In dit artikel

Is Goud Kopen een Goede Investering? (2023)

Is Goud Kopen een Goede Investering? (2023)

In dit artikel

Zit je te denken om in goud te investeren, maar weet je niet zeker of het een slimme zet is? Je bent niet alleen – deze twijfel heb ik ook ervaren. Toch is mijn onderzoek gaan wijzen op het feit dat de goudprijs gemiddeld met 8% per jaar is gestegen, waardoor het een potentieel aantrekkelijke investering kan zijn.

In deze blog geef ik je een uitgebreid inzicht in waarom goud kopen een goede investering kan zijn en help je overwegingen maken bij het kopen van goud. Laten we beginnen, klaar om de glans van goud te ontdekken?.

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

 • Goud kopen kan een goede investering zijn vanwege de stabiliteit en waardevastheid ervan, evenals de liquiditeit.
 • Goud blijft stabiel, zelfs in onzekere tijden, en kan zelfs meer waard worden tijdens economische en politieke moeilijkheden.
 • Goud behoudt zijn waarde in de loop van de tijd en heeft historisch gezien een positief rendement laten zien.
 • Goud is gemakkelijk te kopen en verkopen vanwege de hoge liquiditeit, maar de prijs kan fluctueren.
 • Bij het kopen van goud is het belangrijk om betrouwbare verkopers te vinden en het veilig te bewaren en te verzekeren.
 • Er zijn risico’s verbonden aan beleggen in goud, zoals volatiliteit van prijzen, fraudemogelijkheden en uitdagingen bij het bewaren en verzekeren van fysiek goud.

Is Goud Kopen een Goede Investering?

Goud kopen kan een goede investering zijn vanwege de stabiliteit en waardevastheid van goud, evenals de liquiditeit ervan.

Stabiliteit van goud in onzekere tijden

Goud is altijd stabiel, ook in onzekere tijden. Het is een veilige haven voor geld. Wanneer er problemen zijn op de financiële markten, blijft goud overeind. Het neemt niet af in waarde zoals aandelen dat kunnen doen.

Goud kan zelfs meer waard worden als het moeilijk gaat met de economie of de politiek. Dit maakt het een goede keuze voor wie zijn geld veilig wil houden. Het maakt niet uit wat er gebeurt, goud blijft stabiel.

Het is dus slim om te investeren in goud.

Waardevastheid van goud

Goud staat bekend om zijn waardevastheid, wat betekent dat het zijn waarde behoudt in de loop van de tijd. Dit maakt het een aantrekkelijke investering, vooral in vergelijking met andere beleggingsmogelijkheden zoals aandelen, obligaties en cryptomunten.

Terwijl de waarde van deze andere activa kan fluctueren, heeft goud de neiging om stabiel te blijven. Dit komt doordat goud een tastbare bezitting is met een intrinsieke waarde die niet afhankelijk is van economische omstandigheden.

Investeerders kiezen vaak voor goud als een veilige haven en als een manier om hun vermogen te beschermen tijdens onzekere economische tijden. Bovendien heeft goud historisch gezien een positief rendement laten zien, met een gemiddelde stijging van ongeveer 8% per jaar.

Liquiditeit van goud

Goud heeft hoge liquiditeit, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden gekocht en verkocht. Dit komt doordat goud een wereldwijd geaccepteerd edelmetaal is en er een grote vraag naar is.

Als je goud bezit, kun je het snel weer omzetten in geld wanneer je het nodig hebt. Dit maakt goud een aantrekkelijke belegging, vooral tijdens onzekere economische tijden. Het is belangrijk om te weten dat de prijs van goud kan fluctueren, dus het is verstandig om de markt in de gaten te houden voordat je besluit om goud te kopen of verkopen.

Goud kopen kan helpen bij het diversifiëren van je beleggingsportefeuille en biedt een veilige haven tijdens turbulente tijden op de financiële markten.

Overwegingen bij het Kopen van Goud

Betrouwbaarheid van verkopers is een belangrijke overweging bij het kopen van goud.

Betrouwbaarheid van verkopers

Als je goud wilt kopen als investering, is het belangrijk om betrouwbare verkopers te vinden. Gerenommeerde handelaren die goudbaren verkopen, bieden altijd kwaliteitsproducten aan.

Dit zorgt ervoor dat je waar voor je geld krijgt en niet wordt opgelicht. Je kunt goud kopen bij verschillende aanspreekpunten, zoals juweliers of gespecialiseerde winkels, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is.

Het is verstandig om onderzoek te doen naar de reputatie en ervaring van de verkoper voordat je een aankoop doet. Zo kun je er zeker van zijn dat je betrouwbaar goud koopt als investering.

Bewaren en verzekeren van goud

Bij het kopen van goud is het belangrijk om te weten hoe je het veilig kunt bewaren en verzekeren. Hier zijn een paar overwegingen:

 • Het bewaren van goud kan op verschillende manieren gebeuren, zoals in een kluis bij de bank, een beveiligde opslagfaciliteit of thuis in een kluis. Het is belangrijk om een veilige plek te kiezen waar het goud beschermd is tegen diefstal of schade.
 • Daarnaast is het ook verstandig om goud te verzekeren tegen mogelijke risico’s. Dit kan worden gedaan door een speciale verzekering af te sluiten die de waarde van het goud dekt in geval van diefstal, brand of andere schade.
 • Het is belangrijk om te weten dat wanneer je ervoor kiest om thuis goud op te slaan, je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging en verzekering ervan. Zorg er daarom voor dat je adequate maatregelen neemt om het goud veilig te houden.
 • Als je ervoor kiest om goud in een kluis bij de bank op te slaan, controleer dan of de bank voldoende beveiligingsmaatregelen heeft genomen en of er een verzekeringspolis is die jouw eigendommen beschermt.
 • Het is ook mogelijk om gebruik te maken van beveiligde opslagfaciliteiten die gespecialiseerd zijn in het bewaren van kostbaarheden zoals goud. Deze faciliteiten bieden extra bescherming en verzekeringsopties voor jouw goud.
 • Ongeacht waar je jouw goud bewaart, is het belangrijk om bij te houden hoeveel je hebt en regelmatig de waarde ervan te controleren. Dit helpt je om op de hoogte te blijven van jouw investering en eventuele veranderingen in de waarde van goud.
 • Ten slotte, als je twijfelt over hoe je jouw goud moet bewaren en verzekeren, raadpleeg dan een professional op dit gebied voor advies en begeleiding.

Mogelijke risico’s van goudbeleggingen

Er zijn enkele risico’s verbonden aan beleggen in goud die het vermelden waard zijn. Ten eerste kan de prijs van goud volatiel zijn en fluctueren als reactie op economische of politieke ontwikkelingen.

Dit betekent dat de waarde van uw belegging kan stijgen of dalen, en dat er een kans is op verlies als u op het verkeerde moment verkoopt. Ten tweede bestaat er een risico van fraude bij het kopen van goud.

Het is belangrijk om alleen te kopen bij betrouwbare verkopers om ervoor te zorgen dat u hoogwaardig goud krijgt. Tot slot kan het bewaren en verzekeren van fysiek goud ook een uitdaging zijn.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om goud aan te schaffen, is het essentieel om je eerst grondig te verdiepen. Begin met onze goud kopen startgids, die je een uitgebreid overzicht geeft van het proces en waar je op moet letten. Naast de basisprincipes van aankoop is het ook belangrijk om te begrijpen wat de goudkoers drijfveren zijn en welke soorten goud er beschikbaar zijn voor aanschaf. Voor degenen die naar goud kijken als een potentieel investeringsmiddel, bieden onze artikelen over investeren in goud en goud als investeringsmiddel diepgaande inzichten.

De historie van goud is fascinerend en geeft inzicht in hoe dit edelmetaal door de eeuwen heen is gewaardeerd en gebruikt. In de moderne economie spelen zaken als goud en inflatie een cruciale rol, evenals de verwachtingen voor de toekomst van goud. Mocht je ooit besluiten om je goud weer van de hand te doen, dan is het van belang om te weten hoe je dit het beste kunt goud verkopen. En voor een dieper inzicht in de nuances van goud als een investeringsoptie, bekijk onze artikelen over goud kopen investering, goud en zilver vergelijking, de goudwinning milieu effecten en de impact van belasting op goud.

Veelgestelde Vragen

1. Is het kopen van goud een goede investering?

Ja, goud kopen is vaak een veilige belegging, vooral bij inflatie. Het behoudt zijn waarde goed in vergelijking met andere valuta.

2. Wat zijn de voordelen van goudbaren kopen?

Het kopen van goudbaren is een vorm van investeren in edelmetalen. Het is een veilige haven investering die waardebehoud van goud over tijd verzekert.

3. Kan ik in plaats van goud in zilver investeren?

Ja, je kunt ook beleggen in zilver. Naast gouden munten kopen, kun je er ook voor kiezen om zilveren munten te kopen als deel van je portefeuille.

4. Wat zijn veilige beleggingen?

Veilige beleggingen zijn die welke minder risico op verlies dragen. Goud als beleggingsproduct is één van deze veilige beleggingen.

5. Zijn edelmetalen alleen goud en zilver?

Nee, naast goud en zilver vallen ook andere metalen zoals platina en palladium onder edelmetalen. Je kunt ook in deze metalen investeren.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is Goud Kopen een Goede Investering? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips