negatieve emotie op een functionele manier inzetten voor persoonlijke groei, is iets wat zeker niet automatisch gaat. Het is ook niet de makkelijkste weg, maar op de lange termijn kan het je enorm vooruit helpen. Het anders interpreteren hoeft geen “wishful thinking” te zijn, het gaat om het zien van een kans of uitdaging: waar kun je groeien of wat kun je leren? Op deze manier creëer je een doel om je op te richten, iets dat betekenis geeft in je leven. In je fantasie zie je een versie van jezelf die deze uitdaging is aangegaan en er beter uit is gekomen, dit beeld gebruik je vervolgens als kompas om de volgende stap te bepalen.

Op zoek naar de oorzaak

Zelf ben ik een periode van relatief zware depressie uitgekomen door de depressie te interpreteren als een bericht van mijn emoties dat ik in actie moest komen. Iets dat diep in mij zat en mij wilde vertellen dat er verandering nodig was. Voordat ik dit helder had, lagen de verklaringen voor de donkere depressieve dagen buiten mezelf: ik dacht aan de genetisch aanleg die ik waarschijnlijk heb (het komt voor in de familie en rond mijn 10e bezocht ik al een psycholoog), keek naar stressvolle gebeurtenissen zoals m’n carrière-switch en verhuizing naar een gehucht in Drenthe, en gaf de schuld aan een tekort aan serotonine of dopamine. Dat laatste is ook het beeld dat, mede dankzij de psychiatrie, overheerst in de maatschappij. Antidepressiva kunnen behulpzaam zijn, maar zijn geen oplossing (op een aantal uitzonderingen na).

YouTube als therapeut

De gedachte dat het probleem zijn oorsprong had buiten mezelf en ik er daarom weinig controle op kon uitoefenen was niet erg hoopvol en dat ik ervaarde ik ook zo. Mede dankzij een aantal inspirerende, maar ook confronterende video’s van de broers van Academy of Ideas en psychologieprofessor -onderzoeker en klinisch psycholoog Jordan B. Peterson begon ik de gedachten en gevoelens die ik had meer toe te laten en te onderzoeken. Mocht je nog eens 25 uur over hebben omdat je het wachtwoord van je Netflix kwijt bent of je ziek thuis zit, dan kan ik de hoorcolleges van Peterson van het vak “Personality and its Transformationsaanraden. Ik vind zijn manier van lesgeven enorm interessant en vermakelijk.

Video: Academy of ideas I

Gaat het jou ook helpen?

Deze video’s waren vast niet de enige reden dat het in de periode erna een stuk beter met me ging, maar het voelt nu nog steeds als een belangrijk omslagpunt. Vandaar ook, dat ik er graag wat over wilde schrijven. Ik voel me ook beter voorbereid op de volgende moeilijke periode, ik ben klaar om te horen waar ik kan groeien. Dat dit werkte voor mij betekent niet dat dit voor iedereen zo is, misschien past dit niet bij jouw unieke situatie of is het niet het juiste moment. Zonder het zelf te ervaren weet je het nooit, als je het je aanspreekt nodig ik je uit om het eens te proberen.

Video: Academy of ideas II

Tegenspoed als leerschool

Groei komt niet zomaar aanwaaien, Ciara en Dennis kunnen je hier niet bij helpen. De meest waardevolle lessen vind je juist in de lastige momenten waar je liever vandaan blijft, zoals in depressie, angst, een uitdaging die te groot lijkt, een confrontatie in een relatie, of juist het uitblijven daarvan. Het obstakel is de weg, zoals ze in de Zen-traditie zouden zeggen. Bijna altijd valt er wel een les te leren waardoor je positiever naar iets (terug) kunt kijken dan wanneer je niet zoekt naar deze lessen. Je hebt de keuze: het passief ondergaan van je lot, het onderdrukken van negatieve gevoelens, óf actief lering trekken uit je lijden, het betekenis geven en zo krachtiger in het leven staan. Probeer je de volgende keer dat je een emotie voelt die je liever uit de weg gaat eens af te vragen: “Wat is hier de les”?

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of dit herkenbaar is voor jou? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

Over de schrijver
Ik ben Joas, ik volg een opleiding Acceptance and Commitment Therapy en studeer psychologie. Daarnaast neem ik ervaringen uit m'n eigen leven mee en samen met de theorie gaan die de basis vormen voor de praktijk die ik later dit jaar zal openen. Ohja, en ik ben ook erg geïnteresseerd in het gebruik van psychedelica in therapie.
Reactie plaatsen