In dit artikel

Goud als Investeringsmiddel: De Voors en Tegens (2023)

In dit artikel

“Ben je zenuwachtig over het heden en de toekomst van je financiën? Je bent niet de enige, want ik heb me ook op dit pad bevonden. En na grondige research ontdekte ik dat goud als investeringsmiddel, met zijn historische stabiliteit, een potentieel antwoord kan zijn op onze zorgen.

In dit blog ga ik de voors en tegens van goudinvesteringen met je doorlopen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Dus, klaar om je financiële toekomst te vergulden?”.

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

  • Goud kan bescherming bieden tegen inflatie en waarde behouden in onzekere tijden.
  • Er kunnen volatiliteit en risico’s zijn bij het investeren in goud, dus diversificatie en het overwegen van andere beleggingsopties is belangrijk.
  • Het bezitten van fysiek goud kan logistieke en veiligheidsuitdagingen met zich meebrengen, maar er zijn ook alternatieve investeringsmogelijkheden zoals aandelen, vastgoed en obligaties.

Voor- en tegens van investeren in goud

Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan het investeren in goud.

Bescherming tegen inflatie

Goud geeft je een schild tegen inflatie. Inflatie maakt geld minder waard. Goud houdt zijn waarde beter vast. Als het geld minder waard wordt, gaat de prijs van goud vaak omhoog. Zo kan goud je geld beschermen tegen verlies door inflatie.

Het is een krachtig hulpmiddel voor de bescherming van je bezit.

Behoud van waarde in onzekere tijden

In onzekere tijden is het behouden van waarde een belangrijke overweging bij het investeren in goud. Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische en politieke onzekerheid.

Het bezitten van goud kan bescherming bieden tegen geldontwaarding en kapitaalverlies. Historisch gezien heeft goud op de lange termijn een positief rendement laten zien en fungeert het als een hedge tegen volatiliteit op de markten.

Bovendien is goud een tastbaar activum dat gemakkelijk kan worden verhandeld en omgezet in liquide middelen. Het investeren in goud kan dus een manier zijn om vermogen te behouden tijdens onzekere periodes.

Mogelijke volatiliteit en risico’s

Hoewel goud over het algemeen wordt beschouwd als een stabiele investering, is het belangrijk om te erkennen dat er ook mogelijke volatiliteit en risico’s kunnen zijn bij het investeren in goud.

De prijs van goud kan fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, markttrends en geopolitieke gebeurtenissen. Dit betekent dat de waarde van uw goudbelegging kan stijgen of dalen, afhankelijk van deze variabelen.

Het is essentieel om te onthouden dat goud geen gegarandeerde winst oplevert en dat er altijd een risico bestaat op kapitaalverlies. Het is daarom belangrijk om uw investering in goud te diversifiëren en andere beleggingsopties te overwegen om het risico te verminderen.

Hoewel goud fysieke bezittingen zijn die geen tegenpartijrisico hebben, brengt het bezitten van fysiek goud ook zijn eigen logistieke en veiligheidsuitdagingen met zich mee. U moet rekening houden met de kosten en opslagvereisten voor fysiek goud. evenals de verzekering die nodig is om uw investering te beschermen.

Als alternatief kunt u overwegen om te investeren in goud-gerelateerde beleggingsinstrumenten, zoals ETF’s, die u blootstellen aan de prestaties van de goudmarkt zonder de noodzaak van fysieke bezittingen.

Overwegingen bij het investeren in goud

– Diversificatie van beleggingsportefeuille is belangrijk bij het investeren in goud, omdat het kan helpen om risico’s te spreiden en het potentieel voor winst te vergroten.

– De kosten en logistiek van fysiek goud kunnen een uitdaging zijn, maar het kan ook een tastbare en waardevolle investering zijn.

– Het is ook de moeite waard om alternatieve investeringsmogelijkheden, zoals ETFs, te overwegen om blootstelling aan de goudmarkt te verkrijgen zonder de zorgen van fysieke opslag.

Diversificatie van beleggingsportefeuille

Het investeren in goud kan een effectieve manier zijn om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door goud toe te voegen aan uw portfolio, voegt u een nieuwe activaklasse toe die kan helpen bij het verminderen van het risico en het beschermen van uw vermogen.

Goud heeft historisch gezien weinig correlatie met andere beleggingen, zoals aandelen en obligaties, wat betekent dat het niet altijd in dezelfde richting beweegt als de rest van de markt.

Dit kan helpen om de schommelingen in uw beleggingsportefeuille te verminderen en uw risico’s te spreiden. Bovendien kan goud fungeren als een veilige haven tijdens tijden van economische onzekerheid en politieke instabiliteit, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan uw beleggingsstrategie.

Kosten en logistiek van fysiek goud

Het kopen en bezitten van fysiek goud brengt kosten en logistieke uitdagingen met zich mee. Wanneer ik fysiek goud koop, moet ik betalen voor de aanschaf, opslag en verzekering ervan.

Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de hoeveelheid goud die ik koop, de vorm waarin het wordt gekocht (zoals munten of staven), en waar het wordt opgeslagen. Het veilig opslaan en beschermen van goud kan ook extra kosten met zich meebrengen, zoals het huren van een kluis bij een bank.

Bij het kopen van fysiek goud moet ik ook rekening houden met de logistiek van het transporteren en opslaan ervan. Het kan nodig zijn om speciale veiligheidsmaatregelen te nemen om het goud te beschermen tegen diefstal of beschadiging.

Alternatieve investeringsmogelijkheden

Naast het investeren in goud zijn er ook andere mogelijkheden om je geld te beleggen. Hier zijn enkele alternatieve investeringsmogelijkheden:

  1. Aandelen: Beleggen in aandelen van bedrijven kan winstgevend zijn als de waarde van het bedrijf stijgt.
  2. Vastgoed: Investeren in onroerend goed kan een stabiele bron van inkomsten bieden door huurinkomsten en waardestijging.
  3. Obligaties: Het kopen van obligaties is een manier om rente-inkomsten te genereren, maar er is wel een risico op kapitaalverlies.
  4. Cryptocurrencies: Investeren in digitale valuta’s zoals Bitcoin kan winstgevend zijn, maar het brengt ook volatiliteit en risico’s met zich mee.
  5. Indexfondsen: Beleggen in indexfondsen biedt diversificatie en minimaliseert individueel aandelenselectierisico.
  6. Peer-to-peer leningen: Door te investeren in peer-to-peer leningen kun je rente verdienen op uitgeleende bedragen aan particulieren of kleine bedrijven.
  7. Grondstoffen: Beleggen in grondstoffen zoals olie, gas of landbouwproducten kan profiteren van prijsschommelingen op wereldwijde markten.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om te beginnen met het kopen van goud, dan is onze goud kopen startgids een uitstekend startpunt. Hierin kom je alles te weten over wat goud precies is, welke soorten goud er zijn en waar je op moet letten bij het investeren in goud. Bovendien geven we inzicht in de goudkoers drijfveren en waarom goud als investeringsmiddel zo aantrekkelijk kan zijn. Natuurlijk is het ook van belang om bewust te zijn van de goud kopen aandachtspunten en te weten hoe je veilig online goud kunt kopen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je de waarde van goud kunt berekenen en hoe je je goud het beste kunt bewaren. Voor diegenen die goud willen opnemen in hun beleggingsstrategie, hebben we een gids over goud in investeringsportfolio. De historie van goud geeft inzicht in de rijke geschiedenis van dit edelmetaal en hoe goud en inflatie met elkaar verbonden zijn. Ben je benieuwd naar wat de toekomst voor goud in petto heeft? Lees dan ons artikel over de toekomst van goud. Als laatste, wanneer je besluit je goud te verkopen, bekijk dan onze tips over goud verkopen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is goud als investeringsmiddel?

Goud als investeringsmiddel betekent dat je spaargeld gebruikt om goud te kopen. Dit wordt vaak gezien als een waardeopslag of een manier om te beleggen in edelmetalen.

2. Waarom zou ik investeren in goud in plaats van zilver?

De goudprijs kan stabiel zijn en biedt soms meer bescherming tegen inflatie. Maar zilver kopen kan ook een goede optie zijn. Het hangt af van je doel voor vermogensbehoud en hoe de economie het doet.

3. Hoe kan ik beleggen in goud?

Je kunt beleggen in goud door fysiek goud te kopen of door te investeren in bedrijven die goud delven. Beide methoden hebben hun voors en tegens.

4. Wat zijn de risico’s van het investeren in edelmetalen?

Investeren in edelmetaal, zoals goud, kan risico’s met zich meebrengen. De waarde kan dalen als de goudprijs daalt. Dit is iets om over na te denken bij het beheren van je spaargeld en economie.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Goud als Investeringsmiddel: De Voors en Tegens (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips