In dit artikel

Alles Over Goud kopen: De Ultieme Startgids (2023)

In dit artikel

Denk je erover na om te investeren in goud, maar je weet niet waar je moet beginnen? Je bent niet alleen; ik heb me ook een weg moeten banen door de wereld van gouden munten, bars en talrijke andere mogelijkheden.

Na veel onderzoek heb ik ontdekt dat de waarde van goud sinds 1970 is verveelvoudigd, wat het een betrouwbare investering maakt. In dit blogbericht help ik je door het proces van het kopen van goud, van het kiezen van de juiste bars en munten tot het moment van aankoop.

Klaar om de glinsterende wereld van goudinvesteringen te betreden?

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

 • Gouden munten en baren zijn goede opties om te investeren in goud, omdat ze veilig en makkelijk te bewaren zijn.
 • Goudbaren hebben verschillende gewichten, variërend van 1 gram tot 1 kilogram, waardoor je kunt kiezen welke het beste bij je investeringsbehoeften past.
 • Het is belangrijk om de echtheid van zowel goudbaren als gouden munten te controleren voordat je ze koopt.
 • Bij het kopen van goud moet je rekening houden met de BTW op beleggingsgoud en vermogensbelasting.
 • Het aankoopproces van goud kan eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt, zoals het onderzoeken van betrouwbare verkopers en het controleren van keurmerken op goudbaren.
 • Het transporteren van goud vereist speciale beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van verzekerde koeriersdiensten of bankkluis faciliteiten.

Opties voor het kopen van fysiek goud

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het kopen van fysiek goud, zoals gouden munten en baren.

Gouden munten en baren

Gouden munten en baren zijn goede keuzes als je wilt investeren in goud. Ze zijn veilig en makkelijk te bewaren. Gouden munten zijn klein en hebben leuke ontwerpen. Ze zijn leuk om te zien en te houden.

Baren zijn groter dan munten. Ze worden gemaakt door grote bedrijven zoals Umicore, Heraeus, Metalor en PAMP. Baren hebben ook keurmerken erop. Dit laat zien dat ze echt zijn. Je moet altijd zorgen dat je goud echt is als je het koopt.

Zowel munten als baren kunnen goed zijn voor nieuwe en ervaren beleggers in goud.

Eigenschappen van goud baren

Goudbaren hebben verschillende eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor beleggers. Ze zijn gemaakt van puur goud en hebben een hoge zuiverheid. Goudbaren zijn ook gemakkelijk te stapelen en op te bergen, wat handig is als u grote hoeveelheden goud wilt kopen.

Bovendien hebben goudbaren standaard gewichten, variërend van 1 gram tot 1 kilogram, wat het gemakkelijk maakt om hun waarde te bepalen. Het is ook belangrijk op te merken dat gecertificeerde raffinaderijen de goudbaren produceren en ze voorzien van keurmerken en informatie over hun authenticiteit.

Standaard gewichten van gouden baren

Gouden baren worden geproduceerd in diverse gewichten om aan de verschillende behoeften en budgetten van investeerders te voldoen. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de standaard gewichten van gouden baren die je kunt kopen.

GewichtOmschrijving
1 gramDit is het kleinste gewicht voor een goudbaar. Het is ideaal voor beginners of voor mensen met een beperkt budget.
5 gramDit is een populair gewicht voor kleine investeerders. Het biedt meer waarde dan de 1 gram goudbaar zonder te duur te zijn.
10 gramDit is een goede keuze voor mensen die bereid zijn om een grotere investering in goud te doen. Goudbaren van 10 gram zijn veelvoorkomende keuzes.
20 gramGoudbaren van 20 gram zijn een uitstekende optie voor serieuze beleggers. Ze bieden een aanzienlijke waarde en zijn een goede manier om een goudportefeuille op te bouwen.
50 gramVoor de serieuzere investeerders is er de 50 gram goudbaar. Deze baren bieden een grotere waarde en zijn voordeliger dan kleinere baren als het gaat om de prijs per gram.
100 gramDit is een van de standaardgewichten voor grote investeerders. Met een goudbaar van 100 gram maak je een aanzienlijke investering in goud.
1 kilogramDit is het grootste standaardgewicht voor een goudbaar. Met deze baren maak je een aanzienlijke investering in goud en kun je rekenen op een aanzienlijk rendement bij een stijging van de goudprijs.

De geproduceerde goudbaren zijn voorzien van keurmerken en bevatten informatie, zoals het gewicht. Gecertificeerde raffinaderijen, zoals Umicore, Heraeus, Metalor en PAMP, produceren de goudbaren. Het is van belang altijd de echtheid van uw goudbaren te controleren, ongeacht het aangekochte gewicht.

Echtheid van goudbaren controleren

Bij het kopen van goudbaren is het belangrijk om de echtheid ervan te controleren. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Controleer het keurmerk op de goudstaaf. Gecertificeerde raffinaderijen, zoals Umicore, Heraeus, Metalor en PAMP, produceren goudbaren met duidelijke keurmerken.
 • Let op de zuiverheid van het goud. In Europa zijn goudbaren meestal minimaal 99,9% puur.
 • Controleer of de goudstaaf een serienummer heeft. Dit kan helpen bij het traceren van de herkomst van de staaf.
 • Weeg de goudstaaf en vergelijk het gewicht met het standaardgewicht dat wordt vermeld voor dat specifieke type staaf.
 • Raadpleeg een professionele edelmetaalspecialist of juwelier voor advies.

Gouden munten en hun verschillende types

Er zijn verschillende soorten gouden munten beschikbaar voor beleggers. Bekende voorbeelden zijn de Krugerrand, de Maple Leaf en de American Eagle. Deze munten worden erkend en gewaardeerd over de hele wereld.

Het is belangrijk om bij het kopen van gouden munten te letten op de echtheid en de staat van de munt. Zorg ervoor dat de munt afkomstig is van een betrouwbare bron en controleer of er keurmerken aanwezig zijn.

Ook is het handig om te weten dat sommige gouden munten een hogere premie hebben dan andere, wat invloed kan hebben op de prijs die je betaalt.

Echtheid van gouden munten controleren

Het is belangrijk om de echtheid van gouden munten te controleren voordat je ze koopt. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 1. Kijk naar het ontwerp en de details op de munt. Gouden munten van goede kwaliteit hebben scherpe details en een helder ontwerp.
 2. Controleer de grootte en het gewicht van de munt. Echte gouden munten hebben specifieke afmetingen en wegen meestal meer dan vervalsingen.
 3. Gebruik een magneet om te testen of de munt echt goud bevat. Goud is niet magnetisch, dus als de munt aangetrokken wordt door een magneet, is het mogelijk geen echt goud.
 4. Let op eventuele keurmerken of merktekens op de munt die aangeven dat deze echt is. Keurmerken kunnen aantonen dat de munt is geslagen door een erkende producent.
 5. Koop je gouden munten bij betrouwbare handelaren of dealers. Zij zullen vaak certificaten of garanties verstrekken die de echtheid van de munten bevestigen.
 6. Raadpleeg deskundigen of verzamelaars voor advies over hoe je vervalsingen kunt herkennen en echte gouden munten kunt identificeren.

Belangrijke overwegingen bij het kopen van goud

Bij het kopen van goud moet men rekening houden met onder andere de BTW op beleggingsgoud, vermogensbelasting, het aankoopproces, transport en het beste moment om goud te kopen.

BTW op beleggingsgoud

Ik zal je iets vertellen over de btw op beleggingsgoud. Als je goud koopt als belegging, hoef je geen btw te betalen. Dit geldt voor gouden munten en baren die voldoen aan de criteria van beleggingsgoud.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kopen van goud, omdat het invloed kan hebben op de totale kosten van je investering. Het is daarom verstandig om te controleren of het goud dat je wilt kopen in aanmerking komt voor deze btw-vrijstelling.

Onthoud dat dit alleen geldt voor beleggingsgoud en niet voor andere vormen van goud, zoals sieraden.

Vermogensbelasting

Ik wil je graag informeren over vermogensbelasting als je goud koopt. Het is belangrijk om te weten dat vermogensbelasting wordt berekend op basis van de totale waarde van je bezittingen, inclusief goud.

Dit betekent dat je mogelijk belasting moet betalen over het goud dat je bezit. Het exacte belastingtarief kan verschillen per land en regio, dus het is verstandig om de lokale belastingwetten te raadplegen voordat je goud koopt.

Het kan ook nuttig zijn om met een financieel adviseur te praten om meer informatie te krijgen over de specifieke belastingimplicaties van het bezitten van goud. Onthoud dat vermogensbelasting een factor is om rekening mee te houden bij het overwegen van een investering in goud.

Het aankoopproces

Het aankoopproces van goud kan eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Hier zijn enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden:

 • Bepaal het doel van je goudaankoop, bijvoorbeeld als belegging of als verzamelobject.
 • Onderzoek betrouwbare verkopers en kies er een die goede referenties heeft.
 • Vergelijk prijzen en kies de beste deal, maar let op mogelijke verborgen kosten.
 • Controleer of de verkoper betrouwbaar is en de benodigde vergunningen heeft.
 • Bestudeer het keurmerk op goudbaren om er zeker van te zijn dat ze echt zijn.
 • Maak een afspraak met de verkoper en controleer het goud bij ontvangst.
 • Overweeg om het goud te laten verzekeren voor extra veiligheid.
 • Bewaar het goud op een veilige plaats, zoals een kluis bij de bank.

Transport van goud

Goud transporteren kan een belangrijk onderdeel zijn bij het kopen van fysiek goud. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het goud veilig wordt vervoerd en op de juiste plaats aankomt.

Veel bedrijven bieden beveiligd transport aan voor goud, zoals verzekerde koeriersdiensten of bankkluis faciliteiten. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van beveiligde opslagfaciliteiten, waar het goud veilig bewaard kan worden.

Het is belangrijk om de kosten en verzekeringsopties van het transport te overwegen bij het kopen van goud. Zorg er altijd voor dat u betrouwbare en gerenommeerde transportdiensten gebruikt om ervoor te zorgen dat uw goud veilig en onbeschadigd aankomt op de gewenste bestemming.

Wanneer het beste moment is om goud te kopen

Het beste moment om goud te kopen, hangt af van verschillende factoren zoals de economische omstandigheden en de prijs van goud. Het is belangrijk om te onthouden dat goud vaak wordt gezien als een veilige haven tijdens economische onzekerheid.

Als je denkt dat de economie in een neerwaartse trend gaat, kan het een goed idee zijn om goud te kopen als bescherming tegen mogelijke verliezen. Echter, het voorspellen van de goudprijs is moeilijk en kan riskant zijn.

Het is raadzaam om regelmatig de marktomstandigheden te volgen en advies in te winnen bij experts voordat je besluit goud te kopen.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om te beginnen met het kopen van goud, dan is onze goud kopen startgids een uitstekend startpunt. Hierin kom je alles te weten over wat goud precies is, welke soorten goud er zijn en waar je op moet letten bij het investeren in goud. Bovendien geven we inzicht in de goudkoers drijfveren en waarom goud als investeringsmiddel zo aantrekkelijk kan zijn. Natuurlijk is het ook van belang om bewust te zijn van de goud kopen aandachtspunten en te weten hoe je veilig online goud kunt kopen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je de waarde van goud kunt berekenen en hoe je je goud het beste kunt bewaren. Voor diegenen die goud willen opnemen in hun beleggingsstrategie, hebben we een gids over goud in investeringsportfolio. De historie van goud geeft inzicht in de rijke geschiedenis van dit edelmetaal en hoe goud en inflatie met elkaar verbonden zijn. Ben je benieuwd naar wat de toekomst voor goud in petto heeft? Lees dan ons artikel over de toekomst van goud. Als laatste, wanneer je besluit je goud te verkopen, bekijk dan onze tips over goud verkopen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Alles Over Goud kopen: De Ultieme Startgids”?

“Alles Over Goud kopen: De Ultieme Startgids” is een gids die info geeft over beleggen in goud, fysiek goud kopen, en de goudmarkt.

2. Kan ik fysiek goud kopen bij mijn bank in België?

Ja, je kan fysiek goud kopen bij verschillende banken zoals Rabobank, Ing bank en Argenta in België.

3. Is het goed om te beleggen in goud?

Beleggen in goud, goudaandelen of edelmetalen kan een goede hedge zijn tegen risico’s.

4. Wat zijn de opties voor het opslaan van mijn goud?

Je kunt je gouden sieraden, goudstaven of goudreserves bewaren in een goudopslag, zoals een kluis bij de bank.

5. Hoe werkt de goudhandel en de goudwinning?

De goudhandel gaat over het kopen en verkopen van goud op de goudmarkt. Goudwinning gaat over het vinden van nieuwe goudvondsten in een goudmijn.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Alles Over Goud kopen: De Ultieme Startgids (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips