In dit artikel

Goud en Inflatie: Wat Moet Je Weten? (2023)

In dit artikel

Een veelgehoorde zorg onder investeerders is de mogelijkheid van inflatie en de impact ervan op hun beleggingen. Als iemand die zelf deze zorgen heeft gehad, begrijp ik waarom dit zo beangstigend kan zijn, vooral nu de inflatie in 2022 boven de 10% is gestegen.

In deze blogpost ga ik in op hoe goud, een edelmetaal met intrinsieke waarde, ons kan helpen ons vermogen te beschermen tegen inflatie. Duik erin en ontdek hoe je jouw financiële toekomst veilig kunt stellen!

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

 • Goud biedt bescherming tegen inflatie omdat het zijn waarde behoudt wanneer de prijzen stijgen.
 • Historisch gezien heeft goud bewezen een goede bescherming te bieden tegen inflatie.
 • Je kunt goud kopen door onderzoek te doen naar betrouwbare verkopers en de beste deal te vinden.
 • Analisten verwachten dat de goudprijs in de toekomst zal blijven stijgen vanwege onzekerheid in de financiële markten en hoge inflatiecijfers.

Goud en inflatie

Goud biedt bescherming tegen inflatie.

Bescherming tegen inflatie

Goud helpt bij het bewaren van je geld tijdens inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat je geld minder waard wordt. Maar goud behoudt zijn waarde. Als de inflatie stijgt, stijgt vaak ook de goudprijs.

Dat zag je in 2022. Toen steeg de inflatie boven de 10%. Veel mensen verloren koopkracht. Maar als je goud had, behield je de waarde van je geld. Nederland is een land met veel goud.

We hebben 31% van het totale goud opgeslagen. Dat geeft zekerheid in tijden van hoge inflatie.

Historische prestaties van goud als bescherming tegen inflatie

Goud heeft historisch gezien bewezen dat het een goede bescherming biedt tegen inflatie. Het is een edelmetaal dat waardevast is en intrinsieke waarde heeft. In tijden van hoge inflatie hebben beleggers vaak hun toevlucht gezocht tot goud als een manier om hun vermogen te beschermen.

In het verleden hebben we gezien dat wanneer de inflatie stijgt, de prijs van goud ook stijgt. Daarom wordt goud vaak gezien als een veilige investering die kan helpen om de koopkracht te behouden tijdens periodes van economische onzekerheid.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de goudprijs kan fluctueren en dat beleggen in goud niet zonder risico’s is.

Investeren in goud

Hoe kan je goud kopen en wat zijn de verwachtingen voor de goudprijs?

Hoe goud te kopen

Ik zal je stapsgewijs uitleggen hoe je goud kunt kopen:

 1. Doe onderzoek naar betrouwbare goudverkopers. Zoek naar gerenommeerde juweliers, edelmetaalhandelaren of online platforms.
 2. Controleer de reputatie en beoordelingen van de verkoper om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar zijn.
 3. Bepaal het type goud dat je wilt kopen. Dit kan fysiek goud zijn in de vorm van munten of baren, of papieren goud zoals ETF’s of beleggingsfondsen.
 4. Vergelijk prijzen en kosten bij verschillende verkopers om de beste deal te vinden.
 5. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele extra kosten zoals verzending, verzekering en opslag.
 6. Kies een betaalmethode die voor jou werkt, zoals contant betalen, bankoverschrijving of creditcard.
 7. Plaats je bestelling en volg eventuele instructies van de verkoper op om de transactie te voltooien.
 8. Bewaar het aangekochte goud veilig op een plaats die geschikt is voor waardeopslag.

Verwachtingen voor de goudprijs

Analisten verwachten dat de goudprijs in de toekomst verder zal stijgen. Dit komt doordat er veel onzekerheid is in de financiële markten en de inflatiecijfers hoog blijven. Goud wordt gezien als een veilige haven en investeerders zoeken naar waardebehoud.

Ook de lage rente en het ruime monetair beleid van centrale banken stimuleren de vraag naar goud. Daarnaast speelt de vraag naar goud vanuit opkomende economieën, zoals China en India, een belangrijke rol.

Al deze factoren dragen bij aan de verwachting dat de goudprijs verder zal stijgen in de komende jaren.

Beleggingsstrategieën met goud

Als het gaat om beleggen in goud, zijn er verschillende strategieën die je kunt overwegen. Hier zijn enkele opties:

 • Lange termijn belegging: Goud kan worden gezien als een waardevaste investering op lange termijn. Door te investeren in fysiek goud of goudgerelateerde fondsen, kun je profiteren van de potentiële prijsstijgingen op de lange termijn.
 • Diversificatie: Het toevoegen van goud aan je beleggingsportefeuille kan helpen om risico’s te spreiden en stabiliteit te bieden. Goud heeft historisch gezien een lage correlatie met andere activa, zoals aandelen en obligaties.
 • Handelen in goud: Voor actieve beleggers kan handelen in goud interessant zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van futures of opties op de goudprijs. Het vereist echter wel actief toezicht en kennis van de markt.
 • Gouden munten en baren: Een andere optie is om fysiek goud te kopen in de vorm van munten of baren. Dit biedt niet alleen beleggingsmogelijkheden, maar ook het bezit van tastbaar edelmetaal.
 • Gouden mijnbouwaandelen: In plaats van direct in fysiek goud te investeren, kun je ook overwegen om te beleggen in aandelen van mijnbouwbedrijven. Deze bedrijven winnen goud uit de grond en kunnen profiteren van stijgende goudprijzen.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om goud aan te schaffen, is het essentieel om je eerst grondig te verdiepen. Begin met onze goud kopen startgids, die je een uitgebreid overzicht geeft van het proces en waar je op moet letten. Naast de basisprincipes van aankoop is het ook belangrijk om te begrijpen wat de goudkoers drijfveren zijn en welke soorten goud er beschikbaar zijn voor aanschaf. Voor degenen die naar goud kijken als een potentieel investeringsmiddel, bieden onze artikelen over investeren in goud en goud als investeringsmiddel diepgaande inzichten.

De historie van goud is fascinerend en geeft inzicht in hoe dit edelmetaal door de eeuwen heen is gewaardeerd en gebruikt. In de moderne economie spelen zaken als goud en inflatie een cruciale rol, evenals de verwachtingen voor de toekomst van goud. Mocht je ooit besluiten om je goud weer van de hand te doen, dan is het van belang om te weten hoe je dit het beste kunt goud verkopen. En voor een dieper inzicht in de nuances van goud als een investeringsoptie, bekijk onze artikelen over goud kopen investering, goud en zilver vergelijking, de goudwinning milieu effecten en de impact van belasting op goud.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de relatie tussen goud en inflatie?

Goud en inflatie hebben een sterke relatie. Als inflatie toeneemt, stijgt ook de goudprijs meestal. Men ziet goud vaak als een inflatiebestendig bezit.

2. Hoe kan goud helpen tijdens inflatie?

Tijdens tijden van economische onrust kan goud helpen bij het hedgen tegen inflatie. Het is gezien als een waardevast goed dat zijn waarde behoudt.

3. Wat bedoelen economen met de gouden standaard?

De gouden standaard is een geldsysteem waarbij de waarde van een munteenheid gekoppeld is aan een bepaalde hoeveelheid goud. Dit systeem wordt nu niet meer gebruikt door centrale banken.

4. Wat is de invloed van de rente op de prijs van goud?

De rente kan de Goudprijs beïnvloeden. Als de rente laag is, neigen beleggers ertoe om te investeren in assets zoals goud in plaats van op de aandelenmarkt.

5. Hoe gebruiken beleggers goud om te hedgen tegen inflatie?

Beleggers kopen vaak goud als hedge tegen inflatie. Ze kijken naar inflatiecijfers en spotprijzen voor goud om hun aankopen te plannen.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Goud en Inflatie: Wat Moet Je Weten? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips