In dit artikel

Hartslag

Hartslag (2023) | Ontdek de betekenis én het belang van je Hartritme!

In dit artikel

Vaak beseffen we niet hoe belangrijk onze hartslag is voor ons leven. Zonder zouden we immers zelfs niet kunnen bestaan! De hartslag is iets dat zo kwetsbaar is, maar tegelijkertijd zo krachtig. We weten allemaal dat we bij inspanning een hogere hartslag hebben en dat die lager is als we rusten. Maar er komt nog veel meer bij kijken dan dat.

Als je méér wilt weten over je hartslag, wat die je kan vertellen en hoe die wordt beïnvloed – dan is dit artikel iets voor jou!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Waar komt onze hartslag vandaan?

Op biologisch niveau is het ontstaan van de hartslag gemakkelijk te achterhalen. Elke keer dat het hart slaat, vult het zich met bloed. Meteen daarna trekt de hartspier samen, waardoor al dat bloed naar je lichaamsweefsels, spieren en organen wordt gestuwd.

Op zich lijkt dat eenvoudig, maar het systeem dat er achter zit is wel degelijk heel complex. Bij elke hartslag wordt er immers een elektrische prikkel gegeven door het hart, die snel wordt doorgegeven. Een beetje zoals bij een spelletje domino dus!

De werking van de hartslag is natuurlijk nog maar één ding. De hamvraag is misschien wel: wat is het verschil tussen een lage en een hoge hartslag, en welke factoren beïnvloeden onze hartslag precies?

Belangrijke factoren die onze hartslag beïnvloeden

Een van de meest typische kenmerken van de hartslag is dat deze zich gemakkelijk kan aanpassen aan de omstandigheden. Een normale hartslag in rust bedraagt doorgaans 60 tot 100 slagen per minuut bij volwassenen, en heeft een normale HRV, of hartritme variabiliteit. Je hartslag meten kan door middel van een hartslagmeter.

Natuurlijk verandert je hartslag ook gedurende de dag, afhankelijk van je activiteit, of die nu lichamelijk of mentaal is. Als je bijvoorbeeld stilzit, hebben je organen minder zuurstof en voedingsstoffen nodig dan als je aan het rennen bent.

Hieronder vind je enkele factoren die een grote invloed kunnen hebben op je hartslag!

1. Je fitness niveau

Hoe fitter je bent, hoe lager je hartslag doorgaans zal zijn in rust. De reden hiervoor is dat mensen die regelmatig sporten een grotere hartspier hebben, waardoor het minder vaak moet slaan om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Ook is elke hartslag efficiënter. Vaak wordt er dan gesproken over een ‘sportershart’.

2. Je huidige activiteitsniveau

Natuurlijk zal je hartslag op het moment dat je actief bent wel sneller slaan. Dat heeft op zich niets te maken met je fitness niveau, maar eerder met het feit dat je spieren meer bloed nodig hebben om efficiënt te werken. Ook zijn er meer zuurstof en voedingsstoffen nodig. Tijdens intensieve sport kan de hartslag oplopen tot 160 of 180 slagen per minuut, afhankelijk van de persoon.

3. Je emotionele toestand

Ten slotte wordt onze hartslag per minuut ook beïnvloed door onze gevoelens. Als we sterke emoties ervaren, geeft ons zenuwstelsel prikkels door aan de sinusknoop, die zich in het hart bevindt. Deze geeft vervolgens steeds snellere prikkels af, waardoor de hartslag stijgt. Vooral bij angst of woede kan dit effect merkbaar zijn!

4. Voeding

Een gebalanceerd voedingspatroon aangevuld met supplementen zoals omega 3 vetzuren vanuit bijvoorbeeld krillolie. Kijk ook eens naar de voedingssupplementen van DailyVita.

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hartslag (2023) | Ontdek de betekenis én het belang van je Hartritme!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips