In dit artikel

Goud en Zilver: Een Vergelijking van Edelmetalen (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen goud en zilver? Je bent niet de enige, want ik heb mijzelf ook afgevraagd hoe deze edelmetalen zich tot elkaar verhouden.

Na diepgaand onderzoek ontdekte ik dat deze metalen veel verschillende eigenschappen en toepassingen hebben, zo is goud bijvoorbeeld veel zeldzamer en daardoor waardevoller dan zilver.

Deze blog duikt in de fascinerende wereld van goud en zilver, en vergelijkt hun waardes, functies en mogelijkheden als belegging. Klaar om de wereld van edelmetalen te verkennen?.

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

 • Goud is veel zeldzamer en daardoor waardevoller dan zilver. Het wordt gebruikt in sieraden, elektronica en geneeskunde.
 • Zilver heeft een lagere waarde dan goud, maar wordt nog steeds gezien als een kostbaar edelmetaal. Het wordt vaak gebruikt in sieraden en heeft antibacteriële eigenschappen.
 • Beleggen in goud en zilver kan bescherming bieden tegen inflatie en prijsstijgingen. Het is belangrijk om uw beleggingsdoelen en risicobereidheid te overwegen voordat u investeert.

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn waardevolle metalen die veelal worden gebruikt voor sieraden, industriële toepassingen en als beleggingsmiddel.

Goud

Goud is een zeer kostbaar edelmetaal. Mensen hebben het al duizenden jaren voor sier en handel gebruikt. Het heeft een hoge waarde omdat het zeldzaam en sterk is. Goud blijft lang goed en roest niet.

De prijs van goud is de laatste jaren omhoog gegaan. In 2020, was de prijs van goud zelfs op zijn hoogst ooit. Je vindt goud op de markt net zoals zilver. Goud kan ook geld opleveren als je het als belegging koopt.

Het kan net zo goed gaan als aandelen. Ook kan je goud voor andere dingen dan sier en handel gebruiken, zoals in elektronische dingen en voor de geneeskunde.

Zilver

Zilver is ook een edelmetaal, maar het heeft over het algemeen een lagere waarde dan goud. Het wordt al duizenden jaren gebruikt voor decoratieve en commerciële doeleinden. Zilver heeft vergelijkbare eigenschappen als goud, zoals duurzaamheid en lange levensduur.

Het wordt vaak gebruikt in de industrie, zoals in elektronica en geneeskunde. Net als goud kan zilver ook als belegging worden beschouwd en het heeft zijn eigen marktindices. De prijs van zilver is doorgaans lager dan die van goud, maar het kan nog steeds schommelen op de markt.

Platina

Platina is een ander edelmetaal dat veel waarde heeft. Het staat bekend om zijn glans en zeldzaamheid. Platina wordt vaak gebruikt in sieraden vanwege zijn duurzaamheid en elegantie.

Het heeft ook industriële toepassingen, zoals in de auto-industrie en de chemische industrie. De prijs van platina kan fluctueren, maar het is over het algemeen duurder dan goud en zilver.

Als belegging kan platina bescherming bieden tegen inflatie en kan het waarde behouden in moeilijke economische tijden.

Vergelijking van edelmetalen

Edelemtalen worden vergeleken op basis van hun eigenschappen, toepassingen, waarde en prijsontwikkeling, evenals beleggingsmogelijkheden en bescherming tegen inflatie.

Eigenschappen en toepassingen

Edelmetalen zoals goud en zilver hebben unieke eigenschappen die ze waardevol maken.

 • Goud is een zeer waardevolle en duurzame metalen vanwege zijn zeldzaamheid en glans.
 • Het wordt vaak gebruikt in sieraden en decoratieve voorwerpen vanwege zijn schoonheid.
 • Goud heeft ook industriële toepassingen, zoals in de elektronica en de geneeskunde.
 • Zilver is een ander edelmetaal met een lagere waarde dan goud, maar het heeft nog steeds veel toepassingen.
 • Het wordt veel gebruikt in sieraden, bestek en decoratieve objecten.
 • Zilver heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor het wordt gebruikt in medische apparaten en verbanden.
 • Platina is een ander edelmetaal dat vaak wordt gebruikt in sieraden vanwege zijn witte kleur.
 • Het heeft ook industriële toepassingen, zoals in autokatalysatoren en elektronica.
 • Palladium is een ander edelmetaal dat voornamelijk wordt gebruikt in autokatalysatoren vanwege zijn vermogen om schadelijke stoffen te verminderen.

Waarde en prijsontwikkeling

Ik wil u graag meer vertellen over de waarde en prijsontwikkeling van goud en zilver. De afgelopen jaren is er veel gebeurd op de edelmetaalmarkt, en deze ontwikkelingen hebben invloed gehad op de prijs en waarde van zowel goud als zilver. Hieronder vindt u een tabel met een overzicht van de waarde en prijsontwikkeling van deze twee edelmetalen.

 GoudZilver
EigenschappenGoud is zeer waardevol door zijn zeldzaamheid en duurzaamheid.Zilver heeft een lagere waarde dan goud, maar is nog steeds een kostbaar edelmetaal.
PrijsontwikkelingDe prijs van goud is de afgelopen jaren gestegen en bereikte in 2020 een recordhoogte.Zilver heeft een fluctuerende prijsontwikkeling, maar wordt nog steeds gezien als een waardevolle investering.
Waarde in de marktGoud wordt verhandeld op de markt en heeft zijn eigen marktindex. Het wordt vaak genoemd als een van de duurste edelmetalen.Zilver wordt ook verhandeld op de markt en heeft zijn eigen marktindex. Het behoort tot de minder dure edelmetalen.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel goud en zilver beide waardevolle investeringen kunnen zijn, ze elk hun eigen unieke eigenschappen en marktwaarde hebben. Dit maakt ze beide aantrekkelijk voor investeerders, maar het is belangrijk om uw onderzoek te doen voordat u in deze edelmetalen investeert.

Beleggingsmogelijkheden en bescherming tegen inflatie

Goud en zilver kunnen worden gezien als beleggingsmogelijkheden en kunnen bescherming bieden tegen inflatie. Dit komt doordat de prijzen van goud en zilver over het algemeen stijgen wanneer de waarde van valuta daalt als gevolg van inflatie.

Beleggers kiezen vaak voor goud en zilver omdat deze edelmetalen als waardevol worden beschouwd en hun waarde in de loop der tijd behouden. Door fysiek goud of zilver te kopen, kan een belegger zich beschermen tegen inflatie en mogelijk profiteren van prijsstijgingen.

Daarnaast zijn er ook beleggingsproducten beschikbaar, zoals goud- en zilver-ETF’s, die beleggers de mogelijkheid bieden om indirect in goud en zilver te investeren. Het is belangrijk om uw beleggingsdoelen en risicobereidheid te overwegen voordat u besluit in goud, zilver of andere edelmetalen te investeren.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om goud aan te schaffen, is het essentieel om je eerst grondig te verdiepen. Begin met onze goud kopen startgids, die je een uitgebreid overzicht geeft van het proces en waar je op moet letten. Naast de basisprincipes van aankoop is het ook belangrijk om te begrijpen wat de goudkoers drijfveren zijn en welke soorten goud er beschikbaar zijn voor aanschaf. Voor degenen die naar goud kijken als een potentieel investeringsmiddel, bieden onze artikelen over investeren in goud en goud als investeringsmiddel diepgaande inzichten.

De historie van goud is fascinerend en geeft inzicht in hoe dit edelmetaal door de eeuwen heen is gewaardeerd en gebruikt. In de moderne economie spelen zaken als goud en inflatie een cruciale rol, evenals de verwachtingen voor de toekomst van goud. Mocht je ooit besluiten om je goud weer van de hand te doen, dan is het van belang om te weten hoe je dit het beste kunt goud verkopen. En voor een dieper inzicht in de nuances van goud als een investeringsoptie, bekijk onze artikelen over goud kopen investering, goud en zilver vergelijking, de goudwinning milieu effecten en de impact van belasting op goud.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn goud en zilver in de lijst van edelmetalen?

Goud en zilver zijn twee belangrijke edelmetalen. Ze zitten in de lijst van edelmetalen omdat ze waardebehoud hebben.

2. Hoe kan ik de goudprijs vergelijken met de zilverprijs?

Je kunt de goudprijs vergelijken met de zilverprijs door te kijken naar de marktprijs van elk metaal. Dit heet ook wel de goudzilver ratio.

3. Kan ik ook andere edelmetalen kopen dan goud en zilver?

Ja, je kunt ook platina, palladium, osmium, rhodium en iridium kopen. Dit zijn allemaal soorten edelmetalen.

4. Waarom is de zilverprijs op het laagste niveau?

De zilverprijs kan op het laagste niveau zijn door verschillende dingen op de markt. Dit kan bijvoorbeeld komen door verkoop of inkoop van het edelmetaal.

5. Wat is het verschil tussen fysiek goud en zilver en aandelen in edelmetalen?

Fysiek goud en zilver heb je zelf in handen. Aandelen in edelmetalen betekent dat je een stukje van een bedrijf bezit dat met deze metalen werkt.

6. Kan ik ook minder bekende edelmetalen kopen met mijn budget voor edelmetalen?

Ja, je kunt ook minder bekende edelmetalen kopen. Dit hangt af van je budget voor edelmetalen en wat je zelf wilt.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Goud en Zilver: Een Vergelijking van Edelmetalen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips